magyarfutball.hu

Ferencvárosi TC - Újpest FC 3 : 1 16:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

mérkőzés: 4.25 (4 szavazat)

játékvezető: 3.67 (3 szavazat)

hangulat: 4.75 (4 szavazat)

1...5

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2016.04.09, 07:46 (szerk.: 2016.04.09, 08:45)
    Ha nem iszod meg, megverlek!

    A nagy rangadó előtt megnéztük, milyen hangulatban készülnek az Újpest-drukkerek a Fradi elleni rangadóra, és persze zöld-fehér drukkereket is megkérdeztünk arról, hogy a végeredmény vagy a balhé érdekli-e őket jobban? A Szusza-stadionban viszkis üveg zuhant a földre tudósítónk mellé, kaptunk egy kis fenyegetéssel fűszerezett ingyen pálinkát, és megismerkedtünk egy félelmet nem ismerő, fiatal lánytestvérpárral.

    "Ha rajtunk múlik, nem lesz semmi balhé" - fordul tudósítónk felé egy 25 év körüli irokéz-frizurás Újpest-drukker a Szusza-stadion bejáratától egy köpésre, amikor a mai várható eseményekről kérdeztük.

    Bár a 16.30-kor kezdődő meccsig még három óra van, a lilákért szorítók kénytelenek voltak elmenni a saját stadionjuk elé, mert csakis úgy juthatnak ki a rangadóra, ha a fél kettőkor induló különbuszra felszállnak - érvényes jeggyel.

    Csányi nem fogadta el az újpesti meghívást

    Ezt nem mindenki favorizálta, leginkább a Hevesi Violák tagjai voltak bosszúsak. "Tizenkét órás programot csináltak nekünk egy meccsből, üzentünk is Csányi Sándornak, hogy jöjjön velünk, mutassa meg, mi fut ma családbarát szurkolás címszó alatt" - gesztikulál hevesen a kissé őszülő Ferenc, aki szerint a szervezők üzenete így hangzik: "Ne igyál, ne egyél, a stadionban úgyis csak két koedukált wc lesz 1500 szurkolónak" Egy társa hozzáteszi, a buszos menet nem lesz leányálom, és abban is biztos,hogy a füstbomba is robbanni fog a járművön. "Hogy jöjjön így ki egy család feleséggel, gyerekkel?"

    A legnagyobb újpesti ultracsoport, az Ultra Viola Bulldogs a szurkolói kártya bevezetése miatt bojkottálja a meccsre járást (bár hallottunk olyat, hogy mégis ott lesznek), de akik ma kijöttek, azok sincsenek kibékülve a rendszerrel, legalábbis erre lehetett abból következtetni, ahogyan az MLSZ és Csányi Sándor nevét trágár szavakkal rigmusba foglalták.

    Aztán hirtelen egy csapásra kivirult minden Újpest-drukker, előbb ugyanis a stadionba autóval behajtó Balajcza Szabolcs kapust, majd Kabát Pétert köszöntötték nagy hévvel (az elegáns autók kaptak is pár erősebb simogatást a kelletténél már több sört lehajtó fanatikusoktól).

    Igyál pálinkát!

    Amint az egyik újpesti csoporttal beszélgettünk, körülbelül egy méterre tőlünk a földön landolt - és tört szét - egy viszkis üveg, majd odalépett a több száz fős brigád talán legrészebb tagja, és amikor megtudta, hogy riportot írunk a meccsről, már nyomta is a kezünkbe a pálinkás üvegét. "Ha nem iszod meg a maradékot, megverlek!" - mondta, viszont a tessék-lássék nyalintással elégedetlen volt, ezért megismételte a felszólítást, mire a társai - szerencsénkre - leszerelték. Fotósunkat "szar média" kiáltással próbálták lelkesíteni, valaki pedig felkiáltott, hogy "ezek meg mi a f***t keresnek itt?"

    Ezek után odafordultunk - mint később kiderült - egy 17 és egy 33 éves lánytestvérpárhoz, jó volt hallani, hogy - amint a nővér elmondta - még soha nem érte őket inzultus. "Bár azt megjegyezném, hogy 2006-ban, miután kikaptunk a Fraditól, a rendőrök azt kiabálták a szurkolóink felé, hogy 'kikaptatok, lila majmok!', nem csoda, hogy erre reagáltak a pár sört már legurító fanatikusaink."

    Aztán visszaemlékezett arra az esetre, amikor egy korábbi rangadón előtte ment egy család két kisgyerekkel, ő pedig a párjával, és a rendőrök - minden ok nélkül - lefújták őket könnygáz sprayvel. Fradistával összetűzése viszont még sohasem volt. "Vannak is barátaim a fradisták közül!" - teszi hozzá.

    "Egy Honvéd-meccsen viszont két kispesti elvitt minket taxival, pedig ellenük játszottunk, szóval vannak szép történeteim is" - tette hozzá a barna hajú drukkerlány, aki az Újpest-címeres pólóját "gond esetén" bármikor el tudja takarni a kardigánjával.

    Lebeszélt bunyóról nem tudok

    "Bár a média rendszerint úgy foglalkozik a Fradi-Újpest vagy Újpest-Fradi mérkőzésekkel, hogy ebből nagy balhé lesz, az elmúlt tizenöt évben alig történt említésre méltó esemény" - folytatta István, aki eddig 23 hazai és 16 idegenbeli Újpest-Fradit drukkolt végig a helyszínen (a meccsre végül 1240 újpesti váltott jegyet).

    Egy netes gyorskeresés után azért számos incidensre rábukkantunk: 2002-ben a rendőrök kergették a fradistákat az újpesti meccs szünetében, 2010 májusában 23 embert állítottak elő, heten megsérültek, köztük két rendőr súlyosan. Ugyanebben az évben ősszel 5-0-s Újpest-vezetésnél minden repült, ami mozdítható volt, félbe is szakadt a meccs, amely előtt az egyik újpesti metró kijárójában megkéselt egy 17 éves lila-fehér drukkert.

    "A két csapat huligánjai, ha nagyon akarnak, akkor megbeszélnek semleges helyszínen egy bunyót, és összecsapnak egymással. Mást nem nagyon lehet, a stadionban lehetetlen bármit is csinálni, a környéken a rendőrök mindent lezárnak" - folytatta az Újpest-drukker.

    A dózsás ultrák bemennek a városba?

    Még szombat este egy belvárosi kisboltban összefutottunk egy Fradi-mezes szurkolóval, aki szintén nem érti, miért azonosítják a derbit a balhéval. "Nagyon rég volt botrány, az összes Dózsa-Fradi előtt erről beszélnek, a tévé is nyolc-tíz évvel ezelőtti vágóképeket tett be, mert azóta nem volt semmi. A drukkerek ugyanis nagyon jól el vannak különítve" - gesztikulál hevesen László.

    Hozzáteszi, ha egymáshoz tudnának érni a felek, akkor persze, lenne nagy verekedés, de amióta a csapatokat külön járművel szállítják a helyszínre, azóta szinte fizikai képtelenség, hogy egymásba botoljanak. "Az viszont megtörténhet, hogy a meccset kihagyó dózsás ultrák bejönnek a városba, de akkor majd kapnak" - mosolyodik el a 35 év körüli szurkoló, hozzátéve, hogy "millió rendőr lesz", ezért mégsem hiszi, hogy akár egy pofon is el fog csattani.

    "Lebeszélt bunyóról, ustawkáról nem tudok" - fűzi hozzá, és közben eszébe jut egy közelmúltbeli eset. "Pár éve volt, hogy arra jöttek a dózsások, amerre söröztünk, meglepetésszerű támadás volt a részükről, de annak is meglett a böjtje, később visszakapták."

    Ami pedig a focit illeti, László nem álmodozik 6 gólos győzelmekről: "Játsszunk szarul, legyen egy jogtalan büntető, aztán nyerjünk" - neveti el magát, majd - mivel az FTC legutóbb 2004-ben lett itthon bajnok - kissé komorabban hozzáfűzi: "A Dózsa elleni vereség mindig fáj, de ha bajnokok lennénk, akkor még az sem számítana. Szóval nem ezen a meccsen áll vagy bukik a boldogságunk."

    Max. egy részeg beesik a kirakatba

    Újpest felé tartva a Thökölyn, még reggel feltűnt egy újabb fradista csoport, egyikükön Böde-mez virított, és kérdésünkre a semleges helyszínről ejtett pár szót: "Nem nagyon kedvelem a Puskást, semmi hangulata sincsen. Messze van a játéktér, lepattant az egész, a legdurvább az volt, amikor egy nyár délutáni Vidi-meccs előtt azt mondták, vizet fognak osztani, aztán még a vécében sem csöpögött a víz. Igaz, én inkább sört kerestem" - húz egy kortyot a dobozos söréből.

    Aztán rátért ő is a bunyókra, mint mondja, ez már nem dívik: "Magyarországon nincs gond, legutóbb külföldön volt balhé, még a Slovan-Fradin. Persze bunyóztunk már újpestiekkel, de nem sérültem meg, egy-két ütéstől nem lesz semmi bajod. Ma viszont maximum annyi lesz, hogy egy részeg beesik a kirakatba."

    Állítja, hogy a Puskás-stadion a Fradi nézői miatt igazán családbarát, a gyerekét ha erre nem is, de az összes többi meccsre kivinné, hokimérkőzésen már járt is vele. "A Fradinak jobb a játékosállománya, és világosan látszik a koncepció, míg az Újpesté egyáltalán nem, Kozmáéban legalábbis nem látok semmit, igaz, nem is figyelem különösebben" - ismerte el.

    Az újpesti WC mögött őrjöngött a fradista

    "Nagy pofával várom a derbit - szerintem 4-0 lesz ide -, és közben szorongok" - ezt már egy sportpszichológus Fradi-drukker, Bánfai Karesz mondta az Origónak a meccs előestéjén. Gyerekkora óta Fradi-drukker, idén is megvette a bérletet, és mindig igyekszik kikerülni a balhét. "Nekem csak a meccsről és a barátaimról szól. Mindig úgy intéztem, hogy a balhéban ne legyen részem, ez most is így lesz. Ha valaki ki akarja kerülni a balhét, annak sikerülni fog. Ha valaki benne akar lenni, annak is sikerülni fog."

    Van információja az előkészületekről, de állítja, ez senkinek nem fog fájni. "Nagyon szeretem a B-közép koreográfiáját, most is készül egy ilyen. Akik a balhéra készülnek, azok biztosan tudják, hogy olyan készül-e, én nem vagyok illetékes. Soha nem a botrányokra fókuszáltam. Viszont voltam Újpesten hazai szektorban Fradi-drukkerként. Na, az egy kicsit félelmetes volt. Gera tizenegyesből egyenlített, és akkor a tribünről hátramentünk a WC felé ünnepelni. Sosem felejtem el, ahogyan ott őrjöngtem hátul."

    Aztán mégsem itt, hanem Siófokon érte inzultus, ahol Fradi-mezet viselt. "Siófokon nyaraltunk, amikor engem és két barátomat megtámadott hat Újpest-szurkoló fiatal. Megfejeltem a lábukat, remélem, azóta már üszkösödik is. 'Hajrá Fradit!' kiabáltak egyébként, amire mi örömmel kiáltottuk vissza az ismert rigmusokat, és már jöttek is nekünk. Vagyis van, amikor tényleg nem tudod kikerülni a balhét."

    Hozzátette, sajnálja, hogy az Újpest-ultrák nem mennek a meccsre, mert ők is hozzátartoznak a rangadóhoz. "Minden szurkolónak tisztelet járna, akik egyáltalán kijárnak még a stadionokba" - mondja, hozzátéve, hogy amúgy ő semmi hátrányát nem látja a szurkolói regisztrációnak. "Ha bekameráznák a stadionokat, és valóban felelősségre lehetne vonni a rendbontókat a regisztrációs rendszer segítségével, akkor sem történne semmi, mert ahhoz jogalkotói szándék kell. Amíg a szurkolói csoportok huligánként való beállítása hatalmi érdek, addig ez nem is fog változni. Angliában egész egyszerűen ment: volt szándék a balhék stadionokból való kiűzésére, és ez a folyamat hamar le is zajlott. Vagyis a hatalmon lévők szándéka kell hozzá, hogy a szurkolói kártya bármiféle értelmet nyerjen, önmagában nem fog megoldani semmit."

    origo