magyarfutball.hu

Újpesti Dózsa SC - Ferencvárosi TC 0 : 1 18:45

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2017.01.07, 19:24 (szerk.: 2017.01.07, 19:25)
    Ferencváros—Ú. Dózsa 1-0 (0-0)
    Népstadion, 25 000 néző. Vezette: Maczkó (***) (Huták,Eöry).

    Ferencváros: Zsiborás 6 — Jancsika 5, Haáz 6, Rab 6 — Deák 6, Ebedli 6, Takács 6, Pogány 5 — Szabadi 5, Kerekes 6,Kvaszta 4. Edző: Vincze Géza.
    Ú. Dózsa: Szendrei 0 — Kozma 5, Kovács J. 6, Sarlós 6, Tóth J. 6 — Herédi 5, Kardos 7, Ambrus 5, Kisznyér 6 — Fekete 5, Horváth 5. Edző: Temesvári Miklós.

    Csere: Kvaszta helyett Répási (—) a 68., Ebedli helyett Rubold (—) a 71., Horváth helyett Szebegyinszky (—) a 74., Ambrus helyett Szabó (—) a 84. percben.
    Góllövő: Kerekes a 88. percben.
    Sárga lap : Sarlós a 68., Herédi a 85. percben.
    Szögletarány: 7:5 (4:2) az Ú. Dózsa javára.

    (A Dózsa öltözőjében Temesvári Miklós a sérülteket sorolta: "Törőcsik, Kiss Sanyi, Dékány, Szűcs .." amikor szóltak neki, hogy a már mezbe öltözött Steidllel valami baj van. Feltűnően piros a bőre, a szeme bedagadt, rosszul érzi magát. Allergiára gyanakodtak, az orvos azonnal cserét javasolt és már meg is beszélte a játékossal, mikor jelentkezzék alapos kivizsgálásra. Az edző szólt Ambrusnak, hogy gyorsabban öltözzön és melegítsen, mert ő fog kezdeni, s amikor kivonult a gárda az öltözőből,
    a karjait tehetetlenül széttárva hozzátette:
    — Ha ez így megy tovább, beiratkozom egy ápolónői tanfolyamra!...)

    Az FTC kapott hamarabb lábra és a nyolcadik percben, amikor Kovács József és Szendrei egy pillanatra megtorpanva egymásra várt, hogy tisztázzon egy kapu előtti helyzetet, majdnem gólt kaptak a lilák. Az volt a szerencséjük, hogy Kvaszta már hátat fordított nekik és nem vette észre a lehetőséget. Tíz perc elteltével kiegyensúlyozottabb lett a játék. A felfutó Kozma nagyszerűen tálalt a kapu elé, és a berobbanó Kisznyér az ötösről a levegőben úszva alig fejelt fölé. Kevés izgalmat hozó mezőnyjáték következett, aztán egy-két védő keményebb közbeavatkozása miatt elmérgesedett a hangulat a pályán. Maczkó igyekezett jó szóval rendet tartani. Ez dicséretes is, de a 26. percben, amikor Jancsika hátulról buktatta a kapura húzó és már a védővonal mögé került Kardost, elő kellett volna vennie a sárga lapot!

    (Senki sem helyesli, ha egy játékvezető állandóan a zsebéhez nyúlkál és csak a kártyák nyelvén akar a játékosokkal szót érteni. Van azonban egy határ, amelyen túl már neki sincs joga mérlegelni. Nemcsak azért, mert elsőrendű kötelessége védeni a kapura törő játékosokat, hanem mert ezen a délutánon például, ugyanitt a Népstadionban, az első mérkőzésen ennél kevesebbért is sárga lappal büntetett a kollégája. És az ilyen szembetűnő eltérések azt az indokolatlan érzést keltik a szurkolókban, hogy a fegyelmezés egyeztetéséről, kötelező azonosságáról a bírók sosem beszéltek egymás között!)

    A 29. percben Szabadi bravúros átadással százszázalékosnak tűnő helyzetbe hozta Kvasztát, de a szélső hosszasan, feleslegesen kivárt a lövéssel, és az utánairamodó Kozma szerelni tudta. Ezután Pogány távoli bombáját fogta vetődve Szendrei. A félidő hajrájára az Újpest mezőnyfölénybe került. Fekete fejelt közelről mellé, majd a 38. percben Kisznyér nagy helyzetben a kapujából kimozduló Zsiborásba vágta a labdát.

    SZÜNET UTÁN

    az FTC kezdett jobban. Szabadi majd Pogány került gólt ígérő helyzetbe, majd az 55. percben Kerekes csavart szabadrúgása alig kerülte el a bal felső sarkot. A 62. percben Horváth cselezgetett a Ferencváros 16-osán belül. Elakadt a védők között, aztán el is esett. A Dózsa-tábor büntetőt követelt, de a játékvezető itt helyesen továbbot intett. A 68. percben Sarlós reklamálásért sárga lapot kapott.

    (Olcsó dolog lenne most azzal példálózni, hogy a rugdosásért nem büntetett szigorúan a bíró, de a feleselésért, a személyét ért sérelemért igen. Nem tesszük , mert valószínű, hogy Sarlós is megérdemelte a sárgát. De itt az „is”-en van a hangsúly!)

    Mozgalmas, izgalmakban bővelkedő volt a hajrá. Az Ú. Dózsa támadott többet, de csatárai nem tudtak helyzetet kialakítani, illetve a jól induló akciókat elhibázták. A 85. percben Herédi buktatásért sárga lapos figyelmeztetést kapott. És aztán a 88. percben csattanói fordulat következett! Szebegyinszky elvesztette a labdát, Rubold megszerezte, elfutott vele, beadott és Kerekes nyolc méterről a jobb sarokba helyezett. 1-0. Az Újpest nem adta meg magát, de már nem volt idő a most már tíz emberből álló ferencvárosi védőfal áttörésére.

    ★ ★ ★

    Jól indult a mérkőzés! Mindkét csapat bátran rohamozott, gyakran forogtak veszélyben a kapuk. A közönség bíztatta a csapatokat és — várta a gólt! Ez azonban nem akart megszületni. Egyik csapat támadójátékában sem volt annyi erő, hogy az akciókat kifogástalanul tudja befejezni. Később, amikor keménnyé vált a játék, nehéz is volt átjutni a védőkön, mert akit becsaptak, az magától értetődő természetességgel buktatta, lerántotta a támadót. Emiatt volt néhány parázs jelenet, csoda, hogy nem sérült meg senki, de a második félidő nagy részében, csak ezek az összecsapások okoztak izgalmakat. Mindenki elkönyvelte a döntetlent, s nyilván az újpesti védők is, mert megfeledkeztek a kapu őrzésének elemi követelményéről. A 88. percben egyszerre három ferencvárosi támadót is őrizetlenül hagytak, s ezért drága árat kellett fizetniök!

    Vincze Géza: — Változatos, jó iramú játékban nagyon értékes pontokat szereztünk! Külön dicséret illeti a fiú k küzdőszellemét, és nagyon örülök annak, hogy most mindenki végig betartotta taktikai feladatát.

    Temesvári Miklós: — A szerencsésebb csapat nyert, de ez nem menti azokat a játékosainkat, akik a helyzeteket elpuskázták.


    kép

    Kerekes a földön, Sarlós beavatkozásra készen figyeli ellenfelét.

    Népsport, 1984. április 29.
     
  2. avatar: heimo
    2017.01.07, 18:51 (szerk.: 2017.01.07, 18:51)
    Ú. DÓZSA—FTC 0-1 (0-0)

    Ú. Dózsa: Szendrei — Kozma, Kovács, Sarlós, Tóth — Herédi, Ambrus (Szabó, 82. p.), Kardos, Kisznyér — Horváth (Szebegyinszky, 75. p.), Fekete.
    FTC: Zsiborás — Jancsika , Haaz, Rab, Takács — Deák, Ebedli (Rubold, 72. p.), Pogány — Szabadi, Kerekes, Kvaszta (Répási, 69. p.).

    Népstadion, 18 000 néző. Jv.: Maczkó.

    Előrehozták a majálist a játékosok, mert harmincöt percen keresztül édes semmittevés zajlott a pályán. A barátságos hangulaton csupán Jancsika rontott, ugyanis rendszeresen „karambolozott” ellenfeleivel, s a legváltozatosabb módon küldte a földre az újpesti támadókat. Labdarúgásra emlékeztető esemény csak a félidő végén adódott, de hiába alakított ki helyzeteket az Ú. Dózsa, Feketének és Kozmának nem volt szerencséje, míg Kisznyér közeli lövését Zsiborás hárította.

    Szünet után ott folytatták a csapatok, ahol a találkozó elején elkezdték, azaz hosszú ideig ismét nem történt semmi. A játék általában a Ferencváros térfelén folyt, de jellemző a színvonalra, hogy a mezőny legaktívabb játékosa, Kardos is egy ízben látványos luftot rúgott, majd kivezette a labdát az alapvonalon, amikor a környezetében senki sem tartózkodott. Aztán, miközben az FTC már az időt húzta, egy váratlan ellentámadás végén — Rubold remek tempójú átadásából — a mindig éber Kerekes a zöld-fehérek javára döntött (0-1).

    Gól: Kerekes (88. p.).


    kép

    Kettős fedezetben, Tóth és Sarlós között Szabadi, a ferencvárosi csatár

    Népszabadság, 1984. április 29.
     
  3. avatar: heimo
    2017.01.07, 18:41 (szerk.: 2017.01.07, 18:42)
    FTC-Ú. Dózsa 1-0 (0-0)
    Népstadion, 15 ezer néző, v.:Maczkó.

    Góllövő: Kerekes.

    Ú. Dózsa: Szendrei — Kozma, Kovács, Sarlós, Tóth — Ambrus (Szabó, 83. p.), Herédi, Kardos, Kisznyér — Horváth (Szebegyinszky, 75. p.), Fekete.
    FTC: Zsiborás — Jancsika, Haaz, Rab, Takács — Ebedli (Rubold, 72. p.), Deák, Pogány — Szabadi, Kerekes, Kvaszta (Répási, 70. p.).

    A két csapat jó iramú, változatos küzdelmet vívott, de a játék szépségeiből keveset villantott fel. Pontatlan átadások, kihagyott helyzetek jellemezték a játékot, szinte egymás hibáiból éltek a játékosok. A félidő utolsó perceiben Zsiborás kapuja előtt támadt néhány meleg pillanat, de végül is gól nélkül telt el az első játékrész.

    Szünet után élesedett a küzdelem, ennek következtében egyre több lett a szabálytalanság is a pályán, annál kevesebb az átgondolt, igazán gólveszélyes támadás. Azt azonban nem lehet elvitatni a két csapattól, hogy minden erejével, megengedett és meg nem engedett eszközökkel harcolt a győzelemért. A győzelmet jelentő gólt végül is 2 perccel a befejezés előtt a Ferencváros szerezte meg: Szebegyinszky felszabadító rúgása saját emberről a lila-fehér térfélre pattant vissza, Rubold elé, aki elszaladt vele és beadását Kerekes közelről a hálóba vágta (1—0).


    kép

    Felhőjáték a Népstadion második mérkőzésén, az FTC-Ú.Dózsa rangadón

    Népszava, 1984. április 29.