magyarfutball.hu

Ferencvárosi TC - Békéscsabai Előre FC 1 : 1 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2017.01.30, 14:42 (szerk.: 2021.06.11, 19:55)
    Nem unatkoztak a nézők
    Ferencváros - Békéscsabai Előre FC 1-1 (0-1)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Budapest, Üllői út, 10 ezer néző
    V.: Vágner (Bede, Stamler)
    Ferencváros: Balogh 6 — Telek 6 — Hrutka 5, Lipcsei 4, Szekeres 5 — Páling 5, Albert 5, Lisztes 5, Czéh 4 — Nagy Zs. 5, Kopunovics 5. Edző: Novák Dezső
    Békéscsaba: Baji 6 — Usmajev 6 — Szenti 5, Zahorán 6 — Mracskó 5, Csató J. 5, Csató S. 6, Kasik 5 — Fodor 5, Kulcsár 6, Szarvas 5. Edző: Pásztor József
    Csere: Albert helyett Kecskés (5) a szünetben, Csató J. h. Dávid (-) a 72., Kopunovics h. Christiansen (-) a 75., Szarvas h. Major (-) a 81. percben.
    Gólszerző: Kulcsár a 29., Hrutka az 57. percben.
    Sárga lap: Usmajev (Albert felrúgásáért) a 18., Szekeres (Kulcsár buktatásáért) a 22., Kopunovics (reklamálásért) a 49., Szenti (Nagy Zs. buktatásáért) az 51., Kulcsár (Szekeres felvágásáért) az 54., Zahorán (Kopunovics gáncsolásáért) a 62. percben.
    Szögletarány: 5:3 (3:1)

    A Békéscsabából Kovács és Kiss J. sérülés miatt nem lehetett ott az Üllői úton, a Ferencvárosból viszont sokan fölgyógyultak a mérkőzés napjára.

    A 13. percben Lipcsei egy szabadrúgást ívelt előre, Hrutka az ötös sarkának közeléből fejelt a jobb alsó sarokra, de Baji könnyedén hárított.
    Három perccel később Fodor jobb oldali beadását Balogh orozta el Szarvas elől.
    A 27. percben Lisztes Nagy Zs.-hez fejelt, aki Kopunovicshoz továbbított. Az utóbbi jól látta meg, hogy Lisztes tovább robog, eléfejelt, végül a fiatal ferencvárosi Csató S. kíséretében a kapura tört, ám a kivetődő Baji leszedte Lisztes lábáról a labdát.
    A 29. percben Kasik az alapvonaltól gurított vissza, Csató S. berobbant a 16-oson belülre, s nagy erővel megcélozta a kaput. Balogh reflexszerűen lábbal szögletre tolta a labdát. A bal oldali szögletet Szarvas becsavarta, Balogh alaposan a labda mellé nyúlt, nem úgy az ötösön álló Kulcsár, akit nem lepett meg, hogy előtte landol a labda, s közelről a kapu közepébe helyezett, 0-1.
    A 31. percben Nagy Zsolt 16 méterről leadott kapáslövését védte vetődve Baji.
    A 35. percben igencsak növelhette volna előnyét a vendég csapat: Szenti óriási kirúgását Kulcsár fejelte Szarvas elé, aki a jobbján robogó Mracskó elé játszott. A válogatott védő futtából, kapásból, 16 méterről nagy erővel a felső lécet találta telibe.
    A 37. percben Kasik-Kulcsár-Mracskó-Kulcsár gurigázás végén az utóbbi alig lőtt mellé.
    A túloldalon Lisztes Csató J.-t, Fodort, majd Usmajevet is kicselezte, végöl 14 méterről, a jobb összekötő helyéről, bal lábbal megcélozta a bal alsó sarkot, ám Baji bravúrosan vetődve mentett.
    A 44. percben Mracskó a saját 16-osáról megiramodott, csaknem ötvenméteres vágta után Telek mellett elgurított Szarvasnak, aki visszapöccintett elé. Mracskó még beleért, ám egy védő is, de így lett jó, mert Kulcsár felé szállt a labda. Mielőtt a kapu felé rúgta volna a békéscsabai csatár, Balogh kivetődött és leszedte a lábáról.
    A lefújás előtti másodpercekben Albert előtt két lehetőség is adódott, közeli fejese mellé szállt, majd nem sokkal később a 16-osról lőtt Baji kezébe.

    Szünet után az 52. percben Szarvas a ferencvárosi térfél közepéről kiugratta a bal oldalon Kasikot, aki futtából célzott, de Balogh kiöklözte a jobb alsó sarok felé zúgó labdát.
    Öt perccel később Czéh ívelt be jobbról egy szögletet, Fodor mellett Hrutka emelkedett a legmagasabbra 7 méterre a kaputól és a kapu bal oldala felé fejelt, ahol Mracskó állt. A védő a gólvonalon felugrott, egy kissé hátrafelé estében bele is fejelt a labdába, amely a felső lécről vágódott vissza a mezőnybe.
    Stamler partbíró azonban úgy ítélte, már belülről fejelte ki Mracskó a labdát, gólt jelzett, amit Vágner vezetőbíró el is fogadott, 1-1.

    A 78. percben Dávid a Fradi térfelének közepéről jobbra Mracskó felé tolta ki a labdát, aki a 16-os magasságából belőtt, mindenki mellett elszállt a pettyes, nem így Csató S. előtt, aki 18 méterről óriási erővel a jobb alsó sarok felé lőtt, de Balogh vetődve hárított.
    Négy perccel később Major ugratta ki Kasikot a bal oldalon, aki 10 méteres vágta után Telek mellől futtából célzott, de Balogh ismét a helyén volt.
    Óriási helyzetet hagyott ki a Ferencváros a lefújás előtt, amikor Lisztes Christiansen elé tálalt. A dán légiós jobbról belőtt, Nagy Zs. előre vetődve belepiszkált a labdába, de az a jobb kapufa töve mellett elgurult.

    Nagy várakozás előzte meg mindkét szurkolótábor körében az Üllői úti rangadót. Érthető, hiszen ősszel a Békéscsaba a Kórház utcában alaposan elpáholta (5-2) a zöld-fehéreket, akik közül többen fogadkoztak, hogy kiköszörülik a csorbát.
    Nos, az első percek arra utaltak, hogy a Fradi rohamozni fog, jószerivel a békéscsabai térfélen pattogott a labda, ám az is hamar kiderült, hogy Pásztor József alaposan megszervezte a lila-fehérek védelmét. Szigorúan fogtak embert, de legalább ugyanilyen jól védték azokat a területeket, ahol betörhettek volna a fradisták. Nem is tudott mit kezdeni ezzel az Üllői úti legénység, jobbára belőtt labdákkal kísérleteztek, ám azt vagy kifejelték a védők, vagy Usmajev visszabikázta a fél pályán túlra. Ugyanakkor a Békéscsaba „éles fegyverével” a kontrákkal próbálkozott, amik sokkal veszélyesebbnek bizonyultak, mint a Fradi próbálkozásai. Igaz, a gól végül is szöglet után esett, de azt megelőzően, vagy éppen Mracskó kapufája előtt még a csabai térfélen pattogott a labda és onnan kerültek tűzközelbe Csatóék néhány húzás után.
    Albert, Lipcsei kevésbé volt elemében, talán Lisztes, aki próbálta mozgatni társait, de az elől lévők kevés vizet zavartak Baji kapuja előtt.
    A fordulás után új harcmodort vett fel a Ferencváros, már nem ívelgették előre a labdát, megpróbálták inkább átjátszani a védelmet, vagy mögé kerülni. Ettől kezdve akadt is dolga Bajinak, de Balogh kapus sem volt tétlenségre utalva. Gyors volt a mérkőzés, gyors volt a labda és sokat futottak a játékosok is.
    A Ferencváros végül szerencsés körülmények között egyenlített. A finisben is mindkét csapat előtt adódott lehetőség, ám egyre jobban elfáradtak a játékosok, ezért könnyebben állították meg őket a védelmek, így nem változott az eredmény.
    A látottak alapján igazságos a pontosztozkodás, noha a békéscsabaiaknak több igazi nagy ziccerük volt, amit viszont nem tudtak kihasználni.

    Edzői nyilatkozatok
    Novák Dezső, a Ferencváros edzője:
    — Várható volt, hogy nehéz mérkőzés lesz, ami be is igazolódott. Ettől függetlenül nem tartottunk a Békéscsabától, lendületesen kezdtünk és inkább mi támadtunk. A kapott gól után nem volt más lehetőség, mint támadni. Futottunk az eredmény után.
    — Mit kért a félidőben játékosaitól?
    — Azt, hogy továbbra is fegyelmezetten védekezzenek hátul, mert nagyon veszélyesek a békéscsabai kontrák. Biztattam a középpályásokat, hogy a védekezésből lendüljenek át támadásokba, és bíztam abban, hogy marad annyi erő a támadókban, hogy gólt lőjenek. A kitűnően kontrázó Békéscsaba ellen ez életveszélyesnek számít, mégis mindent meg kellett próbálnunk, mert számunkra a 0-1 elfogadhatatlan eredmény volt.
    — Mit jelentett a Kispest és az Újpest eredményének ismerete?
    — Tudtuk a két rivális eredményét, és ez talán nyomasztólag hatott a csapatra. Ezért nem tudtunk élni a felkínált lehetőséggel. A Békéscsaba jó csapat és remekül csinálta azt, amit ilyen helyzetekben egy együttesnek játszania kell.
    Pásztor József, a Békéscsaba edzője:
    — Egy pár játékos nem mert úgy játszani, ahogy kellett volna, túlságosan is csak a biztonságra törekedtek. A kapunk előteréből sokáig nem kihoztuk a labdát, hanem csak előre kivágtuk. Ezért a Ferencváros sokkal bátrabban játszott és mezőnyfölényt harcolt ki.
    — Ha Mracskó nem a kapufát találja telibe...
    — Nemcsak ez az egy ziccerünk volt, de tény, ha ekkor betalál és 2—0-ról folytatjuk, több esélyünk lett volna a győzelemre.
    — Mit kértél a játékosoktól a szünetben?
    — Hogy továbbra se adjuk át Ferencvárosnak a területet. Nem sok csapat bírta volna ezt a nagy nyomást. Sajnos egy elkerülhető góllal kikaptunk, ami talán nem is volt gól. Ettől függetlenül nagyon örülök, hogy egy pontot szereztünk, az pedig külön örvendetes, hogy a ferencvárosi közönség és a tévénézők is jó mérkőzést láthattak.

    2. Ferencváros 18 12 3 3 40-21 39
    ...
    5. Békéscsaba 18 8 7 3 32-22

    Békés Megyei Hírlap, 1995. március 20.
    képGoran Kopunovicsnak nem ment ezen a szombaton - a szerb csa­tárt le is cserélte Novák Dezső. képSzűcs Lajos utódai ritkán próbálkoztak lövéssel az Ülői úton.(Farkas József felvételei)

    Nemzeti Sport, 1995. március 19. és 21. (Arcanum DT)