magyarfutball.hu

Csepel-Kordax - Békéscsabai Előre FC 2 : 1 17:00

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2021.11.30, 11:36 (szerk.: 2022.05.15, 21:53)
    A Csepel kiénekelte a lilák szájából a sajtot
    Csepel-Kordax - Békéscsabai Előre FC 2-1 (1-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Csepel, 1500 néző
    V.: Bay (Tóth V., Horváth O.)
    Csepel: dr. Szieben 6 — Ács 5, Váczi D. 6, Mikler 6, Szabó A. 7 — Süveges 6, Bognár 5, Somogyi 6, Szekeres 6 — Stefanov 5, Jakab 6. Edző: Varga István
    Békéscsaba: Baji 5 — Mracskó 5, Ionut 6—2=4, Szenti 6, Fabulya 5 — Fodor 5, Kurucz 5, Usmajev 5, Váczi Z. 6 — Szarvas 6, Kulcsár 5. Edző: Pásztor József
    Csere: Kurucz helyett Gyura (-) a 67., Mracskó h. Nagy L. (-) a 78., Szekeres h. Palacian (-) a 80., Stefanov h. Gyimesi (-) a 83. percben.
    Gólszerző: Jakab a 26., dr. Szieben a 71., Szarvas a 90. percben.
    Sárga lap: Usmajev (Szabó A. lerántásáért) a 33., Váczi Z. (Süveges buktatásáért) a 46., Bognár (kezezésért) a 62., Baji (Süvegest elütötte) a 71., Stefanov (reklamálásért) a 83., Palacian (Fodor buktatásáért) a 86. percben.
    Piros lap: Ionut a 67. percben.
    Szögletarány: 3:3 (2:0) a Csepel javára

    A mérkőzés előtt Pásztor József, a békéscsabaiak edzője nem volt vidám. Arról panaszkodott, hogy Csató egyáltalán nem épült föl, Kasik pedig a vádliját fájlalja, így egy alaposan megbolygatott békéscsabai csapat vonult ki a csepeli pályára.

    A 13. percig kellett várni az első épkézláb eseményre, amikor Süvegestől Stefanov elé került a labda, aki éles szögből, 10 méterről csúnyán a bal kapufa mellé lőtt.
    A 22. percben Szekeres távoli nagy lövése zúgott el a jobb kapufa mellett.
    A 25. percben egy bal oldali beadást Váczi Z. fejelt szögletre Süveges elől.
    Óriási kavarodás támadt a békéscsabai kapu előtt a 26. percben, amelynek során Süveges nagy erővel a felső lécet találta telibe, a kipattanó labdát Jakab közelről viszont a bal felső sarokba fejelte úgy, hogy Baji már nem érhetett vissza, 1-0.
    Csak ezután kezdett támadásba a Békéscsaba, s még így is 10 percet kellett várni, míg Mracskó a jobb összekötő helyéről, 20 méterről a már vert dr. Szieben mellett az oldalhálóba lőtt.
    A túloldalon Somogyi a kapufa mellé durrantott mintegy 26 méterről.
    Az ellentámadás során megint Mracskó jeleskedett, ám ekkor fölé lőtt.
    A 42. percben Szekeres visszagurította a labdát Mikler elé, aki Szentitől szorongatva az égbe lőtt.
    Az első játékrész lefújása előtt még Váczi Z. kísérletezett, de távoli labdája a kapu fölött hagyta el a játékteret.
    Szünet után az 53. percben 11-est reklamált a publikum, amikor Süveges betört a büntetőterületen belülre és óriásit repült, ám úgy tűnt, senki sem nyúlt hozzá.
    A túloldalon Kurucz gyenge fejese szállt mellé.
    Az 55. percben Váczi Z. az utolsó pillanatban rúgta ki a labdát a kapu előteréből, a túloldalon viszont a békéscsabaiak puskáztak el egy lehetőséget.
    Az 58. percben Jakab távolról fölé durrantott.
    A 63. perc hozta a békéscsabaiak egyik legnagyobb helyzetét, amikor Fodor sakkmatt helyzetben 10 méterről a kifutó és elvetődő kapusba lőtt. Igazi egyenlítési alkalom volt.
    A 65. percben Szarvas verekedte be magát a 16-oson belülre, ezúttal Ács szerelte nem egészen szabályosan, ám Bay játékvezető sípja ezúttal is néma maradt.
    A 67. percben Stefanov ugrott ki a védők közül, Ionut, mint utolsó ember lerántotta, amiért jogosan a kiállítás sorsára jutott.
    Még ugyanebben a percben a még ifjúsági korú Gyura lépett pályára (Kurucz cseréjeként), a fiatalember élete első NB I-es mérkőzését játszotta.
    A 71. percben Baji kapus a büntetőn belül elhúzta a kapura törő Süveges lábát, amiért sárga lapot kapott, valamint 11-est is ítélt a játékvezető. Dr. Szieben állt a labda mögé, és a kapu bal alsó sarkát célozta meg, ám Baji óriási vetődéssel kiöklözte a pettyest, szerencsétlenségére éppen az „ítéletvégrehajtó” elé, aki másodszor már nem hibázott, 2-0.
    A 75. percben Mracskó egy nagy lövés után elterült a 16-oson belül - görcsöt kapott a lába. Mikler és Szekeres sportszerűen odafutott, és „gyógykezelésben részesítette” a békéscsabaiak védőjét.
    Ugyancsak kevésbé megszokott jelenetnek lehettünk szemtanúi a 87. percben : a békéscsabai B-közép néhány tagja átmászott a kerítésen, s hiába figyelmeztette a hangosbeszélő őket, készültek elözönleni a pályát. Néhány rendőr odasétált, hogy rendet teremtsen, majd ahogy fokozódtak az izgalmak, meg is kergettek néhány csabait, akik óriási sprintet levágva kifutottak a stadionból. Rövid szünet után folytatódott a játék.
    Már mindenki a mérkőzés lefújását várta, amikor Kulcsár cselezgetett, majd lövésre szánta magát, ám a labda kipattant a védőkről, Szarvas rácsapott és közelről a tehetetlen kapus mellett a hálóba lőtt, 2-1.

    Egy alaposan felforgatott békéscsabai csapat vonult ki a pályára, amelyen meglátszott, hogy egyetlen cél lebeg előttük: ne kapjanak gólt. Be is tömörültek a kapujuk előterébe, de ez annak is köszönhető volt, hogy a Csepel óriási erővel kezdett támadni. Bizony gyakran veszélyben volt Baji kapuja, sokszor csak az utolsó pillanatban mentettek a védők vagy a portás.
    A nyomásnak még fél óráig sem tudott ellenállni a lila-fehér gárda, amikor egy nagy kavarodás után előnyhöz jutott a hazai csapat A békéscsabaiak csak ezután támadtak ki, de az első játékrész hátralévő idejében még így is keveset veszélyeztettek, csupán Mracskó és Váczi Z. igyekezett tűz alá venni a kaput.
    A szünet után egy sokkal harcosabb Békéscsaba jött ki a pályára, mind többet támadtak, a Csepel pedig fáradni látszott. Ám ekkor a „legfontosabb” ember, Ionut a védelem tengelyéből kivált — miután a játékvezető a legsúlyosabb ítélettel sújtotta.
    Tíz emberrel küzdött tovább a Békéscsaba, de ez sem zavarta meg őket, mert továbbra is egyenlő erők küzdelmét láthatták a pályán. Az más kérdés, hogy Baji szerencsétlenül jött ki a kapuból és egy 11-essel növelte előnyét a Csepel.
    Ekkor úszott el az a remény, hogy a 4. helyet megszerezze a lila-fehér együttes, 10 emberrel, ekkora hátrányt alig húsz perc alatt behozni, már képtelenségnek látszott. Becsületükre legyen mondva, hogy az utolsó pillanatig küzdöttek, amit bizonyít: Szarvas az utolsó percben kilőtte dr. Szieben kapuját.
    Az első félórától eltekintve egyenlő erők küzdelme folyt a pályán, még ha a lila-fehérek legfontosabb embereiket nélkülözték is. Ami viszont szembeötlő volt: igencsak hézagos volt a középpályás sor. Ha a védők fölszabadítottak, előrevágták a labdát a félpálya felé, mindig csepelihez került a pettyes.
    Vereségükkel egy hosszú sorozat szakadt meg - mondanunk sem kell, a legrosszabbkor, ugyanis a rivális MTK győzelmével „beelőzött”, így a Ferencváros Magyar Kupa-beli győzelme esetén nem a békéscsabaiak, hanem a kék-fehérek indulhatnak az UEFA Kupában.

    Edzői nyilatkozatok
    Varga István:
    — A csapat bebizonyította, hogy a tíz nappal ezelőtti óriási vereség után is talpra tud állni. Ezzel teljesítettük célkitűzésünket, a 30 pont elérését.
    — Elégedett az évi teljesítménnyel?
    — Maximálisan. Egyben szeretném megköszönni a játékosok egész évi jó hozzáállását, a vezetőknek pedig azt, hogy megbíztak bennem és segítőimben. Jövőre még jobb helyezést szeretnénk elérni.
    Pásztor József:
    — Jóval gyengébben játszottunk a megszokottnál, így nagy szerencsére lett volna szükség ahhoz, hogy egy pontot elérjünk. Végül is ezt a mérkőzést különböző okok miatt már a kezdés előtt elveszítettük.
    — Mit ért ezalatt?
    — Többek közt az egyik legfontosabb, hogy a stabil négytagú középpályás sorunk helyett most egy olyan négyesfogat lépett pályára, amely ártalmatlannak bizonyult. Nehéz úgy játszani, hogy nélkülöznünk kell Árgyelánt, Csatót, Vanceát és Kasikot. Kurucz egész tavasszal nem játszott, most sem nyújtott maradandót, s Usmajev sem igazán a helyén próbálkozott.
    — Csalódott abban, hogy nem sikerült kivívni a nemzetközi kupaszereplés lehetőségét?
    — Így is a legjobb helyezést érte el a gárda NB I-es történetében. Nem is annyira csalódott vagyok, inkább lelkes szurkolótáborunkat sajnálom. De amúgy is megérdemelte volna a gárda, hogy kijusson a nemzetközi porondra.
    (Jávor Péter)

    5. Békéscsaba 30 12 12 6 42-31 36

    7. Csepel 30 12 6 12 29-37 30

    Békés Megyei Hírlap, 1993. június 21.