magyarfutball.hu

Nemzeti SC - III. Kerület FC 2 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2024.01.04, 20:11
    Nemzeti - III. kerület 2:1 (1:1)
    Gergely, Dinnyés és Bihámy voltak a gólszerzők
    Az égiek vagy egyhónapos szünet után szerdán délben némi esőt permeteztek Budapestre. Kicsinyke, vékonyka esőt, amely valamelyest megáztatta a Millenáris talaját, csak a hőséget nem tudta még eltüntetni. Forró ez az augusztus, a kánikula nyomása még a földre szorítja a futballistát...
    Közönség persze alig akadt. Vagy ötszázan mentek ki a Nemzeti—III. kerület mérkőzésre. Pedig volt a levegőben valami, hogy ez a mérkőzés meglepetést hoz. Hát a meglepetés meg is született, csak a meglepetésszerű játék maradt még el.
    A csapatok így állottak fel:
    Nemzeti: Vermes — Flóra, Szendrő — Vadas, Buza, Belcsik — Paczolay, Gergely, Horváth, Bihámy, Czétényi.
    III. kerület: Zoch — Győry, Bíró — Beretvás, Lutz, Magyar — Fenyvesi, Blaskó, Dinnyés, Kármán, Dömötör.
    Himmler Oszkár volt a bíró. Csupa jószándék, de nagy igyekezetben majdnem döntően avatkozott az eredmény alakulásába.
    A 9. percben ellentámadás, de Szendrő felszabadító rúgása jól fut, Gergely szökik, hirtelen üresre játsza Paczolayt, aki azonnal visszajátszik a közben kiszökő Gergelyhez, Győry egyedül van már hátul, ő is a másík oldalon kézfeltartással próbál ofszájdot ítéltetni, de hiába, Gergely már előresiklott és vagy nyolc méterről a meglepett Zoch hálójába fut a lapos, sarkos lövés. (1:0).
    Zavaros mezőnyjáték következik, azután némi III. kerületi fölény. A 43. percben Kármán szökteti Dömötört, aki kapásból nagyon szépen centerez, Dinnyés kiugrik, a közelében lévő Szendrő megtorpan, mire a kis csatár nagy erővel lő a kapu sarkába. (1:1).
    A második félidő jóval gyatrább. A kezdésnél a kerületi belsők olyan fürgén elvágtatnak, hogy Flóra ijedtében majdnem öngólba sodorja a labdát.
    Állandósul a Nemzeti-offenzíva. Most Biró egymásután pompásan lép közbe. A 17. percben heves belső támadás, Horváth verekszik, majd
    Bihámy kapja a labdát, de alig tudja tartani, mert háromszor is ráront egy-egy védő, ám mindig sikerül a csel, hajszálnyira fut a labda a védők között, a kapus is eléje veti magát, Bihámynak azonban az utolsó mozdulattal most is sikerül mellette a labdát elpöccinteni, s az lassan gurulva elérheti a kapu sarkát. (2:1).

    Sporthirlap, 1932. szeptember 1.
     
  2. avatar: seamandarin
    2024.01.04, 19:35
    Nemzeti—III. kerület2:1
    Szerdán délután a Millennárison bajnoki mérkőzést rendeztek. A meccset 2:1 arányban a Nemzeti nyerte. A félidő eredménye 1:1 volt, s akkor még úgy látszott, hogy a III.kerület fog győzni-Az óbudai csapatban nagyon jó ah alfsor és a fiatal csatárokban is sok tehetség van. Lehet felőlük valami, ha még tanulnak egy eveset.A Nemzeti nem magasabbrendű játékkultúrájával, hanem szívósságával nyerte meg a meccset.Gergely révén megszerezte a vezető gólt, azután kitartóan védekezett, ha pedig egy pillanatra felszabadult a III. kerület nyomása alól, már az óbudai kapu elé vonult és mindig veszélyes volt. Dinnyés lőtte az egyenlítő gólt, s vagy egy negyedóra hosszat úgylátszott, hogy Óbuda még egy pár gólt szerez. Közben Himmler bíró néhány ítélete ejtette lázba a publikumot. Különösen feltűnő volt az ítélkezése, amely egy góltól fosztotta meg a Nemzetit Nagy rumli támadt az óbudai kapu előtt, de a Nemzeti-játékosok többségben voltak és miután a kapus is a rumliban volt, s már elvesztette lehetőségét, hogy megkaparítsa a labdát, biztos volta gól. A rumliban Gergely elé került a labda, az ő lábát elkapták,de kimászott a szorongattatásból, s begurította a labdát a hálóba. Lábelkapás közben megszólalt a bírói síp,a labda tehát fütty után került a teljesen védtelen kapuba. Mindenki 11-est várt a Nemzeti javára, ehelyett Himmler ofszájdot ítélt. Minden lehetett, csak ofszájd nem.
    Hat-nyolcszáz ember lehetett a nézőtéren, erre az ítéletre olyan lármát csaptak, mintha hat-nyolcezren lettek volna...
    A második félidőben a Nemzeti tovább robotolt, most már biztosabban tartotta az óbudai támadásokat, s végül egy nagyon szépen keresztülvitt balszárnyi támadásból Bihámi megszerezte a győzelmet a Nemzetinek.
    A döntő gól a 17-ik percben esett, ezután még öt percig remekül ment a Nemzeti játéka, egyik gólveszély a másikat követte, de csak öt percig tartott a sziporkázás. Azután unalomba fulladt a játék.

    Pesti Napló, 1932. szeptember 1.
     
  3. avatar: seamandarin
    2024.01.04, 18:42
    A mérkőzést augusztus 31-én játszották.
    Szerda, 1932 augusztus 31.
    Ma a tizedik ligabajnoki mérkőzés, avagy még mindig nincs szerencséje a Nemzetinek a III. ker. FC ellen?
    Adatok a mérkőzéshez:
    Hely:Millenáris-pálya. Idő: fél 5 óra. Bíró: Himler. (Határbíró: Tihaméry és Polgári.) Csapatok: Nemzeti: Vermes — Flóra,Szendrő — Gergely, Buza, Belcsik — Paczolay, Vadas, Horváth, Bihamy, Czétényi.
    III. ker. FC: (valószínűleg) Zach — Werner, Bíró — Steiner, Lutz, Magyar — Fenyvesi, Blaskó (Kármán), Dinnyés, Győry, Dömötör.

    Nemzeti Sport, 1932. augusztus 31.
     
  4. avatar: seamandarin
    2024.01.04, 00:13
    Nemzeti-III. ker. FC 2:1 (1:1)
    A jobb futballt játszó óbudai csapattal szemben a többet támadó Nemzeti győzött
    A Nemzetinek eddig nem sok szerencséje volt a III. ker. FC elleni mérkőzések során. A sok találkozásból csak egyszer tudta legyőzni az óbudai csapatot, ezt az egy győzelmet azonban most megszaporitotta s végig nyílt játék után győztesként hagyta el a pályát.
    A mérkőzést a Nemzeti kezdte. Az első percek csapkodással teltek el, a kilencedik percben Paczolay középről kapott labdával lefut s beadását
    Gergely góllá értékesíti. (1:0).
    A gól után sem változott meg a mérkőzés nívója. A szó szoros értelmében „magasnívójú\" játék folyik, szép kombinációt alig látni, de annál több magasba vágott, célszerűtlen labdát.
    A III. kerület támadásai során Blaskó gyönyörűlövése az esemény, de a lövést Weinhardt még szebben védi. A 40. percben csaknem kiegyenlít a III. kerület. Dinnyés kiszökése közben Flóra handszet vét, amit a bíró nem vesz észre, a labda Kármán elé pattan, aki zúgó kapufát lő. A Nemzeti kapu még mindig veszélyben van s csak Blaskó lesállása szabadítja fel az ostromból.
    A III. kerület nem enged! Előbb kornert ér el, majd Weinhardt csak nagy lélekjelenléttel tudja megzavarni a jó helyzetbe került Dinnyést, aki így fölé lő. Utána a Nemzeti támad. Paczolay alig észrevehető ofszájdról startol, de belebotlik a labdába, Biró leszereli, a szükségbekk Győri azonban elügyetlenkedi a labdát, miáltal ujabb gólhelyzetet teremt a Nemzeti csatárok számára. Biró csak faulttal tud akasztani. A biró fuj, de lefujás után Gergely hálóba lövi a labdát. Mindenki tizenegyest vár, a biró azonban meglepetésre lesállás miatta Nemzeti ellen rugat, de nem Paczolay, az akciót elindító lesállása miatt. Az óbudai csapat kiegyenlítése nem késik soká,
    a 44. percben Kármán remek labdával elindítja Drösslert, aki középre ad és Dinnyés védhetetlen lövéssel kiegyenlít (1:1).
    A második félidő nagyszerű III kerületi támadással indul. Dinnyés pompásan szökteti Drösslert, de az akcióból csak eredménytelen korner lesz Utána a Nemzeti támad s a kapu előtt Biró kezére pattan a labda. Tipikus véletlen, de a tribünön reklamálják a tizenegyest.
    A Nemzeti tartós fölénybe kerül, két kornert ér el, majd Kármán támadása jelent rövid intermezzot, hogy utána Gergely támadjon (orszájdról), aztán pedig Czétényi rontson jó helyzetben. A 17 percben a teljesen szabadon álló Czétényi ismét jó labdát kap, most használhatóan
    beadja Biháminak, aki elhuz Győri és Bíró mellett s aztán belövi a győztes gólt (2:1).
    A gól után is tart még a Nemzeti-fölény és Gergely szinte „kihagyhatatlan\" helyzetben bombát a kapu mellé. A finisben a kerület kerekedik felül. Két kornert ér el, aztán Fenyvesi bombája pattan ki Weinhardtról s az ujabb támadásokat sem koronázza siker: a Nemzeti jól és szívósan védekezik. A két csapat közül a III. kerület játszotta a jobb futballt a Nemzeti azonban többet volt támadásban s ha a szerencse pártolja, még nagyobb győzelmet arathatott volna, de a fekete-fehéreknek igazán csak a védelmük volt jó. A csatársorban is (Czétényi, Horváth),a fedezetsorban is (Buza, Belcsik)egészen gyenge pontok voltak. Elsősorban a védelmet illeti dicséret, különösen Weinhardt van jó formában. A III. ker. FC Werner nélkül, helyén a csatár Győrivel állt ki, akinek játékán meglátszott, hogy szükségbekk Bíró, Magyar voltak a hátsó formációk jó emberei, a csatársorban a belső trió messze felülmulta a szélsőket s különösen jó volt az amatőr center, Dinnyés, akinek játékstílusa megvesztegetően hasonlít a régi Holzbauerre.
    Himmer bíráskodásába ezúttal is sokszor csúszott hiba.

    Ujság, 1932. szeptember 1.