magyarfutball.hu

Budapesti AK - Ferenczvárosi TC 4 : 3

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2021.10.08, 21:28
    BAK.—FTC.
    4:3.

    A FTC. immár biztosnak látszó bajnoksága a múlt vasárnapi mérkőzés alapján kérdésessé vált. Mielőtt magára a játék bírálatára térnénk át, nem hagyhatjuk emlités nélkül a FTC. football vezetőségének érthetetlen taktikai hibáját.Az már be van bizonyítva, hogy a FTC. csapata játékstílusá­nál fogva legkevésbbé tud érvényesülni saját pályáján, mely túlságos kis méretű ahhoz, hogy csapatának máskülönben nagy koncepciójú játékára elég tér nyíljon; kifejlett passzoláson alapuló játéka saját pályáján mindig csődöt mond,mert a csatárok annyira egymásra torlódnak, hogy elszánt védelemnek, különösen ha csak a védelemre szoritkozik,könnyű dolga van a támadás szétszórásával. A jobb tréning sem érvényesülhet, mert a befutásra kerülő tér annyira ki­csiny, hogy jóformán egy pár lépéssel el lehet érni a vég­célt, nem is szólván arról, hogy a hátvéd rúgásait legtöbbesetben a kapuvéd fogja el. Ha egy csatárnak sikerül a hát­védektől megszökni, azoknak már többé nincs idejük a ro­hanó csatárt utolérni. S mind ezek dacára a FTC. legfon­tosabb mérkőzéseit ilyen pályán játsza, ami 50 százalékkalmeghendikepeli s jelen esetben saját pályájának áldozatais lett.
    A mérkőzésről nincs sok mondani valónk. A FTC.messze felülmúlta ellenfelét s veresége a kapus kritikánaluli játékának eredménye. A kapus annyira gyenge, hogyszinte lehetetlen hibájára rámutatni. Az első három gól mind úgy született, hogy a labdát vagy kiejtette kezéből vagy pedig addig labdázott, mig aztán nem tudta többé el­fogni s az ellenfél könnyű szerrel bevágta. Manglitz kiválóformában van; a nagy pihenés szinte jót tett neki.
    A BAK. lelkesen és odadadóan játszott, különösen mi­kor az első gólt oly olcsón megszerezte. A támadásnak összjátéka éppen nincs s az egész támadás azon alapszik, hogya csatárok egész közel húzódnak a hátvédhez, s várják a kedvező alkalmat, hogy egy jó előre adott labdára kifussanak. Ez jelen esetben gyakran sikerült, mert a FTC. állandó tá­madása miatt még a halfok is csatárt játszottak. Dacára a 15 perc alatt szerzett 3 gólnak a FTC. könnyen megnyer­hette volna a mérkőzést, ha nem veszti el a csapat higgadt­ságát. Schlosser és Koródy legalább 4—5 biztos gólt szalasz­tottak el a minimális nyugalom hiányában. Az FTC. vere­sége teljeséggel nem reális, sőt a csapat igen jó formát mu­tatott s nagyobb pályán bármely csapatunkkal egyenrangú. A csapat nem volt teljes. A fedezet sorból Gorszky hiány­zott, mig a csatársorban Jványi helyett Pákay játszott jobbösszekötőt meglehetős gyengén. A csapat legrosszabb és legindolensebb játékosa Eckert volt, s igazán nem értjük, hogy kerülhet be ilyen játékos a FTC. I-be. A BAK.-ból Oldal hiányzott. A biró, Benedek Aladár (MAFC.) nagyfokú lelkiismeretlenségről tett tanúságot akkor, mikor a szükséges hozzáértés nélkül e fontos mérkőzés vezetését elvállalta. Ugyanis az előre kölcsönösen megállapított biró nem jött el. s miután a BAK. a jelen lévő Grabrovitz Emilt nem fogadta el, Benedek sorsolás utján jutott a bírói tiszthez. A játék a rossz vezetés mellett eldurvult.
    A két csapat így állt fel:
    FTC.: Dobronyi—-Rumbold, Manglitz—Weinber, Bródy, Weisz—Braun, Pákay, Koródy, Schlosser, Eckert.
    BAK.: Kormos—Müller, Rácz—Halász, Gerő, Ligeti I.— Glatter I., Ligeti II., Rudas, Grosz, Gálos.
    FTC. kezd nappal szemben és az első 1/4 órában szép játé­kával a BAK-ot kapujához szorítja, azonban részint a kapu előtti könnyelmű játéka, részint a BAK. jő védelme miatt nem ér el eredményt. A 15-ik percben Rudas megszökik a hátvédektől s gólt lő. A következő percben már a FTC. támad, de Schlosser lövése kapu fölé jut. A 18. percban Rudas ismét megszökik, a labdát Dobronyi fogja, de kiejti s a BAK. Grosz révén második góljához jut. Egyik messze előre adott ladbát Manglitz szépen hátra adja Dobronyinak, ki megfogja, de addig, labdázik vele, mig az szög alatt elpattan tőle s a berohanó Rudas a gólba vágja. A FTC. nem csügged, nagy erővel dolgozik és a 42. percben Pákay révén gólt lő. Közben lő a Ferencváros egy meg nem ítélhető offsside gólt, Koródy a bíróval felesel, mire ez őt 10 percre kiállítja. Fél­idő 3:1 a BAK. javára.
    A II-ik félidőben a FTC. minden erejét összeszedi, kétségbeesetten támad, de Müller és Kormos jól védenek. Az 5-ik percben a BAK. is kiszabadul és Rudas gólt lö.'4 : 1. A FTC. ismét erősén támad és a következő percben Bródy szép lövéssel gólt lő. 4 : 2. Ezután is folytatólagosan a FTC. van erős fölényben, a BAK. csak egyes lerohanásokkal veszélyezteti ellenfele kapuját, melyet azonban most már nagyobb óvatossággal védenek. A 30-ik percben a FTC. támadása ismét eredménynyel jár, egy kavarodásból Weinber a kapuba lövi a labdát. 4:3. Ettől kezdve a BAK. teljesen összeesik s tevékenysége abban merül ki, hogy mesterséges idő­húzással rövid lélegzetvételhez jusson. A FTC. a jobbnál-jobb alkalmakat szalasztja el. Eckert ismételten az üres kapu felett lö el. Schlosser kapásból lőtt labdája ép a kapus hasába megy. A FTC. kétségbeesetten növeli a támadás erejét, de több gólt nem tud lőni.

    Nemzeti Sport 1907 május 19.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.10.08, 21:10
    Budapesti Atlétikai Klub — Ferenczvárosi T. C. 3:3.

    (Soroksári-uti pálya.) A F. T. C.-ot, mely a bajnokság őszi és tavaszi fordulójában eddig veretlenül végzett és már a bajnokság biztos győztesének látszott, győzelmi útjában váratlanul megakasztotta a Budapesti Atlétikai Klub. A zöld-fehérek saját pályájukon reálisan szenvedtek vereséget, a B. A. K.-ot, a bajnokság negyedik helyezettjét az első klasszikus győzelemhez juttatva.
    F. T. C. Ivány és Gorszky helyén tartalékokkal(Braun, Weinber) játszott, B. A. K.-ból Oldal hiányzott. A ferenczvárosiaknál kitünően játszott a két hátvéd, igen jól Bródy, mig Weisz mintha teljesen elvesztette volna jó halfbeli formáját. A csatársorban Korodi, Braun és Schlosser tűnt ki. A csapat egyébként az első bekapott goalok után rendszertelenül, idegesen és kapkodva ját­szott, sőt erőszakosságoktól sem riadt vissza.
    A B. A. K. csapatának mind a tizenegy em­bere egyforma lelkesedéssel és óriási ambiczióval játszott. Egyénileg Rudas középcsatár érdemel külön emlitést, mert mind a négy goalt főleg az ő gyors, higgadt és okos játékának köszönheti csapata.F. T. C. az első negyedórában erős iramban, gyö­nyörű összjátékkal támad, mig shotjai mind magasan a goal fölé kerülnek. Rudas a védelemből kiszökik, shot-ját Dobronyi a kezéből kiejtve, Rudas a labdát a goalba lövi (15 p.). F. T. C. a goalra veszélyes támadással felel, de Rudas ismét lefutja az ellenfél védelmét és remek goalt rúg (18 p.). Két perczczel későbben ismét Rudas vezet támadást, mely a harmadik goalt eredményezi; B. A.- K. 3 : 0-al vezet, a mi érthető izgalomba hozza F. T. C. csapatját, mely idegesen bár, de erélyesen felnyomul. Lesből rugott goalja nem volt megítélhető; Korodit a biró tiz perczre kiállítani kénytelen. A 42-ik perezben végre a zöld-fehérek támadása is eredmény­nyel, jár s Korodi védhetetlen goalt lő (42 p.);
    Félidő 3:1 a B. A. K. javára:
    F. T. C. támadásával kezdődik ismét a játék, azonban Rudas öt percz után már a B. A. K. negye­dik goalját rugja. A ferenezvárosiak erre tüzes táma­dásba kezdenek és Bródynak szépen helyezett lövése F. T. C. második goalját eredményezi (6 p.). A zöld­fehérek továbbra is offenzivában maradnak, de rendszer­telenül magas labdákkal dolgoznak. Közben Rudas biztosnak vélt goalt hibáz. A játék egyre erőszakosabb jelleget ölt, mig F. T. C. a 30-ik perczben harmadik goalját rúgja. Az utolsó negyedórában F. T. C. durván kezd játszani. Eckert (F. T. C.) tiz perczre, Korodit (F: T. C.) és Halászt (B, A. K.) végleg kiállítja a biró, mig Ligetit olyan súlyosan rúgja meg Bródy, hogy előbbi a pályát elhagyni kénytelen. Benedek Aladár (M. A. F. C.)igazságszerető, korrekt biró volt.

    Az Újság 1907 május 14