magyarfutball.hu

Nemzeti SC - Pécs-Baranya FC 4 : 0

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1929/1930, 20. forduló
attendance:
  1. Nemzeti Sport: 3.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2023.06.09, 19:50
    Nemzeti—Pécs-Baranya 4:0(1:0)
    A gólarányt az utolsó percek tették súlyossá, amikor a bíró következetes tévedései miatt elkeseredett és csonka Baranya teljesen megadta magát
    Góllövő: Horváth, Lutz, Rémay III., Lutz
    Millenáris, 3000 néző. Biró: Magyar.
    Nemzeti: Gallina — Török, Flóra — Hossó, Buza, Bartos — Rémay III., Lutz, Győry, Horváth, Czétényi.
    Pécs-Baranya: Jandala — Iványi, Krebsz — Palkó, Halas, Foór — Kovács, Teszler, Kautzky, Kocsis, Darvas.
    A pécsiek kezdenek nappal szemben s az első támadást Hossó veri viszsza. Rögtön Győry—Horváth támadás fut végig, s az utóbbi kapu fölé küldi a labdát. A Baranya következő rohamát Gallina kifutással szereli s Kocsis nagyot esik a kapuson. Az ellentámadást Győry szép lövése fejezi be, amelyet Jandala még szebben fog. A lefutó Kovácsot a kornervonalnál gáncsolják, a szabadrúgásból Kautzky kapufára fejel.
    Az első percek tehát élénk játékkal telnek. A Baranya-védelem azonban egyre bizonytalanabb, ami nagy feltűnést kelt a csapat ismerői körében. Krebsz egyik hibájánál Iványi fut átmenteni a helyzetet s a tizenhatos sarkán belül van, amikor Rémay III. nekirúgja a labdát a testét védő karjának. A taccsbíró int, Magyar fütyül és habozva, tétován tizenegyest ítél. Az eset semmiképpen sem 11-es. Nekirúgott labda volt, szándékos hendszről szó sem lehetett. Baranya protestálni próbál, de hamar abbahagyja. Lutz áll neki a labdának s a kapu mellé gurítja. Utána hiába kap a fejéhez. 4. p.
    A Baranya-védelem folyton meginog. Krebsz teljesen erőtlenül játszik, de a halfok is csak futkosnak. Czétényi egymásután viszi támadásait, jól centerez s Jandala tapsot kap egyik lehúzásánál. Rémay labdája a sarok felett száll el, majd egy-egy hendsz akasztja meg a játékot. Az egyiket Buza, a másikat Teszler követte el. Rémay jól kapu elé emelt labdáját a balszárny rontja, majd szabadrúgás után Lutz kerül tökéletes gólhelyzetbe, de kapu fölé vágja a labdát. Gyenge mezőnyjáték következik most percekig, míg a 19 .percben az elhunyt Oberhammer Antal emlékére egy percet szünetel a játék. Messziről jött szabadrúgás után Jandala kiejti a labdát, de Lutz nem tudja\" a hálóba pöccintetni a kapu elől sem s időt enged a kapusnak arra, hogy javítson. Meglehetősen nívótlan a játék, de lassanként a Baranya összeszedi magát. Teszler lövését Gallina védi, majd meg Palkó szabadrúgása után az összekötő kapu fölé lő. Krebsz jól és szabályosan ugrik a labdáért, a bíró szabadrúgást diktál Baranya ellen, amiből Horváth fölé bombáz. Magyar hibái különben egyre kirívóbbak s feltűnő, hogy következetesen a Baranyát sújtják. Rémay betolt labdáját Iványi kornerre rúgja s csak hosszas rugdosás után szabadul fel a kapu. Darvas beadását Gallina csípi el, majd a lefutó Kovácsot a kitűnően játszó Bartos szabálytalanul akasztja s a szélső nagyot esik a tizenhatoson belül. A bíró fütyül s kiviszi a labdát a tizenhatos vonalra. Bámulatos ez a fejlett technika!
    Teszler lövése a kapufán pattan s a labda a háló mögé száll. 34. p. A Nemzeti most újra lendületbe jön s alaposan beszorítja Baranyát, mely kornert hárít el A Baranya-védelem kapkod, a Nemzeti ott tanyázik a tizenhatoson, de csak Hossó lövését kell védenie Jandalának. A 40. percben is Hossó feje éri el a kornerről szálló labdát, de kapu fölé irányítja. Lutz lövése a kapusé, Rémay III. kiugrása ofszájd. A rúgást Buza fejeli vissza Kautzky elől a Baranya térfelébe , Czétényi kapja a labdát. Iványi előtt a szélső Horváth elé emel, aki pompás helyzetbe jut. Jandala eléje indul, de a jól lőtt labda félmagasan suhan el a kapus
    mellett, hogy a hálóba akadjon. (1:0). 45. p.
    Kezdés után már nem történik lényeges esemény.
    Egy-egy szabdrúgással kezdődik a szünet utáni játék. A 3. percben Kautzky csavart lövését védi Gallina, hogy utána kétszer is mentsen. A pécsi csapat sokkal éléntebb, mint szünet előtt volt , Teszler remek kitörését Bartos nagyon gyanúsan szereli. Teszler a hálóba zuhan, a labdát meg Gallina rúgja mezőnybe. Czétényi el is rohan a labdával a 8. percben s Győry elé adja. A cente r lőni akar, de rosszul találja fel a labdát, mely jobbra pereg. Ott
    Lutz rohan a kapu felé s a hálóba küldi a második gólt. (2:0).
    Baranya ofszájdot reklamál, de hasztalan. Baranya hamarosn kornert ér el, majd ellaposodik a játék. Az első negyedóra elmúlta után kezd a pécsi csapat nagyobb iramba s Kovács labdáját Gallina húzza le. A Nemzeti védelme nem inog meg az egyre erősödő ostrom nyomása alatt
    sem. A 26. percben Kautzky elől fog labdát a Nemzeti kapusa, a következő támadás végén pedig Teszler lövését tolja kornerre. A rúgás után Kautzky találja el a labdát, mely a kapufa éléről pattan vissza a kapu előtt tömörülő játékosok közé. Mindenki újabb lövést vár, de
    a bíró fütyül.
    Tanácstalanul kiáltanak fel: Mi az? Mi volt?—
    Veszélyes helyzet — hangzik a válasz. A bíró a Nemzetivel rúgat. A hosszú Baranya ostrom után Nemzeti előretörések következnek. A kitűnő Bartos jó labdáját Győry veszi át s ballal a kapu mellé küldi. A 34. percben szabadrúgást boxol ki Gallina a rárohanó Kautzky és Kocsis elől.
    A kapus esik, a labda Kovács elé száll, aki kapura fejel. A labda ,most Gallina ölébe hull, Kovácsot meg közben Bartos vágja fel. Teszler valamit szól a bíróhoz, aki azonnal kiállítja.
    A Baranya tíz emberrel is tovább ostromol, de egyetlen labda sem jut át a védelem falán. Egy lepattan valamelyik Nemzeti játékos lábáról s úgy gurul ki a vonalon. A bíró kirúgást jelez. A következő roham végén Török rúgja el nagy szorongatásában a kapu fölött a labdát s a bíró megint kirúgást jelez. A Baranya még bírja egy-két percig ezt az idegölő játékot, de a Nemzeti csatárok elfutásai egyre veszélyesebbek. A 41. percben Czétényi rohan el a labdával s kitűnően centerez nagy ívben a kapu elé.
    Rémay III. stoppolja a labdát, elugrik az ólomlábon mozgó Krebsz mellett s a bekk már hiába nyuladoz utána kézzel is, mert a szélső bal spiccel a jobb alsó sarokba továbbítja a labdát. (3:0).
    A Baranya most már nem tud erőteljesen küzdeni. A 43. percben Rémay III. fut a kapuig, a labdával s az eléje vetődő Jandalába vágja. A labda felugrik s Lutz közvetlen közelről továbbítja a hálóba az utolsó gólt. (4:0).
    Még Győry előtt nyílik kitűnő gólszerző alkalom, de a center rúgását már nem kíséri szerencse.

    Nemzeti Sport, 1930. május 4.