magyarfutball.hu

portré: Vanczák Vilmos
© mlsz.hu, 2014
alias
Vanczák Vili
A magyar Chiellini
nemzetiség
Magyarország
életkor
40 éves
poszt
hátvéd
kapcsolódó weboldalak

játékos

pályafutás
Diósgyőri VTK
1999 - 2000
Vasas SC
2000 - 2001
Újpest FC
2001 - 2002
Fóti SE
2002 - 2002
Újpest FC
2002 - 2006
K. Sint-Truidense VV
2006 - 2007
FC Sion
2007 - 2016
Puskás Akadémia FC
2016. augusztus 19 - 2018. június
eredmények / elismerések
Magyar kupagyőztes (Újpest FC 2002)
Magyar Szuperkupa-győztes (Újpest FC 2002)
3-szoros svájci kupagyőztes (FC Sion 2009, 2011, 2015)

edző

pályafutás
?
? - ?
Puskás Akadémia FC (asszisztens edző)
2018 - 2023. június 19
Magyarország (U21 pályaedző)
2019. július -
Puskás Akadémia FC II
2023. június 19 -
eredmények / elismerések
?
portré: Vanczák Vilmos
2013-ban a Magyar Válogatottban© magyarfutball.hu

Diósgyőri VTK, 1999-2000

Miskolci születésű vagyok, Diósgyőrben nevelkedtem, 17 évesen jöttem el a csapattól, pedig ha nem ment volna tönkre, akkor ott játszottam volna. De váltanom kellett, hogy NB I-es játékos legyek.1


Vasas SC, 2000-2001

...

Újpest FC, 2001-2002

...

Fóti SE, 2002

...

Újpest FC, 2002-2006

...

K. Sint-Truidense VV, 2006-2007

...

FC Sion, 2007-2016

...

2013/2014

Nálunk a svájci állandóságot az jelenti, hogy folyamatos a változás. A nyáron most éppen tizenöt új játékos érkezett hozzánk, ez látszódott meg a rajtunkon. Az elnökünk filozófiája speciális, szó sem lehet csapatépítésről, mindig a készben gondolkodik. Ezért volt hét év alatt huszonhat edzőm Sionban, de ezzel megtanultam együtt élni és futballozni.2

...
Szeretem az állandóságot az életemben. A második évemben már nagyon ragaszkodtam a klubhoz és tudtam, hogy ameddig lehet, maradni szeretnék. Nagy megbecsülést kaptam, szerettek a szurkolók, jól ment a játék, nem gondolkodtam azon, hogy máshová igazoljak. Nem volt menedzserem, ezért az esetleges érdeklődők a klub vezetőivel tárgyaltak, de hozzám nem jutott el komolyabb megkeresés. Persze, nem vagyok álszent, ha anyagilag kaptam volna egy nagyon komoly ajánlatot, akkor biztos elgondolkodom a váltáson, de számomra messze nem a pénz volt a legfontosabb. A Sionnál otthon éreztem magam, egy nagy család voltunk, nem vágytam el onnan.3


Puskás Akadémia FC, 2016-2018

...
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
  2016.03.16, 17:20 (szerk.: 2017.06.21, 20:10)
  A Válogatottból való kényszerű visszavonulása kapcsán:
  Azért mégiscsak a svájci bajnokságban játszik, ami nyilván nem a Bundesliga, de az NB1-nél erősebb. S tényleg játszik! Amúgy meg még csak 32 éves... A válogatottban pedig mindig a legjobbaknak kellene játszani... Márpedig nem tudnék mondani nála 3-4 db egészen biztosan jobb hátvédet. Az őt kritizálóktól csak annyit kérek, hogy tegyétek a szívetekre a kezeteket és mondjatok nála legalább 4 egészen biztos jobb magyar hátvédet! Szerintem ez egy rossz döntés, a bő keretben lehetett volna helye, de legalábbis az esélyt megadtam volna neki tavasszal a bizonyításra.

  Teljesen jogos Storck döntése.Vanczák mindig lelkes volt,egy kicsit sajnálom is(bár sosem volt a kedvencem), de legalább egy éve egyértelmű hogy nem fér be a válogatottba és a cserének is fölösleges.

  Vanczák mellett egy dolog a rutinon kívül azért szólhatna, méghozzá az, hogy univerzális védő (már ha lehet ilyen nagy szavat használni egy magyar focistánál). Alapvetően jobbhátvéd, de nem jön zavarba (mármint a saját szintjén)a balon sem, sőt belső védőként is elkaristol... Egy nagy tornára kellenek az ilyen "jolly jokerek", ha eltiltás-vagy sérülés bejön, mert minden posztra, bár 23 fős a keret nem lehet duplán vinni játékost, mert pl. csatárból, meg középpályásból mindíg egyel több kell mint amit a keret alapvetően adhatna...

  Jelenlegi keretben a védők: Fiola Attila (Puskás Akadémia), Juhász Roland (Videoton FC), Guzmics Richárd (Wisla Krakow), Lang Ádám (Videoton FC), Pintér Ádám (Ferencváros), Kádár Tamás (Lech Poznan), Korhut Mihály (DVSC-Teva. Bár mondhatnám, hogy "igen, valóban, Vanczák nem férne el e nevek mellett..." De nem mondom, mert kinevetném saját magam...

  Vili beállt az Észak Írek ellen és emberelőnyben hozta az egyenlítő gólt. Ez mondjuk Storck egyetlen baklövése volt. Az ember empírikus lény: Storck pedig értelmes ember, tanult a hibájából. A magyar játékosok egy részének pedig nulla önkritikája a "vesztesgenerációból". Az a szerencséje Vilinek, hogy ilyen Mátyus - Sebők - Bodnár - Juhár féle nemzetközi szinten vicc védők mellett/után nem tűnt katasztrófának mert néhány szögletet befejelt, a számtalan hibáját így sem tudta helyrehozni. Lassú volt mindig is és bizony a 32év neki már sok. Kádár és közötte ég és föld a különbség. És ne abból induljunk ki, ki milyen bajnokságban játszik, tehetségek is játszanak rosszabb ligákban, és hulladékok sztárligákban. Menedzser-kérdés. A SIOn pedig egy jó középcsapat, ahol eljátszogatott, nem véletlen, hogy soha nem hívta és igazolta le mondjuk egy Basel... ha valaki jó, azt viszi egy nagyobb csapat legalább ligán belül.

  Storck védelmében: még mindig korrektebb március elején face to face közölni ezt a Vanczák számára szomorú hírt, mint június elején.

  Azért véletlenül nem játszik le valaki 10 idényt Svájcban, vélrtlenül nem lesz csapatkapitány a Sionban, véletlenül nem játszik le senki 250 svájci bajnokit... Meg amúgy emlékszem még arra, hogy néhány éve még ő volt szinte az egyetlen hátvéd, akit így vagy úgy de elismertünk azza, hogy ő legalább mindig hajt és akar...

  Vanczák most megérdemelte volna a kerettagságot, mert a csapatában hétről hétre játszik, sőt a nemzetközi meccseken is, ugyanakkor egy Korhut még a Lokiban sem sokat mutat mostanában. Abban is biztos vagyok, hogyha Mervó legalább egyszer egy félidőt tud játszani a lengyeleknél, akkor Ő ott lesz az EB-n, mert vannak játékosok akikbe Stoki bele van szerelmesedve, és vannak akiket nem igazán szívlel!Kleinheislernek egyszer kijött a lépés, de őt megítélni csak akkor lehet, hogyha folyamatosan játszana. Vele kapcsolatban várjuk meg, hogy mit produkál majd az EB-n! Ami Gerát és Királyt illeti, az a valóság, hogy jelenleg helyettük nincs jobb, ezért az Ő beválogatásuk teljesen jogos!Stoki sem mentes a politikai akarat végrehajtásától, ezért lesznek még meglepetések az EB-re utazó keretben!

  Vanczák a Sionban, amely erősebb klub, mint az nb1 bármelyik csapata, tényleg jól teljesített, de a szélső védő szerepkör nagyon nem neki való, ezért a válogatottban nem ment neki igazán.
  Ettől függtelneül nincs könnyű dolga Strocknak, mert az idősebbek már nagyon nehez tartják a tempót, és egyesek formán kívül vannak:
  Vanczák, Leandro, Gera, Juhász, na és a náluk fiatalabb, de évek óta teljesen formán kívül játszó Szalai.
  Köztük szerintem egyedül Gera lenne képes az EB-re felszívni magát, a többiek sajnos már nagyon nem odavalók. Egyszerűen fizikálisan és fejben sokat lassultak az utóbbi 1-2 évben.
  Ha Balogh Norbi pedig elkezdene teljesíteni a Palermoban, akkor simán kiszoríthatná Szalait.

  Én láttam februárban két Sion meccset, sajnos Vili bármennyire szimpatikus, már nem üti meg a mércét és nemcsak az EB mércét.
  Lassú, körülményes és kevesebb feladatot ad a csatároknak, mint egy bábú.
  Sajnos ez az igazság.
  Emberileg szerethető a pali és néha még hasznosan is játszott a válogatottban, de most...

  A svájci bajnokság joval erősebb a magyarnál de sajnos Vanczák az utóbbi 8-10 válogatott meccsén nem taláélta a helyét a pályán.Szalai viszont annk ellenére hogy nem volt szabil játékos Hoffenheimben tudta azt hozni amit Dárdai és Storck elvárt tőle.Sose volt kimagasló a válogatottban de mindig hasznosan játszott.Ezért van a keretben.

  Én csak azt írtam le amit láttam és az lesújtóan gyenge volt.
  Én nem vagyok az a típus aki arra dől amerre a szél fúj se szalai, se zsuzsi esetében sem. Így Vili esetében is csak azt mondom ami történt.
  Egy bábú szerénységével tette a dolgát.
  Elnézve a keretet most jobbak vannak nála.
  Sajnos nálunk nem divat egy játékost elbúcsúztatni, de ki is menne ki, hogy elbúcsúztassa Vilit.
  Ugyanakkor meg kell érteni, hogy az EB és EB felkészülés nem népjóléti intézmény.
  Storck többször mondta, hogy nála a gyorsaság és dinamika az egyik legfontosabb szempont. Ebben meg Vili és Leandro sem áll a csúcson. Bár még mindig jobb mint Korhut aki elténfereg a mérkőzéseken csinál is valamit meg nem is.

  http://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2489637
   
 2. avatar: magyarfutball.hu
  2016.01.05, 15:31 (szerk.: 2017.06.21, 20:04)
  Kaszinós Gyurka számomra kedvenc megnyilvanulása az volt, mikor vmelyik válogatott meccs előtt kérdezték tőle a stúdióban, hogy mit szól ahhoz,hogy Vanczák közelít a 70. válogatottságához, annyit felelt erre, elég szomorú... smiley

  Úgy, hogy hosszú évekig a posztján még nála is nagyobb falábúak állhattak volna rendelkezésre a válogatottnál.

  Azért nem fejel olyan szarul a Vilike. Én nem bántanám annyira. smiley

  Juhásszal elég jó párost alkottak Koemannál 8 kapott gól egy portugál,dán,svéd csoportban. szerintem az utóbbi 20 évben nem volt ilyen mérleg, még most is többet kaptunk. és valamiért van 200 feletti elsőosztályú bajnokija is svájcban.. persze a 79 az sok így is, de bárcsak mindenki kihozta volna magából a maximumot, mint ő

  http://ulloi129.hu/2016/01/05/tavol-az-egyezseg-holmanrol/#more-126352
   
 3. avatar: magyarfutball.hu
  2013.11.26, 18:19
  – Mit tud a magyar futballról?
  – Úgy hiszem, a labdarúgásuknak van esélye a felemelkedésre. Annak idején a csúcson voltak, majd nagyon mély gödörbe kerültek, de szerintem most a felszálló ág következhet.
  – A jelek nem erre utalnak, nemrég kaptunk ki nyolc-egyre a hollandoktól.
  – Nyolc-egy!? Ki a jelenlegi legjobb játékosuk?
  – Dzsudzsák Balázs a Dinamo Moszkvából és Szalai Ádám a Schalkéból.
  – Ők támadók, ugye? Milyen védőik vannak?

  – Például Vanczák Vilmos. Ismerősen cseng a neve?
  – Vilmos? Emlékszem rá, a Sionnál a játékosom volt. Nagy port kavart, hogy a kispadra küldtem. Zónavédekezést vezettem be a csapatnál, de ő egyszerűen nem tudott átállni az emberfogásról a zónavédekezéses taktikára. Nagyon jó ember, de a taktikát nem érti eléggé. Miközben a Sion zónavédekezésben játszott, ő embert fogott. Ha találkozik vele, mondja el neki, hogy ezt mondtam önnek.
  – Vanczák mit szólt ahhoz, hogy ön a kispadra küldte?
  – Nem is az ő reakciója volt érdekes, hanem ahogy a klubvezetők és a szurkolók reagáltak. Mindenki ki volt akadva rám, hogy Vilmos nem kezdő. De tényleg nagyszerű személyiség, kiváló ember, ám a taktika nem az erőssége. Az egyik meccsen a Basel ellen jobb-bekket játszott, és az oldalán érkező játékos befutott középre. Ő meg rohant utána, a labdát viszont átívelték a helyére, ami persze üresen maradt. Vilmos középen szinte összeütközött az egyik belső védőnkkel, az ellenfél támadója, Marco Streller pedig üresen kapta a labdát a helyén, és gólt szerzett.

  forrás:
  http://www.nemzetisport.hu/spanyol_labdarugas/victor-munoz-vanczaknak-nem-volt-erossege-a-taktika-2297351
   
 4. avatar: magyarfutball.hu
  2013.11.26, 18:18 (szerk.: 2017.06.21, 20:01)
  Vanczák a legjobban fejelő magyar játékos, és nemzetközi szinten is a leggólveszélyesebb hátvédek közé tartozik. Csak hát elsősorban a védekezés a feladata, azon múlik a megítélése...
  Amúgy Victor Munoz is dicsérte mint embert, úgyhogy szerintem most mi se nagyon kezdjük savazni.

  A taktika sem volt erőssége. Both József tanítja úgy, hogy azonnal fel kell venni az embert. Tőle tanulta gyerekkorában. így van ez, ha suksükölőkre bízzák az utánpótlás nevelését.

  A Vili fanoknak csak annyit, nemáááár...Egyedül fejelni tud, minden másban nagyon zéró.

  Víctor Munoz: Vanczáknak nem volt erőssége a taktika?
  Victor Munoznak nem volt erőssége az edzősködés!
  Ugyanis Munoz mindössze 2 hónapot volt a Sionnál, hát a Vili pedig több évet és nem csak volt, hanem még ott is van!

  forrás:
  http://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2297351
   
 5. avatar: magyarfutball.hu
  2013.09.05, 17:39 (szerk.: 2017.06.21, 20:01)
  Szerintem pont Vilit nem kellene ekézni, mert ő az, aki védő létére gólokat szerez, odateszi magát, ameddig a csapat jó része a fű növését figyeli. És ő az, aki legalább próbálja kompenzálni a kicsit szűkebben mért futballtehetségét, azt, hogy nem éppen egy klasszis focista, a kőkemény brusztolással.

  jó gyerek a Vili, szerény, normális, tisztában van magával. a maximális odaadásáért sohasem érhette kritika, mostanra támadásban pedig kifejezetten hatékony fegyverünk lett, minden meccsen benne van a gól.

  Viliben van az egyik legnagyobb alázat a válogatott tagjai között, remélem most is sikerül a "szokásos" gól!

  forrás:
  http://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2276825