magyarfutball.hu

Kispesti AC - Nemzeti SC 2 : 1 13:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1919/1920, 10. forduló
referee : Békés Mór
attendance:
  1. Sporthírlap: 1.500
  2. nela: 2.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.02.14, 00:06 (szerk.: 2022.02.14, 11:54)
    KAC — NSC 2:1 (1:0)

    Üllői-uti pálya, 1500 néző
    Bíró: Békés Mór

    Hideg eső helyett csípős őszi szél, amely tizé­vel táncoltatja az utcán a kalapokat, összekuszálja az asszonyok frizuráját, és ott kutyálkodik a rö­vid szoknyák körül. Vízzel borított pálya helvett ragadós enyves, afféle vendég (és labda) marasztó sár. Lelkes, jó kedvű közönség helyett didergő, mogorva, minden csekélységet megórroló nézők. Kellemetlen, lehangoló környezet, a melyben kön­nyen elveszti szépségét és vonzó erejét még a legjobb sport is.

    A KAC—NSC mérkőzés azonban távolról sem nyujtotta azt a sportot, amit a két kvalitásos csa­pat klasszisától várni lehetett.

    A kispesti csapaton az elpalástolhatatlan fáradt­ság nyomai látszottak meg kirívó módon, az NSC pedig a csatársorát bolygatta meg olyan szerencsét­lenül, hogy s starttól kezdve reménytelenül küz­dött a győzelemért. Csapkodó és valamivel erő­sebb játék, izmosabb fizikum a kispestieknél, percenkint nívós, de kilátásnélküli meddő csatárjáték a nemzetieknél, ez jellemezte a mérkőzést.
    A KAC csatársorára alig lehetett ráismerni. Hol maradtak a más alkalmakkor annyira megcsodált laposan leadott labdák, az ügyes kiszökések, az okos tervszerűség, szóval mindaz a sok footballerény. amelyek a KAC-ot az élre vitték. Mindebből még kóstolót is alig adtak a piros dresszes kis­pestiek. Inkább a szerencsének köszönhették tehát ezuttal a győzelmüket.

    Amíg az NSC a második gólt nem kapta, addig tűzzel, sok ambícióval s idönkint gondosan csiszolt technikával és összjátékkal játszott. De a második gól, amely tizenegyesből esett, letörte a csapatot. Idegesen kezdett játszani, kapkodva, erőszakosan, ami a szabadrugások egész sorozatát szülte. A má­sodik gólig azonban határozottan jobb volt ellen­felénél s ha a kipróbált és jól bevált csatársorával, játszik, föltétlenül győztesen hagyja el a pályát. Kár volt tehát ujra kísérletezni. Killermann I. pom­pás centerhalf, de nem való centercsatárnak. S a kis Horváth fényesen játszik a center posztján, ellenben csapnivalóan rossz a balszárny szélén. Ezzel a balkezes helycserével vesztette el az NSC a meccset.

    A két csapat igv állt föl:
    KAC: Varga—Jurcsó, Turi—Stallmach, Blatschnik, Budai—Boldog, Krebsz, Jeszmás, Eisenhoffer, Jenny.
    NSC: Gallovich— Szendrő, Hesser—Ruck, Szegedy, Weinberger— Künsztler, Tímár, Killermann I, Spitz, Horváth.


    Az első félidőben a KAC játszott a széllel s azt kihasználva, alaposan kivette részét a támadásból, a minek az eredménye Eisenhoffer szabadrugás­ból esett gólja volt.

    A második félidőben az NSC játszott a széllel és valósággal kapujához szögezte a kétségbeeset­ten csapkodva játszó kispesti csapatot. Az NSC-nek azonban nem volt szerencséje. Killermann a centerben elügyetlenkedte Künsztler leggyönyörűbb beadásait is. A KAC mindössze kétszer látogatott el az NSC kapujához. A második lerohanásnál egy a tizenhatos vonal sarkán történt kétlábas be­ugrásért tizenegyest ítélt a bíró s Eisenhoffer meg­csinálta belőle a KAC második gólját. Ez után rövid ideig fejvesztetten dolgozott az NSC, de lassan, megint össze szedte magát, Künsztler éle­tet vitt a támadásba s olyan gyorsan és fürgén mozgott, hogy a kifulladt KAC védelem képtelen volt tartani. Az utolsó percekben végre eredmé­nyesen végződött egy akciója. Szépen beadott lab­dáját Spitz kapásból a kapuba lőtte.

    Sporthirlap, 1919. november. 17.