magyarfutball.hu

Hungária FC - Sabaria LSZ 3 : 2

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1928/1929, 6. forduló
attendance:
  1. nela: 15.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.11.16, 23:24
    Ugy történt, ahogy szombaton megjósoltuk: a Sabaria a Hungária ellen akarta bebizonyítani, hogy eddigi bajnoki kudarcait balszerencse okozta. És ezt, bár kikapott — vagy talán éppen azért —, sikerült is bebizonyítania. A küzdelem mindvégig változatos és izgalmas volt A szombathelyiek egyre másra támadták a Hungária kapuját és a kiegyenlítés után az egész kis szombathelyi kolónia és az egész nagy ferencvárosi tábor Sabaria-győzelemben bízott. Ekkor történt az a merőben szokatlan eset, mely romba döntötte a szombathelyi reményeket. Hirzer keresztpasszt küldött jobbra. A labdát Haar kapta és fejelt. A szombathelyi védelem rárohant. A labda kapu mellé ment, és a földön három játékos feküdt egyrakáson, Prém, Hajós és legfelül Haar. A bíró fütyült. A játékot azonban nem lehetett folytatni, mert a fekvő játékosok semmi hajlandóságot nem mutattak a felkelésre. Ebben, a pillanatban
    Nagy, a Sabaria bekkje odafutott a fekvő csoporthoz, felkapta Haart és egyszerűen odébb dobta.
    Rettenetes pfujolás támadt. A közönség most már mindenfelől arra rohant, odaszaladt a pálya túlsó végéről Révész Béla is, a Hungária trénere, a tribünök aljából, mintha csak a földből nőttek volna ki, elővonultak a rendőrök, hogy méltóságteljes komolysággal kordont vonjanak a „,tett színhelye" körül. Már-már úgy látszott, hogy a Hungária körút múlt heti botránya fog megismétlődni itt, az Üllői-úton. Haar még mindig úgy feküdt, mint egy halott. Ez a látvány még csak egyre fokozta a nézők felháborodását.
    Szitkok és fenyegetések zúdultak a szombathelyi hátvéd felé, akit Kann Ferenc bíró azonnal ki is állított.
    Nagy azonban vonakodott elhagyni a pályát. A lárma körülötte még mindig növekedett. Ekkor Herczog Edvin, a Sabaria menedzsere fogta meg és igyekezett letuszkolni a pályáról. Egy rendőr is segített neki. A nagytribün elkeseredett pfujolása közben ment Nagy az öltöző lejárója felé. De mire odaérkezett, a pfujolás abbamaradt és az állóhely közönsége, amely inkább a Sabariával szimpatizált, mint a Hungáriával, már éljenekkel üdvözölte a kiállított játékost.

    Sporthirlap, 1928. október 22.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.11.16, 22:01
    Hungária—Sabaria 3:2 (1:0)

    Hungária: Ujváry — Mandl, Kocsis — Kléber, Wéber, Schneider — Haar, Barátky, Kalmár, Skvarek, Hirzer. — Sabaria: Weinhardt — Nagy, Prém — Pesovnik, Vámos, Hajós — Buresch, Mészáros, Stofián, Holczbauer, Tárnok

    A Sabariáé a kezdés joga, s már az első percben kornrt ér el, melyből Mészáros éles lövését Ujvári fogja. Kalmár indítja első rohamra a Hungáriát, de Nagy elkaszálja a lábát, s a szabadrúgásnak csak offszájd miatt nincs folytatása. A Sabaria szépen felépített támadásai leszorítják a Hungáriát, de a befejező akciók sikertelenek. Holzbauer rosszul fejeli Buresch szép beadását, viszont a jobbszélső ballábbal csavart lövését Kléber kornerre menti. Ismét Kalmár lendíti támadásba, a kék-fehéreket Hirzer váratlan szöktetésével, a labdát visszakapja a balszélről, ám Prém a lövés előtt lekeresztezi. Most Vámos hibáz, Skvarek megugrik a labdával, jó kiadását Haar centerezi, Nagy kornerre ment. Megint csak Hirzer, majd Kalmár—Hirzer-akció következik, de a szombathelyi bekkek mindkettőt erélyesen szerelik. Most az újonc Barátky van kétszer is munkában, előbb Haarnak juttat jó passzt, de a jobbszélsőt szerelik, majd ő kap passzt szélsőjétől és kapásból lővi, ám Weinhardt biztos kézzel fogja és tartja a veszélyes labdát. A Hungária e rapszodikus rohamai közben a Sabaria kombinatív támadásai is minduntalan megújulnak, de kapu előtti helyzet csak a 22. percben alakul ki belőlük, amikor Stofián szökteti Burescht, ez remekül bead, Holzbauer tisztán áll, de izgalmában elengedi a labdát és Schneider tisztázza a kritikus helyzetet. Három perccel utóbb Pesovnik szabadrúgását Mandl Tárnok elé fejeli, aki jó helyzetből a kapu mellé lő. Néhány újabb szabadrúgás az egyik és a másik részről is, majd Hirzer próbál szökni, de a bekkek szerelik, akikbe közben Skvarek alaposan beleugrik. Eredménytelen Sabaria-korner után a Kalmár által jól szöktetett Hirzert Nagy magasra tartott lábbal szereli. A veszélyes játékért ítélt szabadrúgást Hirzer élesen küldi a kapura. Weinhardt fogja és kidobja a labdát Skvarek elé, aki a kapu mellé lő. Ugyancsak a kapu mellé kerül Skvarek következő spicces lövése is. Hirzer ismét kiszökik, Nagy lekeresztezi és a labda Weinhardt zsákmánya lesz. A kis balszélső azonban nem hagyja magát, a 42. percben testcsellel szabad utat nyer, lő is, ám Weinhardt fogja a labdát. Skvarek rátámad, a kapus kirúgása nem sikerül,
    a labda a 16-oson túl álló Barátkyhoz kerül, aki magasan ívelt a kapu balsarka felé. — Weinhardt ott van, szépen le is húzza a labdát, de általános meglepetésre kiejti és a hóna alatt a vonalon belülre ejti, hiába vetődik utána. (1:0).
    A gól után ismét Barátky jut lövéshez, de Weinhardt most már biztosan fogja a labdát.
    A második félidő első hét perce a mérkőzés legeredményesebb periódusa. Mindjárt az első percben esik a Hungária második gólja, oly módon, hogy Barátky a védők közé passzol Skvareknek, aki nem tud kiugrani a gyűrűből és el is esik. Weinhardt kiugrik a kapujából, de elhibázza a rávetést, a labda nincs a kezében. Haar odaugrik és a fekvő kapus mellett a kapuba pöcköli a labdát. (2:0).
    Hirzer szökik a gól után, ám Prém lefogja, de nincs szabadrúgás. A Sabaria most nekilendül s a 3. percben Holzbauer—Stofián párosaként indul, Mandl közbelép, de a két csatár lendülete elsodorja, most Ujvári is dobja magát a közeledő csatárok elé, ám Stofián gyorsabb és a kapus mellett a kapuba helyezi a labdát.
    A Sabaria kihasználja, megszerzett lendületét, erősen támad. A 7. percben Stofián készül kiugrani, de Kocsis a 16-osnál faultolja.
    A szabadrúgáshoz Mészáros áll fel, éles lövése a védők falanxáról lepattan Tárnok elé, akinek éles lövését Ujvári fogja, de beejti. (2:2).
    Kék perccel utóbb Ujvári újabb hibát követ el, kiejti Buresch lövését, Stofián rajta van, a labda balra kerül, ahonnan Holzbauer belövi, ám a bíró offszájd címén nem adja meg a gólt. Folytatódik a Sabaria-ostrom, amelyből a 20.percben Hirzer szabadítja ki a Hungáriát. Skvarek lövéséből korner alakul, Haar sarokrúgását Hirzer jobbra fejeli, ahonnan Barátky a kapuba kaparja. A bíró ezt a gólt is annullálja Barátky offszájdállása címén, s így a Sabaria „fórja\' ki van egyenlítve. A Sabaria támadóereje gyengül, de a Hungária csatársorában is csak Hirzer tartja már az életet. A 29. percben ismét szökik a balszélső, remek passzal szabadra játssza Skvareket, ez viszszajátszik és Hirzer bombalövése élesen vágódik a jobb felső kapusarokról a mezőnybe. A remek akció után következik a 32. percben a más helyen ismertetett botrány, amely miatt percekig áll a játék. Prém kitámolyog a pályáról,és a kapu mögött kezelésbe veszik, közben a kiállított Nagy is elhagyja a pályát és\" Buresch meg Pesovnik állanak, a bekkposztokra. A játék folytatódik, néhány perc múlva Prém visszajön és Pesovnikkal bekkel. A Sabaria még próbál felnyomulni, de már nincs kellő lelki egyensúlya a nagyobb erőkifejtéshez. Annál biztosabb azonban a Hungária fellépése, de különöséül Hirzeré, aki egymásután tör ellenállhatatlanul a kapu felé. A nagy akarat nem hoz eredményt, amikor a 40. percben
    az előretörő Wébert faultolják. Schneider szabadrúgása pontosan száll a kapu közepe felé, a csomóból egyszerre kivillan Kalmár szőke feje és a kiugró Weinhardt keze, ám a labda a szőke fejet éri el először és feltarthatatlanul siklik a kapus keze mellett a kapuba. (3:2).
    A hátralévő idő, amit a Nagy-eset miatti meghosszabbítás 3 perccel kinyújt, javarészt Hungária-akciótból telik el.
    Kann Ferenc körültekintő és határozott bíró volt, akinek a mérkőző felek is csak a két meg nem adott gólt rójják fel hibájául. Tárgyilagos megállapítás szerint azonban mindkét esetben helyesen ítélt, mert a Sabaria annullált gólja éppen úgy offszájdhelyzetből esett, mint a Hungáriáé.

    Sporthirlap, 1928. október 22.