magyarfutball.hu

VAC - Vasas 0 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1923/1924, 9. forduló
referee : Kiss Menyhért
attendance:
  1. Sporthírlap: -
  2. nela: 3.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.04.27, 21:07 (szerk.: 2022.04.28, 09:38)
    »Vasas« - VAC 1:0 (0:0)

    Takács csodaszép gólja szerezte meg a Vasasoknak a győzelmet.

    Vasas: Kutrucz— Auerbach, Király — Pallós, Sípos, Tomecskó— Massányi Takács, Kocsis, Szentmiklóssy, Katzer.
    Vac: Fischer — Grósz II., Singer — Móra, Grünblatt, Weisz, — Engl, Breuer, Boross, Ivanovszky,Lébi.

    Hungaria-uti pálya
    Biró: Kiss Menyhért

    Két kitűnően startolt, de a bajnoki szezon további folyamán visszaesett csapat állott szemben egymással vasárnap. Mind a két csapat még ma is tartalékokkal volt kénytelen felállani, de — azt lehet mondani, — mind a kettő megfelelő helyetteseket talált hiányzó játékosainak helyére. Mindenesetre a Vasasok nagyszerű játékosnevelését dicséri, hogy Zatykó, Kelhein, Jellinek és Himmer helyére is tudott megfelelő pótlást állítani, sőt s ez a legfontosabb, a csapat stílusán éppen nem látszott meg az, hogy nem az első, hanem csak a második garnitura mutatja be. A Vasasok ismert kitűnő, lapos passzjátékán alapuló s a helyezkedésben is mintaszerűt mutató stílusát kaptuk ma a fiatalok interpretálásában s ez a körülmény azt ígéri, hogy a Vasasoknak nemcsak jelene, hanem jövője is biztosítva van. Még nagyobb érdeme a fiatalságnak, hogy szép játéka tetejében meg is nyerte a mérkőzést. A VAC játéka nem kevésbé tetszett nekünk, mint a Vasasoké. Amíg azonban a Vasasok játékában volt kedv, lendület, adig a VAC gépiesen adogatta a labdát, minden lelkesedés nélkül. Ugy tűnik fel nekünk a VAC játéka, mint amikor a BAK-ot látjuk játszani. Tizenegy első klasszisu játékos van a pályán, és mindegyik csak azért játszik, hogy egy vasárnapon ismét tul legyen, minden különösebb ambíció nélkül, hogy meg is nyerje a mérkőzést Így azután megtörténhetik, hogy a VAC végig veri az MTK után az FTC-t és UTE-t is, de kiesik az I. osztályból. Az egyéni teljesítmények közül a Vasasok csatársorának játékát kell előtérbe helyeznünk. Itt Takács ismét megmutatta, hogy mit tud, ha jó napja van. Jobbösszekötő létére ő irányította a játékot s gólt hozó lövése a legklasszikusabbak közül való volt. Partnerei, Minyó és Szentmiklóssi megértő társak a mezőnyben, de a gól előtt előtérbe lép gyenge fizikumuk. Massányi tehetségesjobbszélső lesz, Katzer ellenben ismét bebizonyította, hogy a balszélső az igazi helye. A hallsorban Sípos mindjobban beleszokik a fővárosi tempóba, Tomecskó biztos védőjátékos, Pallós nem rontott. A védelem erőssége Király volt, Auerbach szintén nem rontott, Kutrucz elsőosztályú kapus. A VAC csapatában szintén a csatársorba keressük a jobbakat. A Boross II.—Breuer II. kettős játéka messze kimagaslott, technikailag s taktikailag is szépet nyujtottak, de — puhák voltak. Lébi fejlődése is igen figyelemreméltó. Ivanovszky és Engl II. egyelőre még elmaradnak az első három mögött. A halfsor a védelemben jó munkát végzett, a támadásban egyedül Weisz vett állandóan részt. A védelem egyformán bizonytalan volt, beleértve ezuttal Fischert.

    Kezdés után. A VAC intézi az első támadást, Lébi centerét azonban Kutrucz fogja. Az első pár perc a VAC és már a 3. percben Engelt Brenner jó helyzethez juttatja, de ő öt méterről kapu fölé lő. Lébi ujabb lefutása Királyban akad meg. Massányi centerét Kutrucz fogja el. A 8. perctől kezdve a Vasas feltűnő fölénybe kerül. Fiatal csatárai pontos összjátékkal viszik le a labdát, csak a befejezésben nem sikeresek. Az első komoly veszélyt Takács kiszökése jelenti, hatalmas lövése felső kapufára pattan, onnan Fischerre s róla Szentmiklóssihoz jut a labda , azonban Singerbe lövi. Takács ujabb kitöréséből középre adja a labdát, Singer mellé fejel, de Kocsis is elszalad mellette. Katzer centerét is Minyó hibázza. Katzer centerét Takács lövi rosszul. A VAC jobboldali támadása Boros offszeidjén akad meg. Takács kiszökése után centere Fischer zsákmánya lesz. A 32. percben Massányi átadását Takács mellé helyezi. Két perc mulva Szentmiklóssi lövését Grosz kornerre védi. Az utolsó tíz percben a Vasas kissé lankad, s Lébi és Boross lefutásai veszélyesek. Lébi centerét Király kornerre védi, majd a Vasas is kornert ér el, de ugy ez, mint Sípos szabadrugásai eredménytelenek. Lébi lefutása Ivanovszky offszeidjén, Boross lefutása , Engl hendszén akad meg. Miután a Vasas ujabb kornert rug, Boross lefutása zárja be a félidő eseményeit, de 25 méteres lövését Kutrucz fogja.

    Helycsere után Boros a VAC centerébe megy, Breuer jobbösszekötő, Engl szélső. A Vasas indít vehemens támadást, de Kocsis —Takács összjátékába Grosz sikeresen lép közbe. A 2. percben Massányi és Takács ismét passzolva mennek előre, Massányi visszaemeli a labdát Takácsnak, aki 25 méterről csodaszép iveit lövéssel megszerzi a Vasasok győztes gólját. A gól a VAC-ot felrázza flegmájából s Lébi, majd Boross támadást vezet, de előbbit szerelik, míg Boross lövését Kutrucz fogja. Takács—Kocsis összjátékából Takács jó helyzethez jut, de ballábbal lő — mellé. Lébi veszélyes lefutása után centerét Kutrucz csak kiütéssel tudja menteni. Most sorozatos eredménytelen VAC szabadrugások következnek kisebb faultok miatt. A 18. percben kornert ér el a Vasas, utána Lébi veszélyes lefutását Tomecskó—Kutrucz együttesen mentik. Katzer centeréből Szentmiklóssi mellé lő, Boross II. lefutása után spicces lövését nehezen menti Kutrucz. Élénk s változatos volt addig a meccs, most azonban a VAC fölénybe kerül. A 27. percben Boross átadása az üresen álló Breuerhez jut, lövését Kutrucz a vonalon fogja. A VAC gólt reklamál. A 30. percben Ivanovszky lövése megy hajszálra kapu mellé, utánna a Vasas rug eredménytelen kornert, ismét Lébi fut le, de lövése kapu mellé megy. A Vasas keményen véd, a meccs igen heves kezd lenni. A 42. percben Király, belerug Breuerbe, mire a bíró kiállítja. A VAC próbál most is változtatni az eredményen, de igyekezete a tömörülő Vasasok védekezésén megakad.

    Sporthirlap, 1923. október 22.