magyarfutball.hu

Budapesti TC - MTK 1 : 4

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1920/1921, 16. forduló
referee : Gerő Ferenc
attendance:
  1. nela: 4.000
  2. Sporthírlap: 7.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.03.10, 23:37 (szerk.: 2022.03.15, 16:29)
    MTK - BTC 4:1 (4 :1)

    Millenáriz-pálya, 7000 néző
    Biró: Gerö Ferenc

    Ünnepi hangulatban kezdődött, de nem Ilyen hangulatban folytatódott és fejeződött be az MTK—BTC tavaszi találkozója. Már eléggé ismerjük ugyan a szezon eleji mérkő­zések lélektanát, s tudjuk, hogy ilyenkor még tuúlzásokra szokott vezetni a pár hóna­pig pihenő energiák összeütközése, de azért mégsem képzeltük, hogy éppen az MTK— BTK meccs lesz a sororatoa sportszerűtlen­ségek színhelye, amely tulajdonképpen a Millenáris pálya felavató meccsének volt szánva.

    A kellemetlen incidensek már as első félidőben kezdődtek, amikor a BTC részéről Horváth, az MTK részéről Kertész II. csinált több faultot, amelyek azonban még nem okoztak nagyobb bajt, mégis őket kell a második félidőben történt sportszerűtlensé­gek értelmi szerzőinek tartanunk, mert az ő viselkedésük nyomán keletkező parázs han­gulat volt azután előidézője Kanyaurek, Orth és Károly meggondolatlanságának s kiállttásának. Csak a szezonkezdetnek tulajdonit- hatjuk, hogy mindig korrektül viselkedő játékosok is elvesztették hidegvérüket.

    A játék különben az MTK nagy fölényét mutatta a BTC-vei szemben. A BTC már a startnál elveszítette a mérkőzést, amikor Pócz és Bélteky helyén tartalékokat kellett szerepeltetnie s ezt is oly rosszul oldotta meg, hogy Kőszegit előrehozta csatárnak. A nehézkes mozgása, kitűnő beck, mint csatár abszolute nem vált be s csak akadályozta a BTC szöktetésre alapított támadó taktikáját. Gyenge volt a halfsorba beállított Rozsos is, aki már nem tud lépést tartani a fiatalokkal. Kőszegi II. bátyja helyén nem volt rossz tar­talék, de labdái nem oly pontosak, mint bátyjáéi voltak.
    A BTC-re most rá sem lehetett ismerni. Még máskor biztos és jó védelme is csapko­dott, half sora és csatársora pedig képtelen volt valamire való kombinációra. Az együttesből Gruber Schweng és Hajdu játéka emel­hető csak ki, akiknek helyenkint voltak si­kereik.

    Az MTK komplett csapattal, centerhalf helyén a Jugoszláviából visszatért Guttmannal, a Törekvés volt halfjátékosávai állott fei. Guttmann, akinek a szerdai fegyelmi bizott­ság megadta a játékengedélyt, hasznos tagja lesz a bajnokcsapatnak, s vele aa MTK. régóta huzódó centerhalfgérdése jó megoldást nyerhet. Ma még nem illeszkedett ugyan be teljesen az MTK stiiusába, okosan és mindig korrektül irányított passzaival azonban máris sokat használt. A kék-fehérek csapatának legjobb része különben a csatársor volt, Molnár kivételével, aki csak akadályozta az eredmé­nyes játékot. A balszárny azonban, Orth-tal az élén és Braun elemében volt. Régen látott szép gólok voltak Károlynak Schiosser által beadott első, s Orthnak Károly által előkészí­tett második gólja. A halfsorban Vágó volt ezuttal a legjobb embor, Kertész II is gyak­ran csillogtatta nagy technikai tudását, A védelemben Mandl és Senkey egyaránt jó volt. Kropacsek formájáról még nem aUcothattunK véleményt, mert alig volt dolga.

    A játék első perceiben mezőnyjáték. BTC veszélytelen támadásai után Orth, Braun, Károly lövései mennek kapu fölé. A 10. percben Schlosser balszélről átemelt labdáját Károly szép lapos lövéssel továbbítja a gólba, l : 0. Tovább is MIK támad. Kertész átadását Molnár elhibázza. A BTC is szóhoz jut, de Kőszegi éa Hajdu lefutásait ós lövéseit kivédik. Az MTK balszárny támadásából és Ká­roly átadásából Orth kapásból pompás gólt lő. 2:0 (25. p.) Orth síkertelen szabadrugása után, BTC támad, majd Oth lő kapu mellé. A 3 . percben Braun fut le, centerezését Horvváth kinyujtott karral védi. A megítélt 11-est Schlosser belövi. 3: 0. Schlossor átadá­sát Braun fölé lövi; majd Orth rug ismét szabadrugást, amelyet ezuttal 18 méterről ballábbal a gólba helyez. (42. p.) A BTC vehemens támadása egy percre rá Mahr ré­vén a meglepett Senkeyn és Kropaoseken át meghozza a BTC gólját.

    félidő 4 : 1

    A II. félidőben hasonlóan, nagy az MTK fölény, mely azonban nem vezet sikerre, mert a BTC erősen, sőt néhol erőszakosan véde­kezik, ami az MTK játékosok kedvét is el­vette. A félidő eseményei időrendben; Hor­váth lerugja Braunt, Kanyaereket a 29. perc­ben boxolás miatt kiállítják, Guttmann ön­ként kiáll a játékból (33. p.) Orthot fault miatt, Károlyt a biró tuleros játékáért ki­állítja (38-ik perc) Schlosser egy beugrás közben összeütközik Kőszegivel, s utóbbi lesántul. Közben persze játék is folyt, ez azonban mindkét részről eredménytelen maradt.

    MTK: Kropacsek—Mandl, Senkey—Ker­tész II, Guttmann, Vágó—Braun, Molnár, Orth. Károly, Schlos-zer.
    BTC: Palcsek—Kőszegi II, Gruber— Ranchmaul, Kanyaurek, Horváth—Hajdu, Kőszegi I, Mahr, Schweng, Szántó II.

    Sporthirlap, 1921. február 14.