magyarfutball.hu

Pécs-Baranya FC - Hungária FC 2 : 2

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2023.10.01, 14:28
    Pécs-Baranya—Hungária 2:2 (1:0)
    Remek küzdelem keretében, jó játékkal búcsúztak a pécsiek az I. ligától
    Góllövő: Temesi, Kovács, Héjas, Kalmár
    Pécs, 2500 néző. Bíró: Klein Árpád.
    Pécs-Baranya: Biri — Iványi, Kővári — Palkó, Halas, Foór — Kovács, Temesi, Kautzky, Táltos, Magyar
    Hungária: Szabó — Nagy, Kocsis — Rebró, Kompóti, Sebes — Varga, Héjas, Kalmár, Híres, Titkos.
    Baranya kezd, de rögtön a Hungária veszi át a vezényszót. A lerohanó Titkost azonban a pécsi védelem szereli. A Hungária frontban marad, Birinek Kalmár-, majd meg Héjas-lövést kell védenie. Kalmár már a 2. percben a bal lábára sántikálni kezd, de ennek ellenére tovább játszik. Hirtelen a pécsiek lendülnek támadásba. Kautzky Temesit küldi előre, de az összekötő fölé lő. A tribünről is látni, hogy feltűnően kicsi a labda. Az is észrevehető, hogy emiatt a játékosok nem tudják mindig oda küldeni, ahová akarják. A Hungária rohama is fölélövéssel zárul: Kalmár bombája megy kapu fölé.
    Az 5. percben a kék-fehérek ismét támadnak, Foór azonban szerel. Bár szerelés közben rúgást kap, mégis jól tudja előreadni a labdát Halashoz.
    A centerhalf a labdát jobbra előre íveli, s a résen levő Temesi szép gólt küld a Hungária hálójába. 1:0
    A Hungária csak Híres luftjával és Titkos mellélövésével végződő meddő támadásokkal tud válaszolni. Az iram mind hevesebb. Szinte izzó és mindent elsöprő a tempó s a játék valóban magas színvonalú. A 13. percben Híres jobbról kap labdát, félmagas lövését azonban Biri biztosan védi. Baranya mind hevesebben támad és a Hungáriát csak Halas hibája hozza frontba. Erőtlen a kék-fehérek támadása s szerelik is, sőt Baranya lendül előre. Kautzky máris Táltosnak osztja a labdát s a balösszekötő lövését a 17. percben Szabó csak kornerre tudja védeni. Magyar a sarokrúgást fölé küldi.
    Sötét felhők vonulnak a pálya fölé, szél kerekedik, mintha csak vihar lenne kitörőben. A szél a Baranya ellen fúj s segítségével a Hungária támad. Néhány perc mulva alábbhagy a szél s fel is szabadul Baranya. Rohamoz is a helyi csatársor, úgyhogy Szabó csak kornerre tud menteni.
    A sarokrúgást Táltos fölé lövi. A Hungária ismét támadásba megy át, Kalmár azonban mellélő, majd meg Híres lapos bombája csúszik a kapu mellé.
    A 25. percben rugja a pesti csapat az első kornert.
    Varga küldi be a labdát, Híres irtózatos erejű lövést küld a sarokra. Menthetetlennek látszik a gól, de Biri az utolsó pillanatban vetődve kornerre bírja ütni a labdát. A sarokrúgás után Iványiról ismét kornerre pattan a labda s az újabb berúgás után Kalmár mellélövésével zárul a Hungária fölénye.
    A pécsiek szabadrúgással jönnek fel, de Kovács lövése mellé surran. Szabó rosszul rúgja ki a labdát, mely a szélre száll. Kovács hirtelen beadja, a labda az előtte egymás mellett álló Hungária-védők karját éri.
    A közönség élénken tüntet a 11-esért,
    de ebben nincs igaza, mert kétségtelenül rárúgott labdáról van szó. A bíró továbbot int. Pécs-Baranya most nagyon szorongatja ellenfelét , a 31. percben Szabó háromszor egymásután kénytelen nehéz helyzetben felszedni a csatárok lába elől a labdát. A Hungária beszorulása Hírest idegesíti s a csatár az őt szerelő Kővári felé rúg. A közönség tüntet, a bíró figyelmezteti a játékost. A 35. percben Rebró is faultol. Magyar szabadrúgása azonban mellé megy.
    A játék most nagyon gyors. Csaknem minden labdát kapásból rúgnak. A pécsiek egyre-másra játszanak a kitűnő Magyarra s a szélső messziről küldött lövése valóban alig kerüli el a kaput. Magyar újra jeleskedik, de éles fejese most meg fölé száll. Kornert is kicsikar a jeles játékos s a sarokrúgás után a Hungária kapuja előtt nagy zavar támad, meg rúgdosás.
    A labda Kautzky elé kerül, a center kapásból küldi kapura,
    Szabó azonban jól helyezkedik. A Hungária védelme feltűnően erélyesen szerel. Nagy 16-oson belül fautgyanúsan löki Kautzkyt s a közönség
    11-est reklamál.
    A félidő végefelé a Hungária is szóhoz jut, de Varga jó helyzetben gyatrán mellélő.
    Szünet után a Hungária támadásával indul a játék. Kalmár Héjas elé adja a labdát s az ifjú összekötő lövése
    oldallécről kipattan,
    Varga elé! A szélső azonban ront, úgyhogy Birinek van ideje tisztázni a helyzetet. A 4. percben Foór szabadrúgása száll a Hungária kapujára , Szabó alig tudja kornerre öklözni a labdát. A berúgás után Kautzkynak támad jó helyzete, de a csatár lövése előtt elesik. A túlsó oldalon viszont Varga bukik a kapu közelében, ami nem is csodálható, mert a játék nagyon kemény. A 7. percben a pécsiek kornert érnek el.
    A 13. percben Rebró és Foór formálisan bírokra kel.
    A bíró meg is állítja a játékot, a játékosokkal kezet fogat, a labdát pedig feldobja.
    A pécsiek most lábról lábra adják a labdát. Halas Kautzkyhoz, az pedig Kovácshoz továbbítja, de a szélső a vonalon font. Kovács kap most újra meg újra labdát s egy ízben a bíró lesállás címen tévesen akasztja meg. Faultokban nincsen hiány: Magyar Kompótival csap össze s nem sokkal később a 18. percben Rebró csak kézzel tudja megakasztani a lerohanó Táltost. A bíró sípol s nyomban nagy kacaj támad, mert a nézők közül valaki bottal fenyegetődzve szalad a pályára Rebró felé. De baj nincs, az idegent eltávolítják. A szabadrúgást a 20. percben Baranya rúgja és a Hungária halfjai feltűnő álmosan helyezkednek. Foór mellettük jobbra keni előre a labdát Kovácshoz.
    Kocsis utánaered a gyors szélsőnek, de későn és hiába. Kovács lövése a 6-os sarkáról a tulsó, felső sarokba zug be. 2:0
    Gól után Nagy faultolja Táltost, majd Kocsis csap össze Temesivel, utóbbi megsérül.
    A vendégek is akarnak támadni, de csatáraik feltűnően erélytelenek, míg a pécsiek halfsora fölényes és biztos a maga dolgában. A tribünről vastaps csendül fel, buzgón kiáltják a Tempó Baranyát. A pécsiek szabadrúgást érnek el s Táltosnak 18 méterről küldött szép lövése alig kerüli el a kaput. Lassan-lassan ismét magára talál a Hungária. Felszabadítja magát, erőteljesebbek lesznek a támadásai s Titkos már lő is. Lövése éppen csak, hogy mellé megy, Kalmárt pedig kornerre szerelik. A sarokrúgást a 30. percben Híres küldi be. (A szélső átment a másik oldalra kornert rúgni.)
    Ivelt labdája a fejek felett repül befelé és esik hirtelen, úgy, hogy a most már Kalmárral helyet cserélő, centert játszó Héjas stoppolni tudja, majd nyugodtan és élesen a hálóba vágja. 2:1.
    A pécsiek összeroppannak, rendszertelenül kezdenek játszani. Oda a pécsi halfsor biztossága is. Áttörnek rajtuk a 32. percben a hungaristák.
    Kalmár viszi a labdát, a védők kétszer is akadályozni akarják, de a jeles csatár lerázza magáról őket, megcsőrözi a labdát úgy, hogy az a meglepett Biri mellett utat talál a hálóba. 2:2.
    Két nagy perce volt a Hungáriának s ennek letelte után a pestiek újra lanyhán játszanak. De most már a pécsiekben sincs lélek, a játék ellaposodik. A 40. percben ugyan elér még egy kornert a Hungária, de a labdát a pécsi védők kifejelik. Kautzky szökteti még egyszer utoljára Kovácsot, a szélső remek helyzetbe kerül, de pont arrafelé lő, amerre Táltos lesben áll. A játéknak nincs több érdemleges mozzanata.

    Nemzeti Sport, 1931. június 1.