magyarfutball.hu

Magyarország - Horvátország 2 : 2

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: magyarfutball.hu
    2018.10.01, 20:26 (szerk.: 2019.03.20, 11:12)
    Budapest, 1994. május 12. csütörtök (MTI) - Verebes József szövetségi kapitány kijelölte keretét a május 18-i győri Magyarország - Horvátország válogatott labdarúgó-mérkőzésre.

    A névsor:
    Végh Zoltán (ETO FC Győr), Koszta János (Vác FC-Samsung) - kapusok

    Mészöly Géza (Le Havre), Márton Gábor (Cannes), Halmai Gábor (Ekeren), Keresztúri András (Austria Wien), Puglits Gábor (Vác FC-Samsung), Lipcsei Péter, Keller József, Kovács József (FTC), Illés Béla, Vincze István, Csábi József (Kispest-Honvéd FC), Klausz László, Kuttor Attila, Csertői Aurél, Hajszán Gyula (ETO FC Győr), Jagodics Zoltán (Haladás VSE) - mezőnyjátékosok

    A keret tagjai május 15-én vasárnap 15 órakor találkoznak a Magyar Labdarúgó Szövetségben.

    A mérkőzésre meghívót kapott még Bognár György, a BVSC-Dreher labdarúgója is, aki ez alkalommal jubileumi, 50. válogatott mérkőzésével búcsúzik a magyar nemzeti színekben való szerepléstől.
     
  2. avatar: ingersheim
     
  3. avatar: fgymat
    2013.05.13, 18:38 (szerk.: 2019.03.20, 11:10)
    Szerdán Horvátország volt az ellenfél

    Győr, 1994. május 18. szerda (MTI) - Szerdán Győrött játszották idei hatodik felkészülési mérkőzésüket a magyar labdarúgó válogatottak. Előbb az olimpiai, majd az A-válogatott lépett pályára Horvátország hasonló együttesei ellen. Az első mérkőzés előtt pár perccel még alig néhányan ,,lézengtek,, az ETO-stadionban. Dunai Antal szövetségi edző, a fiatalok szakvezetője tréfásan meg is jegyezte, olyan kevés néző van, hogy akár mindenkivel kezet foghatna.

    Verebes József szövetségi kapitány nem változtatott az előre megadott kezdőcsapaton, kollégája, Miroslav Blazevic viszont módosításra kényszerült, mert a mostani keret legeredményesebb játékosa, a négy találkozón négy találatot elért Davor Suker sérülés miatt nem tudta vállalni a játékot. Így a külföldön szereplő legjobb horvát futballisták közül hiányzott a BEK-döntőt vívó Zvonimir Boban (Milan), valamint két sérült, Nikola Jurcevic (Casino Salzburg) és Davor Suker (Sevilla).

    A magyaroknál négyen, a vendégeknél pedig kilencen képviselték az idegenlégiósokat. A csapatok a cseh Pucek játékvezető sípjelére a következő összeállításban kezdtek:

    Magyarország:
    Végh Zoltán - Márton Gábor - Mészöly Géza, Lipcsei Péter - Puglits Gábor, Halmai Gábor, Bognár György, Keresztúri András, Keller József - Kovács József, Vincze István

    Horvátország:
    Drazen Ladic - Nikola Jerkan - Igor Stimac, Slaven Bilic - Janko Jankovic, Stjepan Andrijasevic, Aljosa Asanovic, Robert Prosinecki, Robert Jarni - Alen Boksic, Igor Cvitanovic

    A találkozó kezdete előtt a címeres meztől ezúttal búcsúzó, 50. válogatottságát ünneplő Bognár Györgyöt köszöntötték a szövetség vezetői, élükön dr. Laczkó Mihály elnökkel.

    A vendégek nagy lendülettel kezdtek, a 2. percben Prosinecki tízméteres bombáját Végh bravúrral tolta szögletre, a beívelést Andrijasevic fejelte mellé. Nem sokkal később Boksic hagyott ki egy óriási ziccert, pedig a kapu közvetlen előterében senki sem zavarta. A horvátok nem hagytak időt az ismerkedésre, azonnal ellenfelüknek rontottak, a tanácstalan magyarok pedig jóformán csak keresték a labdát. Válaszként Bognár próbálkozott ugyan távolról, de csúnyán célt tévesztett.
    A 18. percben Lipcsei másodszor is szabálytalanul állította meg a rábízott támadót, de a cseh bíró elnéző volt, nem figyelmeztette sárga lappal. Rögtön utána a másik oldalon Jerkan már nem úszta meg, kemény belépőjét sárga kártyával jutalmazta Pucek. A
    lelátón alig voltak érdeklődők, a vártnál jóval kevesebben látogattak ki a stadionba, a fiatalok egy csoportja mégis felhívta magára a figyelmet, mert Verebes Józsefet, a Mágust éltette. Errefelé nem véletlen a kapitány népszerűsége, hiszen nemcsak a válogatottnak, hanem az élvonalbeli ETO FC Győrnek is szakvezetője.

    A félidő derekára egyértelművé vált a horvátok mezőnyfölénye, még szerencse, hogy a kapura ők sem jelentettek komolyabb veszélyt. Egy percen belül Kovács, majd Puglits szorult ápolásra, aztán Prosinecki bombázta fölé Cvitanovic átadását. Ígéretes helyzet volt

    Később Jerkan buktatta a kiugró Keresztúrit, de ő sem kapott lapot, pedig ezért már piros járt volna.
    A 33. percben Vincze ügyeskedett, a támadást Puglist fejezte be egy rosszul eltalált lövéssel. Két perc múlva Keller kapura küldött labdáját a 11-es pont körül helyezkedő Kovács megtolta, Ladicnak azonban nem okozott különösebb gondot a védés.
    A 39. percben Kovács letalpalta Stimacot, Pucek játékvezető neki is felmutatta a sárga lapot. Az idő múlásával a magyarok valamivel bátrabbak lettek, többet birtokolták a labdát, de igazán veszélyes helyzetet továbbra sem tudtak összehozni. Még Vincze jeleskedett a leginkább, de a társak nem igazán segítették. A hajrában Keller közeli lövése zúgott el a jobb felső sarok mellett.

    A szünetben mindkét szakvezető cserélt. Kovács József helyét a győri Herczeg Milós foglalta el, míg a másik oldalon Dubravko Pavlicic, Dzevad Turkovic és Mladen Mladenovic állt be Igor Stimac, Robert Prosinecki és Igor Cvitanovic helyére. Rögtön a kezdés után Keresztúrival szemben szabálytalankodtak a 16-oson belül, a
    játékvezető azonban nem látott okot a közbeavatkozásra.
    Az 50. percben Keresztúri már határozottabb volt, átverekedte magát a bizonytalankodó védőkön, s 12 méterről a bal alsó sarokba helyezett (1:0).
    A hazaiak nem sokáig örülhettek, két perc múlva a csereként beállt Mladenovic kapott jó labdát középen, s 13 méterről a kapuba lőtt (1:1).
    Az 53. percben újabb újonc lépett pályára, a kapitány Lipcsei Péter helyén a váci Hahn Árpádnak szavazott bizalmat. A 60. percben Jarni robogott előre, de jól jött ki elé Végh, majd Mladenovic lapos lövését fogta meg a magyar kapus.
    A 63. percben egy jó Herczeg-elfutás után sakk-matt helyzetbe került a hazai védelem, Turkovic jobb oldali beadását követően a fedezetlenül hagyott Mladenovic a kapu torkából vágta a hálóba a labdát (1:2).
    Egy percre rá Bognár György is lejött, helyére Jagodics Zoltán ment be. Aztán Pavlicic növelhette volna csapata előnyét, de 16 méterről könnyedén Végh kezébe emelt.
    A 68. percben Kuttor Attila váltotta fel a sérült Puglits Gábort. A magyarokon a cserék sem segítettek, a győri szurkolók legfeljebb annak örülhettek, hogy Herczeg és Kuttor személyében újabb két helyi kedvenc is szóhoz jutott. Egyébként a fiatalok olyan lelkesek voltak, mintha a hazaiak vezettek volna gólokkal. A 75. percben a 16-os vonala előtt elhúzták a cselezgető Vincze lábát, a megítélt szabadrúgást Keresztúri végezte el, nekifutás nélkül a bal sarokba csavarta a labdát. Szép megoldás volt (2:2)
    A 76. percben Stjepan Andrijasevic helyére Zvonimir Soldo állt be. A horvátok később is megmutatták, hogy pillanatok alatt képesek ritmust váltani, felpörögni. Az egyik akció végén Jankovic lábáról bravúrral szedte fel a labdát Végh, majd Boksic pontatlan lövése jelentett említésre méltó eseményt.

    A magyarok értékes döntetlent értek el a sokkal jobb játékerőt képviselő horvátokkal szemben, akik a második félidőben már több sztárjátékosukat pihentették. Ez a 90 perc is bizonyíték arra, hogy egyetlen ellenféltől sem szabad megijedni, a világ bármelyik csapata ellen lehet jó eredményt elérni. A hazaiakat elszántságukért, lelkesedésükért mindenképpen dicséret illeti, bár az is igaz, a jó játékkal ezúttal is adósak maradtak.

    Az A-válogatottak barátságos mérkőzésén:

    Magyarország - Horvátország 2:2 (0:0)
    Győr, 3000, néző: Pucek (cseh)
    gólszerzők: Keresztúri (50., 75.), illetve Mladenovic (52., 63.)
    sárga lapok: Kovács (39.), illetve Jerkan (19.)
    cserék: Kovács helyett Herczeg Miklós (46.), Lipcsei helyett Hahn Árpád (53.), Bognár helyett Jagodics Zoltán (64.), Puglits helyett Kuttor Attila (68.), illetve Stimac helyett Dubravko Pavlicic, Prosinecki helyett Dzevad Turkovic, Cvitanovic helyett Mladen Mladenovic (mind 46.), Andrijasevic helyett Zvonimir Soldo (76.)
    jók: Végh, Mészöly, Keresztúri, illetve Jankovic, Jarni, Mladenovic

    Mérkőzés utáni nyilatkozatok:

    Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára:
    - Úgy érzem, a horvátok ellen ez egy jó eredmény.

    dr. Laczkó Mihály, az MLSZ elnöke:
    - Végre van okunk egy kis mosolyra, de ez még csak egy kis pír az arcomon.

    Puskás Ferenc, az MLSZ nemzetközi igazgatója:
    - Az ellenfél, mint csapat veszélyesebb volt, de biztató, hogy a magyarok 1:2 után is képesek voltak menteni az egyik pontot. Kell még egy pár hónap és jó csapatunk lesz.

    Verebes József, magyar szövetségi kapitány:
    - Végig egyenrangú ellenfelei voltunk a számos európai és világklasszissal felálló horvát válogatottnak. Az eredmény igazságos, sőt, a mérkőzés talán inkább nekünk állt. Nem szabad elfelejteni, amíg a horvátoktól Boban, tőlünk Klausz és Illés is hiányzott. Ha ők is játszanak, talán másképp alakul az eredmény. Ki kell emelnem Bognár nagyszerű játékát, bebizonyította, hogy még mindig szükség van rá, ezért lehet, hogy szerepel még a válogatottban.

    Miroslav Blazevic, horvát szövetségi kapitány:
    - A mi válogatottunk technikaialag sokkal képzettebb, de játékosaim az elején sok helyzetet elkönnyelműsködtek, így a magyarok kishíján megleckéztettek bennünket. Sajnos a bíró nem egyformán viszonyult a két csapathoz. Úgy érzem, egy ilyen szárnyakat kapott magyar válogatottnak nincs szüksége játékvezetői segítségre.

    forrás:
    MTI
     
  4. avatar: pancso
    2012.12.23, 16:25 (szerk.: 2018.01.13, 19:22)
    kép
     
  5. avatar: magyarfutball.hu
    2008.11.24, 15:56 (szerk.: 2019.03.20, 10:58)
    Érdekes, hogy Horvátország ellen ez már a negyedik mérkőzésünk volt. Három alkalommal ugyanis már a második világháború előtt (1940, 1942) is megküzdöttünk.

    Az első félidőben nem bírt egymással a két csapat és komolyabb esemény is alig történt. A másodikban már több mindent láthattunk. 0-0 után két perc alatt esett két gól és máris újra döntetlen volt az eredmény. A két újabb gól sem változtatott az egálon, csak más számokat kellett az eredményjelzőre írni. A két játékos, Keresztúri és Mladenovics párharca is döntetlen maradt.

    A mutatott játék nem volt igazán meggyőző, de az eredmény mindenképpen sikernek számított.

    forrás:
    mafoci