magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Nyíregyházi FC 1 : 0 17:00

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2021.12.03, 11:50 (szerk.: 2021.12.03, 11:53)
    Pásztor: „Kiizzadtuk a győzelmet”
    Békéscsabai Előre FC - Nyíregyházi FC 1-0 (0-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 6000 néző
    V.: Vágner (Varga L., Herbály)
    Békéscsaba: Baji 0 — Szenti 5, Ionut 6, Dávid 4 — Mracskó 5, Árgyelán 5, Vancea 5, Kasik 6 — Váczi 5, Kulcsár 6, Szarvas 7. Edző: Pásztor József
    Nyíregyháza: Bíró 6 — Molnár 6, Csehi T. 7, Cselószki 5, Papp 5 — Barna 4, Erdei 4, Kovács 6. Kertész 6 — Tóth Gy. 4, Burchel 5. Edző: Burcsa Győző
    Csere: Váczi helyett Fodor (-) a 71., Burchel h. Hudák (-) a 83., Árgyelán h. Kurucz (-) a 89. percben.
    Gólszerző: Szarvas a 72. percben.
    Sárga lap: Árgyelán (reklamálásért) a 25., Dávid (Erdei lábát összeakasztotta) a 38., Vancea (Tóth Gy. felvágásáért) a 47., Cselószki (Árgyelán lerántásáért) a 62. percben.
    Szögletarány: 12:4 (4:3) a Békéscsaba javára.

    A békéscsabaiak az előzetesen megadott összeállításban futottak ki a pályára, míg a vendégeknél Drobni izomszakadás gyanújával kezelés alatt áll, ezért nem vállalta a játékot.

    A 7. percben Árgyelán jobb oldali beadásszerű lövését húzta le a jól kilépő Bíró.
    A 15. percben Tóth Gy. a 16-osról csúsztatott fejest küldött a kapura, ami a bal kapufa mellett suhant el.
    Egy perccel később Szenti jobb oldali óriási partdobása egy védőről kipattant Szarvas elé, aki 18 méterről kapásból célzott, Kulcsár fejjel megcsúsztatta a labdát, amely a jobb alsó sarok felé vágódott, ám Bíró lábbal mentett úgy, hogy a labda az oldalvonalon túlra került.
    A 21. percben Kovács iramodott meg a félpályától, Szentit is kicselezte, aki estében kézzel sem tudta megkaparintani a labdát. Kovács tovább száguldott, majd a kimozduló Baji mellett célzott a bal összekötő helyéről, de a jobb kapufa tövét találta telibe.
    A 29. percben Mracskó 30 méterről, szemben a kapuval fölédurrantott.
    Hasonlóképpen járt Csehi a 39. percben, egy 28 méteres szabadrúgást követően.
    A 41. percben Kulcsár jobb oldali belövését Váczi előrevetődve, szinte a fű alól fejelte alig a bal alsó sarok mellé.
    A szünet után Kulcsár 17 méteres, óriási erejű, léc alá tartó lövését ujjheggyel tolta szögletre a nyíregyházi kapus.
    A 69. percben Burchel végigkígyózott a békéscsabai védők között, a legvégén kicselezte Ionutot is, majd 14 méterről, a bal összekötő helyéről a kifutó és elvetődő Bajiba lőtt.
    Szarvas és Árgyelán kényszerítőzött a 72. percben a nyíregyházi térfél közepén. Végül Árgyelán labdájával Szarvas megiramodott, rövid vágta után, mintegy 9 méterről, a bal összekötő helyéről laposan a hosszú sarokba lőtt, a kivetődó Bíró mellett, 1-0.
    A 78. percben Vancea balról, az alapvonal közeléből átívelt a túloldalon álló Kulcsár fejére, aki bólintott is, ám Bíró óriási bravúrral vetődve kiöklözte a labdát a jobb alsó sarok elől. A 81. percben Szarvas a 16-os jobb sarkáról rúgta fölé a labdát.
    kép
    Kulcsár húz el a becsúszni akaró Molnár mellett, a háttérben Mracskó. A tavaszi szezon legnehezebb mérkőzése volt a Nyíregyháza elleni - vallja a legtöbb békéscsabai játékos. (Fotó: Fazekas Ferenc)

    Mindkét csapat számára óriási volt a tét. A nyíregyháziak a kiesés ellen küzdöttek, míg a békéscsabaiak szerették volna megőrizni negyedik helyüket, ami esetleg UEFA-kupa szereplésre jogosíthatja fel őket.
    Ennek szellemében mindenki azt várta, hogy gyilkos iramú találkozónak lehet szemtanúja. A nehéz, fülledt meleg azonban napok óta rátelepedett Békéscsabára, ami alaposan megviseli a szervezetet. A játékosok is „emberből vannak”, rajtuk is hamar kiütközött az embert próbáló, forróság okozta fáradtság.
    Egy idő után úgy tűnt, nemcsak a lábakra kötött béklyót a 30 fokos meleg, hanem az agyat is letompította: kevés ötletet lehetett felfedezni az utóbbi 12 fordulóban korszerűen és tetszetősen játszó Békéscsaba játékában, de a vendégek sem bizonyultak partnernek. Beálltak kapujuk előterébe, s csak azzal foglalkoztak, hogy elrúgják onnan a labdát. Ekkor a szurkolók is szenvtelenül nézték a két csapat izzadságszagú küzdelmét.
    A fordulás után nagyobb iramra kapcsolt a Békéscsaba, beszorította ellenfelét, a Nyíregyháza ettől kezdve szinte át sem lépte a felezővonalat. Erőtlen és ritka kontrái - egy kivételével - veszélytelennek bizonyultak, míg a Békéscsaba tüzesebb lett, de továbbra is ártalmatlannak tűntek vagy Bírót tették naggyá, úgy céloztak.
    Tartott ez egészen a mérkőzés háromnegyedéig, amikor egy okos kényszerítőzés, majd szép egyéni befejezés révén Szarvas bevette az addig is jól védő Bíró kapuját.
    Ez a hazaiak számára nemcsak azt jelentette, hogy versenyben maradtak a negyedik helyért, hanem azt is, hogy megtört ajég: első osztályú mérkőzésen először győzték le a Nyíregyházát a Kórház utcában.
    A mérkőzés nem volt nagy iramú, ám annál küzdelmesebb, végül is az emeli a keletmagyarországi rangadót legalább az átlagos NB I-es mérkőzés szintjére, hogy mindkét csapat becsülettel küzdött.

    Edzői nyilatkozatok
    Pásztor József, a békéscsabaiak edzője:
    — A tavasz legnehezebb mérkőzését vívtuk a Nyíregyháza ellen. A vendégek rendkívül szervezetten védekeztek, betömörültek kapujuk elé, s ennek sokáig nem találtuk ellenszerét, ami részben a rendkívül nagy melegnek is köszönhető. Bizony fordított is lehetett volna az eredmény, ha a nyíregyháziak két nagy helyzetükből csak az egyiket értékesítik.
    — A csapat nem nyújtotta azt a jó teljesítményt, amit itthoni környezetben tavasszal már megszoktunk...
    — Nem vagyunk hozzászokva az ilyen stílusú játékhoz. Ám való igaz az is, hogy a legtöbben nem nyújtották azt, amire képesek.
    — Mikor nyugodott meg igazán?
    — Kétszer. A gól után, majd akkor, amikor a játékvezető lefújta a mérkőzést.
    — Az utca embere olykor gyanúsítgatásokkal élt, mondván, nyírségi a békéscsabaiak edzője, a technikai igazgató, Papp László is sok időt töltött Nyíregyházán, Vágner játékvezető Pásztor földije...
    — Badarság. Én is és a játékosok is Békéscsabán kapjuk a pénzt, és természetesen csak akkor, ha nyerünk. Ha most kiengedtünk volna egy pontot a kezünkből vagy kikapunk, veszélybe kerülhetett volna a nemzetközi porondra való kilépés lehetősége is. Nem véletlen, hogy jobban féltünk ettől a mérkőzéstől, mint mondjuk a Rába ETO ellen vagy a Ferencváros, az MTK ellen és sorolhatnám. A mérkőzés szünetében, az öltözőben láttam a játékosokon is, hogy rendkívül feszültek amiatt, hogy nem megy a játék, s hogy emiatt gyanúba keveredhetünk. Hála istennek, kiizzadtuk ezt a gólt, amivel bebizonyítottuk, hogy igenis küzdeni akarunk és becsületesen. Még ha most nem játszottunk jól.
    Burcsa Győző, a Nyíregyháza edzője:
    — Minden úgy alakult a mérkőzés nagy részében, ahogy elterveztük. A Békéscsaba nem tudott kibontakozni. Ellenfelünk szenvedett, mégis ők örülhettek a végén. Pedig két igazán nagy helyzetünk volt, amit nem tudtunk értékesíteni. Ugyanakkor a hazaiak egyetlen helyzetüket berúgták.
    — Mi volt a fordulópont?
    — Egyértelműen az, amikor gólt kaptunk. Ez olyan mérkőzés volt: amelyik csapat talál egy gólt, az nyer.
    — Csehi nem a megszokott poszton játszott...
    — Kényszerből kellett söprögetőként játszatnom, mert Drobnira nem számíthattam. Kellemes meglepetés volt teljesítménye.
    — Menet közben vette át a csapat irányítását, hogyan sikerült így a tavasz?
    — Úgy estünk ki az NB I-ből, hogy nem játszottunk alárendelt szerepet. Sokszor olyan mérkőzéseket vesztettünk el, amelyeken mi voltunk a jobbak. Ameddig nem tudjuk értékesíteni helyzeteinket, addig bűnhődnünk kell.

    4. Békéscsaba 29 12 12 5 41-29 36
    ...
    15. Nyíregyháza 29 3 12 14 16-37 18

    Békés Megyei Hírlap, 1993. június 10.