magyarfutball.hu

Bocskay FC - Újpest FC 2 : 6 16:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1929/1930, 18. forduló
referee : Kann Ferenc
attendance:
  1. Nemzeti Sport: 9.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2023.06.12, 17:03
    Ujpest—Bocskay 6:2 (2:1)
    A Bocskay gurított labdákkal próbálkozotta sorban, de így is egyenrangú ellenfél volt egy félidőig
    Góllövő: Marosi, Sólyom, Sólyom, Szemes, Spitz, Török, Spitz, Avar
    Üllői út. Bíró: Kann, 9000 néző.
    Ujpest: Aknai — Dudás, Fogoly III. — Borsányi, Köves, Vig — Török, Avar, Sólyom, Spitz, P. Szabó.
    Bocskay: Budai — Fejér dr, Molnár — Villányi, Sághy, Keviczky — Markos, Vincze, Teleki, Szemes, Marosi.
    Feszült hangulatban indul meg a mérkőzés. Fogoly III.-nak kedvezett a sors, de csak hosszas gondolkozás után választotta a déli kaput. Rövid középharc után Török sokat ígérően fut el, jó beadása üresen találja P. Szabót, aki állíthatná is a labdát, de belefejel és a labda a kapu fölött suhan ki. A Bocskay ellentámadása a 3. percben jobban sikerül. Dudás egy pillanatra megtorpan Markos előtt, aki máris elszalad és éles lövését Aknai vetődve csak kornerre tudja kitolni. A kornert Markos jól rúgja, Aknai rádobja magát a földön guruló labdára, a menteni igyekvő két hátvéd azonban közrefogja és a befutó Marosi kikotorja alóla, úgy, hogy pár lépésről a hálóba pattan a labda. 0:1.
    A 6. percben Borsányi labdájára Ugyanúgy veti magát Budai, őt is szorongatják a csatárok, gondolják, itt is lehet keresni valamit, de Budai kibújik a tömegből. Közben azonban rúgást kap a jobb combjába és ettől kezdve csak félembernek számít. Nem is tudja kirúgni a labdát többé, csak hajítja. Lassan alakul ki a játék a sárban, de Ujpest többet támad és veszélyesebb. Előbb Sólyom késlekedik egy jó helyzetnél, a 12. percben azonban sikerül Ujpestnek az egyenlítés. A félpálya vonalán ujpestiről megy ki a labda, de a taccsbíró tévesen Ujpestnek ítéli a taccsdobást. Míg a Bocskay játékosai tiltakozni próbálnak, a szemfüles Vig máris dobja a labdát, amivel Szabó jól megfut és beadását Sólyom kapásból szabályszerűen küldi a hálóba. 1:1.
    Nyomban a gól után Avar kerül jó helyzetbe, de elcsúszik a sárban, korner lesz a labdából, amit Sólyom fejel félre. Török veszélyes beadására egyszerre ugrik Sólyom és Budai, a lövés kiperdül. Most Markos vezet sorba néhány nagyon szép és veszélyes támadást. A 18. percben Fogolyon könynyen átmegy Markos, Dudás kornerre szereli. Markos kornerrúgása Vig kezére pattan, de tipikus rálőtt labda, Vincze faultja szabadít fel. Fogoly III. bizonytalankodik néhányszor, de azért nincs baj. A 21. percben újra ujpesti lábról megy ki a labda, mégis Vig dobja a taccsot. Most heves a küzdelem és hullámzó a játék. Rövidebb debreceni offenzíva után Ujpest újra támad és Török lövése kapu fölé kerül. A Bocskay is veszélyes közben, de a lila-fehér védelem most már biztosan áll a lábán. A 27. percben Sólyom bukik, Avar azonban remekül kiugrik a kapott labdával, tisztán áll, de kapu mellé vágja a labdát. Pár másodperc múlva Spitz kap jó passzt Sólyomtól és gyenge lövést küld a kapura, amit Budai vetődve véd.
    P. Szabót Fejér dr. szépen szereli. Avar lő a 16-osról kapu fölé, majd Sólyom éles lövését védi vetődve Budai. Fejér dr. nehezen ment egy szituációt. Most P. Szabó lövése cikkázik a két kapufa közt, sáros nyomot hagyva mind a kettőn.
    A 30. percben Budai kornerre tolja Spitz lövését, a sarokrúgást P. Szabó kapu mögé irányítja. Szemes faultja miatt szabadrúgást irányít Borsányi, amit Avar kapu mellé fejel. Markosnak van újra remek elhúzása, de a beadás elvész a középen. A 34. percben Török és Sólyom támadása hosszú labdát eredményez, amire Budai a 16-os sarkáig fut ki. Ki is rúgja a labdát, amit Török elcsíp, ahelyett azonban, hogy az üres kapura ívelné, Budai hasába lövi. Egy perc múlva a Bocskay balszárnya fut el, a beadásba Markos fut bele és éles lövése alig valamivel a kapufa mellett zúg el. Markos remek centere nem talál senkit sem belül. A 38. percben Török kornere meleg helyzetet teremt. Spitz lövése Budai alól kicsúszik és már a kapu felé gurul, amikor Fejér dr. kivágja. Újabb ujpesti kornert P. Szabó irányít, Sághy fejeli ki. A 42. percben a Bocskay rúg kornert, amiből csak több fejes születik meg. A 44. percben balszárnya támad, innen a labda átvándorol Sólyom, Avar és Török lábán keresztül vissza Sólyomhoz, akinek remekül irányított fejesét csak érinteni tudja Budai, de így is a hálóba megy a labda. 2:1.
    Marosinak van még egy nagy helyzete, de rosszul pattan lábáról a labda.
    Szünet után Bocskay kezdi diktálni tempót, de csak kornert ér el Markos, illetve Vig révén. P. Szabó tör most ki, tisztátalanul szerelik, de a bíró nyilván nem ad szívesen 11-est ilyen sáros talajon. Sólyom közeli lövését Keviczky kirúgja, a hórihorgas center újabb lövését ugyanő kifejeli. A 3. percben Fejér dr. elbukik a 16-oson, Sólyom teljesen tisztán áll, lövése azonban éppen hogy elkerüli a kaput. A 4. percben a Bocskay jobbszárnya támad, Teleki kitolja a labdát Vincze elé. Aknai kifut, de Szemes előbb éri el a Salydát, éles lövése a hálóba tart és Borsányi hiába üti a labdát kézzel, mindenképpen bemegy. 2:2.
    A Bocskay most lendületbe jön, de ez a debreceniek utolsó fellobbanása. A 11. percben Ujpest balszárnya rohamoz,
    az átvágott labdát Avar veszi át,
    lövése Budairól visszapattan és Spitz közelről beteszi. 3:2.
    Bocskay hiába reklamálja Avar lesállását. Most izgatott lesz a hangulat. Ujpest azonban nem enged. Az eddig nagyszerű Sághy most úgyszólván egyik percről a másikra összeroppan, nyilván sokat kivett belőle a sáros talaj. Az ujpesti belső trió előtt egycsapásra megnyílik az út. Sághy viszszaesése magával rántja az egész debreceni halfsort, ami el is dönti a meccs sorsát. A 21. percben
    Avar kitolja a balról kapott labdát Töröknek. A jobbszélső lemegy a kornervonal közelébe, onnan ravaszul csavart labdája behúz a túlsó felső sarokba. 4:2.
    Itt eldőlt a meccs sorsa. Ettől kezdve a Bocskay egészen megbicsaklik és védekezésre szorul. Újpest egy kornert rúg, majd a 24. percben Török beadását Spitz fejeli. Ezt még kivédi Budai, de rövidre adott labdája újra Spitzhez kerül, aki most már a sarokba gurítja a labdát. 5:2. Török bombája kerül azután kapu felé. Mind a két csapatból sokat kivett a sár, Ujpest sem nagyon erőlködik, így is növeli a gólarányt. A 32. percben Avar balról kapott labdát leállít és 20 méterről laposan küldi a jobb sarokba. 6:2.
    A 35. percben P. Szabó kornerét Sághy kézzel húzza le, a 11-est P. Szabó félrelövi. Érdektelen játék közben fejeződik be a mérkőzés, csak Ujpest rúg még két kornert az utolsó percekben.

    Nemzeti Sport, 1930. április 7.
     
  2. avatar: heimo