magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Rába ETO FC 0 : 2 16:00

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2021.10.29, 23:06 (szerk.: 2021.10.29, 23:16)
    Nem fekszik a hazai pálya
    Békéscsabai Előre FC - Rába ETO FC 0-2 (0-1)


    NB 1-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 8 ezer néző
    V.: Vad (Varga L., Szekeres)
    Békéscsaba: Udvarácz 4 — Mracskó 6, Usmajev 5, Csató 6, Zahorán 5 — Árgyelán 4, Vancea 6, Fabulya 5, Szarvas 5 — Váczi 6, Kulcsár 5. Edző: Pásztor József
    Rába ETO: Végh 7 — Radics 6, Pintér 7, Kuttor 6 — Ignácz 5, Lázár 4, Bordás 5, Virág 6 — Csertői 6, Klausz 6, Mikóczi 5. Edző: Verebes József
    Csere: Lázár helyett Csikós (5) a 35., Árgyelán h. Fodor (5) a 46., Klausz h. Ivanics (-) a 70., Fabulya h. Gricajuk (-) a 72. percben.
    Gólszerző: Pintér a 45., Kuttor a 93. percben.
    Sárga lap: Pintér (elgázolta a kitörő Váczit) a 9., Zahorán (Csertői felrúgásáért) az 52., Usmajev (Csertől felvágásáért) a 69., Ivanics (sípszó után elrúgta a labdát) a 71. percben.
    Szögletarány: 11:1 (7:1) a Békéscsaba javára.

    Verebes József, a győriek mestere derekát fájlalta, ezért a keményebb kispad helyett a mellette felállított puhább székről dirigálta csapatát. Arra, hogy miért forgatta fel az együttest, a következőt mondta: Formaingadozás és taktikai okok miatt változtattam.” Pásztor József viszont az eredetileg megadott gárdával vette fel a küzdelmet és továbbra is kihangsúlyozta: „Háromesélyes ez a találkozó”.

    Az 5. percben Bordás 35 méterről váratlanul célzott, ám Udvarácz a jobb felső sarok elől lekapta a labdát.
    A 14. percben Vancea jól látta meg, hogy Fabulya a jobb oldalon, még a felezővonalon innen megiramodik, kitűnően tálalt a békéscsabai játékos elé, akinek, legalább háromméteres előnye volt az utolsó védővel szemben, de addig totyorgott, míg utolérték és Virág belelépett a lövés útjába.
    Négy perccel később Vancea ismét kitűnően ismerte fel, hogy ezúttal Szarvas fut üresben a jobb összekötő helyén, „szemes” labdát ívelt elé, de Szarvas futtából 14 méterről fölé lőtt. A folytatásban Szarvas szögletéből Váczi célozta meg a kaput, egy védő lábáról visszapattant a békéscsabai csatár fejére, aki ezúttal hét méterről mellé bólintott.
    A 23. percben Váczi először Lázárt, majd Pintért is kicselezte, végül a vele futó Kulcsárt próbálta helyzetbe hozni, de a kifutó Végh az utolsó pillanatban felszedte előle a labdát.
    A túloldalon egy szabadrúgást követően Klausz 5 méteres fejesét Usmajev vágta ki a kapu torkából.
    A 37. percben Szarvas 14 méteres, bal lábas lövését Végh reflexszerűen ütötte szögletre. Aztán Váczi ugyanonnan próbálkozott, de ezt is szögletre tolta a győriek kapuvédője.
    A 42. percben Pintér 22 méteres óriási erejű szabadrúgása a jobb felső sarok mellett zúgott el.
    Fabulya a saját kapujától 25 méterre felvágta Klauszt. Pintér állt a labda mögé és óriási erejű szabadrúgása a védőfal résén átzúgott, és a kapu közepén álló, meglepett és lerogyó Udvarácz keze között a kapu közepébe hullott a labda, 0-1.
    Szünet után Fodor jobb oldali beívelését Vancea elől lábbal tisztázta Végh.
    Megint Fodor jeleskedett, amikor jobb oldali lapos, jó belövéséről három békéscsabai támadó is lemaradt a kapu torkában.
    (Mint oly sokszor mostanában, meglehetősen össze-vissza járt az eredményjelző. Főleg a játékidőt mutató számok „rakoncátlankodtak”. Vad játékvezető megállította a játékot és kérte: ugyan kapcsolják már ki az eredményjelzőt.)
    Az 56. percben Szarvas elvesztette a labdát, Bordás lecsapott rá, és lapos lövését a vetődő Udvarácz csak másodjára tudta megkaparintani.
    A túloldalon Vancea Iegurítása után Váczi tiszta helyzetből, 11 méterről a kapusba lőtte a labdát.
    A 60. percben nagy tűzijáték alakult ki a Rába kapuja előtt, amelynek legvégén Szarvas 8 méter ről a vetődő Véghet találta el.
    A 64. percben magyar pályán ritkán látható eseménynek voltunk szemtanúi: Radics lábbal hazagurította a labdát, a kapus zavarában fölkapta, így az 5-ösről szabadrúgás járt a békéscsabaiaknak. A megpöccintett labdát Mracskó a gólvonalon álló 11 tagú sorfalba vágta.
    A 76. percben Mracskó és Zahorán között jól ugrott ki Csertői, aki 10 méteres vágta után a
    16-osról lőtt, de Udvarácz vetődve megfogta a labdát.
    Aztán Váczi beadásából Csató fejelt kapura, de Csertői a gólvonal előtt állva visszafejelte a labdát a mezőnybe.
    A 88. percben Ignácz kapáslövése nyomán a labda a jobb kapufa tövénél hagyta el a játékteret. Már a hosszabbításban jártunk, amikor Pintér 25 méteres szabadrúgását ártalmatlanította Udvarácz.
    A 93. percben Csertői és Kuttor lefutotta a fellazult békéscsabai védelmet, az előbbi
    jól tálalt Kuttor elé, aki kicselezte az eléje kifutó Udvaráczot, majd kissé jobbra kisodródva, laposan a jobb alsó sarokba helyezett, 0-2.
    kép
    Mracskó (balról) és Mikóczi tánca a labdáért. A békéscsabaiak védője kitűnő teljesítményt nyújtott, Verebes mester is dicsérte a labdarúgót.kép
    A „mágus” itt nem azt mutatja, hogy hét gólig meg sem állunk - hanem azt: még hét perc van hátra, bírjátok ki addig! (Fotók: Lehoczky Péter)

    Egy alaposan felforgatott Rába lépett a pályára, de a Békéscsaba is megváltoztatott szerkezettel állt ki.
    Sérülése miatt Szenti a lelátóról szemlélte az eseményeket, így Csató húzódott hátra a helyére, erősítve a békéscsabai védelmet. Ezzel azonban a hazaiak középpályás sora meggyengült, átjárhatóvá vált, és csak nagyon ritkán tudták megkaparintani a labdát.
    A vendégek főleg ezen a területen nőttek a Békéscsaba fölé. Kihasználták mezőnyfölényüket, és rendre veszélyeztették Udvarácz kapuját. A fölényt azonban nem tudták gólra váltani. A békéscsabaiak pedig - mintha csak idegenben játszottak volna - behúzódtak kapujuk előterébe, és életveszélyes kontrákkal operáltak, de ők is kevés sikerrel. Pintér második szabadrúgása sikeresnek bizonyult, de nem is annyira a jól eltalált lövésnek köszönhették a győriek a vezetést, hanem inkább Udvarácz elmélázásának, mert meglehetősen potyaízű góllal jutottak előnyhöz a Rába-partiak.
    A fordulás után teljesen megváltozott a helyzet, a győriek megszállták kapujuk előterét, főleg a védekezésre összpontosítottak, és ettől kezdve ők kontráztak. A békéscsabaiak kerültek mezőnyfölénybe, szövögették is az akciókat, gyakran veszélyeztetve a remek napot kifogó Végh kapuját.
    A végeredmény kialakulásában a szerencsének is szerepe volt, de az „időn túli” győri gól remek alakítás végeredménye volt. A Békéscsaba nagyon akart, de ma ez kevésnek bizonyult, a győriek ugyanakkor sikerük nagy részét a remek kapusteljesítménynek köszönhetik.
    Tavasszal is 2-0 volt az eredmény a Kórház utcában, csakhogy akkor fordított előjellel, most viszont mindenképp a vendégek örülhettek, okosabb, szervezettebb játékuknak köszönhetik a két pontot.

    Edzői nyilatkozatok
    Pásztor József, a békéscsabaiak edzője:
    — Ennyi helyzetet nem hagyhat ki büntetlenül egy csapat. Többjátékos elgondolkodhat azon, hogy meddig élvezheti tovább a bizalmat. Mivel kevesen vagyunk, sajnos nincs igazi rivalizálás a csapaton belül.
    — Egyenlíthetett volna a gárda...
    — Ma ez olyan mérkőzés volt, hogy ha két napig játszunk, akkor sem biztos, hogy rúgunk gólt. Persze ha Fabulya az első ziccert értékesíti, talán másképp alakul a mérkőzés.
    — Kivel volt elégedett és kikkel nem?
    — Csató és Mracskó játéka hibátlan volt, Árgyelán, Fodor és Szarvas viszont mélyen tudása alatt szerepelt.
    Verebes József a győriek edzője:
    — Kritikus hét volt a csapat számára, de levontuk a múlt heti pécsi mérkőzés konzekvenciáját, úgy is mondhatnám, alapos fejmosást kaptak a játékosok. Ezután taktikailag mi kerültünk ki győztesen a Békéscsaba elleni párharcból, nagyon fegyelmezetten és harcosan játszott a csapat.
    — Úgy tűnt a szünet után, az eredmény tartására törekszenek.
    — Valóban így volt, de nem mondtunk le az ellentámadásokról sem. Azt hiszem, bizonyítottuk, mi is tudunk kontrázni, sőt gólt is rúgtunk a végén. Egyszóval, partiban voltunk a Békéscsabával.
    — Mint szövetségi kapitánynak, ki tetszett a házigazdák közül?
    — Mracskó olyan teljesítményt nyújtott, amellyel biztos helye van a keretben.

    4. Békéscsaba 7 4 1 2 15-6 9
    ...
    6. Rába ETO 7 3 2 2 8

    Békés Megyei Hírlap, 1993. szeptember 27.