magyarfutball.hu

fénykép helye
alias
Jokka
Tóth I. József
nemzetiség
Magyarország
életkor
† 70 évesen elhunyt
(71 éve született)
poszt
hátvéd
kapcsolódó weboldalak

játékos

pályafutás
Pécsi Dózsa
1969 - 1973
Pécsi MSC
1973 - 1975
Újpesti Dózsa SC
1975 - 1984
MTK-VM
1984 - 1986
IF Kraft
1986 - 1990
?
? - ?
MLTC (játékos-edző)
? - ? (2001)
eredmények / elismerések
2-szeres magyar bajnok (Újpesti Dózsa 1977-1978, 1978-1979)
2-szeres magyar kupagyőztes (Újpesti Dózsa 1982, 1983)

edző

pályafutás
?
? - ?
MLTC (játékos-edző)
? - ? (2001)
eredmények / elismerések
?
fénykép helye

Pécsi Dózsa, 1969-1973

...
Szülővárosomban, Mosonmagyaróváron balszélsőként kezdtem a pályafutásomat, innen vitt el a Pécs 1970-ben, ahol még mindig csatárként szerepeltem. Öt évvel később viszont Újpesten már balhátvédként vettek számításba.2


Pécsi MSC, 1973-1975

...

Újpesti Dózsa SC, 1975-1984

...
A Megyeri úton különben elég nehezen fogadtak el, pedig hatszoros válogatottként érkeztem a lilákhoz. Igaz, nem mindig fogtam be a számat, hiszen három hónapot vártunk a lakásra, miközben a feleségem szülés előtt állt, ráadásul ingáztunk Pécs és Budapest között. Akkoriban ki voltak osztva a zsugák felülről, hogy ki hova igazoljon, így került Zombori Sanyi a Vasashoz, Kocsis Pista a Honvédhoz, Máté Jani a Fradihoz, én pedig a Megyeri útra. Az újpesti vezetők megkérdezték, lenne-e kedvem náluk játszani, amire kapásból igent mondtam, hiszen már a gondolat is gyönyörű volt, hogy Fazekasékkal együtt futballozhatok. Aztán Újpestről kerültem ki 1978-ban és 82-ben két vb-re is.2


MTK-VM, 1984-1986

...

IF Kraft, 1986-1990

Eleinte futballoztam, aztán edző lettem az IF Kraft csapatánál, abban a kisvárosban, ahol éltem, a másodosztályban szerepeltünk, olykor nem is rosszul, de amikor túl közel kerültünk a feljutást jelentő helyekhez, a vezetők mindig azt mondák: nono, Tóth úr, nono! Csak semmi bravúrkodás, jó nekünk itt, a másodosztályban.1

11 évet húztam le Finnországban, a Kraft csapatában. A feleségemmel remekül éreztük magunkat, ám anyagilag nem volt nagy „durranás” az északi kaland. 1997-ben hazatértem, az újpesti ifik és juniorok edzője lettem, ám új vezetők érkeztek a Megyeri útra, akik nem számoltak velem. Ezért inkább elfogadtam az MLTC ajánlatát.2


Mátyásföldi LTC, ?-?

...
forrás
Készült az
1 - http://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/ket-vb-n-jart-34-ezres-a-nyugdija-a-maiak-a-cipomet-sem-vihetnek-2564559
2 - Népszava, 2001.04.28
íársainak, interjúinak felhasználásával.
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: magyarfutball.hu
  2022.08.27, 14:17 (szerk.: 2022.08.27, 17:12)
  Hihetetlen, hogy Jokka is elment.. Annyi erő volt benne, hogy azt hittem, örökké élni fog. Remek, klasszikus balbekk volt, gyors, jól helyezkedett, és a becsúszásai èlményszāmba mentek. Nagy kedvenc volt. Részvét a családnak..

  Tóth Jokka az Újpesti Dózsa és
  a Pécsi Dózsa örökkifjú Jokkája, a 70-es, 80-as évek legjobb magyar balhátvédje, gyerekkorom egyik kedvenc játékosa. Ö volt az igazi klasszikus balhátvéd, akit imádtak a lila-fehér szurkolók, és ő is nagyon szerette őket.
  Nyugodj békében Jokka.

  Volt szerencsém ellene játszani a BLSZ-ben, igaz ő már 50 körül volt, én talán még 30 se. Élmény volt látni, hogy milyen alázatosan, de rutinnal és hatékonysággal játszott a nála gyorsabb csikók ellen. Úgy látszik odafenn új csapatot építenek az újpestiekből. Jobb lenne idelent is...

  Pályafutása végén játszott a Mátyásföldi MLTC-ben BLASZ szinten. Furcsa, hogy a 65. születésnapján készült interjúban sincs megemlítve. Tudom, hogy neki nem az volt pályafutása csúcsa, de nekünk mátyásföldi - akkori - fiataloknak nagyon sokat jelentett látni játékát. Sajnos most ő is elkövette élete legnagyobb helyezkedési hibáját, nyugodjék békében.

  Életemben először nemzetközi meccsen a Köln ellen voltam kint, majd az Aberdeen ellen mérkőzés is örök nyomot hagyott bennem. Évekig volt kint szobám falán a hatalmas skót zászló, amelyet az újságíró-páholyban a mellettem ülő kedves skót pártól kaptam a mérkőzés végén.
  Jokka akkoriban az Újpest és a Válogatott meghatározó játékosa volt - számomra gyermek számára - egy biztos, megbízható pont a magyar csapatban. Mint ahogy Kardos József szintén a biztos pontot jelentette. Érdekes volt számomra, ahogy fel-fel harsant a "táncolj Törő" rigmus - amikor a kilences játékos perdült fordult. Fekete Lászlót láttam már korábban a Volánban játszani és Kiss Sándor igazi lesipuskásként lövöldözte a gólokat elöl. Kisznyér Sándor pedig mintegy fazont adott a játéknak. Furcsa volt hogy Szendrei kapus veszekszik a védőkkel, az ellenfél helyzete után. Gyerekként meghatározó fociélményt kaptam ezektől a számomra személyesen mai napig ismeretlen játékosoktól.
  Köszönöm!
  Nyugodjon békében Jokka!

  Elfelejtik megemlíteni, hogy Jokka a Mosoni Vasas-ban kezdte a focit,Mosonmagyaróváron.Lehet, hogy valaki csak Kühne-ként emlegeti. Már nem létezik ,pedig ez a város anno 3 klubnak is helyet adott. Mofém, Kühne, Motim. Ez a múlt! Kerültek ki ebből a városból remek játékosok.

  Gyerekként hétről hétre láttam Pécsen. Szerettem odaadó játékát. Én mint a pécsi serdülőben szereplő játékos nagy csalódásnak éltem meg, hogy kiesett Jokkával 1975-ben a PMSC. Ebben a "bravúrban" benne volt Katzirz Béla, Kocsis István, Zombori Sanyi, Id. Dárdai Pali és más válogatott, vagy válogatott közeli játékos. Újpestre távozott, ahol évekig alapember volt. Érdekes egy játékos volt aki ellen nem tudott jól teljesíteni, a véletlen folytán egy fiatal pécsi srác Nagy Imre rendszeresen kicselezte, becsapta. Mire leírtam eszembe jutott még egy a salgótarjáni Szoó sem lehetett kellemes ellenfele. A többi jobbszélsőt viszont leradírozta itthon és külföldön is. Még egy kissé szomorú emlékem róla, hogy, bár nem vagyok lila szurkoló, de pár jobb meccsre kimentem Újpestre. 20 éve találkoztunk a Megyeri úti stadion bejáratánál. Akkor ő 50-es évei elején járt. Egy kopott bőrdzsekiben szerényen próbált átjutni a biztonságiakon, akik nem ismerték meg. Én egy újpesti tulajdonosi körhöz tartozó ügyfelemtől VIP jeggyel mentem be és szóltam a beengedőknek, hogy egy újpesti és válogatott legenda az úr, nehogy már ne jöhessen be. Beengedték. Velem a VIP-be is bejöhetett, de megmaradt bennem, hogy ennyi a világ dicsősége, hogy egy Tóth Jokkát majdnem elzavartak a bejáratnál, elszomorító volt. Igaz ebben az időben - húsz éve - Flóri bácsival is megesett hasonló a Fáy utcában. Albert Flórián szerette a játékoskijáróból nézni a meccset. Egy alkalommal odament hozzá egy biztonsági ember, hogy mit keres itt, ki maga. Mondta, Albert Flórián vagyok. A biztonsági ember elzavarta, ez volt az utolsó alkalom, hogy a Császár kiment a Vasas stadionba. Ami szomorú, hogy persze nincs mód mindenkinek a kezét fogni, meg piáltak, vitathatatlan - Törő, Kard, Jokka -, de klasszisukhoz és szolgálataikhoz méltatlan körülmények között mentek el. Nyugodjanak békében!

  A 70-80-as évek legjobb magyar balhátvédje, Eu-ban bárhol megállapodás volna a helyét. Nagy munkabírású, megbízható, remek játékos volt. Hogy lehet, hogy generációk legjobbjai alkeszek lesznek ahelyett, hogy pályafutásukhoz méltó szerepet kapjanak a hazai futballban? Hogy lehet évtizedek óta ennyire silány, elviselhetetlen és inproduktív a magyar futballközeg?

  https://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2907889
   
 2. avatar: fgymat
  2022.08.12, 17:49 (szerk.: 2022.08.12, 18:21)
  Megemlékezés a csütörtökön elhunyt, Jokkának becézett válogatott labdarúgóról.

  24.hu
   
 3. avatar: fgymat
  2022.08.12, 04:19
  Életének 71 évében elhunyt Tóth József (Jokka) az Újpest 56-szoros válogatott labdarúgója.
   
 4. avatar: magyarfutball.hu
  2021.12.06, 12:22
  A játéka jóval megelőzte a korát, a mai balfutó bekkek kiváló megtestesítője volt, a pályán nem látszott rajta visszahúzódottság soha...további jó fröccsöket,söröket!

  Egykori fardistaként: az elmúlt 50 év legjobb magyar balbekkje.

  Fizikálisan, dinamikában ugyanúgy kilógott felfelé a magyar mezőnyből, mint manapság Kleinheisler.

  Nekem nagyon tetszett a salvadoriaknak pöckölt gólja. Nem feltétlenül olyan befejezést várna az ember egy balhátvédtől, de Jokka bá képes volt arra is. Szerintem a celldomolki galancza is megdicsérné, ha írna még ide. Jokka bá érdemben mindössze egy évig edzősködött Dorogon, így trénerként nem vett részt a magyar futball lezüllesztésében, a lötyögésben, az uram-bátyám kapcsolatrendszerben és a tippmixes fogadási csalásokban, ezért nincs is miért mindezekről fanatikusan kussolnia.

  Szerintem is kiemelkedő egyénisége volt a magyar balbekkek mezőnyének, ő volt az a dózsás, akit nem lehetett utálni.

  Ha pályán volt, elsősorban őt néztem. Messziről is felismerhető stílusa volt a játékának, a mozgásának. Nem játszott bonyolultan, mégis volt valami irányítói jellege, mert egy-két fokkal intelligensebben és technikásabban játszott még a jobbfajta balhátvédeknél-balszélsőknél is. Technikásan persze csak ballal, mert a jobbot csak támaszkodásra használta. Az ő idejében szerencsére még nem volt divat a tükörszélső.
  A Coppellel való szerencsétlenségért azért is nagy kár, mert nemhogy alattomosnak nem, de még kemény védőnek sem igazán lehetett nevezni Jokkát. A védekezést is amennyire lehetett, technikailag elegánsan, tisztán oldotta meg. Sajnos a nyolcvanas évek focija hírhedett volt a pályafutástönkretevő mészárosokról, és az ilyeneket szülő játékmodorról, de Jokka a tragikus eset ellenére sem számít közéjük.

  https://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2863649
   
 5. avatar: magyarfutball.hu
   
 6. avatar: Longinus
  2016.07.15, 20:02 (szerk.: 2017.06.18, 11:02)
  képTóth József a magyar válogatott csapatkapitánya (1982). Kép: Retro foci képek/Facebook
   
 7. avatar: Zsorzsinju
  2016.02.23, 18:33 (szerk.: 2016.02.23, 19:51)
  Beceneve:
  "Jokka"
   
 8. avatar: magyarfutball.hu
   
 9. avatar: pirospont