magyarfutball.hu

Bástya FC - Kispest FC 3 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1929/1930, 13. forduló
attendance:
  1. Nemzeti Sport: 2.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2023.07.04, 18:41
    Bástya—Kispest 3:1 (3:0)
    A Bástya csak az első félidőben csillogtatta legértékesebb csatárerényét, a gólképességét Góllövő: Possák, Schwartz, Possák, Lukács
    Szeged, 2000 néző. Bíró: Barna.
    Barna bíró sípjelére a két csapat így állt fel:
    Bástya: Benedek — Korányi, Emődi - Wahl, Péter, Tóth — Varga, Korony, Possák, Schwartz, Ábrahám.
    Kispest: Dénes — Vogl, Rozgonyi — Raix, Purczeld, Csendes — Senkey, Paczolay, Lukács, Havasköri, Kiss.
    Kispest kezdi a játékot, de támadása elakad. Varga elfutása reménytkeltőbb, de Vogl taccsra szereli. Korony ólomlábon jár s nem érti meg Wahlt, a jó labda túlfut a vonalon előle.
    A lanyha bemelegítésben kitűnik Kiss frissesége, de beadása Benedek zsákmánya. Possák Raixot faultolja, aki nagyot kiált s a bíró utána fütyül, amit a közönség rossz néven vesz tőle. Kispest élénkül, de támadása ofszájdon akad el, sőt két újabb szabadrúgás Kispest kapuja mellé viszi a labdát. Varga okos labdájával Ábrahám az első kornert szerzi a 8. percben, amit azonban fault tesz eredménytelenné. Wahl leteríti Havaskörit, akit élesztgetni kell egy kissé, de a szabadrúgás nem viszi messze Kispestet. A Bástya rohamát Schwarz fölé fejelt labdája fejezi be, majd Paczolay hendsze után Korony kissé túlerélyesen tör a kapufelé. Löki Rozgonyit s kornert csikar ki.
    Varga jól rúgja a labdát a 11.percben, Dénes viszont nagy hibát csinál, mert kiindul a kapuból, majd meg megáll s Possák fejéről a hálóba kerül a gól. (1:0).
    A szegedi csapat most megélénkül s szép támadását a bíró akasztja meg, aki ofszájdot lát. A közönség nem ért vele egyet. A rúgással Kiss ellép, de a gyors Wahl befogja és szereli. Tóth faultja miatt Paczolay a sorfalba rúgja a szabadrúgást, mire ismét a Bástya támad. Kispest védelme nehéz harcban áll, s az ügyesen elfutó Varga beadását Dénes csak csukaugrással tudja elcsípni. A 20. percben esik a második gól. Fault miatt szabadrúgást rúg a Bástya. Korányi áll neki a labdának, mely jóval a tizenhatoson kívül van. A játékosok a vonalon sorakoznak, s a bekk okosan a fejük fölött emel balra a labdát.
    Schwartz jó érzékkel startol s a rosszul helyezkedő Dénes vetődve sem tudja megakadályozni,
    hogy a labda a túlsó kapufa mellett a hálóba ne jusson. (2:0.)
    Lukács szép labdái kárbavesznek, az elfutó Kiss sem tudja jól befejezni a támadást s újra a Bástya lendül előre. Ábrahám kornert szerez és rúg, amit Dénes üt ki. A 29. percben nagy helyzete van Kispestnek. Havasköri remek labdát ad Kissnek, aki elfut Korányi mellett. Paczolay bent üresen várja a labdát, a szélső azonban hegyesszögből, lő, amit könnyen véd Benedek. Újra elfut Kiss, beadását Benedek kiüti, de Senkeynek nem sikerül a kapuba továbbítani a labdát. Még egy meleg pillanat akad Benedek kapuja előtt, de a jó helyzetben levő Havaskörit Lukács megzavarja s a gyenge lövés nem ártalmas. Erre már a Bástya lendül előre. A belsők támadása után Varga íveli be a labdát, amikor a Possákot sakkban tartó Purczeld és Vogl összefejel. Vogl elterül a földön s kiviszik — 30. perc— s csak percek múlva tér vissza. A sérült játékoshoz több társa megy ki a vonalra s mikor a bíró jelt ad a taccsdobásra, Dénes még alig ért vissza a kapuba. De az átcsoportosítást is elmulasztotta Kispest s így egészen váratlanul éri a védelmet a Bástya támadása,
    Raix rövidet rúg, a labda Possák elé kerül, aki a tizenhatos mögül pompásan eltalált rúgással bombagólt küld a léc alá. (30.) 32. perc:
    Emődi és Havasköri között szemmel látható véleménykülönbség támad, amit nem valami barátságosan intéz el a két játékos. A bíró békíti s figyelmezteti őket. Purczeld hosszú rúgását Benedek, aki feltűnően bizonytalan, kiejti s Lukács elől nehezen menti a gólt. Ábrahám fut le s ismét kornert szerez a 38. percben. Most már lanyhább a játék, de Rozgonyi azért nagyon beleszáll Possákba, aki el is hagyja a pályát s csak a 44. percben tér vissza. Közben Havasköri szép szabadrúgása száll el a kapu felett, amott meg Korony ügyetlenkedik el lassúságával nagyszerű helyzetet.
    A második félidőben nagyon keveset produkált a két csapat
    Havasköri szépen ugratja ki Kisst, akit löknek s így szabadrúgáshoz jut Kispest. Kiss rúg, Purczeld továbbítja a labdát, amit Benedek kiejt. Senkey ott terem a labdán, de a földön levő kapus kezébe centerez. A Bástya-bekkek most munkában vannak, de az 5. percben már Possák emeli kapu fölé a labdát. Színtelen, gyenge játék folyik s lassan állandósul a Bástya fölénye. Sok céltalan rúgás, rossz passz száll ide-oda, sőt Korony kitűnő helyzetből is kapu mögé centerez, Schwartz lövése pedig Dénes ölébe száll. Ábrahám kornert szerez s a Bástya-fölényt csak pillanatokra szakítja meg Kiss lefutása, mely után Varga kornere veszélyezteti Dénes kapuját. Szép támadás azonban csak a 20. percben akad, de ez is elszájd. A rúgás után Lenkey fut el, beadását Lukács rontja. A 22. percben Possák szépen szökteti Vargát, aki átfut a védelmen, de késik s csak korner az eredmény. Semmi , sem fejeződik be jól. Több szabadrúgás jelzi, hogy Kispest védelme már fáradt, viszont a Bástya-játékosok valóságos vitát rendeznek, hogy ki rúgja a szabadrúgást, így telik az idő s
    a közönség hiába várja a gólt.
    A 31. percben. akad egy, azt meg nem adja meg a bíró. Csendes kornerre fejel, Varga jól rúg s a fejek felett átszálló labdát Schwartz a kapuba küldi. Közben azonban Possák kézzel fogta le Dénest s a bíró szabadrúgást ítél a nyilvánvaló szabálytalanság miatt. Egészen sivár a játék. Wahl leteríti Havaskörit, majd Korony s újra Wahl faultol a 37. percben Rozgonyi rúgása nyomán a háló sarka mellett zúg el a labda. Az utolsó percekben Kispest erősít. Senki sem veszi komolyan a dolgot, de jó támadások során a 45. percben Senkey a gyors támadást jó beadással fejezi be. Lukács lövése után hiába nyúl el Benedek, a labda a bal alsósarokban akad meg. (3:1).
    Kezdésre már nincs idő.

    Nemzeti Sport, 1930. február 24.