magyarfutball.hu

Hungária FC - Sabaria LSZ 3 : 2

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1928/1929, 12. forduló
attendance:
  1. nela: 12.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2023.02.02, 19:07
    Hungária—Sabaria 3:2 (1:2)

    megszólal Boronkay Gábor sípja.
    Néhány perc hiányzik a hat órához. Az öltözőkből felfutnak a csapatok a pályára. Hungária: Németh — Mandl, Kocsis — Rebró, Kalmár, Nádler — Jeckl, Molnár, Sebes, Skvarek, Hirzer. Sabaria: Weinhardt — Nagy, Prém — Pesti, Vámos, Hajós — Buresch, Holzbauer, Sfofián, Janzsó, Tárnok.

    Molnár és Prém megy a középre választani. A szerencse Molnárnak kedvez, a fölső kaput választja, öt perc múlva hat óra lesz, amikor Stofián megindítja a játékot nap ellen. Néhány jól-rosszul sikerült passz és a labda Buresch-hez kerül, aki nagy lendülettel viszi le a jobbszélen. Aztán Kalmár hozza vissza remekül. Tárnok kétszer is megszökik a bal oldalon. — Sa-ba-ria! ... Sa-ba-ria! ... — zúg az állóhely. Sebes Skvarekhez küldi a labdát, aki Hirzert szökteti. A lefutás taccsal végződik s a bedobást Weinhardt csípi el. Ujra a Hungária támad és Jeckl lábáról a labda kapu mögé kerül. Egyelőre mindenki ideges. Weinhardt kifut, a kapu üres, de a Hungária csatárai nem lőnek. Aztán Rebró hibázik, majd Kalmár faultol. Kalmár labdáját Jeckl ofszájbon kapja, a Sabaria-védelem leáll, a bíró nem fütyül, a Hungária szélsője akadálytalanul fut egészen a kapuig és három méterről a túlsó kapufa mellé 15. Molnár-—Jeckl akciót Prém kornerre szerel. A mezőnyben tologatják a labdát, nem alakul ki semmi. A 10. percben izgalmas lesz a játék. Vámos Tárnokhoz ad, aki rohan, Németh a szélső lábára veti magát, de nem éri el a labdát. Janzsó is ott van, kavarodás, melynek végén Mandl a vonalról vágja vissza a labdát a mezőnybe. Rögtön utána Skvarek élesen lő a szombathelyi kapu elé, Molnár egy gondolattal később lép bele, mint kellett volna, Weinhardt kornerre üti a labdát a befutó Jeckl feje fölött. Jeckl kornerét a 12. percben Molnár fölé fejeli. Stofián a Hungária-kaputól huszonöt méterre kapja a labdát, óriási lövést ereszt meg, Mandl beleugrik s róla kornerre pattan a labda. Tárnok rúgását Rebró visszavágja Tárnokhoz, aztán ráfut s a labda a szombathelyi szélsőről kerül át a vonalon.
    Most egymásután rohamoz a Sabaria. Tárnok mellé lő. A 14. percben Kalmár kimegy a kapu mellé. Masszírozzák. Amint Kalmár visszatér, újra felnyomulnak a kék-fehérek. Sebes és Molnár többször indítják rohamra Hirzert, akit nehezen fognak. A 17. percben Molnár a 16-osról magasan a kapu elé emeli a labdát, a bíró fütyül, mert Skvarek ofszájára futott, de a csatár olyan iramban van, hogy labdástól beviszi a kapuba a felugró Weinhardtot. Természetesen gól nincs, amit a Hungária-közönség hangos bánattal vesz tudomásul. Az iram most kissé lanyhul. Hirzer pompás beadása után Jeckl elfaultolja Nagyot. Nagy viszont Nádlert faultolja, amiért bírói figyelmeztetésben részesül. Nádler szabadrúgása a szombathelyi kapusé.
    Kalmár faultolja Holzbauert! A szabadrúgást Vámos kapura lövi, Németh nyújtott karral fut a labda elé, ütni akarja, nem találja, el s háta mögött már rezeg a háló. A Sabaria a 20. percben megszerezte a vezetést Nagy kapushiba révén.
    Ujrakezdés után támad a Hungária, de a belsőik nem lőnek. A Sabaria tovább támad. Előbb Tárnok rohan, aztán Stofián Burescht szökteti. A jobbszélső messze van, de Nádler még messzebb. Buresché a labda, Kocsis az utolsó pillanatban tudja csak elnyomni. Ujra felhangzik sokszoros erővel, hogy: Tempó Sabaria! ... Nádler elvéti a labdát, Buresch beéri, kornerre szerelik. Aztán Hirzer támad a 24. percben, de Skvarek késik, a beadás Nagy zsákmánya lesz. Utána Hirzer kapu felé viszi a labdát, Weinhardt elébe fut, elesik, de Hirzer is túlfut a labdán, mely így mégis a kapushoz jut. A 26. percben Hirzer gyönyörűen íveli a labdát kapura, de a magas labda Weinhardt esete, fogja is imponáló biztonsággal. A Hungária-halfsor kihagy néhány labdát, aztán a Pesti Hirzer harc Hirzer győzelmével végződik, a szélső bekanyarodik, de Prém hatalmasan elrúgja előle a labdát. Hirzer kornert akar rúgni, de a bíró taccsot dobat. Ezt meg nem tud a kicsi, ejti a labdát, Nagy szabadrúgása következik. Ezután Buresch-roham kelt izgalmat, ebből tényleg korner lesz. Jeckl egyedül indul a kapu ellen, de Nagy lekeresztezi. A 31. percben Weinhardt a Rebró lövését fogja. Tárnok bead Stofiánhoz, az visszaadja a labdát szélre, Tárnok lerohan és élesen centerez a kapu elé, nagy helyzet, de Holzbauer késik. Hirzer szabadrúgása kapu elé fut, Kalmár szépen fejeli, Weinhardt nem kevésbé szépen fogja. A 34. percben Buresch mellé lő.
    Egy perccel később Tárnok ismét Stofiánhoz játszik, aki a magas labdát gyönyörűen küldi fejjel Buresch elé, a szélső elfordul Kocsis mellett, mint a nyíl röpül előre és bombalövése védhetetlenül a jobb sarokba. (0:2).
    — Hát ez már mindig így lesz?! — kiáltja elkeseredve egy kék-fehér drukker, aki pedig e pillanatban inkább kék-sárga színeket játszik az ijedtségtől.
    — Most jövünk mi! - mondja egy másik drukker. — A Hungária csak akkor tud játszani, ha már két gólt kapott.
    S mintha csakugyan ennek lenne igaza. A kék-fehér csatársor újrakezdés után azonnal támad és Weinhardt a Jeckl lábáról szedi le a labdát. Hirzer centerez, Weinhardt kiüti, Jeckl boxol a labdába. Holzbauer és Sebes összefutnak. Sebesnek van keményebb koponyája, Holzbauer nehezen áll lábra. A 38. percben Hirzer kornert rúg, Hajós fejéről újra kornerre jut a labda, most Jeckl lő a sarokról, ismét Hajós ment, de most már taccsra küldi a labdát. Hirzer belelép Nagyba. Tárnok lövését Németh védi. A 40. percben megtörténik a szokásos csere: Kalmár előrejön centernek, Sebes jobbösszekötő, Molnár jobbhalf és Rebró centerhalf. Mindjárt egészen más a játék. Jeckl ofszájdja miatt ugyan elakad a Kalmár—Sebes-támadás, aztán — amikor Stofián elmegy Mandl mellett és egyedül áll a kapu előtt — kitör az ijedtség minden hungárista szívből. De aztán
    a 44. percben Hirzer fut, bekanyarodik, Weinhardt kiugrik elébe, de a labda elgurul a kapus mellett, a bal kapufához ütödik s onnan szép lassan befordul a hálóba. (1:2).
    Alig kezdenek újra, már vége az első félidőnek.
    Amint megkezdődik a második félidő, azonnal kiderül, hogy a nyugtalan idegek lecsillapítására sokkal jobb a csend, mint a kiabálás.
    A Hungária nyugodtan kezdi a játékot.
    Kalmár balra játszik, a labda hátra kerül Nádlerhez, aki Hirzert szökteti. Nagy tereli vissza a játékot középre. Kalmár messziről erősen kapu mellé lő. Stofián remekül szökteti Burescht, aki azonban Nádlerhez passzol. Kocsis szereli az előrelendülő Stofiánt. Ujabb erős Sabaria-támadás Nádlersen akad el. Viszont Hirzer és Kalmár kombinált támadását Prém veri vissza.
    A 6. percben hirtelen váratlan megszületik a Hungária kiegyenlítő gólja.
    Hirzer lefut, erősen centerez, a labda átjut a jobboldalra, ahonnan Sebestől visszapattan a középre Kalmár elé, aki stoppol és azonnal lő. A hatalmas lövést Weinhardt nem is próbálja védeni. Hiába is próbálná (2:2).
    Egyelőre az újrakezdés után Stofián kísérletezik messziről gyenge lövéssel. Persze eredménytelenül. A 9. percben — arccal a saját kapuja felé fordulva — Kalmár szenzációsan húzza a labdát Hirzer elé, aki lerohan, egész a vonalon fut befelé, de elrúgja a labdát a kapu előtt. Aztán Buresch támadna, de Kocsis erősen fogja. A 12. percben Holzbauer elől Nádler ment. Ahogy támad a Sabaria, telitorokkal harsog fel a Sa-ba-ria! Viszont a Hungária-tábor nem kiabál. Némák a drukkerek. Hangtalanul drukkolnak. Nádler előread Hirzernek, aki fut, bead, Jeckl fejel, de Weinhardt felugrik és övé a labda. A 15. perctől kezdve a Hungária keményen szorongatja a szombathelyieket. Kalmár az egyik helyzetet a másik után dolgozza ki. A 18. percben egyedül ugrik előre a Hungária centere, már a hatos vonal közelébe érkezik, amikor Prém és Nagy közrefogják.
    Kalmár ívben vágódik előre. Szól a síp: 11-es!...
    A Sabaria izgatottan tiltakozik. Vámos megsérti a bírót, már megy is ki. Boronkayval nem lehet tréfálni. A labdához Molnár áll. Mindenki A mult vasárnapi jelenetre gondol, mikor Skvarek készülődött így. Akkor Molnár nem játszott. És akkor félrement a labda.
    Molnár áll csak bent a 16-oson. Régi kék-fehér játékos. Részese a nagy diadaloknak. Ha belövi a l1-est, újra bajnokok lehetnek. Ha félrelövi ő is, talán mindennek vége.
    Molnár, aki máskor olyan ideges szokott lenni, most nyugodt. A bíró sípol és a 19. percben Molnár belövi a harmadik Hungária-gólt.
    A tribünökön a éljen-riadalom, a pályán csókolózás és a sajtópáholyban megjelenik Seres Sidney! De még nincs vége a meccsnek. A Sabaria 10 emberrel játszik. Skvarek faultolja Hajóst. Hirzer nagy beadását Sebes öt méterről hatalmasan rúgja a kapu fölé. A Sabaria balszárnya megcsonkult. Hajós a centerhalf, Holzbauer a balhall és Tárnok összekötőbe húzódik. A Hungária támad, Weinhardt kifut, a kapu üresen áll, de a csatárok nem jutnak labdához. Az eddig nagyiramú, de nem túlságosan kemény játék egyre erősebb lesz. Molnár stoplija elszakítja Szofián nadrágját. A szombathelyi center utánarúg Molnárnak. A bíró azonban nem látja. Kalmár Jecki elé teszi a labdát, a szélső mellé lő. Hirzer bead Skvarekhez, aki középre továbbít, Kalmár átengedi a labdát Sebesnek, aki mellé lövi. A 29. percben Stofián megjelenik új nadrágban. Hirzer elől Nagy kornerre ment. A 30. percben lövi Hirzer a kornert, Weinhardt kiugrik és a kapu irányába öklözi a labdát, de Prém elhárítja az öngól veszélyét. A 31. percben Jeckl elől Jancsó kézzel üti el a labdát. A bíró azonnal fütyül.
    Ujra 11-es!
    A Sabaria még elkeseredetten tiltakozik, de sikertelenül. Az állóhelyközönség egy része betódul Weinhardt kapuja mögé. Két perc telik el, míg a rend annyira helyreáll, hogy Molnár újra 11-est rughat.
    A jobb sarokba irányítja, Weinhardt arra ugrik, veti magát és kiüti a labdát. A Sabaria-védelem tovább viszi a félvonal felé. A második 11-est a Hungária nem tudta kihasználni. Utána azonnal Skvarek támad, Nagy felvágja, de a bíró most gól-kicket ítél. A Buresch—Tárnok—Stofián akció eredménytelen, aztán Hirzer a 35., a 37. és a 39. percben kornereket rúg. Mind eredménytelen maradt. Még öt perc. A Hungária-halfok taccsra vagdalják a labdát, a drukkerek az időt emlegetik, a 43. percben Hirzer mégegyszer élesen fölé lő, mezőnyjáték, Rebró nem engedi előre Stofiánt. Még egy perc, a rendőrök készülődnek, Weinhardt még fog egy labdát és vége a mérkőzésnek.

    Sporthirlap, 1929. június 13.