magyarfutball.hu

Újpesti Dózsa SC - Salgótarjáni BTC 5 : 0 15:00

   
   
Upload your own photos! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: heimo
    2015.03.13, 21:25
    1968. március 9.

    A Megyeri úton egy hét leforgása alatt másodszor láthatják kedvenceiket bajnoki mérkőzésen a lila-fehérek szurkolói. Mégpedig azért, mert az SBTC kérésére felcserélték a pályaválasztói jogot. Ennek persze örülnek Újpesten a sportrajongók, s a kitűnő kezdet után hasonló folytatást várnak. Az Újpesti Dózsa a sikeres premier után egész héten érthetően jó hangulatban készülődött az SBTC elleni mérkőzésre. A vasárnapi csapat valamennyi tagja egészséges, tehát nincs ok Baróti edzőnek a változtatásra.
    - Háromszor húsz percig jól játszott a csapat a Szombathely ellen – mondta az edző. Végig jól bírták erővel, sőt a hajrára még újítani is tudtak. Mindez persze nem azt jelenti, hogy a Salgótarján elleni találkozót lefutottnak lehet tekinteni. Az FTC elleni 2:2 intő jel arra, hogy nehéz küzdelem előtt állnak a fiúk. S arra is, ha könnyedén veszik a bányászcsapat meglepetésre is képes. Egy-két gólos győzelmet várok a mieinktől.

    A lila-fehérek nagy gólaránnyal nyertek vasárnap, de a karancsaljai gárda is megmutatta, hogy képes meglepetésekre is. Az Újpesti Dózsa a Megyeri úton a győzelem reményében lép pályára, az azonban bizonyos, hogy a lelkes tarjáni gárda nem adja olcsón.
    Tipp a papírforma: 1.

    Ismét gólzápor a Megyeri úton

    Újpesti Dózsa- Salgótarjáni Bányász 5:0 (3:0)
    Megyeri út, 15 ó., 20.000 néző, Jv.: Zsolt ( Závodszky, Müncz)

    Ú.Dózsa:Szentmihályi-Káposzta,Solymosi,Sóvári-Dunai III.,Noskó-Fazekas,Göröcs,Bene,Dunai II.,Zámbó. Edző: Baróti Lajos.
    SBTC:Szőke-Baranyai,Ferencz,Vertig-Toldi,Kmetty-Zöldi,Szalai,Répás,Básti,Jeck. Edző: Marosvári Béla.

    Gólszerző: 1:0 Dunai II. (4p.), 2:0 Dunai II. (42p.), 3:0 Bene (44p.), 4:0 Bene (75p.), 5:0 Toldi (85p.-öngól).

    Szögletarány: 9:4 (6:2)

    Már a 4. percben a vendégek hálójában táncolt a labda. Egy szögletrúgás után Bene középre ívelt, és a szemfüles Dunai II. 3 lépésről, félmagasan a bal sarokba fejelte a labdát. 1:0. Nyomasztó újpesti fölény jellemezte a játékot, a Dózsa valósággal kapuja elé szegezte az ellenfelét. A 14. percben Göröcs léc alá tartó labdáját húzta le Szőke. Néhány esetben a salgótarjániak csak nehezen tudtak szögletre hárítani. Mindkét részről előfordult néhány szabálytalanság is. A25. percben Básti óriási helyzetben, 7 m-ről a kapufára vágta a labdát. Újabb újpesti rohamok után a 39. percben Zámbó lövését védte Szőke. A másik kapunál Répás ügyesen cselezett, két embert is átjátszott, de lapos lövését Szentmihályi elcsípte. Káposzta beadása után Bene lövése a bal kapufán csattant. A 44. percben Bene az alapvonal közeléből ügyesen hátragurította a labdát, Dunai II. rohant rá és 4 m-ről a bal sarokba pörgette, de közben a menteni akaró védők lábát is érte a labda. 2:0. A félidő befejezése előtt 1 perccel Bene a jobbösszekötő helyéről 10 méterről nagy erejű lövést küldött kapura, Szőke beleütött a léc alá tartó labdába, de az a kezéről a jobb sarokba perdült. 3:0.

    A II. félidőt néhány remek újpesti támadás vezette be. Bene, Fazekas, majd Dunai III. lövése foglalkoztatta Szőkét. Az 52. percben Káposzta kapott figyelmeztetést, mert felvágta Répást. Negyedóra elteltével csökkent az iram. A 65. percben a kitörő Göröcsöt a 16-os előtt buktatták, de Zsolt nem látott szabálytalanságot. A 70. percben Göröcs, majd Dunai III. lövését védte Szőke, aztán Bene leshelyzetből lőtt a hálóba. Az utolsó negyedórában megint belelendült a Dózsa, a 75. percben Dunai II. átadását Bene kapta, a középcsatár még a kifutó Szőkét is kicselezte, s közelről a hálóba lőtt. 4:0. Némelykor valóságos tűzijáték alakult ki a vendégek kapuja előtt. A 85. percben az előretörő Noskó nagy erejű lövést küldött a kapu felé, a labda a 11-es pont táján helyezkedő Toldi derekán irányt változtatott, s a bal sarokba vágódott. 5:0.

    ×××

    Az Újpesti Dózsa ismét kitett magáért. A lila-fehérek az első perctől kezdve nagy iramot diktáltak, és számítva arra, hogy a salgótarjániak a kapu előtt tömörülnek, sok helycserével, gyors megugrásokkal, és jó összjátékkal rohamoztak. Az SBTC úgyszólván minden erejét a védekezésre összpontosította, csupán egy-két csatára maradt elől, a többiek visszahúzódtak a középpályára, így akarták megfékezni az újpesti rohamokat, miközben néha gyors ellentámadásra is törekedtek. Egy gólhelyzetük volt, de saját kapujuk előtt annál több akadt, aminek nagy részét az újpesti válogatott csatárok ki is használták. Az Újpesti Dózsa a játék képe alapján ebben az arányban is megérdemelten győzött. Az SBTC-nek csupán nagy erőfeszítése, igyekezete dicsérhető.

    Az Újpesti Dózsában Szentmihályi néhány beadást és lövést jó érzékkel csípett el, a hátvédsorból Solymosi tetszett a legjobban, egyszerűen, hasznosan játszott. A fedezetpárban találjuk a mezőny legjobbját, Noskót, aki ezúttal nemcsak harcos felfogásban küzdött, hanem finom technikai megoldásokra is vállalkozott. Ügyesen játszott a fiatal Dunai III. is. A csatárok egymást múlták felül. Fazekas nagy területen fáradozott, jó labdákat adott, Göröcs nemcsak robbanékonyságával, hanem munkabírásával, Dunai II. két góljával, Bene pedig ellenállhatatlan kapura töréseivel tűnt ki.

    Baróti Lajos: Az 5:0 ellenére is nehéz mérkőzés volt. A csatáraink leleményessége tetszett.

    A hatodik újpesti csatár

    Támadást támadás után vezet az újpesti csatársor. Göröcs mesterien indít, Bene ragyogóan cselez, Dunai II. nagyszerűen fejel, a kis Fazekas ( egyébként Dunai után a legmagasabb újpesti csatár) szédítően kever, Zámbó ügyes támadásokat vezet. És hullanak a gólok a tarjáni hálóba.
    Érdekes az újpestiek hadrendje. Solymosi tulajdonképpen söprögetőt játszik, Dunai III. elsősorban védőfeladatot lát el, Göröcs és Noskó a két középpályás, bár az utóbbi kifejezés ellen igencsak berzenkedünk. Nemcsak a pálya középtáját uralják, hanem az egész mezőnyt. Göröcs színes, csillogó, eredményes játéka évek óta szinte természetesnek tűnik a szurkolók szemében, Noskó Ernőé már kevésbé. A negyedik bajnoki idényt játssza a lilák első csapatában. Egy-két éve még főleg harcos küzdőszelleméről (olykor keménységéről) volt ismert, tavaly viszont már bebizonyította, hogy technikailag és taktikailag is a legképzettebbek, a sportszerűen játszók közé tartozik. A Tarján ellen pedig… Nos, az újpesti szurkolók élvezettel nézik eszményi támadójátékát, pompás szereléseit, ötletes technikai megoldásait, lyukra tevéseit. Amikor kell, cipőjéhez szinte ragad a labda, s amikor hosszú átadásokra van szükség, centiméteres pontossággal száll a bőr a társak elé. Ragyogó játékára Pazar lövéssel teszi fel a koronát. A labda Toldi testén irányt változtat s így hivatalosan öngólnak minősül, de az érdem Noskóé. Akinek egyébként májusban még mindig csak a huszonharmadik születésnapját ünneplik a Dózsások.

    Feltűnt, hogy…

    az Újpesti Stadion melletti festékgyár hatalmas kéményéből hónapok óta minden bajnoki mérkőzés alkalmával dől a füst – pontosan a játéktér fölé. ( Az irányt természetesen a szél határozza meg, de nemegyszer megfigyeltük: a mérkőzés kezdete előtt fél órával még nem jön a füst, a meccs alatt viszont igen.)

    Megtalálják a védőfal réseit az újpesti csatárok

    Négy olyan csatár játszik a Dózsában, akik közül egy is képes egy mérkőzés sorsát eldönteni, ha igazán elemében van. Hát még ha mind a négyen egy időben átlagon felül játszanak. Nos, most szombaton az SBTC ellen ez bekövetkezett. Göröcs, Bene, Dunai és Fazekas nagyszerűen kombinált. Villámgyors megugrások, sok helycsere, nagyszerű lövések, kifogástalan küzdőkedv és erőnlét jellemezte játékukat.
    A gólerős csatárjáték kialakulását pompásan segítette Noskó is. Érdemes volt megfigyelni, hogy milyen rugalmas felfogásban játszotta a beállós szerepkört. A játék ritmusának, változásának megfelelően segítette Solymosit, a hátvédeket, de amint módja volt rá fedezetként tört előre, gyorsan, s jobbára pontosan indított, sőt, felzárkózott a támadás befejezésekhez is. Az ötödik gólból is kivette a részét. Úgy tűnik, hogy Noskó technikailag is fejlődött. Külső csüddel néha úgy megnyeste a labdát, hogy az kikerülte az ellenfelet, s úgy szállt a csatárokhoz. Ha tisztábban szerelne, még hasznosabb lenne a játéka.
    Az SBTC példája egyébként bebizonyította: az a csapat, amely a Megyeri úton átengedi a teret a Dózsának, nem állhat meg az újpesti rohamok előtt! A robbanékony lila-fehér csatárok a Megyeri úton megtalálják a réseket a védőfalon.

    Tartalékbajnokság

    Újpesti Dózsa- Salgótarjáni Bányász 4:1 (3:0)
    Megyeri út, 13.15 ó., 5.000 néző, Jv.: Unger

    Ú.Dózsa:Borbély (Magyar)-Csordás,Szini,Simon-Hartyáni,Horváth-Juhász,Pataki,Kuharszki,Nyírő,Tóth.
    SBTC:Horváth (Ferencsik)-Létrai,Geiger,Kakukk-Boskó,Puskás-Szöllősi,Tábori,Németh,Taliga,Kriskó.

    Gólszerző: Nyírő (2),Juhász,Simon – Kriskó.

    Baróti Lajos: Remélem Fazekas sérülése rendbe jön s nem kell változtatnom a Tatabánya ellen sem.

    NS,KS