magyarfutball.hu

Bástya Szegedi AK - Ferencvárosi FC 3 : 1

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: ttszoty
    2024.01.08, 16:28
    Bástya - Ferencváros 3:1 (1:1)

    Dátum: 1926.10.17., 15.00

    Nézőszám: 3500 (NS)

    Bástya: Acht (Aknai) János — Beck Pál, Horváth Pál — Tóth Jenő, Wéber Lajos, Simóka Sándor — Ábrahám Jenő, Varga II György, Wampetich István, Busch Béla, Solti Mihály. Tréner: Bányai Lajos.

    Ferencváros: Tréner: Tóth-Potya István.

    Gólszerzők: Wampetich 31., Busch 66., Solti 75. ill. Pataki 5.
     
  2. avatar: seamandarin
    2022.08.17, 23:26
    A Ferencváros Szegeden elvesztette veretlenségét.

    A Bástya 3:1 (félidő 1:1) arányban megérdemelten győzött.

    Szeged, 5000 néző, biró Wiczenik.

    Bástya: Acht — Bäck, Horváth — Tóth, Wéber, Simóka — Ábrahám, Varga, Wampetich, Busch, Solti.
    Ferencváros: Huber — Takács, Hungler — Müller, Bukovi, Obitz — Rázsó, Pataki, Stecovits, Schlosser, Kohut.
    Az első ligában veretlenül vezető Ferencvárost váratlanul legyőzte a nagyszerű formában, lendületes akciókkal küzdő Bástya megerősített csapata. Az Emmerlinget nélkülöző szegedi együttes csatársorába az újonnan szerződtetett Varga György került. A volt fővárosi (MTK—FTC— KAC) csatár révén Bástya támadósora annyira kompletté vált, hogy az „Ábrahám—Varga—Wampetich—Busch— Solti"-kvíntetre bármely fővárosi csapat sikeresen bízhatná akcióinak keresztülvitelét.
    A Ferencváros ott adta ki kezéből a
    Pataki korán, az 5-ik percben lőtt góljával,
    már biztosra vette győzelmet, amikor az első és egyetlen eredményre nagyobb lendülettel rá nem duplázott. Sok-sok gólhelyzet kínálkozott a meccsnek eme szakaszában, egészen a
    32-ik percig, amelyben Ábrahám ügyesen irányított beadásából Wampetich kiegyenlített.
    A kiegyenlítés sikere a második félidőben még csak fokozta a Bástya lendületét és a Bányai által kitűnő kondícióba hozott csapat olyan játékba fogott, mellyel méltán rászolgált arra, hogy az első ligában előkelő helyet foglaljon el. A közönség tomboló lelkesedéssel tüzeli csapatát, majd haragjának ad kifejezést, amikor Vicenik egy lesgólt meg nem ad, majd egy rálőtt labdáért 11-est nem ítél, a kitűnően debütáló bíró azonban nem engedi magát befolyásoltatni. Szeged újra és újra támad és a levegőben lógó gól nem is várat magára sokáig, mert
    kapu előtti kavarodásból Busch bombája a 26. percben (2:1) és négy perccel később Ábrahám beadásából Solti lövése a 16-os vonalról utat talál: 3:1!

    Pesti Hírlap, 1926. október 19.
     
  3. avatar: seamandarin
    2022.08.17, 23:10
    A Szegedi Atlétikai Klub futballpályáját délután két órától ostrom alá vette a tömeg és egyenegyednégyre, mikorra a mérkőzés kezdetét kitűzték, ötezer ember helyezkedett el a tribünökön és a futballpálya körüli állóhelyeken. ötezer ember, pesti fogalmak szerint kis nézőszám, mely bármely jelentéktelen bajnoki mérkőzésnél befuthat.
    ötezer ember színes koszorúja övezte a kitűnő talajú futballpályát, melynek talán egyetlen hibája, hogy keskenyebb, mint a budapesti nagy pályák.
    A két csapat összeállítása: Bástya: Adit—Beck, Horváth—Tóth, Weber, Sixnóka—Ábrahám, Varga, Wampetics, Bus, Solti.
    Ferencváros: Huber—Takács, Hungler—dr. Müller, Bukovi, Obitz—Bázsó, Pataki, Stecovits, Schlosser, Kohut.
    A mérkőzés vezetésére Viczenik Edét küldték ki, Budapestről. A szegedi lapok Viczenik kiküldetését örömmel fogadták, kitűnő ítélőképességét, nyugalmát, hajthatatlanságát dicsérték. A mérkőzés alatt ez a vélemény megváltozott, tartozunk annak megállapításával, hogy a bíró elleni tüntetés a közönség ingerültségéből, idegességéből született, mert semmiképpen sem találhattunk alapot a tüntetésre Wiczenik bíráskodásában.
    Negyednégykor indult meg a játék, a Ferencváros mintaszerű támadással közelíti meg
    a szegediek kapuját, tökéletes iskolajáték, melynek befejezése Steeovics lövése volt. A lövést Adht cornerre tolta. A veszedelem elmúlt, a szegedi jobbszélső, Ábrahám első lerohanásával megindított szép akció ofszájbon megakadt. A szabadrúgásból újabb zöld-fehér támadás indult A labda lábról-lábra cikkezik, Rázsó majdnem a korner-zászlóig fut, a labdát baloldalra tálalja Kohut elé, aki lövés helyett kiadja a labdát a jobboldalra, Pataki helyére. Pataki rövid driblinggel még inkább jobbfelé tart, az elképzelhető legrosszabb szögből csavart lövéssel megszerzi az első gólt.
    A huszonharmadik percben Kohut egy jobblábas bombával kísérletezik, Acht imponáló biztonsággal fogja az erős lövést. A gólkickből a szegedi jobbszárny indul támadásra, Obitz a félvonalon túl szereli Ábrahámot, itt dribliiskolát mutat be a két szegedi jobboldali csatár előtt. Az iskolázásból rossz passz lesz, a rossz paszból szöktetés, Ábrahám a kornerzászló közelében elcsípi a labdát, élesen, röviden bead. Wampetics védhetetlen zúgó lövéssel kiegyenlít.

    Hihetetlen energiával robbant ki a szegedi csoportból a győzniakarás. A közönség tombolva biztatta kedvenceit, szidta a bírót, aki nem ítélt meg egy ofszájd gólt, bíróverésre készült, gúnyolta a ferencvárosiakat, lelkileg előkészítette a Ferencváros összeroppanását.
    A 23-ik percben Ábrahám lefut, beadásra a Ferencvárosi védőjátékosok között a balöszszekötő Bus elé kerül, aki éles lövéssel megszerzi a második gólt.
    A szegedi halfsor felülkerekedik, a Bástya csatársora jobb, az eredmény tehát nem maradhat el. A 35-ik percben Bus passzával kiugrik Solti és a 16-os vonalról az ellenkező sarokba gólt lő. A Bástya 3: 1-re vezet.
    Szeged húzza az időt, a percek peregnek, s mikor a 45-ik percben Wiezenik sípjele a mérkőzés végét jelenti, ötezer, a boldogságba szinte belezavarodott ember éljenzi, tapsolja a Bástya holtrafáradt legénységét, ebben a meleg ünneplő hangulatban még arról is megfeledkeztek, hogy egy negyedóra előtt bíróverést akartak rendezni, indokolatlanul . . .
    A szegedi Bástya megérdemelten nyerte mérkőzését, mert a csapat összteljesítménye értékben gólokkal felülmúlta a Ferencváros játékának veszélyességét.

    Pesti Napló, 1926. október 19.
     
  4. avatar: seamandarin
    2022.08.02, 22:15
    Bástya—Ferencváros 3:1 (1:1)

    A szegedi csapat akcióképesebb csatársorával biztosan győzte le a támadásban gyenge zöld-fehéreket
    Bástya: Acht — Beck, Horváth — Tóth, Wéber, Simóka — Ábrahám, Varga, Wampetics, Busch, Solti. — Ferencváros: Huber — Takács, Hungler — Müller dr., Bukovi, Obitz — Rázsó, Stecovits, Pataki, Schlosser, Kohut.

    Bíró: Viczenik Ede.

    Szegeden még sohasem előzött meg mérkőzést olyan hatalmas érdeklődés, mint a Ferencváros szegedi szereplését. Több mint négyezer főnyi közönség — Szegednek ez hatalmas számot jelent — gyűlt egybe a SzAK-pályán, hogy tanúja legyen a Bástya vereségének, mert Szegeden még a legfanatikusabb Bástya-drukker sem mert gondolni arra, hogy legyőzhetik a Ferencváros csapatát.
    A Bástya csapatának támadósorát az utolsó pillanatban sikerül kompletté tenni. Varga Györgyöt, a Ferencváros, majd Kispest játékosát sikerült a Bástyához szerződtetni, akivel az eddig gyenge jobbszárny jelentékenyen megerősödött. A mutatott játék alapján meg kell állapítanunk, hogy reális körülmények között megérdemelten győzte le ellenfelét.
    A játék úgy indult, hogy az FTC biztosan nyer. Már az első percekben kénytelen Acht Stecovits lövését kornerre ütni. Néhány perc mulva azonban Ábrahám is szóhoz jut, azonban a szép akció offszájdon megakad.
    Az 5. percben Kohut—Rázsó— Pataki-akcióból Kohut szépen centerez, a labdát Pataki fogja s a kifutó kapus mellett az üres hálóba plaszírozza.
    A gól után továbbra is az FTC támad és a 15. percben Kohut hatalmas bombája ugyancsak megijeszti a szegedi közönséget. A fölény azonban csak eddig tartott. Lassanként a szegedi csapat magára talál. Solti veszélyes támadást vezet, de Huber ment. A 23. percben Kohut lövését Acht könnyen fogja. Nem sokkal utóbb
    Ábrahám nagyszerű lendülettel lefut, pompás leadására Wampetics ráfut és élesen a hálóba vágja a labdát. (1:1).
    Az utolsó percek ferencvárosi támadások jegyében folynak le. Rázsó, majd Schlosser lőnek kapura, azonban Acht biztosan fogja a labdákat.
    A második félidő nagy Ferencváros-fölénnyel kezdődik. Már az első percben kornert is érnek el, azonban ez eredménytelen marad. A Ferencváros erősen belefekszik a játékba, a játék nagyon izgalmas és erős iramú lesz.
    A 23. percben ismét Ábrahám teremt veszélyes helyzetet, beadását Busch nagy erővel küldi Huber hálójába. (2:1).
    Sorozatos Bástya-támadások állandóan veszélyeztetik a ferencvárosi kaput. Különösen a halfsor van elemében, amely állandóan előredobja csatársorát. A 35. percben Busch passzával Solti kiugrik és csavart lövése végleg megpecsételi az FTC sorsát.
    A gól után a Bástya csapata csak az eredmény megtartására törekszik. A két összekötőjét a védelembe vonja hátra, sőt később Wampetics is védelembe vonul. A Ferencváros ennek folytán fölénybe kerül, anélkül, hogy egyetlen komoly vagy veszélyes helyzetet tudna teremteni a szegedi kapu előtt.

    Sporthirlap, 1926. október 18.