magyarfutball.hu

portré: Szalai Ádám
© mlsz.hu
alias
Az ország "TOP"-ja
Szalai Ádi
Szalai Ádám Csaba
Szala
nemzetiség
Magyarország
életkor
36 éves
poszt
csatár
kapcsolódó személy
kapcsolódó weboldalak

játékos

pályafutás
VfB Stuttgart II.
2006.07.01 - 2007.08.11
Real Madrid Castilla
2007.08.11 - 2010.01.09
1. FSV Mainz
2010.01.09 - 2013.06.27
FC Schalke 04
2013.06.27 - 2014. július
TSG 1899 Hoffenheim
2014. július - 2019. augusztus 27
Hannover 96 (kölcsönben)
2016
1. FSV Mainz
2019. augusztus 27 - 2022. február 15
FC Basel
2022. február 15 - 2023. január 29
eredmények / elismerések
Német bronzérmes
2013/2014
Svájci ezüstérmes
2021/2022

edző

pályafutás
?
eredmények / elismerések
UEFA A licence
?
Szalai Ádám 2017
2017-ben a Magyar Válogatottban
Pesterzsébeten nőttem fel, s még óvodás voltam, amikor nagyapám levitt az ESMTK-pályára, az előkészítő csoportba, de igazolt futballista már Kispesten lettem.3

Első hivatalos klubja a Kispest-Honvéd FC volt, amelynek színeiben egészen 2003-ig futballozott. Utolsó kispesti évében, a 2002­–03-as szezonban ­ – még nem volt 16 esztendős ­ – az U17-es csapatban játszott. Az U16-os válogatott szövetségi edzője, Sarlós András is felfigyelt a fiatal kispesti támadóra és 2002. november 7-én idegenben Svájc U16-os csapata ellen bemutatkozott a nemzeti együttesben. 2003 nyarán a Kispest felnőttcsapata kiesett az NB I-ből, az utánpótlás-együttesek is kénytelenek voltak egy osztállyal lejjebb folytatni ezért klubot váltott, az előző évben U17-es bajnok Újpesthez igazolt, ahol ismét gólkirály lett. Egy év elteltével pedig az alig 17 esztendős Szalai Ádám Újpestről a német VfB Stuttgarthoz szerződött.

VfB Stuttgart II., 2006-2007

Három szezont töltött Stuttgartban, az első évben rögtön bajnok lett az U19-es csapattal, a döntőben a Bochum ellen ő szerezte a győztes gólt. A 2006–­07-es szezonban a VfB második csapatában, a Regionalligában játszott, mellyel a harmadik helyen végzett. Közben a magyar ifjúsági válogatottba is egyre többször kapott meghívót. A következő évben már az U20-as és az U21-es magyar válogatottban is pályára lépett.

Real Madrid Castilla, 2007-2010

Mielőtt megvett a Real Madrid, ötször is megnéztek tétmeccsen. Először az U21-es válogatottal Olaszországban játszottunk egy-egyes döntetlent, és én rúgtam a magyar gólt. Aztán még kétszer láttak egy nemzetközi tornán Horvátországban. A Stuttgart meccsein is ott voltak. Nem zsákbamacskát vettek!2

A húszéves Szalait a klub tartalékcsapatánál, a Real Madrid Castillánál vették számításba, és a támadó két és fél éven keresztül a spanyol harmadosztályban futballozott. Többször együtt edzett a felnőttekkel, sőt 2009 januárjában benevezték a Real Madrid BL-keretébe, ám sem a Bajnokok Ligájában, sem első osztályú bajnoki mérkőzésen nem mutatkozott be a Real első csapatában.
A felnőtt válogatottban 2009 februárjában Izrael ellen debütált.

1. FSV Mainz, 2010-2013

...
2012 januárjában egyéves kihagyás után tértem vissza, és egyből rendszeres játéklehetőséghez jutottam. Fél szezonnyi játék után aztán hihetetlen nagy elismerést jelentett, hogy komolyabb csapatok is kerestek, és a Mainz is új szerződést ajánlott. Nekem a fejlődés volt a legfontosabb, amihez folyamatos játékra volt szükségem, így maradtam Mainzban.1

...
A döntésemet, hogy a Mainznál erősebb együttesben szeretném folytatni a karrieremet, már idény közben meghoztam, erről tájékoztattam a vezérkart, meg természetesen Thomas Tuchel vezetőedzőt. Az eredetileg nyárig szóló szerződésemet is azért hosszabbítottam meg, hogy ha távozom, ne ingyen tegyem, hanem a Mainz is kapjon pénzt. Ez a legkevesebb, amit tehettem az eddigi klubomért.
Mainz tényleg a nyugalom szigete, a klubvezetőkkel kialakult kapcsolatom több volt a munkaadó és a munkavállaló viszonyánál. A kétezer-tíz januárja óta tartó időszakban válhattam profi, élvonalbeli labdarúgóvá, az egyesület a legnehezebb hetekben, hónapokban is kiállt mellettem, sohasem felejtem el, amit értem tett.4


FC Schalke 04, 2013-2014

Pályafutása nyáron remekül indult a Schalkéban, hiszen rögtön az első meccsén a Hamburg ellen gólt szerzett, majd a BL-ben a PAOK ellen is duplázott, amivel főtáblára lőtte a csapatot.
Az őszi szezonban mind a huszonnyolc tétmeccsen - tizenhét bajnoki, hat BL-csoportmérkőzés, két BL-selejtező, három Német Kupa-mérkőzés - pályára lépett, egyedüliként a Schalkéban.
Nem volt túl sok jó találkozóm az ősz vége felé. Életemben nem játszottam még ennyi mérkőzést egy félévben, a Mainzban szinte mindig tudtam egy hetet pihenni. Örülök, hogy szerda-szombat ritmusban kellett játszanom, de nemcsak testileg, hanem fejben is sok volt számomra.5

A jó kezdést azonban nem követte hasonló folytatás, különösen azt követően nem, hogy sérüléséből felépülve visszatért a pályára Klaas-Jan Huntelaar. Tavasszal már csak két bajnokin volt kezdő a magyar csatár, összesen pedig 28 találkozón hétszer volt eredményes a Bundesligában a Schalke színeiben.

TSG 1899 Hoffenheim, 2014-2019

Fontos, hogy a legutóbbi szezonom után újra jó formában érezzem magam, és ebben a csapat is segít nekem. A játékstílusom passzol a Hoffenheiméhez. Az utóbbi években sokat tanultam, fejlődtem. Minden csatárt a góljai minősítenek, és ebben én a Schalkénál nem annyira tudtam jeleskedni. Ugyanakkor azt vallom, ha kiadtam mindent magamból, ha a legjobbamat adtam és betartottam a taktikai utasításokat, akkor sem kell szégyenkeznem, ha nem sikerült a kapuba találnom. Bízom benne, hogy elkerülnek a sérülések, és annyit játszhatok majd, amennyi csak lehetséges. Ha így lesz, minden esély megvan arra, hogy sikeres szezonom legyen a csapattal.6


Hannover 96, 2016, kölcsönben

...

1. FSV Mainz, 2019-2022

Amióta elkezdtem a felkészülést az idényre, sok mindent át kellett gondolnom, legfőképpen azt, mi a legjobb nekem. Amíg egészséges vagyok, feltett szándékom, hogy a lehető legmagasabb szinten futballozom, márpedig a Bundesliga ez a szint – ez vezérelt. Úgy érzem, a Mainz a lehető legjobb választás volt, száz százalékig biztos vagyok benne, hogy jó döntést hoztam. Akkor érzem a legjobban magam a bőrömben, ha edzeni, küzdeni kell a célokért, jelenleg nyilván azért, hogy meghatározó játékos legyek a Mainzban, s tudásom legjavát nyújtva segítsem régi-új csapatomat.7

...

FC Basel, 2022-2023

...
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
  2023.06.20, 12:51 (szerk.: 2023.06.20, 13:00)
  Visszavonulása kapcsán:
  Szalainak egyébként köszönjük azt a kb. 10 évet. Világklasszis sosem volt, topliga alsóházban tisztességesen megállta a helyét abban amiért oda vitték, a válogatottban pedig egy fontos posztot töltött be egy olyan időszakban amikor nagyjából semmi másra nem volt esélyünk "támadójáték" címén mint egy hozzá hasonló nagydarab centerre rugdosni felfelé a labdákat és remélni hogy azok egy részét ő majd megtartja és lekészíti. Persze ez az egyébként alapvető gondolatmenet is sokak felfogóképességét láthatóan jelentősen meghaladta. Szalainak mindenesetre további sok sikert; amennyiben nem sittelik le akkor a tapasztalatából a magyarfodball még esetleg profitálhatna is a későbbiekben

  Én nagyon tisztelem ezt a csávót. A küzdeni akarása és a kitartása páratlan az egész magyar labdarúgásban, mondjuk az elmúlt 40 évet tekintve biztosan. Számtalanszor került körön kívülre és mindig addig küzdött foggal, körömmel míg vissza nem kapaszkodott. Több mint 10 évet a Bundesben nem a szél fújt össze. Most az utolsó akadálynál, úgy, hogy már apuka lett teljesen érthető döntés volt, hogy nem erőlteti tovább.
  És büszkén mondhatja el magáról, hogy magas szinten szerette volna befejezni. Hozzáteszem ezt nagyon kevesen csinálták volna meg. A legtöbben még elmentek volna bohóckodni az arab világba, vagy Indiába vagy a tengerentúli másodosztályba 38-39 éves korukig.
  Még csak 35 éves, remélem nagyon komoly edzői pályafutás áll előtte és egyszer ő lesz Magyarország szövetségi kapitánya.
  Ui.: A válogatottért tett érdemeit csak a fogy...kosoknak kell magyarázni. Köszönünk mindent Ádám!

  Szalai Ádám Kiprich József óta az egyetlen értékelhető csatárunk volt.
  A magyar válogatott elmúlt 15 évének 3 legjobb szövetségi kapitánya (Dárdai, Storck, Rossi) egyértelműen mellette tette le a voksát.
  Nagyon remélem, hogy nem kell 20-30 évet várni egy hasonló kaliberű 9esre, aki a játék minden elemében sokat lendítet a csapaton (2023-ban egy csatának mág nem elég kizárólag támadni).
  A pótlása egyelőre felemás, de szerintem javulni fog-e téren is a helyzet. A montenegrói lapok írták, azt hisezm, hogy elsősorban egy jó 9-es hiányzik a csapatból, egyetértek. Ádám M. nem rossz, de látszik rajta, hogy nincs mögötte 8 év nemzetközi rutin.
  Ádám, egy élmény volt, sok sikert minden téren, maradj a magyar labdarúgás sűrűjében, azzal mi szurkolók csak nyerni fogunk!

  Látom, sokan csak fröcsögésre használják a hozzászólási lehetőséget.
  Néhány pontban a véleményem:
  1. egy játékosnak, aki 86-szor volt válogatott, és annak csapatkapitánya volt, jár a tisztelet, és a jókívánság.
  2. törvényszerű, hogy nem minden meccsen játszik valaki kimagaslóan, de a küzdőszellem nem hiányozhat senkiből. Egy biztos, Ádám akkor is hajtott és küzdött, ha nem ment neki azon a meccsen úgy, ahogy mi "fotelszurkolók" elvártuk. Ez elvitathatlan.
  3. nem kell keverni a sportolót a civil életben elkövetett botlása okán egy magánemberi megingásával. Amúgy még tart az eljárás, és bármi kiderülhet. Jópár éve jómagam is elszenvedője voltam hasonlónak. Igaz, akkor a jogos önvédelmem igazolódott (térdkalácson rúgtam az egyik támadómat, aki a hírek szerint maradandóan lesántult) később. Először a zsernyákok engem vittek be kihallgatásra, és két teljesen idegen tanúnak köszönhettem azt, hogy egy nap után kiengedtek, és kiderült az igazság, azazhogy én csak magamat védtem kettő ellenében. Csak a fiúk rosszkor voltak rossz helyen, és számukra rossz fickóba kötöttek bele. Nem vagyok büszke a cselekedetemre még akkor sem, ha igazolódott a jogos önvédelmem. Amúgy sem klassz dolog közel egy évig kihallgatásokra és bíróságra járni.

  A 2013-as sajtótájékoztatója felkavarta a posvány állóvizét a magyar futballnak. Pedig igazat szólt. Akkor mondta el, milyen "felemelő" érzés volt komoly hendikeppel kimenni fiatalként nyugatra, hogy aztán rájöjjön, marhára messze van attól a szinttől, amit ő gondolt......és nem kullogott haza, hanem beállt a sorba, és dolgozott, keményen. Nem lett Ibrahimovic, se nem Vieri, de, amit lehetett, kihozott a karrierjéből. A mentalitása, alázatossága mindenképp példaértékű a mai tizen-huszon éveseknek, akik esetleg külföldi karrierre vágynak. A sikert nem adják ingyen, sehol sem.

  Sokaknak szurta a szemet az oszintesege. Rengeteg "kritika" erte a jatekstilusat is. De barhol is volt a csapattarsai es a szurkolok is elismeressel beszeltek rola, ami nem veletlen.
  Sok sikert a karriered tovabbi reszeben.

  A számtalan felejthetetlen meccs mellett ami számomra különlegessé teszi a személyt az az, hogy Ő tényleg büszkén, mindenféle allűr nélkül viselte a válogatott mezt és hordta a címert a szíve felett, igazi vezér és kapitány volt, akinek jogosan jutott osztályrész a magyar foci újabb felemelkedésében.

  Ő egy okos srác, aki a megkeresett pénzét jól és okosan fektette be, így már aktív évei alatt ment a magánélete is. Az ilyeneknek kell komoly feladatot adni, nem a fillérbaszó megélhetési szakembereknek, akik csak a pénzért vannak benne a körben és még több pénzért bármire képesek. Vallom, hogy ha magasabb volna az életszínvonal, a focink is másabb volna, mert kikopna sok megélhetési szarházi is, mert nem innen akarnának fejni.

  https://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2963229
  https://ulloi129.hu/2023/06/19/visszavonult-szalai-adam/
   
 2. avatar: magyarfutball.hu
  2022.02.16, 14:32
  Svájcba igazolása kapcsán:
  1. Helyesnek tűnő döntés, legfontosabbak a játékpercek. A svájci élvonal egyik legjobb csapatának csatára mindenképp erősítés a válogatottnak. 2. Levezetés elkezdéseként jó élmény lehet kipróbálni a svájci életet. Csodaszép ország. smiley

  Hogy elindult-e a lejtmenet, vagy sem, nem tudom. Nekem mindenesetre elég jól cseng a Basel neve is. Ismerve Ádám habitusát, a végén még Federerrel is összehaverkodik. Várhat rá még 1-2 jó év, jó környezetben. A gúnyolódóknak pedig annyit, hogy nekem sem tetszett a játéka soha, darabosnak találtam, satöbbi, mégis ő lett Szalai Ádám, a 2010 utáni évek emblematikus magyar labdarúgója, ő a válogatott csk-ja, ő fejelt csodagólt EB-n Neuernek, ő keresett elég jól, jó bajnokságban. Nem pedig én, főleg nem a teliszájjal fröcsögő fotelpelék.

  Ami Szalait illeti, innentől valóban érdemi kérdés hogy mennyit is hogy játszik. Svájc az már nem topliga úgyhogy onnan a meccs végi rotációs játék meg az edzésmunka már nem feltétlenül lesz elég, akármennyire profi emberről és nagy küzdőről van szó. Igaz hogy sajnos még mindig nem nagyon tépik le róla a mezt a vetélytársak de ez akkor is egy alacsonyabb szint minta hol eddig volt

  A sok szakértő látta az albánok elleni két meccsünket , Szalai nélkül? Ha igen akkor gondolom érzékelték az "átütőerőt" a "támadásainkban".
  Szalai egy jó Bundás középcsapat szintű csatár. A csatárposzton belül is erőcsatár.
  Utána van egy nagy űr és aztán jön a következő magyar csatár. Még így is, hogy már a pályafutása utolsó szakaszában van. Ha valaki kicsit is ért a labdarúgáshoz és csak válogatott meccseket néz erre akkor is rá kellett jöjjön.
  Akinek ez nem sikerült az kb reménytelen.

  Persze, mert annyi eszük van a focihoz , megnéznek egy válogatott meccset, ahol Szalai egyedül birkózik elől a belső védőkkel , szinte csak ráívelt labdákat kap, és ebből leszűrik milyen rossz játékos. Mert háttal a kapunak a nyakán két védővel akik már amikor a labda felé száll leterítik félig , elpattan tőle a labda és nem tör kapura. smiley Gyanítom ez lehet ennek az oka. Az nem tűnik fel nekik ha más játszik a posztján azt gyakorlatilag a védők megeszik és labdába se tud szinte érni, miközben Szalai azért csinál néhány kulcspaszt és kibirkózik néhány helyzetet. Mondom aki ezt nem látja az teljesen homály és reménytelen a foci kapcsán.

  A lehető legjobb döntés. A sok zsíros prolika meg szidjon egy olyan embert, aki ennyi évet lehúzott a bundesligában, a pénze jelentős részét alapítványoknak adja, a fejműtéte után is visszamegy a pályára és hajt. Ő egy példakép. De már látom, hogy a fikakommandó tudja a frankót. Szavazzatok csak a fikapártokra smiley

  Ádám megítélése azért ilyen ellentmondásos, mert aki kedveli, az mindig védi, aki nem bírja, az pedig mindig szidja. Valójában pedig az a helyzet, hogy bundesligás évei alatt 12 évből legalább 8 során maximálisan indokolt volt az, hogy ő a válogatott első számú centere. Volt azonban olyan időszak is, amikor tényleg az égvilágon semmit nem tett hozzá a játékhoz azon a tolódásos védekezésen kívül, ami itthon sem kiemelkedő, csak túl van misztifikálva. Szóval volt 1-2 olyan év, amikor a talán legértelmesebb focistánkként és csk-ként helye lett volna a keretben, de semmiképpen nem állandó kezdőként. Pl. az előző NL-sorozat elején valami katasztrofális állapotban volt. Aztán megint megújult. Ezredszerre is, ami viszont tényleg példátlan a hazai labdakergetők között. Egy Kiskokó ezzel a mentalitással kb. Maradona lehetett volna (most nyilván túlzok), de persze nem lett, mert már fiatalon elkényeztették az idióa UP-edzői.
  .
  Ádám, sok sikert az 1001-edik megújulásodhoz!

  nem álokos maszlag, hanem az a sajnálatos tény, hogy amikor Ádámnak nem ment jól a játék, akkor sem volt még csak megközelítőleg sem olyan játékos, akit helyette be lehetett volna vetni. Pedig megpróbálta több kapitány is, de hiába akár a többszörös gólkirályi cím is a magyar-lengyel bajnokságban, senkivel nem volt olyan eredményes a csapat mint Szalaival.

  https://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2876913
   
 3. avatar: magyarfutball.hu
  2018.08.26, 14:26
  Mennyien mocskolták, közben sorozatban ez már a 10. Bundesliga szezonja Szalainak. Van 190 meccsen 46 gólja, s 20 gólpassza. Idén simán összejöhet neki a 200. Bundesliga meccs és az 50. gól. Közben volt egy komoly sérülése, amiből sikerült visszakapaszkodnia. A Schalke színeiben német élcsapatban is játszott, akiket a BL selejtezőben a PAOK ellen belőtt a csoportkörbe. Melyik jelenleg aktív magyar játékos tudhat maga mögött ilyen pályafutást? S az Eb előtti korszakban egy országos népharag, szitok, mocsok zúdult Szalaira. De még az osztrákoknak lőtt gólja után is voltak jó páran, akiknek az volt a véleménye, hogy ó most már mindig kezdő lesz Szalai, mert lőtt egy gólt az osztrákoknak... Szerintem a népharag mögötti lélektan az ominózus kifakadó beszédjéből adódott. Azután sokan úgy gondolták, hogy ha ennyire kritikus, akkor ő legyen sokkal jobb a többi magyar játékosnál. Csak ő ilyet nem mondott a beszédjében, hogy ő jobb lenne a többiektől, csak kimondta, hogy mi minden szar a magyar fociban. Ráadásul, ha felső utasításra mondta azt a beszédet, akkor valakik csúnyán szarba hagyták.

  Szalairól egy gondolat.

  Annak idején szinte robbanásszerűen tört be a magyar futballba és szerintem irreálisak lettek vele kapcsolatban az elvárások. Volt időszak, amikor még Dárdai is képes volt olyan zöldségeket beszélni, hogy akár a Baernben is megállná a helyét. Szóval ezeknek az elvárásoknak nem tudott megfelelni, ráadásul az időnként nyegle magatartása is sokat rontott a megítélésén. Az emlékezetes kibeszélésével meg az a baj, hogy a mi fodbalkultúránk mindig is a simulékony bonvivánokat kedvelte (pl. Albert, Dzsudzsák), és soha nem a kőkeményen dolgozó és szókimondó, ugyanakkor nehezen kezelhető profikat (pl. Varga Zoli, Huszti). Az utóbbi típus általában menekülőre fogta. Szalai is az utóbbiba tartozik, csak Istennek (és Dárdainak) hála, sikerült megmenteni. Mert ha Egervárin, Pinyőn meg a többi szakmászon múlik, akkor...

  http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9018358
   
 4. avatar: magyarfutball.hu
  2017.04.24, 13:38
  Már háromszor duplázott ebben a Bundesliga-szezonban a válogatott futballcsatár Szalai Ádám, 7 gólnál jár a tabellán harmadik Hoffenheim színeiben, a szárnyalás okairól most egykori serdülőcsapatának nevelőedzőjével beszélgetünk, miután Ádám 1994-2003 között Kispest-Honvéd játékosa volt - Istók Ferenc tréner volt a vendégünk.

   
 5. avatar: magyarfutball.hu
  2016.04.08, 11:23 (szerk.: 2017.12.09, 20:25)
  szerintem Mainzban megmutatta, hogy igenis, ilyen típusú játékos. Tuchel taktikájában védekezett is, tehát megoldotta ezt a feladatát, de mellette gólokat is szerzett, és megmutatta, hogy igenis, meg tud felelni ezeknek az elvárásoknak. Most komolyan, ekkora bűn a szemetekben az, hogy azt várom Szalaitól, hogy úgy focizzon, ahogy tud? Ne csak a védekezést oldja meg, hanem gólokat is szerezzen?

  Szalai azt tudja, ami a saját csapata és az ellenfél csapata lehetővé tesz neki! Van egy alkata, egy technikája, egy játékstílusa. Ha ezzel arra a legalkalmasabb, hogy a legelőretoltabb védőnk legyen, ha ezzel arra alkalmas, hogy a védőket kínzó nagyember legyen, akkor arra kell használni. Kit érdekel, hogy lő-e gólt, ha segít a csapatnak abban, hogy megvalósítsa az elképzelést, és eredményt érjen el? És ebben ő jó, szerintem jobb a társainál, bár bizonyos részfeladatokra (nyílt védelem elleni pozícióváltó játék, a'la Németh; fáradó nemzetközi védelem elleni buldózerkedés, a'la Böde; éktól szokatlan technikás villanások, a'la Priskin; és kiváló gólérzékenység, a'la Nikolcs) ők jobbak. De a magyar válogatottnál most tudják, hogy mire van szükség, és az lesz ott, akinek lennie kell.

  konyorgom 2016-ban fogd mar fel, hogy a vedezkezes mar evtizedek ota lassan nem csak a vedelem dolga, ne mondj mar ilyen hulyesegeket. Komolyan, olyanok vagytok, mint valami oskovulet. A tamado szekcioban kezdodik, es meghatarozo a mi matekunk szempontjabol, mert sajnos a jatekoskvalitas miatt nekunk erre kell ramennunk. Es igy nalunk, a mi viszonyrendszerunkben Szalai jateka jelentosen felertekelodik. Pl Brziloknal Nikolics ferne be Szalai helyett egyertelmuen, utobbi szoba sem jonne, ott totbbet szamit h hany golt losz, stb de masok a lehetosegek, egesz mas ertekek helyezodnek eloterbe, mert masra van szukseg egyenileg a jatekosoktol. Minel inkabb vedekezo csapat vagyunk, annal inkabb kiszorul Nikolics, es annal inkabb no Szalai altal hozzaadott ertek. Ha meg golt is lo, akkor az csak hab a tortan.

  Nem hülyeség gólokat várni de Storck értelmesen elmondta miért védi Szalait.Én Storcknak adok igazat.Minden őt igazolta eddig.Fölösleges aljasság Szalait mocskolni.A keretünk gyengesége miatt van szükség a kezdőben Szalaira.A többi csatár max30perces és gyenge a mezőnymunkájuk.Nem aza lényeg ki lövi a gólt,mert gyenge a keretünk,meg amúgy is csapatjáték a foci.

  Annyira agyalagyultak es dilettansok vagytok, hogy az faj. A tyukszem agyatlkig nem jut el az a tudat meg 2016-ban sem, hogy pl egy jo helyezkedes, amikor utat csinalsz a csapattarsadnak, megnyerheti a meccset szamunkra, es Szalaitol rengeteg ilyet latunk, csak ugye a kameraban ez sokszor nem is latszik, ha pedig igen, akkor nem ezt figyelitek, mert a labdas jatekost bamuljatok. Eg altala vezenyelt jo letamadas/vedekezes vagy jo fejeles, norvegok ellen asszem 3 fejparbajt nyert nekunk ilyen helyzetben, akar szinten meccs eldonto tenyezo lehet, csak kene minimalis ertelem, hogy feltunjon. A mi helyzetunkben nem csak azt kell nezni, h tudsz-e golt rugni, CSAPATSZINTEN sokkal tobbet er a jateka, mint a tobbieknek, meg akkor is, ha most egyenileg rosszabbul megy neki.

  mindenki gondolkodjon el azon, hogy miért szalai játszik már a negyedik bundesliga 1-es csapatában, és miért nem priskin, böde, nikolics vagy németh!

  http://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2494083
   
 6. avatar: magyarfutball.hu
  2014.01.08, 10:24 (szerk.: 2017.12.09, 20:24)
  Egy játékost fel kell építeni...amit lehetett megtett. Most erre volt elég. Bl-ben sokat tett, hogy megérje a pénzét. A Paok és a basel ellen is sorsdöntő, volt a szereplése...
  Fél évig heti két meccset játszani egy új csapatban, új taktikával, beilleszkedni úgy, hogy közben 2x műtötték is, szerintem igen megterhelő.
  Így erre a fél idényre annyit mondanék, hogy szép teljesítmény volt és lesz ez jobb is.

  Szalai 28 merközest jatszott az 1. Bundesligaban, nemet kupaban, BL-selejtezön es a BL-ben. + a valogatott meccsek. Egy hazai jatekos jatszik 16-18 merközest az OTP ligaban. Legfeljebb kettöt valami kupaselejtezön. Eleg nagy akülönbseg Szalai javara.

  Az az igazság, hogy a Schalke legjobb játékosa volt, mert a tavalyi év 2 legfontosabb meccsét ő nyerte meg! Ő rúgta be a Schalkét Szalonikibe a Bl.-be és őt juttatta tovább másodszor Baselben! Tehát a legtöbb pénzt hozta a csapatnak! Ugyan mi kell még?

  Ahogy már egyszer írtam, láttam pár Schalke meccset és nem az volt, hogy elrontott 100%-os ziccereket, hanem legtöbbször nem a befejező csatárra játszották ki a támadásokat, már amikor volt, mert a középpálya már azt sem tudta felépíteni.
  Úgy nehéz ám gólt lőni csatárként, hogy nem játszanak meg. Talán Messi tud olyat egyedül, hogy beszambázik 3 ember között és belövi. De még Cé is csak annak köszönheti, hogy rá van építve a taktika.
  Természetesen Szalai nem egy Cé, de a lényeg, hogy kevésszer játszották meg. Kimondottan kíváncsi lettem volna Huntelaar-ra neki, hogy ment volna ebben a csapatban.

  Schalke bajnoki góllövőlista:
  1. Farfan 6 gól
  2-3. Szalai 5 gól / Boateng 5 gól
  4. M. Meyer 3 gól
  5. Huntelaar 2 gól

  különben pedig bundesliga-ban a statjai:
  idén 17 meccs / 5 gól
  összességében 96 meccs / 26 gól
  idén 227 perc / gól
  összességében 256 perc / gól
  nem érzem azt hogy (a saját) átlagán alul teljesítene. na és összesen hány magyar játékos van aki akár csak ezt a szintet elérni? azt hiszem nem kell sokáig számolni ...
  az hogy nálunk nincsenek "top" játékosok az már egy más témakör. magyar viszonylatban gondolkozzunk ...

  Röviden és objektíven:
  Több Schalke mérkőzést láttam és Ádám a tél közeledtével szemmel láthatóan egyre fáradtabb volt és ez görcsösebbé is tette. Biztos, hogy egy rendes pihenésre is szüksége lesz, de lehet, hogy a felkészülését is át kellene gondolnia a klub szakembereivel együtt. Egyébként én is rendes fiatal embernek tartom őt és az is normális, ha a véleményét, amire sokan figyelnek is, nem tartja meg magában.

  http://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2305867
   
 7. avatar: magyarfutball.hu
  2013.12.22, 16:20 (szerk.: 2017.12.09, 20:24)
  Már vagy két hónapja még momentumai sincsenek Ádámnak a Schalke-ban,pedig Huntelaar hiánya miatt minden meccsen megkapja a lehetőséget.A csapat taktikája is gyengíti a hatékonyságát,ugyanúgy,mint a válogatottban volt erősebb ellenfelek ellen,de azért mindennel együtt többet kellene mutatnia,ahhoz,hogy tartósan megragadjon egy olyan klubban amelyik BL indulásért küzd.Jelenleg a válogatottban is én inkább a Nikolics-Németh csatárpárost erőltetném,de persze tavaszig még változhat a helyzet.

  Sztem meg ugyanaz a baja, a klubcsapatánál, mint itthon a válogatottnál volt!! Nincs megfelelő taktika a támadások pedig esetlegesek...Ne mondja már nekem senki, hogy Farfán elfelejtett gólt rúgni meg focizni Draxlerrel együtt. Boateng meg tudjuk mire képes, ha formában van. Jelenleg több új és fiatal játékos van a keretben akiket be kell építeni, ehhez egy jobb edző is kéne, de úgy gondolom a schalkénak, most átalakuló éve van, mert a Raúl éra után többen elmentek, ennyi...

  Nem csak Szalai játszik rosszul, ha nem az egész Scalkéban mindenki, a többiek se teljesítenek sokkal jobban nála.
  Ne felejtsük el, hogy ő lőtte a Schalkét a BL főtáblára, illetve a bajnokságban is pontokat érő góljai voltak.
  Az viszont biztos, hogy ha Huntelaar felépül, akkor Szalai többet nem lesz kezdő.

  Részemről továbra is szurkolok neki de sajnos kezdem belátni hogy a Schalke túl nagy falat. Egy gyenge vagy közepes csapatban még csak-csak hozza a szintet, de ez túl sok, ennyire nem jó játékos sajnos hogy vállán vigyen egy Schalke-t.
  Ez nyilvánvaló, ezt korábban már bizonyította a válogatottban...

  http://www.csakfoci.hu/node/155309
   
 8. avatar: magyarfutball.hu
  2013.12.11, 11:49 (szerk.: 2017.12.09, 20:23)
  Hát én szoktam nézni a meccseiket és nem ez van, hogy rápasszolják és elbassza, továbbá nem hagy ki nagy helyzeteket, mert alig van a Schalkénak helyzete.
  Aki játszott már ilyen pozícióban tudja, mennyire ki van szolgáltatva egy csatár a középpályának.
  Mandzukuc? Nem láttom semmivel jobbnak. Se egy váratlan csel se semmi, megtartja és befejez. Csak neki kb 10x több jó labdát adnak, nem csoda, ha megnézzük a Bayern középpályáját. De hogy ő se nagy szám, az tuti.
  Akik kiemelkedőek azok már világsztárok, Suarez, Falcao, V.Persie... stb (Ronaldo és Messi elvileg nem CF /center forward/, hanem szélső támadó LWF és RWF.)v

  Ádám szerintem igenis jó játékos Bundesliga szinten, de a kezdeti őszi jó széria után nincsen formában. Tavaly jobb volt egészében a Mainzban. Hogy mennyire viselték meg a válogatottal kapcsolatos dolgok nem tudom, de nagyon meg kellene találnia azt a régi formát, mert a jelenlegi játékával nyárnál tovább nem marad a Shalkéban. Nagyon kellene hogy összekapja magát saját maga szempontjából, és a válogatott miatt is.

  http://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2300971
   
 9. avatar: magyarfutball.hu
  2013.11.27, 16:18 (szerk.: 2017.12.09, 20:23)
  Szalai egy tipikus befejezőcsatár nem egy cselgép, kapu előtt Gólveszélyes. Nyilván felmerül a kérdés, ha kicsengettem érte 7-8 millió Eurót akkor valamit csinálni kéne. Sokszor megfigyeltem Válogatott meccsen is, hogy 45- percekre úgy eltud tűnni a pályán hogy a nevét sem hallod, és a 80 perc körül jössz rá hogy Szalai is pályán volt.De ettől függetlenül nagyon jó játékos.

  Szalai mozgásán látszik, hogy nem egy Istenadta tehetség, szorgalommal és sok lemondással, nagy küzdéssel idáig lehet vinni!

  Szalai nem egy top csatár.
  Ezzel ő is tisztábban.
  Meg is mondta hisz ő a "megmondóember".
  Szerintem azzal nem lehet vitatkozni,hogy neki a Schalke a csúcs.(Bár NEM lehet tudni,hogy egy másik csapatban,egy másik játékrendszerben mit tudna nyújtani.)
  Jelen állás szerint ennyit tud.
  De ez is nagyon komoly teljesítmény,és becsülendő dolog.
  Sok száz Magyar társának ugyanez sosem fog sikerülni.
  Haza szerintem biztos nem jön,mert erősebb középcsapatok bármikor szívesen látnák.
  Én szurkolok neki.
  HAJRÁ MAGYAROK!!!

  forrás:
  http://www.csakfoci.hu/node/153722
   
 10. avatar: magyarfutball.hu
  2013.09.07, 10:33 (szerk.: 2017.12.09, 20:23)
  Szalaival már régóta gondok vannak. Amikor a hollandok ellen kimaradt a kezdőből, akkor igencsak dühösen ragált. Aztán Egervári is mondott valamit, miszerint a játékos olyan dolgot is csinált, amiért meg kellett volna büntetni. Később Huszti ürügyén keveredett vitába a kapitánnyal. Kár illúziókat kergetni. A Mesteredző és Szalai között nincs jó viszony, és kudarcok esetén ez bármikor robbanáshoz vezethet.

  Amúgy nem tudom elfogadni azt a tényt, hogy csak akkor jó, ha hátulról kiszolgálják. Ezzel a mentalitással a mai futballban semmire nem fog menni. Egyébként tegnap Dzsudzsák, Koman és Böde, majd a 35. perc után Hajnal is ott volt mögötte/mellette, és ne tegyünk már úgy, mintha az lett volna a baj, hogy ez a sok degenerált nem szolgálta ki őschalkeságát.

  forrás:
  http://forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=60&na_step=30&t=9018358&na_order=