magyarfutball.hu

MAC - Ferenczvárosi TC 3 : 3 16:30

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1906/1907, 11. forduló
referee : Hajós Alfréd
attendance:
  1. Nemzeti Sport: 4.000
  2. Budapesti Hírlap: 6.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.10.07, 21:23 (szerk.: 2021.10.08, 10:42)
    MAC. — FTC. 3:3

    A két hírneves csapat múlt vasárnapi bajnoki mérkőzése a maga nemében egyedül áll.
    A millennáris pálya roskadásig, mint­egy négyezer nézővel megrakott tribünjei bizonyították a nagy és általános érdeklődést. A MAC. előző vasárnapi 8 : 0 arányú szenzációs győzelme hozta össze e nagy közönséget, mely ezúttal is valami szenzációsat várt. Ez be is követke­zett: a két csapat játékában. Két magyar csapattól ilyen magas nivóju és tartalmas játékot ritkán láttunk. A MAC csapata erejének tudatában, a FTC. áthatva attól a gon­dolattól, hogy hirnevén ejtett csorbát minden áron ki kell köszörülnie, a küzdelemre elszántan állott ki. A MAC. já­téka általában, de különösen a támadásban tartalmasabb volt. -A fedezetek inkább a támadást segítik elő, sőt néha a védelmet teljesen elhanyagolják; innen magyarázható a MAC. támadásának nagy ereje, de viszont a védelem pilla­natnyi gyengesége is. A két szélső csatár, Borbás és Niesner erősen le voltak fogva, ugy hogy inkább a csatársor közepe dolgozott, bár mindkét szélső egy pár gyönyörű lerohanást csinált. A csatársorban Vangel valósággal remekelt, segí­tette a fedezetsort, de a kellő pillanatban mindig helyén volt. A védelem játéka nem volt oly jó, mint az utóbbi mérkőzésekben, ami részben a fedezetsor rovására írandó., Oláh jól dolgozott, de egy hibás fejkikjéből az ellenfél gólt csinált. Sípos nem volt kifogástalan a kapuban. Az első, de különösen a második gólt kissé nagyobb mozgékonysággal és észszerűbb helyezkedéssel védhette volna, bár tény, hogy a két labda a nehezebbek közé tartozott, A csatársor teljesen kifogástalan módon dolgozik s főjellem- vonása, hogy a mun­kát egyenletesen osztja fel a csatárlánc közepe és két szár­nya között. A íedezetsor a csatársorral jól dolgozik össze de nagyobb figyelmet kell fektetni a hátvédekkel való összműködésre.

    A FTC. munkája az előző heti súlyos veresége után minden várakozást fölülmúlt. A védelem, de különösen a fedezetsor, amelyből az abszolút gyenge Csizmadia kikerült az újonnan beállított Weisz-szal nagyon megerősödött, va­lóban elsőrendű játékot produkált. Jól támogatta a csatár­sorát is, de a védelemre nagyobb súlyt helyezett s különösen a két szélső csatárt tartotta jól. Rumbold most már lényege­sen jobban játszott. Labdái biztosak voltak, de azok elhelye- zésére még nem fektetett sulyt. A csatársorban inkább az egyéni játék érvényesült s a veszélyesebb támadások a két szélső lefutásaiból épültek fel, kikre a MAC. fedezetek nem vigyáztak eléggé. Schlosser mintha formájában kissé vissza­ment volna, bár azon labdái, melyeket mint balösszekötő jobb szélsőnek szépen előre adott, igen értékesek voltak. Hibája a csatársornak, hogy közepe nagyon egymáson van s kom­binációra nincs elég tér, mert a tömöritett védelem a tömőritett csatárokkal szemben mindig nagyobb előnyben van.

    A mérkőzést egy zavaró incidens is megszakította Ugyanis Weinber a kapu előtérben egyszer kezelt. A biró lefújja a mérkőzést. Az FTC. játékosai tiltakoznak az eset­leges büntetés ellen, mire a biró a gólbirót és a két társbirót is belevonja a tárgyalásba, melynek eredménye az volt. hogy a biró a kapusudvar szélén a labdát feldobta. Az ilyen dolgot feltétlenül kerülni kell. Vagy látja a biró a hands-t és lefütyüli, de akkor járjon el a szabályok értelmében, vagy ha nem látta, akkor ne fütyüljön s ne okozzon felesleges izgalmat mindkét csapatnál. A biró csak akkor fütyüljön ha van miért.
    A mérkőzés elejétől végig rendkívül erős iramban folyt le s mindkét fél játéka gazdag volt szép kombiná­ciókban.

    A két csapat következőképen állott fel:
    MAC.: Sípos— Oláh, Veres—Meleghy, Hildebrand, Bayer—- Niessner, Krempelsz, Kelemen, Vangel, Borbás.
    PTC.: Dobronyi—Weinbeer, Rumbold—Gorszky, Bródi, Weisz—Iványi, Braun, Kórody, Schlosser, Ecker.

    A FTC. kezd nap ellen s a kezdés után hands-t vét s az ezt követő szabadrúgás révén a MAC erős támadást vezet ellen­fele kapujára. Majd Iványi lerohan, de centererét Korody a kapu fölé lövi. Majd a MAC. támad s a 7-ik percben kornert ér el. Borbás szép beadását Kelemen és Krempelsz a gólba nyomják. Kezdés után Braun megszökik, élesen lő, de a labda a kapu mellé megy. Majd Ecker fut le s gyenge lövését Sipos kornerre ejti ki kezéből. Az eredménytelen korner után Niessner lefut és lő, Dob­ronyi azonban jól helyezkedvén, könnyen kivédi. A FTC. majdnem állandóan Ecker-re játszik, ez azonban nem tud eredményt elérni, mert Oláh fejkikjeivel a labdát állandóan visszatereli. A 19-ik percben Borbás lefut, visszafelé passzol Vangel elé, ki azt védhetetlenül lövi a kapu jobb sarkába. A második gól után a FTC. megzavavodik és kapkodva játszik, a MAC. azonban nem hasz­nálja ki ellenfele visszaesését, ami a mérkőzés további sorsára döntő befolyással volt, mert már 3 percre rá egy messzire kiadott labdára Iványi lerohan s 18 m.-ről éles lövéssel gólt lő. Sipos a labda után kap s bár surolja kezét, előző rossz helyezkedése miatt védeni nem tudja. (2-1 p.) Felállás után magas ívben Oláhhoz kerül a labda, ki fejelni akar, azonban rosszul veszi a labdát, ugy hogy az csak surolja, fejét, honnan mögéje kerül s a 4 m. előnynyel ráfutó Ecker lefut vele s Sipos igen rossz védése következ­tében gólt lö. (25. p.) Felállás után Kelemen egymaga viszi a labdát. Weinbeert kidriblizi, de a labdát tulságosan előre nyom­ván, az Rumbold zsákmánya lesz, mire Weinber indokolatlanul Kelemenbe rug, amiérta biró szabadrúgást ítélt. Ezt Kórody el­lentámadásba, viszi s végül a berohanó Schlosser védhetetlenül a hálóba rúgja. Ez a gól Hildebrand számlájára írandó, ki nem fogta le Schlossert. (31. p.) Emigy a MAC. rövid 7 perc alatt 3 gólt kapott. A MAC.-ot ez felrázza s most már ismét teljes erővel belefekszik a játékba s erős támadást vezet az ellenkapu leié. Kelemen és Krempels már nyitott kapu előtt állnak, de a lövéssel megkésnek. A MAC. szabadrúgáshoz jut Iványi kezelése miatt, majd kornerbez. A MAC. e félidőben Rumbold rossz feje­lése miatt még egy kornerbez jut.

    Félidő 3:2 a FTC. javára.

    A második félidőt Borbás lerohanása vezeti be, mely kor­nert eredményezett, melyet azonban Niessner a kapu mögé lő. Ecker lerohanása gyönge lövéssel végződik, melyet Sipos biztosan fog. Körülbelül 25 percig a FTC. kerül fölénybe, de veszélyesebb helyzeteket nem igen tud teremteni. Ecker egy lefutása eredmény­felen kornerre vezet. Ezt Kelemen lefutása követi, melyet Rumbold csak korner árán tud feltartóztatni. Most már a MAC. mind jobban fölénybe kerül s Niessner—Krempels szépen összekombi­nálván, leviszik a labdát. Niessner hátrapasszol, Krempels lőni akar, de Weinbeerrel egyszerre vág bele. A labda helyben marad, rövid testi küzdelem után Krempels a szabadon álló Kelemennek tolja, ki azt védhetetlenül a kapu bal sarkába helyezi, mig a kapus a jobb sarokba várta. (28. p.) A MAC. újból erősen támad, Bródi hands-t vét, ezt szabadrúgás követi, melyet Dobronyi csak nehezen véd. Ecker ismét kiszabadul s szabadon fut, a kapu felé, Sipos kifut s jól helyezkedvén, Ecker a labdát beléje lövi. A MAC. fölénye most már mind határozottabb és ellenfelét teljesen kapu­jához szorítja. Egy alkalommal Weinbeer kezel a büntető-udvar­ban, a biró lefütyüli, de azután feldobja a labdát. A FTC. még egyszer kiszabadul, de Braun lövése félremegy. Az utolsó 5 perc­ben a MAC. állandóan ostromolja az ellenséges kaput, de az ered­ményt megjavítani már nem tudja.

    Biró: Hajós Alfréd (BTC.) volt.

    Nemzeti Sport, 1907. április 28.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.10.07, 20:54 (szerk.: 2021.10.08, 10:45)
    Magyar Athletikai Club — Ferenczvárosi T. C. 3:3
    Millennáris pálya

    A Ferenczvárosi Torna-Club tehát rehabilitálta magát, a mennyiben mult vasárnapi 8 : 0 goalarányu veresége után, tegnap 3 : 3 eldöntetlen arányban végzett a Magyar Athletikai Clubbal. Győzelmi reményekkel alighament a küzdelembe, ugy hogy vasárnapi szerep­lése tisztes eredmény számba megy. A zöld-fehérek csapata egy hét alatt óriásit javult és Weisznak a fedezetsorba, Eckernek a csatársorba való be­állítása nagyon szerencsésnek bizonyult. A mér­kőzés sorsára ismét a fedezetsor volt döntő s F. T. C. fedezetei ezúttal messzi felülmúlta ellen­felük halfsorát. Bródy, Gorszky és Weisz nagy­szerű, önfeláldozó játéka ezúttal már erősen meg­zavarta M. A. C. csatárainak munkáját. Weisz igazi helye a fedezetsorban van, a hol rövid idő alatt talán társait is felül fogja mulni. Rumbold is már nagyobb biztonsággal játszik. A csatárok közül Schlosser és Ivány a legjobb ; utóbbi, mintmár B. T. C. elleni első szereplésénél észleltük, rövid időn belül első klasszisunkba jut, Braun nem érvényesül a jobb összekötő helyén, Korodi sokat fíczánkol és tánczol, a nélkül, hogy hasznos lenne, mig Ecker balösszekötővel határozottan megerősödött a csatárláncz bal oldala.
    Az eldöntetlen eredmény daczára klasszis dol­gában M. A. C. fölötte állt ellenfelének. Csatársora gyönyörű összjátékával összehasonlíthatatlanul veszélyesebb volt a kapu előtt F. T. C.-énál s Kelemen és Niessner játéka igazán szép volt.A fedezet- és a hátvédsor, a mig a M. A. C. vezetett,igen jól játszott, de'kiegyenlítés után már kap­kodott, idegeskedett, sőt feltűnő sok hibát csinált. Sipos is nagyon bizonytalanul védett.

    A mérkőzés első félideje heves iramával és gyönyörű küzdelmével egyike a legszebb játékoknak volt, a mit eddig hazai csapattól láttunk. M. A. C. választ. F. T. C.-nek jut a nappal szemben való oldal. Az első negyedórá­ban az atléták olyan fölénynyel játszanak, hogy már min­denki vesztve hiszi F. T. C. részéről a mérkőzést. Az első shot M. A. C. goalját fenyegeti, majd Korod! kapásból a kapu fölé rug. M. A. C, a 8-ik perczben már kornerhez jut, mely Krempels fejéről és Kelemen segítségével a vezető goalt eredményezi. A meglepetésszerü goalra F. T. C. csatársora lerohan s Braun remek rúgása jobbra a kapu mellett gurul el. Ecker gyenge lövését Sipos védi. Niessner remek lerohanás után kö­zépre adja a labdát, de F. T. C. védelme meg­akadályozza a támadás helyes folytatását. Borbás lerohanása már eredményesebb, mert nehéz hely­zetből továbbított labdájával. Vangel remek shottal védhetetlen goalt rúg (19 p.) Most F. T. C. kerül offenzivába. Ivány lerohanása a zöld-fehérek első sarokrúgá­sét eredményezi (21. 'p.). A Niessner által vezetett tá­madás után Krempels lő goalra, do Dobronyi jól véd.Erre Ivány megszökik a labdával s Verest kicselezve, még a labda igazitgatására is jutván ideje, jól helyezett goalt lő (24-ik percz). Ujbóli felállás után Ecker viszi le egymaga a labdát s miután Oláh hibáz, könnyű szerrel megcsinálja F. T. C. kiegyenlítő goalját'(25 p.). A M. A. C.védelme elveszti higgadtságát és sokat hibázik. Korodi lövését Sipos bizonytalanul védi. Az atléták fedezetsorának hibájából Korodi a labdával kiszökik és Schlosser középről szép goalt lő (31 p.). F. T. C. eredménytelen kornere után (35 p.) Kelemen veszélyes shotja a goal­fáról pattan vissza. M. A. C. a hátralevő időben újabb két kornert rug.

    Félidő 3:2 F. T. C. javára.

    Szünet után már valamivel lanyhább a játék. Huszonöt perczig á ferenczvárosiak játszanak fölényben. Borbás lerohanása kornert hoz M. A. C.-nak, mire Ecker vezet támadást és Schlosser gyenge rúgását Sipos védi. A zöld-fehérek kornerét (9 p.) Ivány lefutása követi,lövését azonban Sipos fogja el. M. A. C. ügyes lerohanását kornerrel hárítja el F. T. C. Eckernek a goalvonalon beczenterezett labdája majdnem a kapuba siklott. Az atléták jobb oldala veszélyesen támad, s F. T. C. kapuvédje Niessner, majd Krempels shotját várja, do a jól előkészített helyzetből Kelemen — laposan balra gu­rítva a labdát — a kiegyenlítő goalt ragja (28 p.). A hatodik goal után mindenki szép és heves küzdelmeket vár a győztes goalért; a helyett mind a két csapat a fáradtságtól összeroppan és örül, hogy elrughatja maga mellől a labdát. A hátralevő időben Sipos kifutással biztosnak látszó goalt ment. Nagy izgatottságot keltett a közönség körében, mikor Weinber a büntető területen belül a kezével érintette a labdát, azonban a nem szán­dékos hands-et igen helyesen nem tizenegyessel büntette a bíró.
    A pálya tribünjein bajnoki mérkőzésen ritkán látott nagyszámú, de rendkívül izgága, zajongó közön­ség volt.

    Hajós Alfréd (B. T. C.) birói tisztjét a lehető legminucziózusabb gonddal töltötte be.

    1907 április 23.