magyarfutball.hu

Csepel-Kordax - Újpesti TE-Novabau 1 : 1 17:00

   
   
Upload your own photos! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: heimo
    2015.06.07, 09:19
    Egy forduló ugyan még hátravan a labdarúgó NB I. őszi idényétől, de aligha vonható kétségbe, hogy az idény legjobb csapata, egyben meglepetése a jelenlegi éllovas UTE-Novabau. A lila-fehérek tavaly még a kiesés szélén álltak. Akkor vette át az együttes irányítását Garami József, sikerült is benttartania a nagymúltú gárdát az élvonalban. Az egykori pécsi sikeredző másfél év alatt szinte csodát tett a Megyeri úton. Az idei szezont parádésan kezdték Véberék, három ponttal vezetik a tabellát, ők rúgták a legtöbb gólt (negyvenkettőt, ami háromgólos átlagot jelent) és náluk kevesebbet csak a Csepel-Kordax kapott. Az 55 éves újpesti szakembert Ambrus Gábor, az MTI munkatársa kérdezte.

    Hétfőn, elveszítve egyéves hazai veretlenségüket, ugyan kikaptak a bajnok Váctól, de így is valószínűleg élről kezdik a tavaszi idényt. Mi áll a váratlan sikerek hátterében?

    - Valóban, nem tudom elképzelni, hogy annyi gólt kapjunk Csepelen, amennyivel elveszíthetnénk első helyünket. Sok mindennek köszönhető, hogy most itt tart a csapat. Jó volt a sorsolásunk, meg össze is szokott a gárda. Az első fordulókban nem hibáztunk olyan dolgokban, mint most legutóbb, a váciak ellen. A szponzorok
    megjelenésével pedig az anyagi háttér is biztosabbá vált. Ezt a négy dolgot tudnám említeni a siker összetevőjeként.

    Őszi elsőként a bajnokság elsőszámú esélyesévé is vált az ÚTE-Novabau. Ezt azonban korábbi nyiltkozataiban sohasem jelentette ki...

    - A játékerőt tekintve én azt is nagy dolognak tartanám, ha kijutnánk a nemzetközi porondra. Az az igazság, hogy szűk a keretünk. A 16 játékos közül például négyen csatárok, ami ugyan elégnek tűnik, de teljesítményben feltétlenül többet kellene nyújtaniuk. A középpályán is nehéz pótolni bárkit, ha kidől a sorból. Gondot okoz az is, hogy sok a válogatottunk, az A-csapatban, illetve az olimpiai együttesben összesen nyolc labarúgónk volt állandó kerettag. Ez is más ritmusú felkészülést igényel, mást kell csinálni. Én azonban látok szakmai javulást, számomra ez a legfontosabb. Tavaly azt mondtam, hogy le kell rakni az alapokat, amire lehet majd építeni. Idén ez megtörtént, sőt, sikerült egy kicsit előrelépni is. Most már mindenki bennünket akar megverni, úgyhogy jövőre elég sanyarú életünk lesz.

    Milyen erősítést képzel el, hogy még jobb legyen a csapat?

    - Magyarországon foglaltak az élvonalbeli játékosok. Az NB I-ben pedig nem tudok olyan futballistát, aki igazi megoldást jelentene. Persze, akadhat egy-kettő, aki beférne. Így aztán inkább megpróbálunk külföldön érdeklődni.

    Jelenleg mindenképpen sikeres szakembernek számít, akinek a neve valószínűleg az Év edzője választáson is felmerül. Egyszer már tevékenykedett szövetségi kapitányként, elvállalná újra a nemzeti tizenegy irányítását?

    - Akkoriban kétszer is felmerült a nevem, s a szavazáson maradtam alul Jenei Imrével, illetve Mészöly Kálmánnal szemben. Azzal, hogy vállaltam a szavazáson való részvételt, jeleztem: a felkérésre is igent mondanék. Most viszont úgy érzem, nem aktuális ez a kérdés.

    Amikor az Újpest osztályozón harcolta ki a bennmaradást a Hatvannal szemben, úgy nyilatkozott: ha kiesik a csapat, abbahagyta volna az edzősködést...

    - Igen, akkor ezt így gondoltam. Amikor átvettem a csapatot, azt reméltem, hogy gyorsan ,,felrántom,, az Újpestet, s osztályozó nélkül simán bennmardunk. Végül ha nehezen is, de a tervet teljesítettem, hiszen nem estünk ki.

    Valóban abbahagyta volna, ha ez nem sikerül?

    - A felnőtt labdarúgással, azt hiszem, szakítottam volna. A futballt nagyon szeretem, a sportágat nem tudtam volna otthagyni.

    Amikor Pécsett az első csapatnál befejezte, milyen elképzelései voltak?

    - Pécsett két és fél évig vezettem a nagycsapatot, úgyhogy már tarthatatlan volt a helyzet. Ha akkor rögtön kapok egy jó ajánlatot, habozás nélkül elvállalom. Voltak kisebb kezdeményezések, tárgyaltam is többekkel, de nem jött össze a dolog. Örömmel tértem vissza az utánpótláshoz, egy pillanatig sem pihentem. Nem volt olyan, hogy nem találom a helyemet. Ugyanis inkább foglalkozom 6-8 éves ügyes gyerekekkel, mint egy tehetségtelen csapattal.

    Külföldre nem csábították?

    - Pécsi sikereim idején, meg a kapitánykodás időszakában megkerestek menedzserek. Nekem azonban erős kötődésem van, nyelveket sem beszélek, úgyhogy nem volt aktuális a dolog. Én szeretek itthon dolgozni, anyagi szempontok pedig nem játszottak szerepet. A pénz az számomra is fontos, de csak annyi kell belőle, hogy elég legyen, nem ,,döglök,, meg érte.

    Minden edzőnek vannak kedvenc játékosai, akikhez ragaszkodik, akikben megbízik. Első újpesti évében ilyen volt Lovász, most pedig Praj, aki miatt elég sok támadás éri.

    - Ezek részben mesterséges dolgok. Valaki elkezd valamit mondogatni, azután a közvélemény felkapja az ügyet. Nyilván nem védeném Prajt, ha kapusaink közül jelenleg nem ő volna a legjobb.

    Garami József hogyan ítéli meg a magyar labdarúgás mostani helyzetét?

    - Szerintem az a legnagyobb gond, hogy nincs elég játékos. Bár akadnak jó labdarúgók, ők azonban kivételezett helyzetben vannak. Az utánpótlás-vonalon kell változtatni, hiszen ha nagyobb a létszám, akkor valószínűleg több a tehetséges játékos is - mondta Garami József.

    Budapest, 1994. november 25., péntek (MTI) - Nagyon nagy csodának kellene ahhoz bekövetkeznie, hogy ne az ÚTE-Novabau legénysége szerezze meg az őszi bajnoki címet a magyar labdarúgás élvonalában. A Garami József mesteredző vezérelte lila-fehérek ugyanis 3 pont különbséggel (remek a gólkülönbségük is) állnak az élen.

    Az őszi idénybúcsúztatón, a szombati és vasárnapi záró csatákon (15. forduló) a Garami-csapatnak lesz nehezebb erőpróbája, míg a lila-fehér legénységet üldöző Ferencváros viszonylag egyszerű feladat teljesítése elé néz. Az újpestiek Csepelre látogatnak el, a Ferencváros pedig az újonc Stadler FC-t fogadja az Üllői úton.

    Az ÚTE-Novabau idegenben mindössze egyszer botlott meg az ősszel: a 11. fordulóban Győrött, a helyi ETO FC ellen 2-0-ra kikapott. A Garami-gárda az utóbbi két fordulóban vett vissza a tempóból; a 13. erőpróbáján 1-1-et játszott a Nagykanizsával, majd legutóbb a Megyeri úton maradt alul a bajnoki címvédő Vác FC-Samsunggal szemben (1-2).

    1994. november 26. Csepel- Újpesti TE-Novabau 1-1 (1-1)
    Csepel, 2.000 néző V:Vágner

    Csepel: Hajdu - Váczi - Bereczki (Süveges, 80.), Tyukodi - Jakab, Ács,
    Medgyes, Vancsa, Szekeres - Pena, Répási. Edző: Varga István
    UTE: Praj-Füzesi-Tóth Gy.,Tomka-Jenei,Kozma,Bérczy,Véber,Szlezák-Horváth P. (Kovács L.,76p.),Szanyó (Belvon,60p.). Edző: Garami József

    Gólszerző: 0-1 Szanyó (9p.), 1-1 Váczi (35p.).

    Sárga lap: Váczi (15.), Ács (51.), Medgyes (54.), Szekeres (77.), Vancsa (90.), illetve Szlezák (50p.).

    A dermesztően hűvös időben feltűnően erős irammal melegítették magukat a csapatok, de eleinte nem sok eredménnyel járt együtt a robogás. Azután megjött a látvány is, s erről az őszi elsőségre pályázó újpestiek gondoskodtak. A 9. percben Bérczy jobbról remekül, pontosan lapos labdával szolgálta ki Szanyót, aki a 11-es pont tájékáról szintén lapos lövéssel talált a bal alsó sarokba (0-1). Igyekezett a Csepel, de mivel régóta nem rendelkezik irányító középpályással, hiába volt a lelkesedés. A 18. percben Praj öklözte ki a labdát, pedig Répási ott helyezkedett - végül a csepeli csatárról pattant a kapufa mellé a bőrgolyó. Meddő mezőnyjátékkal folytatták a küzdő felek, enyhe fölényt ért el az újpesti gárda. A 29. percben Kozma balról ravaszul megcsavart szabadrúgása nem lepte meg Hajdut. Négy perc múlva Szekeres hasonló szabadrúgással kísérletezett, a veszélyes, félmagasan süvítő labdába Bereczki az ötösön beletehette volna a mellkasát, de nem úgy cselekedett, oda lett az egyenlítési lehetőség. Miközben az újpestiek már az öltöző felé tekintgettek, a félidő hajrájának kezdetén (36. p.) Váczi 30 méterről, ballal, csűddel próbálta bevenni az ellenfél kapuját; sikerrel, a lövés a léc alá zúdult (1-1). Vérszemet kapott a hazai gárda, Szekeres szabadrúgását a bal felső sarokból tolta ki Praj.

    Az 57. percben Szanyó szép cselek végén lövőhelyzetig verekedte magát, a ballábas bomba elkerülte a csepeli kaput, ráadásul az újpesti gólszerző meg is sérült, le kellett őt cserélni. A másik oldalon Praj gondatlanul kiejtett egy beadást, Pena azonban lemaradt. A fordulás után egyenlő erők csatáztak, élvezetesen hullámzott a játék az egyik térfélről a másikra. A 65. percben Horváth szép lövése fölé csúszott. Tizenegy perc múlva Bérczy átfejelt Hajdu fölött, Jakab a gólvonalról fejjel szögletre mentett. A hajrában előbb Répási fejese (81. p.) a felső kapufáról pattant vissza a mezőnybe, majd a 85. percben Medgyes 19 méterről a bal kapufát találta el.

    Derekas ,,zakatolással,, búcsúzott 1994-től a két csapat. Az első félidőben Véber kifogástalanul mozgatta társait, úgy festett, lépésben nyer az őszi bajnok. Azután a csepeliek középpályásai hirtelen életre keltek, így teljesen jogosan tartotta otthon az egy pontot a szigeti gárda. Sőt, ha a hajrában nincs balszerencséje, akár le is győzhette volna az őszi bajnokot...


    Labdarúgás - Garami József (és az ÚTE-Novabau) parádés ősze után

    Egy adott sportág részmérlegét megvonni háromféle módon illik. Először a válogatottat elhelyezni a nagy nemzetközi ranglétrán, majd a klubcsapatok
    ,,ténykedését,, górcső alá venni. Végezetül: egyes bajnoki szakaszok
    végeztével valamiféle egyenleget készíteni.

    Hétfőtől ezt teszi 16 élvonalbeli futballegyesület vezérkara Magyarországon. Noha a Popeye Bt. és a Nemzeti Sport rendezte decemberi teremtornán még kergetni kell a bőrgolyót, az elkövetkező hetek során lajstromozni illik a dolgokat. Hiszen manapság nem mindegy, adott csapat hogyan folytatja tovább. Megszűnt az állami
    pénzek ,,fejésének,, lehetősége, életre-halálra megy a játék. Ha nincs eredmény, nincs szponzor; könnyen úgy jár az élvonalbeli klub, amint arra - például - a Veszprém esetét lehet fölhozni. Zuhanásszerűen megindul a lift lefelé...

    A válogatott teljesítményét jellemzendő: egy fia győzelem nélkül zárta 1994-et. Nem sok jóval kecsegtet az Eb-folytatás, hiszen két csata után egyetlen ponttal várja a további selejtezőket. A klubkupa-csatákban a Ferencváros és a Kispest-Honvéd FC akkor adta föl, amikor vasbetonfalba ütközött. A Vác FC-Samsungnak utólag illik megbocsátani, az a Paris SG gáncsolta el, amely azóta öt Bajnokok
    Ligája mérkőzésből ötöt megnyert. Árnyalatnyi előrelépés érezhető, akit meg lehetett törni, azt megtörték a magyar kupaindulók.

    Árnyalatnyi moccanás fölfelé tapasztalható az NB I-ben is. Mert azért - hazai szemüvegen keresztül - jobbára 90 percen keresztül futottak a játékosok; látszott: az erőnléti képzésre odafigyeltek a szakvezetők. Akik közül ezen az őszön hárman voltak kénytelenek átadni a helyüket körülbelül az ősz féltávjánál. Az újonc Stadler FC a 7. erőpróba után mutatta a piros lapot Ioan Patrascunak. A Sopron
    és a Parmalat FC a kilencedik mérkőzés után gondolta úgy: állj, így nem lesz jó a folytatásban. A Parmalat semmivel többet nem mutatott Jenei Imre távozása után, mint addig. A Győrfi László helyébe lépett Csernai Pál elindította a ,,leghűségesebb város,, gárdáját fölfelé. Persze nem földindulásszerűen, de azért örömmel vonul téli álomra az EMDSZ. Sándor István sem szégyenkezhet, végre elkezdtek a kiskőrösiek futballozni az ő irányítása alatt.

    Végtére a Vasas is amolyan edzői válsággal küszködve indult neki az ősznek.
    Mészöly Kálmán ,,vonalán,, haladtak a nyáron az angyalföldiek. Amikor Mészöly fölvállalta a szövetségi kapitányi tisztet, Tóth Bálint hirtelen hegynyi feladattal találta magát szemközt a Fáy utcában - Mészöly utódjaként. A hegy pedig: omlik.

    Az ősz kiugróan üde teljesítményét a csöndesen szerény módon gondolkodó, dolgozó mesteredző, Garami József dirigálásával az ÚTE-Novabau szolgáltatta. A lila-fehérek nyolc villámgyőzelemmel nyitottak, csak a Békéscsaba elleni otthoni 2-2 jelezte: a fák nem nőnek az égig. A modern támadójátékkal megismerkedett újpestiektől tavasszal is hasonló nívós futballt várnak a hívek.

    Ha tippelhető, hogy Véberék harcban lesznek az aranyéremért, akkor mindenképpen föl kell sorakoztatniuk melléjük a Ferencvárost. A zöld-fehéreknél a Novák Dezső - Mucha József kettős a dicső hagyományoknak megfelelően ,,vágat rendet,,. Nyilasi Tibor távozása után nemhogy nem rokkant meg az Üllői úti gárda, de parádés dolgokat is művelt. Volt egy hatos nyerőszériája (a 6. és 11. forduló között 18 pont ), és ha valami lesz a Petry, Kiprich, Urbán trió leigazolásával kapcsolatos álmokból, akkor az üdvözlendő. A Ferencváros kupaporondra termett, erősítéssel talán a régi Honvédot idézheti föl az ötvenes évek ködéből. ,,Hibridcsapattal,, próbálkozik a BVSC-Dreher, melynek edzői ,,szürkeállományában,, Egervári Sándor vezetőedző mellett ott kell érezni a háttérben Mezey Györgyöt is. A vasutasok megbízható középcsapattá nőtték ki magukat, a csillogó Bognár György előtt le a kalappal.

    A dícsérendők közé kell sorolni a Kispest-Honvéd FC-t és a ZTE legénységét, noha előbbiek klubtulajdonosai mindig is hangoztatták: csakis a bajnoki cím számít, azért teszik a pénzüket a Kispestbe... A zalaiaknak meg kell köszönni határtalan lelkesedésüket, s azt, hogy Preisingert ,,felmutatták,, a magyar futballban. Közepes bizonyítvány dukál a DVSC-nek, Nagykanizsának, PMSC-Fordannak,
    Stadler FC-nek és Vác FC-Samsungnak. A Debrecen dícséretére legyen mondva: a 9. fordulóban a Vasassal szemben a zöld asztalnál elveszített ,,szotyolamérkőzése,, után fölállt a padlóról. Akadt egy négyes nyerősorozata (a 11. és 14. forduló között, közben legyűrve a Ferencvárost és a Kispest HFC-t is).
    A tökéletes szenzáció a győri botladozás. Verebes József vezetőedző munkálkodása most jobbára negatív eredménysorban mutatkozott meg. Az ÚTE-Novabau elleni hazai 2-0 mellett semmi más feltűnőre nem futotta a vidéki gárda erejéből. Más kérdés, mennyire sokkolta az ETO FC-t az az MLSZ-döntés, hogy Bíró kapus jogosulatlan szerepeltetése miatt 3 pontot megvontak a ,,Mágus,, gárdájától... A Vác FC-Samsung formahullámzásának okát a ,,cementvárosban,, tudhatják igazán. Még szerencse, hogy Csank János mester gárdája az utolsó két találkozón begyűjtött hat pontot, azzal elfogadhatóbbá vált a bajnoki címvédő komor ősze.

    Hogy a Parmalatnál mi a baj, ez is talány. Ügyes szponzori szerződés folyományaként szárnyalniuk illett volna a fehérvári huszároknak. Ehelyett azzal a kétes értékű csúccsal várják a tavaszt, hogy mindössze az első és utolsó őszi bajnokijukon vitték el a 3 pontot. Lesznek még megrendítő élményű fellépései a tavasszal a Sopronnak, bár Csernai Pál most időt kap, s talán életet nyer.
    Bizonyosan följavul a Csepel-Kordax, amely a 8. fordulóig úgy-ahogy tette a dolgát, de azután 630 percen keresztül nem nyert. Hírlik, Somogyi és Kámán hamarosan hazatér külföldről. Ebből profitál a szigeti klub, mert Somogyi az irányító középpályás ,,prototípusa,,, Kámán pedig hidegvérű gólvadász.

    Zárásul: ki tudja arra a választ, mi lesz a remek múltú Vasassal?...

    Ennyit NB I-es gyorsfénykép gyanánt.

    magángyűjtemény