magyarfutball.hu

Újpesti TE-Novabau - Békéscsabai Előre FC 2 : 2 17:00

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: bbsz
    2017.02.06, 13:26 (szerk.: 2021.04.21, 21:55)
    A Jánosok remekül vitézkedtek
    Újpesti TE-Novabau - Békéscsabai Előre FC 2-2 (0-1)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Újpest, 9 ezer néző
    V.: Puhl (Tóth V., Szabó A.)
    Újpesti TE: Praj 5 — Füzesi 6 — Bérczy 6, Molnár 7 — Jenei 7, Kozma 5, Véber 5, Egressy 5, Szlezák 6 — Belvon 5, Wukovics 4. Edző: Garami József
    Békéscsaba: Baji 6 — Usmajev 6 — Csató S. 6, Kovács 6 — Zahorán 6, Fodor 5, Csató J. 6, Major 6, Horváth L. — Kulcsár 4, Szarvas 5. Edző: Pásztor József
    Csere: Kulcsár helyett Kiss J (-) a 63., Belvon h. Horváth P. (-) a 80., Szarvas h. Dávid (-) a 90. percben.
    Gólszerző: Csató J. a 29., Kiss J. a 64., Bérczy a 66., Jenei a 71. percben.
    Sárga lap: Csató J. (Véber felvágásáért) a 14., Major (Véber lábát összeakasztotta) a 26., Usmajev (időhúzásért) a 49., Bérczy (Horváth L. lerántásáért) a 72., Belvon (belerúgott Zahoránba) a 80. percben.
    Szögletarány: 13:0 (3:0)

    Egyperces gyászszünet előzte meg a mérkőzést a nemrégiben elhunyt kitűnő újpesti kapus, Tóth György, valamint az „étteremkirály” , Schuch József emlékére.

    A 6. percben Véber 16 méteres bal lábas lövését hárította könnyen Baji.
    Egy perccel később Kulcsár ugratta ki remek labdával Szarvast, Tóth V. partjelző nem jelzett, ám Puhl játékvezető felülbírálta kollégáját, és les miatt a hazaiak végezhettek el szabadrúgást. Aztán Fodor fejese szállt fölé.
    A 12. percben Jenei jobb oldali beadását Wukovics fejelte gyengén kapura, ám ez is könnyű Baji zsákmánynak bizonyult.
    A 20. percben egy szabadrúgás kombináció végén Egressy lőtt 25 méterről mellé.
    Öt perccel később Bérczy könnyelműsködött, a felezővonal közelében az oldalvonal mellett, s eladta a labdát. Szarvas megiramodott, végigszáguldott a térfélen, amennyire lehetett bekanyarodott a kapu elé, de végül éles szögből a bal összekötő helyéről megcélozta a jobb alsó sarkot, miközben Füzessy is megpróbált közbeavatkozni, ám végül a kapus megfogta a labdát.
    A 27. percben Véber 25 méteres lövését védte vetődve Baji.
    Kéthúzásos akció indult a békéscsabai kapu elől a 29. percben, amelynek végén Csató J. két igazítás után 30 méterről váratlanul lövésre szánta el magát, a labda megpattant a balra vetődő Praj előtt, majd a kapus fölött zúgott a hálóba, 0-1.
    A 32. percben Véber legurítását Egressy lőtte be balról, a labdáról Belvon alig maradt le.
    Nem sokkal később Szlezák gyatra lövése szállt mellé.
    A 41. percben Jenei távoli lövése a bal kapufa mellett zúgott el.
    Még ugyanabban a percben egy szép békéscsabai támadás végén a kiugró Szarvast Szlezák lerántotta, Puhl játékvezető ezúttal is nagyvonalúan továbbot intett, holott akár ki is állíthatta volna az újpesti labdarúgót.

    Szünet után a 46. percben Kulcsár legurítását Fodor a jobbösszekötő helyéről 12 méterről laposan meglőtte, Praj vetődve hárított.
    Egy perccel később Szarvas szabadrúgása a sorfalról Csató J. elé pattant, aki 20 méterről viszont csúnyán fölé lőtt.
    A túloldalon Füzessy járt hasonlóan, de ekkor a labda a jobb sarok mellett zúgott el.
    Az 58. percben Kozma emelt a békéscsabai büntetőterületre, ahol Bérczy 10 méterről alig emelt a kapu fölé.
    Három perccel később Kozma labdájával Jenei iramodott meg, kicselezte Csató J.-t, majd nagy erővel megcélozta a kaput, ám a 26 méterről leadott lövés végén Baji könnyedén hárított.
    A 64. percben az újpesti térfél közepén egy kényszerítőzés végén Csató J. meredeken indította Fodort jobb oldalt. Fodor az alapvonalig futott, onnan laposan belőtte a labdát középre, Praj rosszul vetődött ki, ugyanakkor a szemfüles, frissiben beállt Kiss J. remek ütemben érkezett, és az ötösről a kapu közepébe pofozta a labdát. A már visszatérő Jenei sem tudott közbeavatkozni. Ez volt Kiss J. élete első NB I-es gólja, 0-2.
    Alig ocsúdtak fel a békéscsabaiak, a középkezdés után hamar szöglethez, szám szerint a hatodikhoz jutottak a házigazdák. Kozma rövid legurítását Belvon emelte be jobbról, Wukovics az ötösön magasra felugorva a bal kapufára fejelt, a labda visszapattant Bérczy elé, aki két lépésről a megdermedt Baji mellett a hosszú sarokba helyezett, 1-2.

    A 69. percben Major a félpályánál kicselezte Kozmát, majd jobbról előreívelt Kiss J. fejére. Az iménti gólszerző a 11-es pont tájékáról a jobb kapufa mellé bólintott.
    A 71. percben újabb, ezúttal bal oldali szöglethez jutottak az újpestiek. Kozma ívelt át a 16-osról a szabadon induló Jenei felé, aki néhány lépést tett előre, majd a lehulló labdát 12 méterről, kapásból, a jobbösszekötő helyéről, nagy erővel a bal felső sarokba bombázta, 2-2.
    A gól után Horváth L. a 16-osról két védő közül megcélozta a bal felső sarkot, ám Praj a helyén volt.
    Aztán Egressy a bal oldalvonal közeléből emelt a kapu fölé.
    A 85. percben Véber indításával Horváth P. iramodott meg a jobb oldalon, majd túlvezette a labdát az alapvonalon túlra — a partjelző ezt nem vette észre —, onnan lőtt be Kovács mellől. Bérczy tovább tolta a labdát Wukovicsnak, akinek lövése Zahoránról a szögletre vágódott.
    A 87. percben Kozma bal oldalt jó szögből, 24 méterről, óriási erejű szabadrúgást küldött kapura, a labda a kapufáról pattant vissza a mezőnybe.képAz első gól szerzője, Csató János és Kiss János, a második gól szerzője. (Fotó: Kovács Erzsébet)

    Egy nagyszerűen menetelő Újpest és egy mostanában sok bajjal küszködő Békéscsaba játékát szemlélhette a Megyeri úton mostanában újra egyre szaporodó publikum. A hazai szurkolók méltán várták, hogy az idei bajnokságban kitűnően rajtoló, eddig százszázalékos, azaz nyolc győzelmet arató Újpest megjavítsa az egykor Fazekasék által felállított rekordot, azaz a kilencedik győzelmet is megszerezze.
    Nos, az első fél órában egyáltalán nem látszott a hazaiakon, hogy eddig megállíthatatlanul törtek előre. Körülményesen, lassan jöttek előre, s nem is sűrűbben, mint a vendégek. Mindent középen erőltettek, ami a jól védekező csabaiak mellett nem járt eredménnyel. De ez érthető volt, hiszen a kulcsjátékosokat, Vébert, Wukovicsot, az egykori csabait, Belvont remekül kikapcsolták a Csató testvérek és Zahorán. A viharsarkiak ráadásul régen tapasztalt fegyelmezettséggel játszottak, remekül védték a területet, de ha kellett, szoros emberőrizetet alkalmaztak. Nem is tudott kibontakozni a nagynevű ellenfél, s amikor már már kezdte megtalálni az ellenszert, kaptak egy hatalmas gólt.
    Ettől újra elvesztették a „vezérfonalat”, nem úgy a vendég lilák, akik nagyon okosan játszva nem ültek rá teljesen az eredményre, hanem ezután is remek kontrákat vezettek. Meg is lett a gyümölcse, az éppen friss erőként beállt fiatal Kiss János remek góllal növelte az előnyt.
    Sokan elkönyvelték ekkor az első újpesti vereséget, ám felocsúdott a Megyeri úti legénység, s még azon nyomban szépített. Ez volt a szerencséjük, mert csak így kaptak levegőt a 0-2 után. A finisben egyre jobban szorítottak, ki is egyenlítettek, de mivel ezen a napon nem voltak olyan határozottak, mint az első nyolc fordulóban, az idei bajnokságban először pontokat vesztettek.
    Persze ez nem csak a saját hibáiknak, hanem a tartalékosán is nagyszerűen küzdő, csupa szív békéscsabai játékosoknak is köszönhető, akik úgy tűnik, előbb-utóbb kilábalnak a hullámvölgyből. Legalábbis az Újpesten nyújtott teljesítményük erre enged következtetni.

    Edzői nyilatkozatok
    Garami József, az Újpest edzője:
    — Húsz perc kellett ahhoz, hogy felvegyük a ritmust, és mezőnyfölényt harcoljunk ki. Már kezdett számunkra jól alakulni a mérkőzés, hiszen egyre többet támadtunk, erre kaptunk egy váratlan gólt.
    — A második félidőben is meglepte a Békéscsaba önöket.
    — Már úgy éreztem, képesek leszünk fordítani, hiszen mi birtokoltuk többet a labdát, mi irányítottuk a játékot. Erre hibáztunk egy óriásit, ami nagyon nehézzé tette a mérkőzést.
    — Ebben a bajnokságban először került hátrányba az Újpest. Ez megzavarta a csapatot?
    — Az egygólos békéscsabai vezetés után még nyugodtan játszott a csapat és én is nyugodt voltam. Kettő—null után elbizonytalanodtam. Szerencsére hamar szépítettünk, s ekkor viszont úgy láttam, tudjuk hozni a meccset, sőt még arra is gondoltam, fordítunk.
    — Végül is meg kellett elégedniük a döntetlennel...
    — A Békéscsaba nagyon jó csapat. Tény, hogy a második félidőt végig támadtunk, de egy kitűnően védekező s szervezetten játszó viharsarkiakkal találtuk magunkat szemben. A finisben több olyan lehetőségünk volt, amelyből újabb gólt érhettünk volna el, de pontatlanok voltunk, nem jöttek be a passzok. Így végül a döntetlen igazságosnak mondható.
    Pásztor József, a Békéscsaba edzője
    — Az elején minden úgy alakult, ahogy gondoltam. Nem rontott nekünk az Újpest, ami érthető, hiszen nekik nem ez a játékuk. Szívesebben visszaállnak, és várják az első igazi gólszerzési alkalmat.
    — Az egyébként gólerős Kulcsár most nem jeleskedett.
    — Tény, hogy most nem villogott, de le is kellett cserélnem, hiszen fájt a térde. A fiatal Kiss J. lépett a helyére, aki előtt ott volt a lehetőség, amit ki is használt.
    — Két szögletet követően kaptátok a gólt...
    — Valóban, két pontrúgást követően esett a gól. Ez nevetséges, ilyet nem szabadna kapnunk.
    — Feltételezem, végül elégedett vagy az eredménnyel.
    — Ha meccs előtt azt mondják: 2—0-ra vezetünk Újpesten az UTE ellen, nem hiszem el. Utólag azonban úgy látom, sokszor amatőr dolgokat követett el a védelem, ezért tudott egyenlíteni a hazai csapat, pedig akár győzhettünk volna. Meg kellett volna tartani a labdát, s ezzel az eredményt is. A problémát abban látom, hogy az újpestiek szépítése megzavarta a csapatot. De az egyik pontot mindéképpen megérdemeljük. Annak ellenére, hogy az Újpest a végén már nagyon támadott, s ekkor a szerencse sem pártolt el tőlünk. A kapufájuk után nagyot sóhajtottam, de hát ez is beletartozik a játékba. Remek teljesítményt nyújtott a csapat.
    — Ezt a teljesítményt vártad az Újpesttől?
    — Tudtuk, hogy az UTE gyors csatárai és remek középpályásai révén hamar átjátssza a középpályát, ezért megpróbáltunk területet zárni, ami egy órán át sikerült is. Az Újpest akcióból nem rúgott gólt. A második góljukhoz pedig kellett Usmajev hibája is.
    (Jávor Péter)

    1. Újpesti TE 9 8 1 - 35-10 25
    ...
    5. Békéscsaba 9 4 4 1 18-14 16

    Békés Megyei Hírlap, 1994. október 3.
    képVéber a levegőben Csató J. belépője után
    kép(Belvon és Major)kép(Szlezák és Kulcsár)
    Záhonyi Iván felvételei

    Nemzeti Sport, 1994. október 2. és 4. (Arcanum DT)
     
  2. avatar: heimo
    2015.06.06, 20:26
    1994. október 1. Újpesti TE-Novabau- Békéscsaba 2-2 (0-1)
    Megyeri út, 9.000 néző V:Puhl

    UTE: Praj-Bérczy,Füzesi,Molnár-Jenei,Kozma,Véber,Egressy,Szlezák-Belvon (Horváth P.,80p.),Wukovics.
    Edző: Garami József
    Baji - Usmajev - Csató S., Kovács T. - Zahorán, Fodor, Major L. - Csató J., Horváth L. - Szarvas (Dávid, 90.), Kulcsár (Kiss J., 63.). Edző: Pásztor József

    Gólszerző: 0-1 Csató J. (29p.), 0-2 Kiss (64p.), 1-2 Bérczy (65p.), 2-2 Jenei (70p.).

    sárga lap: Bérczy (72.), Belvon (80.) illetve Csató J. (14p.), Major L. (26.), Usmajev (49.).

    Az Újpest az eddigi nyolc forduló alatt száz százalékos teljesítményt nyújtott, s ezzel begyűjtötte a maximális 24 pontot. A gólarányuk is igen jó, többször győztek nagy gólkülönbséggel. A Békéscsaba is a tabella élcsapatai között szerepel, a találkozó előtt a negyedik helyen állt. A papírforma természetesen újpesti sikert ígért, de a Békéscsaba bármikor képes lehet jó teljesítményre, továbbá feldobhatja őket a szerdai, az orosz Kamisin elleni UEFA Kupa-találkozón megszerzett győzelem. Megnehezítheti a dolgukat, hogy két meghatározó játékosuk, Váczi és Mracskó nem játszhat. A mérkőzést az a Puhl Sándor vezette, aki a múlt héten beteget jelentett, s ezért nem vállalta el a Vasas – Pécs összecsapás bíráskodását.

    A találkozó előtt egyperces gyászszünettel tisztelegtek az Újpest egykori kiváló labdarúgója, a 79. életévében elhunyt Tóth György és az Újpest egyik legnagyobb támogatója, Schuch József halála előtt.

    Az első félidő kezdetén gyorsan támadásba lendült az Újpest és mezőnyfölényt harcolt ki. A 11. percben Véber labdáját Wukovics fejelte 10 méterről kapura, de Baji ezt biztosan fogta. A 20. percben Kozma gurított le egy szabadrúgást Egressynek, aki azonban jóval mellé lőtt. Támadgatott az ÚTE, de olyan helyzetet, amelyból gólt lehetett volna rúgni, nem alakítottak ki. A békéscsabaiak visszafogottan játszottak, de ez nem csoda, hiszen mostanában életveszélyes dolog kitámadni az Újpest ellen a Megyeri úton, ezért a szokásos kontra játékukat játszották. A 25. percben Szarvas előtt adódott helyzet, 14 méteres lövését Praj fogta. Két percre rá Véber lőtt kapura 20 méterről, de ez Bajinak nem okozott gondot. A 29. percben Csató J. vállalt egy 20 méteres nagy bombát, Praj ugyan beleért a lövésbe, de az így is utat talált a kapu bal oldalába (0-1). A bekapott gól még jobban serkentette a fővárosiakat, akik megállás nélkül támadtak, de igazán nagy helyzetet nem tudtak kidolgozni. A félidő végére kicsit leült a játék, főképp a középpályán harcoltak a csapatok.

    A második félidőben ismét támadásba lendült a fővárosi gárda, de Véber, Egressy és Wukovics ekkor gyengébben játszott, mint ahogy azt az utóbbi időben megszokhattuk tőlük. A békéscsabaiak beszorultak a saját 16-osukra, védelmük azonban ekkor még jól állta a rohamokat. Az 59. percben az előrehúzódott Bérczy fejelt nem sokkal fölé, majd két perccel később Jenei küldött kapura egy nagy lövést, amit azonban Baji védeni tudott. A 64. percben Csató J. passzolt Fodorhoz, aki az egy perce beállt Kiss J.-hez továbbított, ő gyorsan meghálálta a bizalmat, és 8 méterről a kapuba talált (0-2). Egy perccel később szépíteni tudott az Újpest. Wukovics fejese találta el a kapufát, a védők nem tudtak felszabadítani, és Bérczy 6 méterről a kapu bal oldalába helyezett (1-2). Nem sok idő kellett az egyenlítéshez sem. A 71. percben Kozma szöglete után a jobb oldalon helyezkedő Jenei 14 méterről, kapásból hatalmas gólt lőtt (2-2). A győzelem megszerzése érdekében továbbra is egyfolytában támadott az ÚTE. A fővárosi játékosok teljesítménye is sokat javult az első félidőhöz képest. A 86. percben Kozma 25 méteres szabadrúgása a kapufát találta el, a győztes gólt azonban nem tudták megszerezni a fővárosiak. Ezzel első pontjukat vesztették el az idei bajnokságban.

    A találkozó képe alapján igazságos eredmény a döntetlen, mert bár az Újpest többet támadott, a Békéscsaba nagyon okosan játszott és kitűnően védekezett.