magyarfutball.hu

Budapesti TC - MTK 1 : 2 14:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1911/1912
referee : Gorszky Tivadar
attendance:
  1. nela: 5.000
  2. Az Újság: 6.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.08.24, 22:35 (szerk.: 2021.08.25, 11:11)
    M. T. K.—B. T. C. 2:1
    (üllői-uti pálya)

    Nem ugy van már, mint volt régen, sóhajtották tegnap a két csapatnak közel hatezer főt kitevő hivei, visszaemlékezve azokra az izgalmas hadakozásokra, a mik valamikor a B. T. C. és az M. T. K. között esztendőkön keresztül a millenáris pályán foly­tak. A két csapat mérkőzése mindig a legelkeseredettebb küzdelmek sorába tartoztak, de nemcsak a két csapat hadakozott, hadakozott mindenkor a közön­ség is. A leglármásabb matchek ugyanis valamikor az M. T. K—B. T. C. mérkőzések voltak, sőt a vita hevé­ben egyik másik tullelkes klubmann akárhányszor a tribünön folytatta azt, a mit a pályán maga előtt látott: foul-tolt, ha nem is volt nála a labda.

    Az üllői-uti pálya groundjára kerülve, kijózano­dott mind a két csapat. Ezúttal már nem a testi erő felülkerekedésére bízták a mérkőzés sorsát, hanem tudásuk legjavát igyekeztek produkálni. Sőt a legfairebb B. T. C. M. T. K.-matchek közé tartozott volna a tegnapi, ha Szendrő, ez a kitűnő reprezentatív játékosunk olyan kí­méletlenül meg nem rúgja Lane-t, hogy kis hijja és iga­zán végzetes kimenetelű szerencsétlenség történhetett volna az inczidensbol. Kíméljék egymást játékos-uraim és a győzelemért járó két pontért folytatott harcz hevé­ben legalább egymás testi épségében ne tegyenek kárt.

    A mérkőzés különben korántsem volt olyan érdekfeszitő, a milyennek ígérkezett. Az F. T. C.-ét verő piros­fehérek ugyanis, daczára annak, hogy a vezető goalt rúgták, az első félidőben majdnem állandó védekezésre szorlutak, azonban a második félidőben, a mikor valami­vel nyíltabb volt a játék, sem mutatott a csatársor egyet­lenegy egészséges támadást. A B. T. C- két legjobb embere a két hátvéd, sőt Kőszegi ezúttal felül is múlta reprezen­tatív partnerét. Biharinak igen jó napja volt; sok dolga volt és; különösen Lane egy magas lövését bravúrosan védte. A fedezetsor elég agilis, azonban csatársorát a tegnapihoz hasonló erős matchen nem képes támogatni. A csatársorba ismét visszakerült, az egyideig Bécsben játszott Bayer. Ha összeszoknak a külön-külön stilust játszó csatárok, talán eredményes lesz munkájuk. Egyelőre minden labdát tulkombinálnak és egyéni sikerekre töre­kednek.

    Az M. T. K. Csüdör és Kertész 13. helyén tarta­lékokkal (Vágó és Taussig) vette fel a küzdelmet, de míg Vágó elég jól pótolta a hátvédet játszó Bírót, Taussig magasan átemelt labdáival sokat rontott; Révész ezúttal fairül, tehát ismét kiválóan játszott, a halfok könnyű­szerrel akasztották meg a B. T. C. csatárok előrenyomu­lásait, mig a csatárok közül Sebestyén és Lane mutatott nagyszerű formát.
    B. T. C. mint helyválasztó, a széllel kedvező, de a nappal szembeni oldalon játszik. M. T. K. azonnal felnyomul, perczekig a B. T. C. kapuja előtt táborozik, de Biharinak csak Vágó labdájával akad munkája. B. T. C. első támadását komor árán szereli le Révész (7.), majd az M. T. K. hálója előtt keletkezett kavarodás közben Lane handset vét és a szabadrúgást, miután a kék-fehérek védelme ismételten hibáz, Kovács igen szép goallá értekesiti. M. T. K. ismét frontba kerül; a piros-fehérek védelme azonban kitünően helyezkedve védekezik, míg Kertész I. szép lövését Bihari fogja el: A Révész által továbbított szabadrúgást Kőszegi korner árán menti (13 p.), majd. Ficzere hibájából Szántó vezet eredményesnek látszó támadást, balra helyezett labdája azonban a kapufára vágódik. A 24-ik perczben kerül át másodszor a B. T. C. a Testgyakorlók térfelére, mire ismét az utóbbiak kerül­nek offenzívába, két kornerrel veszélyeztetnek (28. és 29 p.), mig Szendrő szabadrúgása Domonkost foglalkoztatja. Lane remek magas czenterét Bihari nagyszerűen védi, Kürschner következő shotját azonban Lane védhetetlenül a bal sarokba plasziorzza (39. p.), a melyet Bihari rá­vetessél próbált mentem.

    Félidő: 1 : 1

    Szünet után változatosabb a játék képe. Szántó ügyes leróhanása már a második perczben. kornert ered­ményez, a melyet Bihari majdhogy a goalba engedett. Negyedóráig unalmas középjáték folyik, mig Biró szé­pen átemelt szabadrúgását Kertész I. a B. T. C. kapuja előtti kavarodás közben a goalba nyomja (18. p.). M. T. K. ­vezető goalja után megélénkül a küzdelem, a védelem azonban mindkét részről korrektül végzi feladatát. Csak Bayer messziről, a jobb sarokba irányított remek shotja látszik veszéleysnek, Domonkos azonban a labdát rá­vetessél korner árán fényesen menti (21. p.). A követ­kező perczben Szendrő, a ki azelőtt Szántót gáncsolta, Lane-vel ütközik össze és utóbbi olyan súlyos rúgást szenved, hogy a pályát elhagyni kénytelen. B. T. C. a tiz emberrel játszó M. T. K.-val szemben sem képes felül­kerekedni, sőt mikor a Lane 33-ik perczben visszatér, a piros-fehérek teljesen visszaszorulnak. A Testgyakor­lók újabb kornerüket (40. p.) sem képesek értékesíteni, Taussig és Lane labdáit pedig Bihari fogja.

    Gorszky (F. T. C.) éleslátásu, kitűnő biró volt, egy sarkalatos hibájára azonban ezen a helyen kell figyelmeztetnünk. A Szendrő—Lane összeütközés alkalmával ugyanis a szándékos gáncsért szabadrúgást ítélt, a nél­kül, hogy Szendrőt kiállította volna. Ha tehát Szendrőt nem állította ki, a gáncsát sem minősítette szándékos­nak, ebben az esetben tehát a szabadrúgást sem lett volna szabad megítélnie. Nemde ?­

    Az Újság, 1911. november 14.