magyarfutball.hu

Békéscsabai Előre FC - Újpesti TE 2 : 2 14:00

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2021.10.27, 22:07 (szerk.: 2021.10.27, 22:30)
    Kihullott az egyik pont a zsebükből
    Békéscsabai Előre FC - Újpesti TE 2-2 (0-1)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Békéscsaba, 8 ezer néző
    V.: Puhl (Nyilas, Bajkai)
    Békéscsaba: Udvarácz 5 — Fabulya 5, Usmajev 6, Zahorán 5 — Fodor 5, Mracskó 6, Csató 6, Vancea 5, Árgyelán 6 — Kulcsár 5, Szarvas 5. Edző: Pásztor József
    Újpest: Praj 6 — Tomka 5, Aczél 5, Molnár 6 — Kozma 6, Véber 7, Kecskés 6, Füzesi 6, Szlezák 5 — Belvon 6, Kovács 5. Edző: Garami József
    Csere: Fodor helyett Váczi (7) a szünetben, Aczél h. Szőnyi (-) a 62., Kecskés h. Egressy (-) a 82., Kulcsár h. Gyura (-) a 87. percben.
    Gólszerző: Kozma a 28., Váczi az 52., Árgyelán a 68., Egressy a 89. percben.
    Sárga lap: Csató (Véber felrúgásáért) a 26., Zahorán (Belvon lerántásáért) a 46., Szarvas (Belvon felvágásáért) a 71. percben.
    Szögletarány: 4:2 (3:1) a Békéscsaba javára.

    Az Újpestből sérülés miatt hiányzott Bérczy, Túri, Miklya és Lovász, a hazai csapatból pedig - ugyancsak sérülés miatt - Szenti, Kasik és Dávid, így alaposan felforgatott két csapat lépett pályára a szombati találkozón.

    Jócskán kellett várni az első valamirevaló helyzetre: a 9. percben Csató 30 méteres nagy erejű lapos szabadrúgása a jobb alsó sarok mellett süvített el.
    Négy perccel később Véber járt hasonlóan a másik oldalon, amikor 25 méterről váratlanul célzott.
    A 21. percben Mracskó jobb oldali beívelését Vancea szúrta kapura 15 méterről, de az egyik védőről a kapu mellé pattant a pettyes.
    Aztán Kozma csúsztatta előre a labdát a jó ütemben kiugró Belvon elé, aki néhány lépés után futtából lőtt, ám a kifutó Udvarácz elvetődve kitolta oldalra a labdát.
    Egy perccel később Véber labdájával Kozma ugrott ki, majd a jobbösszekötő helyéről, 13 méterről a kifutó és elvetődő Udvarácz mellett laposan a jobb alsó sarokba gurított, 0-1.
    A 33. percben Szarvas bal oldali beadásszerű lövése nem okozott gondot Prajnak.
    A túloldalon Mracskó kapáslövése szállt el a bal kapufa mellett.
    Aztán Csató nagy lövésébe Aczél lépett bele, róla szögletre pattant a labda.
    A 44. percben Mracskó beadása után Árgyelán óriási lyukat rúgott a kapu előtt.
    A lefújás előtti másodpercekben Véber Tomkához továbbított, aki élesen belőtt a kapu előterébe, Belvon 10 méterről kapásból lőtt, ám Udvarácz kitenyerelte a labdát.

    Rendhagyó módon a szünet utáni sípszót megelőzően egyperces gyászszünetet tartottak Baji Tamásnak, a békéscsabaiak kapuvédőjének édesanyja emlékére, aki a napokban hunyt el.
    Szünet után az 52. percben a frissiben beállt Váczi elé került a labda, aki a jobbösszekötő helyén megiramodott, megkerülte Aczélt, kicselezte Molnárt, majd 13 méterről laposan a kapu jobb alsó sarkába rúgta a labdát, 1-1.
    Az 56. percben Kecskés szabadrúgása a sorfalat érintve hagyta el a játékteret a bal kapufánál.
    Az 59. percben Árgyelán a 16-oson belül forgolódott, Aczél enyhén taszított rajta, a békéscsabai játékos a földre huppant, Puhl pedig a 11-es pontra mutatott. Szarvas állt a labda mögé, laposan a kapu közepe felé rúgta a labdát, amit a szinte földre rogyó Praj könnyedén megfogott.
    A 68. percben Szarvas alighogy átlépte a felezővonalat, jól látta meg, hogy Árgyelán óriási lendülettel tör előre: ragyogóan tálalt társa elé, aki futtából 15 méterről laposan a jobb alsó sarokba lőtt, 2-1.
    A harmadik gól után az addig csendesen csepergő eső szakadni kezdett, szinte átláthatatlan vízfüggöny mögül néztük az eseményeket tíz percig.
    A 74. percben Váczi óriási erejű 16 méteres szabadrúgása a bal kapufa mellett suhant el.
    Két perccel később Árgyelán 35 méterről suhintott kapura, a labda a felső kapufát érintve pattant a salakra. A 84. percben Egressy bal oldali beadását a berobbanó Belvon elől szedte föl kivetődve Udvarácz. Az ellentámadás után Váczi nagy helyzetben a 11-es pont tájékán elcsúszott, a labda azonban továbbra is az újpesti kapu előtt pattogott. Szarvas elé került, aki közelről fejelt, de Praj ezúttal is vetődve védett.
    A 89. percben Véber iramodott meg a jobbösszekötő helyén, futtából a hosszú sarok felé lőtt, a vetődő Udvarácz kitenyerelte oldalra a labdát, és a jó ütemben érkező Egressy közelről a kapu közepébe fejelt a még fekvő Udvarácz fölött, 2-2.kép
    Praj kapus verve. Váczi, a békéscsabaiak első góljának szerzője, jóllehet nem látszik a felvételen, ám Szarvas a biztonság kedvéért „ráfut” még egyszer a labdára, „tutti” legyen az egyenlítés. (Fotó: Fazekas Ferenc)

    Nagy várakozás előzte meg a két lila-fehér együttes csatáját két okból is: egyrészt mindig izgalmas 90 percet hozott a Békéscsaba és az Újpest csatája, jobbára vendégsikerrel. Másrészt igencsak kíváncsi volt a hazai publikum arra, sikerül-e a Pásztor-legénységnek javítani a hazai gyenge mérlegen.
    Nos, az előzmények az Újpestet igazolták, ők léptek föl támadólag, szervezetten játszottak, míg a békéscsabaiak az első játékrészben igencsak visszafogottan próbálkoztak. Unalmasan peregtek a percek, mígnem Kozma megunta a döntetlen állást és bevarázsolta Udvarácz kapujába a labdát. Ez sem villanyozta föl a házigazdákat, továbbra is lassan, körülményesen szövögették az akciókat.
    A szünetben mindent el lehetett mondani a békéscsabai öltözőről, csak azt nem, hogy csend „türemkedett ki” az ajtó mögül. Pásztor edző alapos fejmosásban részesítette csapatát, ami úgy tűnik, használt is. Ugyanis a fordulás után egy sokkal agresszívebb Békéscsabát láthattunk.
    Persze ez köszönhető volt annak is, hogy a hetek óta gyengélkedő Fodor helyére a sokkal harcosabb Váczi lépett. Jól is mutatkozott be, hiszen hamar egyenlített, s a békéscsabaiakat még az sem zavarta meg, hogy Szarvas kihagyta a büntetőt. Árgyelán önmagát meghazudtolóan, a korábbi hetek játékához képest aktívabban mozgott, aminek eredménye: megfordította a mérkőzés állását.
    Már-már mindenki elkönyvelte a várva várt sikert, amikor egy védelmi hiba után, egy váratlan kontrával kihullott a békéscsabaiak zsebéből az egyik pont, de fogalmazhatnánk úgy is, „kilopta” a fővárosi lila-fehér együttes a hazaiak zsebéből.

    Edzői nyilatkozatok
    Pásztor József, a békéscsabaiak edzője:
    — Már megnyert mérkőzésen adtunk egy pontot ellenfelünknek. Pedig vert helyzetből sikerült egyenlítenünk, ami után megnyugodott a csapat, s végre azt játszotta, amit vártam. Sőt fordítottunk is, ennek ellenére több gólhelyzetet elrontottunk.
    — Mi a véleménye az első félidőbeli kilátástalan játékról?
    — Az Újpest beállt védekezni, mi pedig nem ugrottunk nekik, éppen azért, mert rendkívül jól játsszák a kontrákat. Az igazsághoz tartozik: erre figyeltünk, mégis így kaptunk két gólt.
    — A kihagyott büntető után nem tartott attól, hogy „leül" a csapat?
    — Általában így szokott lenni, de most szerencsére gyorsan szereztünk egy gólt.
    Garami József, az újpestiek edzője:
    — Az első félidőben megvalósítottuk elképzeléseinket, gólt szereztünk, s több lehetőségünk is adódott. Szünet után néhány nagy hibánk felhozta a hazaiakat.
    — Az első félidőben passzív volt az ellenfelük.
    — A hazaiak jól játszottak, jól zártak, s ez megnehezítette a dolgunkat.
    — Miért nem tudtak aktívabb, támadó játékot produkálni a fordulás után?
    — Elfáradtunk, s a szünet után, az első kapott gólt követően visszaestünk.
    — Mit mondott a szünetben a játékosoknak az öltözőben, és bízott-e továbbra is győzelemben?
    — A szünetben biztos voltam az egyik pont megszerzésében. De aztán feljavult a Békéscsaba játéka, s végül, elismerem, örülnünk kellett a pontszerzésnek.

    3. Békéscsaba 9 5 2 2 20-10 12
    ...
    8. Újpesti TE 9 3 2 4 11-12 8

    Békés Megyei Hírlap, 1993. október 11.