magyarfutball.hu

MTK - Vasas 1 : 0

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése
Budapest, I. osztály, 1925/1926, 1. forduló
referee : Iváncsics Mihály
attendance:
  1. Sporthírlap: 6.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: seamandarin
    2022.06.13, 21:12
    MTK-Vasasok 1:0 (0:0)

    Hungária-ut. - 6OOO néző. - Bíró : Ivancsics M.
    A szezon legszebb mérkőzését az MTK csatároknak a kapu előtti nagyobb határozottsága döntötte el
    MTK: Remete— Mandl, Kovács - Nyul II., Weszter, Nyul I.— Senkey II., Molnár, Orth, Opata,Jeny. — Vasasok : Kutrucz— Király, Rottler - Klein, Sipos, Tomecskó — Abay, Takács, Rozsos, Szentmiklóssy, Himmer.
    Remete nagyon jól bevált. Jó helyezkedő, gyors elhatározásu és bátor játékos az UTE volt kapusa, aki ugy látszik csak most érkezett el a fejlődés stádiumába. Ha biztosabb lesz a labdafogása is, a legjobb kapusoknak a nyomdokába léphet.

    Az MTK kezd
    Orth Jenyhez passzol, de a támadás a kapu mellett végződik. A következő támadások során Opata beadását Király menti, Orth labdáját pedig Kutrucz teszi ártalmatlanná.
    A Vasas első támadását Takács vezeti, de Kovács még idejében szerel. A 3. percben a kiszökő Takácsot Kovács csak korner árán tudja leszerelni. A sarokrugást Orth fejeli a mezőnybe. Majd ismét az MTK támad, a kiugró Orthot Klein befogja és sikerül elvennie tőle a labdát. A 9. percben Orth gyönyörű szöktetése után Senkey II. hosszan ad be, a labdát Jeny ujból centerezi, azonban Rottler a mezőnybe küldi. A játék most a Vasasok térfelében folyik, de az akciók nem jutnak tul a bekkeken.
    A Vasas is mindig jobban belemelegszik a játékba, a támadások nagy részét azonban Rozsos és Abay sorozatos lesállásai megállítják. Egy szabadrugás után Jeny fut le a labdával, beadását Orth mellével stoppolja, tiszta helyzetből éles lövést küld a kapura, amelyet Kutrucz elvetéssel szépen véd.
    A 21. percben ujból veszélyben forog a Vasas kapu. Senkey II. beadásából Opata kapásból bombaszerü lövést küld a kapura, a labda a felső belső kapuját éri, az egész kapu mozog, de a labdában lévő fals megmenti Kutrucz kapuját a góltól. A visszapattanó labdát Rottler irányítja a mezőnybe.
    Rögtön utána Takács—Szentmiklóssy összjátéka teremt Takácsnak tiszta helyzetet, de elengedi a labdát. Változatos játék után a 24. percben Takács ideálisan szökteti Abayt, az ki- driblizi Kovácsot, a labdát Takácshoz uttatja, aki kitűnő gólhelyzetben plaszírozott gyenge lövést küld a kapu jobb sarka felé, amelyet Remete elvetéssel lesz ártalmatlaná.
    Ujból a brilliáns formában lévő Takács van akcióban, bravuros driblingekkel átdolgozza a labdát a két hátvéden, tiszta helyzetben van, a lövéssel azonban késlekedik és előle az oldalról befutó Nyul II taccsra rugja a labdát. A veszély azonban még nem mulott el a
    kék-fehér kaputól, mert a következő pillanatban Szentmiklóssy váratlan lövése ad munkát Remetének.
    Az eredménytelen Vasas támadások után Jeny fut le, beadását azonban Kutrucz huzza le. Orth hosszu labdát küld Opatának, akit a tizenhatoson tul kifutó Kutrucz szerel. Egy perc mulva Himmelnél a labda, elhuz Mandl mellett, beadását Takács elől Remete fogja el.
    Egy pillanat mulva Orth szöktetésével Jeny van a Vasas kapu előtt és Király csak korner árán tudja szerelni. A sarokrugás után a labdát Rottler továbbítja a mezőnybe. Ismét Orth viszi támadásba a csatársort. Szökteti Opatát, aki a hatos vonalnál egyedül áll szembe a kapuval, lövése azonban lecsuszik és a kapusba megy. Nyul II faultolja Szentmiklóssyt, akinek jól irányított szabadrugását Remete védi.
    A 37. percben a kitörő Opatát Sipos szereli, a tovább guruló labdát Jeny Orthoz passzolja. Pompás helyzet a kapu előtt, mindenki gólt vár, ám a lövés elkerüli a kaput. Kiugrás után Tomecskó hozza jó helyzetbe Himmert, aki azonban elveszti a labdát. Az utolsó percek változó támadásokkal telnek el, amelyek során az MTK egy eredménytelen kornert ér el.
    A második félidő
    MTK támadással kezdődik, és már az első percben Senkey II lövése foglalkoztatja Kutruczot Mindkét csapat gyors egymásutánban támad, de védelmek minden gólra irányuló törekvést idejében szétrombolnak. Orth fejesébe Opata belép, a felpattanó, labdát Kutrucz elfogja,Takács kitörését pedig Mandl szereli le.
    Az első pillanatok után az MTK gyengén funkcionáló halfsora „pihenőre tér“ és a Vasasok határozott fölénybe kerülnek és negyed órán keresztül a bajnokcsapat kapuja előtt tanyáznak. Komoly veszélyt azonban csak Szentmiklóssy 20 méteres lövése jelent, de az is hajszálnyira a kapuléc mellett süvít el. Az eredménytelen Vasas fölényt a kék-fehér csatársor gyors lerohanása szakítja meg, amely véletlenül góllal végződik.
    A 16. percben Jeny Orthoz passzol, lövését Kutrucz elvetéssel kitolja, a labdát ujból Jeny fogja el, beadását Molnár, a már félre forduló Orth elé helyezi, aki 7 méterről laposan lö és a labda az elvetödő Kutrucz és Király mellett, hálót ér.
    A nem várt gól néhány pillanatra deprimálja a Vasas csapatát és ezalatt Jeny éles lövése a kapu fölött süvít el.
    A Vasasok a kiegyenlítésre törekednek. A kiszökő Takács keresztül esik Kovácson, a labdát Abay átadja Himmernek, akinek passzát Szentmiklóssy kapásból kapu mellé rugja. A következő percben a Vasas kornerét Weszter tisztázza, az MTK-ét pedig Klein fejeli ki. A támadások most folyton váltakoznak, az egyik pillanatban az MTK kapuja előtt a labda, a másikban pedig már a Vasasoknak kell védekezni. Szentmiklóssy fejjel irányítja kapura a labdát, amelyet Remete elfog, ám a befutó csatárok megtámadják és kornerre ejti. Himmer állandóan az összekötő helyén áll és a legjobb labdákat taccsra engedi.
    A Vasasok ujból erősítenek és Abay, majd Szentmiklóssy lövéseit kell Remetének védeni. A 30. percben Orth sarokkal adja hátra a labdát Jenynek, aki élesen kapu felé rugja. Ismét Takács van jó helyzetben, a lövés pillanatában azonban elesik és a labda Remete könnyű zsákmánya lesz. Opata lövése elkerüli a kaput, Himmerét Remete fogja el.
    A 35. percben a játéktér közepéről Orth hosszan szökteti Molnárt, aki a labda után szalad, közben Rottler hátulról elgáncsolja, amiért a bíró leküldi a pályáról. A kiállított Rottler helyére Rozsos áll. Az így megcsonkult Vasas csatársor még egy kísérletet tesz a kiegyenlítésre, de amikor ez nem sikerül, a játék irama lanyhább lesz és a hátralevő idő mezőnyjátékkal telik el. Az utolsó pillanatban Opata lő kapura, de a bíró sípja már a mérkőzés végét jelzi.

    Sporthirlap, 1924. november 17.
     
  2. avatar: erdosor
    2019.05.27, 14:09
    MTK-Vasas 1:0 (0:0)
    Hungária-ut. Bíró: Iváncsics.
    MTK: Remete — Mandl, Kovács - Nyúl II., Weszter, Nyúl I. - Senkey II., Molnár, Orth, Opata, Jeny.
    Vasasok: Kutrucz - Király, Rottler — Klein, Sipos, Tomeskó — Abay, Takács, Rozsos, Szentmiklóssy, Himmer.

    Góllövő:
    (1:0) Orth (62 p.)

    Kiállítva:
    Rottler (80 p.)
    Nemzeti Sport, 1924.11.17.