magyarfutball.hu

Ferencvárosi TC - Békéscsabai Előre FC 4 : 2 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: bbsz
    2017.02.23, 08:21 (szerk.: 2021.04.03, 23:17)
    Elillanó aranyremények
    Ferencváros - Békéscsabai Előre FC 4-2 (2-0)


    NB I-es labdarúgó-mérkőzés, Budapest, Üllői út, 20 ezer néző
    V.: Hartmann (Bede, Szilágyi)
    Ferencváros: Szeiler 6 — Lipcsei 7 — Páling 6, Szekeres 6 — Nagy 5, Albert 8, Lisztes 6, Keller 6, Bubcsó 5 — Cristiansen 5, Wukovics 7. Edző: Nyilasi Tibor
    Békéscsaba: Baji 5 — Mracskó 6, Mironas 6, Szenti 5 — Fodor 5, Árgyelán 4, Váczi 4-2=2, Csató 4, Zahorán 5 — Kulcsár S. 5, Szarvas 4. Edző: Pásztor József
    Csere: Bubcsó helyett Petrók (5) az 55., Árgyelán h. Kasik (-) a 62., Zahorán h. Dávid (-) a 76. percben.
    Gólszerző: Albert a 15., Wukovics a 23., a 64., Fodor a 66, Lisztes a 83., Szarvas a 89. percben.
    Sárga lap: Albert (Fodor buktatásáért) az 54. percben.
    Kiállítva: Váczi a 89. percben.
    Szögletarány: 6:5 (1:4) a Békéscsaba javára.

    Óriási virágcsokorral köszöntötte Takács Tibor szakosztály-elnök a kezdőkörbe kivonuló Kovácsné Grampsch Ágotát, a Ferencváros tekevilágbajnokát.
    A második percben egy hazagurított labdát a kapus messzire kidobott, ám az Árgyelán elé került. A békéscsabai középpályás jól látta meg, hogy Szedernek nincs lehetősége visszafutni a gólvonalra, 30 méterről kapura emelt, ám a labda a felső léc fölött hagyta el a játékteret.
    Két perccel később már a második hazai szögletet végezhette el a Ferencváros, amelyet Albert küldött be a kapu elé, Wukovics viszont közelről Baji kezébe fejelt.
    A 13. percben Lipcsei óriási bombáját követően vágódott szögletre a labda.
    A 15. percben Lipcsei vette el a labdát a bal oldalon fellopakodó Szarvastól, majd jól érzékelte, hogy Albert középen megiramodik, hosszan elé ívelt. A középpályás előtt egyet még pattant a labda, majd 15 méterről ballal, kapásból látványosan kilőtte a vetődő Baji mellett a kapu bal sarkát, 1-0.
    A 20. percben Albert labdájával Wukovics ugrott ki, ám 16 méterről a kapu mellé lőtt.
    A 23. percben Christiansen futott el a jobb szélen, majd a támadással felfutó Albert elé tálalt. A középpályás fölnézett, látta, hogy Wukovics jó ütemben érkezik, tovább tette a labdát, a hazaiak csatára pedig közelről a vetődő Baji mellett a bal alsó sarokba helyezett, 2-0.
    A 29. percben Bubcsó balról átemelt Wukovicsnak, aki alig lőtt mellé.
    A 36. percben Szenti a kapuval szemben 17 méterről megkísérelt egy nagy lövést, de a hozzá közel álló védő hátán csattant a labda.
    A 41. percben szabadrúgáshoz jutott a Ferencváros, Lipcsei 22 méteres lövése a sorfalról vágódott szögletre.
    A 43. percben Mracskó váratlanul megcélozta a ferencvárosi kaput, 26 méteres óriási lövése a jobb kapufa tövéről pattant vissza a mezőnybe, Szeiler itt már verve volt, így a szerencse számlájára írható, hogy nem lett gól belőle.
    A 44. percben Szarvas a jobbösszekötő helyéről lágyan a kapus kezébe emelt.

    Szünet után a 60. percben Lipcsei 18 méteres nagyerejű szabadrúgását öklözte ki vetődve a jobb alsó sarok előtt Baji.
    Két perccel később Albert a kezdőkörből kitűnően indította Christiansent, aki túlcselezte magát, így az utolsó pillanatban Mironas becsúszva szögletre mentett a dán csatár előtt.
    A 64. percben Albert a jobb szélen elhúzott, majd egészen az alapvonal közeléből emelt a támadás második hullámával érkező Wukovics elé, aki 14 méterről a kimozduló Baji felett a bal sarokba fejelt, 3-0.
    Mindössze két perc telt el, amikor szépítettek a békéscsabaiak. Váczi jobbról belőtt a kapu előterébe. Csató az ötös túlsó sarkáról visszafejelt a jó ütemben érkező Fodor elé, aki öt méterről fejelt a kapuba úgy, hogy a labda a kapufára pattant a gólvonalon túlra, 3-1.

    A 72. percben Kulcsár óriási jobb alsó sarkos lövését hárította vetődve a Ferencváros kapusa.
    Két perccel később Lisztes húzott kapura, az utána iramodó Szentit becsapta, de végül erősen kisodródott, s mielőtt lőhetett volna, a kivetődő Baji felvette előle a labdát.
    A 76. percben Kasik éles szögből balról beadásszerű labdát küldött a kapura, de Szeiler szögletre tolta a labdát.
    A 80. percben Licsei ugrott ki, Mracskó nem tudott keresztezni, Baji is kivetődött elé, már rajta is túljutott a ferencvárosi védő, amikor végül erősen balra kisodródva az üres kapu helyett az oldalhálóba lőtt.
    A 83. percben Keller ugratta ki a jobb oldalon feltűnő Wukovicsot, aki Liszteshez továbbított. A fiatal középpályás a balösszekötő helyéről, 12 méterről a bal alsó sarokba lőtt, 4-1.
    A 89. percben Mracskó váratlanul távolról kapura lőtt, Szarvas a büntetőpont előtt belelépett a labdába, amely lábáról a bal alsó sarokba vágódott, Szeiler vissza sem érhetett, ugyanis Mracskó lövésére az ellenkező irányba vetődött, 4-2.

    Már mindenki az óráját nézte, amikor Váczi dühében egy nagyot rúgott Kellerbe, Hartmann játékvezető pillanatok alatt elővarázsolta zsebéből a piros lapot. Váczi alig hagyta el a játékteret, amikor le is fújta a játékvezető a 90 percet.

    Korán kivonultak a csapatok melegíteni a zöld gyepre. Egyik félen sem látszott túlzott izgalom, a megszokott módon melegítettek, iramos vágták, majd labdás melegítés következett.
    Annál nehezebben tudta elfoglalni helyét a szurkoló sereg, van ahol a dupla kapunak csak egyik szárnyát nyitották ki. Azt viszont természetesen mindenki tudomásul vette, hogy a legutóbbi, az újpestiek elleni mérkőzést követő rendbontás miatt alaposan átvizsgáltak mindenkit. De hozzátették a rendezők udvariasan azt is: jó szurkolást kívánunk — legyen az ferencvárosi vagy békéscsabai szurkoló. Rendőrből is akadt bőven, ám ők a háttérben maradtak — de csaknem riadókészültségben állva. (Itt tesszük hozzá, tudomásunk szerint nem is történt semminemű rendbontás, a szurkolótáborok is megelégedtek a hangpárbajjal.)
    A kezdetben úgy tűnt, a csapatok is elégedettek voltak az eredményjelzőre kiírtakkal. Igaz, nem sokáig tartott a puhatolódzó játék, ugyanis a kitűnő napot kifogó Albert—Lipcsei duó hamar „működésbe” lépett: alig negyedóra alatt módosítottak a villanyjelző tábla, így a mérkőzés állásán is.
    Ahogy ilyenkor lenni szokott: azonnal más felfogásban folytatta a küzdelmet a vesztésre álló Békéscsaba. Addig nem sokat törődtek azzal, hogy van kapu és kapus is a Ferencvárosban, a bekapott góltól kezdve azonban — ha olykor tessék-lássék alapon is, de meglódult a lila-fehér csapat. De most sem volt felfedezhető igazi tűz a Békéscsaba játékában. A középpályán nem nagyon ügyködtek a játékosok, elöl pedig — talán éppen emiatt — egyre inkább kedveszegettek lettek a csatárok.
    Nem úgy a Ferencváros, amelyik időnként — főleg a második játékrészben — magára húzta a vendégeket, hogy utána gyors ritmusváltással, kevés passzal Baji kapuja előtt teremjenek. Okosan játszottak, s kihasználták a széleket is, gyakran a csabai védelem mögé kerülve ezzel.
    Lehet, más lett volna a képlet, ha Mracskó „első félidős” kapufája utat talál a hálóba, ám a lendületes Ferencvárost az sem ingatta meg, amikor a harmadik góljuk után gyorsan bekaptak egyet. Csak szépségtapasznak nevezhető a lilák találata, ugyanis ettől sem lettek „tüzesebbek” — nem látszott rajtuk az egy héttel ezelőtti akarás, elszántság.
    A Ferencváros tulajdonképpen a második félidőben több gólt is lőhetett volna, s nem is mindig a békéscsabai védelmen múlott, hogy nem találtak be újra.
    Végül is a közönség igazán jót szórakozhatott, hiszen hat gólt látott, csak a csabai szurkolók voltak szomorúak, hogy ezúttal nem az ő kedvenceik lőtték a többet. Az iramos, helyenként látványos mérkőzésen a Ferencváros megérdemelten nyerte a rangadóvá előlépett Üllői úti találkozót.
    Az újabb fővárosi vereséggel a hosszan tartó éllovasság is odalett, most a Vác szerzett kétpontos előnyt. Tavaly a Ferencváros a Kispestnek „kotorta ki” az aranyérmet (éppen a Vác rovására) — lehet, most a Duna-parti együttesen segítettek a zöldfehérek? Ugyanis, ha a Csank-legénység nem botlik a hátralévő fordulóban, akkor az utóbbi két bajnokság ezüstjeit nemesebb veretűre cserélheti. Kiénekelve a sajtot ezzel a lila-fehérek szájából. Legalábbis a matematikai esély nagyobb hányada most már a Vác mellett van.
    De azért maradt reménye — ha kevesebb is, mint a Vácnak — a lila-fehéreknek is.

    Edzői nyilatkozatok
    Nyilasi Tibor, a Ferencváros edzője:
    — Bravúros győzelmet arattuk, hiszen a sok sérült, az eltiltások és főleg a szerdai Magyar Kupa-mérkőzés sokat kivett a játékosokból. Előny volt számunkra, hogy ellenfelünket nyomta a tét. Ugyanakkor kívánom Pásztor Jóska barátomnak, hogy az utolsó fordulóig tegyék nyílttá a bajnokságot.
    — Az utolsó három mérkőzésre látványosan feljavult a Ferencváros. Ezt minek tulajdonítja?
    — Ma valóban jó teljesítményt nyújtottunk. A fiatalok ismét bizonyítottak. Jól illeszkedett be a csapatba Christiansen és a kulcsjátékosok, elsősorban Lipcsei és Albert is jó napot fogtak ki. Valójában köréjük lehet építeni a csapatot. Most már azért izgulok, nehogy a bajnokság végén elvigyék őket.
    Pásztor József, a Békéscsaba edzője:
    — Megérdemelten nyert a Ferencváros. Sajnos, nálunk több játékos nem tudta elviselni a nagy terhet. Az aranyérem közelsége nem lelkesítőleg, hanem bénítólag hatott a játékosokra. Ennek ellenére nem adjuk fel, hiszen még két forduló hátra van.
    — Az utóbbi időben mintha visszaesett volna a Békéscsaba...
    — Ezzel egyetkell értenem. Azt gondolom, nem vagyunk elég érettek még ilyen nagy feladatok megoldására.
    (Jávor Péter)

    2. Békéscsaba 28 19 3 6 68-27 41
    ...
    4. Ferencváros 28 15 5 8 47-30 35

    Békés Megyei Hírlap, 1994. május 30.
    kép
    Wukovics lő - 2-0 (Farkas József felvételei)kép
    Baji nem védett rosszul az Üllői úton, ennél az akciónál bravúrral hárít. Háttal Lisztes látható. Ferencváros-Békéscsaba 4-2 kép
    Mracskó (a labdával) csapata legjobbjának bizonyult, de az FTC győzelmét ő sem tudta megnehezíteniképBaji kapusnak ez alkalommal sikerült felszednie a labdát Wukovics (erősen takarva) és Christiansen elől.képÁrgyelán és Lisztes küzd a labdáért.képA békéscsabaiak rendre lemaradtak egy ütemmel.

    Nemzeti Sport, 1994. május 29. és 31. (Arcanum DT)