magyarfutball.hu

fénykép helye
alias
Kard
Kardos Jóska
nemzetiség
Magyarország
életkor
† 62 évesen elhunyt
(64 éve született)
poszt
hátvéd
kapcsolódó személy
kapcsolódó weboldalak

játékos

pályafutás
Nagybátonyi Bányász
- 1978
Salgótarjáni TC
1978
Újpesti Dózsa
1978 - 1987
Vasas SC
1987 - 1989
Apollon Kalamaria
1989 - 1989
Dunakeszi VSE
1989 - 1990
Váci Izzó MTE
1990 - 1990
eredmények / elismerések
3-szoros magyar kupagyőztes (Újpesti Dózsa 1982, 1983, 1987)
Az év labdarúgója (1983)

edző

pályafutás
Dabas
1993 - 1994
Pásztói FC
1994 - 1995
Nagykáta SE
1995 - 1996
Komáromi FC
1997 - 1999
Kiskunfélegyháza
1999 - 2000
Újpest FC - utánpótlás
? - ?
Komáromi FC
2000 - 2001
Petőfibánya
? - ?
Ózdi Kohász
2002 - 2002
Budakalász
? - ?
Tököli VSK - utánpótlás
? - ?
Kőbányai ISE
2010 - 2011
Szent Pál Akadémia
2011 -
eredmények / elismerések
?
fénykép helye

Salgótarjáni TC, 1978

Szülővárosomból, Nagybátonyból igazoltam a Stécéhez, ahol olyan nagyságok játszottak, mint Répás, Básti, Kajdi vagy Szoó. Lakat Karcsi bácsi volt az edző, Szojka Feri bácsi a pályaedző. Megnyertük az NB II-es bajnokságot, és éppen csak betöltöttem a tizennyolcat, amikor megkeresett az Újpesti Dózsa. A Debrecen érdeklődött elég komolyan, igaz, csak másodosztályú volt a DVSC, és mentem is volna szívesen, annál is inkább, mert öt ifiválogatott játszott akkor a csapatban. A Debrecenből indult későbbi válogatott Sallai Sanyival a mai napig szoros baráti kapcsolatot ápolunk. Csak egy valami volt, ami elrettentett. Mégpedig az, amikor megkérdeztem, hol fogok lakni. Kivittek a debreceni pályaudvarra, és mondták, hogy a vasútállomáson, szinte a mozdonyok közvetlen szomszédságában lévő vasúti szálláson. Vendégszobában. Nos, megköszöntem a lehetőséget, és így kerültem a Megyeri útra, de meg kell mondjam, ha normális szállást kínálnak, akkor Debrecenbe igazoltam volna. Már csak azért is, mert féltem, hogy nem kerülök be Törőcsikék közé.1


Újpesti Dózsa, 1978-1987

Mivel Bíró Tóni Újpestről került kölcsönbe Tarjánba, s ontotta a gólokat, a Stécé érthetően ragaszkodott hozzá. Velem meg úgy voltak, hogy nem vagyok még kiforrott játékos, nekik egyelőre a gólerős Bíró többet ér a frissen felkerült csapatban, mint én. Így aztán Tóni maradt, én meg csomagoltam, irány a Megyeri út. Más kérdés, hogy nem bántam meg, így jártam jól, így lettem válogatott. S bár fölösleges rajta spekulálni, de egyáltalán nem biztos, hogy Tarjánban is az lettem volna.
Csodálatos társakkal futballozhattam együtt. Mégis, remélem, nem sértek meg senkit, azt gondolom, s nem vagyok egyedül a véleményemmel, hogy a Megyeri úton nem találtunk hazára. Több mint kétszáz meccset játszottam a Dózsa színeiben, mégis hamar elfelejtettek. Mintha soha nem jártam volna a Megyeri úton.

A Válogatottban való első mérkőzésemen Ausztriában játszottunk barátságos mérkőzést 1980. október 8-án a Práterban. Kikaptunk 3-1-re, de nekem azért felejthetetlen az a meccs. Utána még harminckét alkalommal játszhattam a válogatottban. Fájó emlék, hogy Mészöly 1982-ben úgy határozott, a Békéscsabán játszó Kerekes Attilát viszi ki az én posztomon a spanyolországi világbajnokságra. Mit mondjak, mellbe vágott.1

'84-ben az ETO volt a legjobb akkor Magyarországon, s a Verebes-mágia engem is megbabonázott, és szerettem volna a Mágussal dolgozni. Aztán az is közrejátszott volna a klubváltásban, hogy elég rossz volt a viszonyom Temesvári Miklóssal, a Dózsa edzőjével.
Mentem én, ’84 nyarán másfél hónapot együtt is edzettem a csapattal, készültem a bajnoki rajtra, még a környékbeli falvak kocsmáiban rendezett közönségtalálkozókon is megjelentem. De egy nappal a szezonkezdés előtt a BM-ből jöttek értem Pestről teherautóval, azt mondták, mennem kell vissza Újpestre, és kiköltöztettek a győri lakásból. A történethez tartozik, hogy lejárt a szerződésem a Dózsánál, ám akkor még nem olyan világ volt, még Nyugaton sem, hogy oda igazolok, ahova akarok, a volt klubom pénzt kérhetett értem, vagy akár igényt is tarthatott rám. Ez utóbbi történt.
Azért a Belügyminisztérium csapatában sem volt rossz futballozni, például nyolcvanötben lakást kaptam a Kaszásdűlőn, és soron kívül autót. A telefonra sem kellett várni. Kisebb ügyeket is el lehetett intézni, így például gyorshajtásról sosem jött csekk. Ja, és még az elején az, hogy nem voltam katona, pontosabban havonta csak egyszer be kellett menni, lepecsételtetni a papíromat. Sok pénzt nem lehetett keresni nálunk, vidéken több volt, de azért nem volt rossz dolgunk. És rossz csapatunk sem, csak épp bajnokságot nem tudtunk nyerni.2

Most, visszanézve még inkább látom, hogy nem voltam profi. Nem mondom, talán jó játékos voltam, és a pályán mindig mindent megtettem a győzelemért, ám pályán kívül már nem voltam profi. Szívtam a cigit, zabáltam a süteményeket, nem úgy éltem, ahogyan egy igazi profihoz illik.1


Vasas SC, 1987-1989

...

Apollon Kalamaria, 1989

Én Szalonikibe mentem az Apollon Kalamariához. Mindennek az ellenkezője volt, mint amit ígértek. Rossz körülmények között készültem, homokos pályán edzettünk, de sokkal több volt a pénz, mint itthon. Mégsem húztam egy évig sem. Aztán a Nagy Anti hívott Svájcba, Yverdonba, náluk is edzettem, de ma sem tudom, miért, egyszer csak gondoltam egyet, beültem a kocsiba, és hazajöttem. A Vácból mentem „nyugdíjba”.2


Dunakeszi VSE, 1989-1990

...

Váci Izzó MTE, 1990

...
forrás
Készült az
1 - archivum.magyarhirlap.hu
2 - archivum.magyarhirlap.hu
írásainak, interjúinak felhasználásával.
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: fgymat
  2022.10.26, 14:09
  Budapesten hunyt el.

  Ezt hol írják a cikkben? Azt írják kórházban hunyt el, de azt nem, hogy melyik volt az a kórház.
   
 2. avatar: Zsorzsinju
   
 3. avatar: bbsz
  2022.07.30, 19:18 (szerk.: 2022.07.30, 19:24)
  Vágya: játszani az UEFA-tornán

  Neve: Kardos József.
  Született: 1960. Salgótarján.
  Magassága: 185 centiméter.
  Súlya: 80 kilogramm.
  Foglalkozása: A 209. számú nagybátonyi szakmunkásképző intézet III. d osztályos tanulója.
  Klubja: Nagybátonyi Bányász.
  Edzője: Betes Gyula.
  Posztja: beállós.

  Ugyanolyan fiatal, mint annyi ezer és ezer az országban. Ugyanúgy szereti a zenét, a szórakozást, mint kortársai. De őt a természet még egy jó adag tehetséggel is megáldotta.
  Horváth Mihály, az intézet testnevelő tanára mondta róla: „Kevés ilyen jó adottságú srác kergeti mostanság a labdát Kitűnő fizikai felépítésű, jó fejelőkészséggel rendelkezik. Gyorsaság tekintetében még sokat kell fejlődnie, de hát... Ideje van, rajta múlik milyen labdarúgó formálódik belőle."
  Kardos József atlétikával kezdte, de a labdarúgás lett az igazi sportága.
  Nagybátonyban 1974-ben mutatkozott be az ifjúsági csapatban. Középpályás poszton játszott eleinte, végül a beállós szerepkörben találta fel magát a legjobban. Feladata az ellenfél legveszélyesebb csatárának a kikapcsolása. Nem véletlenül, hiszen fejjel, lábbal egyaránt jól rombol. Dicséretére legyen mondva, még góllövésre is futja erejéből. Tavaly az ifiben 8-10 alkalommal talált a hálóba, legtöbbször szögletrúgást követően fejjel, vagy távoli lövéssel volt eredményes. Egyébként az országos ifjúsági bajnokság Miskolci csoportjában, a múlt évben kivívott hatodik helyezés az ő jó játékának, góljainak is köszönhető.
  Kardos József már két éve, hogy tagja a megyei ifjúsági válogatottnak. Egy évvel ezelőtt a nyolcaddöntőig jutottak el a nógrádi fiúk, s a nagybátonyi labdarúgó akkor sem okozott csalódást. Az SBTC egyik labdarúgója, Taskó András mellett Kardos is meghívást kapott az országos ifjúsági válogatott keretbe.
  Az edzőmérkőzéseken nagyon igyekezett. A válogatott szakvezetője Rákosi Gyula elégedett volt, de a gyorsaság növelésére felhívta a figyelmét.
  A keret a jövő évi UEFA-tornára készül. Mi is lehetne egy fiatal labdarúgó számára a legközelebbi cél? Bekerülni, gyökeret verni az ifjúsági válogatottban. Erre edzésmunkája, sportszerű életmódja következtében minden reménye megvan.
  Kardos József öt alkalommal már a nagybátonyiak első csapatában is helyet kapott a beállós, illetve középpályás szerepkörben. Legjobban a Papp J. SE ellen játszott. Mindenesetre hozzá kell edződnie az NB III légköréhez.
  A labdarúgás mellett kedvenc időtöltése a horgászás, s szórakozás az intézet ifjúsági klubjában. Mostanában azonban kevesebb idő jut erre, mert készül a lakatos szakmunkás-vizsgára. Szeretne ezen az akadályon is sikerrel túljutni.
  Életében ezek után új fejezet kezdődik, de a pályán még sok nehéz 90 perc vár rá. A csatárok nem szeretik a védők megkülönböztetett figyelmét. Minduntalan igyekeznek a nagybátonyi beállós életét megkeseríteni. Mindig kínálkozik azonban alkalmas pillanat a közbelépésre...
  És Kardos József kihasználja ezeket a pillanatokat. Egy-egy határozott figyelmet érdemlő szereplése bizonyíték erre.
  (Adorján László)

  Nógrád, 1977. június 22.

  A Nagybátonyi Bányász 1977-ben búcsúzott az NB III-tól, az őszi szezonban Kardos József a megyei I. osztályban szerepelt csapatával, innen került Salgótarjánba.

  Hírek az STC-ből
  ...
  Örvendetes, hogy a városi sportkör megalakulása kapcsán a labdarúgószakosztály a 20 meglevő mellé négy új státuszt kapott. Így a keret tagja lett az ifjúsági válogatott Kardos József, akit leigazoltak a Nagybátonyi Bányászból.
  ...

  Nógrád, 1978. február 5.
   
 4. avatar: magyarfutball.hu
  2022.07.30, 13:15 (szerk.: 2022.07.30, 13:20)
  Sajnálom, nagy harcos volt a középpályán, de belső védőként is helytállt. Amikor az ETO-hoz igazolt volna, a szövetségnél eltiltással fenyegették, így maradt Újpesten. Az A-válogatottban három gólt szerzett egyébként (a görögök ellen Eb-selejtezőn, a törökök ellen barátságos meccsen és az osztrákok ellen vb-selejtezőn); valószínűleg az olimpiai válogatottban lőtt találatát is odaszámolta a cikk írója, úgy jött ki a négy. Ahogyan LI2 írta, ő a '86-os vb-keretünk első halottja.

  Nagyon sajnálom, remek hátvéd volt, szerintem a legtehetségesebb hátvéd volt a 80-as években. Emlékszem, talán 84 elején nyertünk Spanyolország ellen 1-0-ra Garaba góljával egy barátságos meccsen, Kardos azon a meccsen úgy játszott, hogy olyan szintű középhátvéd játékot én azóta sem láttam sehol. Mezey nyilatkozta is, hogy 10-es osztályzatot érdemel Kardos azért a játékért.

  "Ződként" is csak az jut eszembe, hogy ha '86 kapcsán nem annyira őszinte és nem áll bele a "tudjukkikedvence" Tésztásba, akkor talán ezen a portálon is kiérdemelt volna egy méltóbb bejelentést. Őszintén becsültem benne, hogy miközben elmondta ő/ők miben hibáztak, azt sem titkolta el, amit elvileg ennek az országnak "központi utasításra" nem lett volna szabad megtudni. Már akkor partvonalon kívülre került a "feleslegesen nagy pofája" miatt. Kvázi pont ugyanúgy járt, mint később Vass Ádám, amikor mesélt az eladott U-21 meccsekről. (Szerbia 0:7, Szlovákia 1:4, Wales 1:4)
  Isten nyugosztalja!!!!!

  Két egykori Újpesti kiválóság röviddel egymás után, ez nem jó hír, Törőcsik András után Kardos József is elment. Kard az Újpestben összesen 300 meccset játszott, ebből 229 NB I-es meccs és 37 gól fűződik a nevéhez, 1983-ban "Az év labdarúgója” címet is kiérdemelte. Az 1980-as évek egyik meghatározó magyar labdarúgója volt, nagy munkabírású, népszerű játékos.
  Nyugodj békében..

  Bennem Kardos Jóska válogatott szereplései közül leginkább az 1984. áprilisi isztanbuli 6-0-ás győzelmünk maradt meg, amin gólt is szerzett. Nyugodjon békében!

  Egyike azoknak akikre igaz a mór megtette kötelességét a mór mehet. Visszavonulása után nem sokat törődtek már vele. Ha jól tudom komolyabban cukros volt. Megrázott a halála, mint nemrég Törőé is. Ilyenkor nem számít a Fradi vagy Újpest! Nyugodjék békében!

  Hát őszintén megmondom szegény Kardosról sosem éppen a zsenialitás jutott az eszembe. A Mezey-féle csapat éppen arról volt híres hogy négy nem túl iskolázott középhátvéd meg emberfogó (Nagy Antal, Kardos, Garaba, Róth) alkotta a tengelyt és az erre épülő tolódásos taktikával játszották le az ellenfeleket. Egyszer megnéztem utólag a híres rotterdami győzelmet, és a második félidőben vagy 3-4-szer ismétlődik a jelenet hogy Kardos végzi el a kirúgást és izomból kibikázza a labdát taccsra, a többedik ilyennél már a közvetítő Vitray is tesz valami megjegyzést. Szóval inkább nagy harcos volt ő mint zseni

  Kardos József számomra elsősorban "erős" testi adottságait jól kihasználó játékos volt és jól illeszkedett a Mezey féle játékstílushoz. Azt meg hogy zseni volt-e, nem tudom, de az ismerősei azt mondják, hogy rendes ember volt - és ez itt a lényeg...

  Nagyon jó "anchorman", elősöprögető volt. Relatíve lassú volt, de kitartó, szívós, rakkolós, párharcokban erős földön is és levegőben is. Ütemérzéke nem volt túl fényes, ezért gyakran vette fel emberét szorosan, akár 35-40 méterre saját kapujától, levegőt sem hagyva neki. söprögetőként pedig kiválóan irányította a védelmet is, a középpályát is. Fradistaként is elismerem a játékintelligenciáját, az Újpest csapatkapitánya azért csak nem egy tökfilkó volt, ezt senki sem gondolhatja komolyan. Pláne, hogy egy halk szavú, sportszerű, nem reklamáló ember volt. Nyugodjék békében...

  Egészen kiváló futballista volt. Nagyszerű megindulásai voltak hátulról. Verebes vinni akarta Újpestről a nagy Rábába, de nem engedték. Néhány éve NBII-es meccsen láttam MLSZ ellenőrként.

  Szegény Kard! RIP!
  Vele még Csank is alkudozni kényszerült Vácott.
  Józsi, itt nincs több cigi.
  -Akkor én már mentem is.
  Jó, de akkor legalább úgy, hogy a többiek ne lássák. Nekik tilos.
  -Rendben. De úgyis tudják, hogy szívomsmiley

  Kint voltam az osztrákok ellen, meg az AEK, Köln es az Aberdeen ellen ( is ). Szerettem a játékát. Kicsit darabosan fordult,de nagyon jól helyezkedett. A megindulásai mindig színt vittek a játékba.
  Nagy kár, nem volt meg öreg.
  Részvétem a családjának. :-(

  https://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2905425
   
 5. avatar: fgymat
  2022.03.22, 16:47
  1960. március 22-én született (minden 80-as években megjelent újság, könyv ezt írta), a március 29-ei dátum hibás, Kozák Péter - Ki kicsoda a sportéletben 1994-es könyvből vette át mindenki.
   
 6. avatar: magyarfutball.hu
  2020.03.30, 18:07 (szerk.: 2020.04.09, 12:32)
  1984 nyarán Szániel meg Verebes vitték volna a Rába ETO-hoz, de mivel Kardos a szerződése lejárta előtt már Győrben edzett, a Dózsa vezetősége ráijesztett, hogy szerződésszegés miatt eltilthatják, így maradt Újpesten még három évig. Remélhetőleg pár évvel ezelőtti szívproblémájából felgyógyult. Isten éltesse!

  Kard nagyon jó kis (nagy) játékos volt. Kár, hogy a mexikói vb nem sikerült a csapatnak.
  A Dózsával nagyon jó meccseket játszottak a Kek-ben (?), nem volt véletlen a Köln érdeklődése.
  "Strack két góljával 1-1 az állás"
  Fekete Laci csuka fejese óriási volt!
  Utána az Aberdeen ellen is kevésen múlt a tovább jutás.

  Így van, ahogy már többen is utaltak rá, a cikkből kimaradt, hogy majdnem az ETO-ba igazolt, itt edzett, a MÁV-DAC elleni edzőmeccsen ott ült a padon civilben Verebes mellett, de aztán megzsarolták, megfenyegették. Pályafutásához, de a kor magyar fociképéhez ez a történet is hozzátartozik

  Isten eltesse sokaig!! Csupasziv jatekat mindig nagyon szerettem.Nem csoadalom,hogy vitte volna a Koln,mert annal a posztjan jatszo Steinernel o tobbet tudott.

  amikor a dozsabol a vasasba igazolt, Vass Istvan Zoltan igy kommentalta a dolgot a korkapcsolasban: "a helybéli cukrászok nagy örömére..."

  A játékban és habitusában Noskó Ernő - időben távoli - utóda. Kis súlyfelesleggel valóban mindig küzdött, de ezzel együtt is mondhatjuk, hogy bár sok ilyen játékosunk lenne manapság. Egy életerősebb magyar ifjúság tagja volt még, nem világsztár, de az ő generációját követően nagyon megritkultak a hozzá hasonló képességű játékosok is.

  Én is szerettem a játékát. Kár, hogy nem tudta magát komolyan kipróbálni külföldön, az ő hajtós stílusa ma is bejönne.

  Kardos Józsi! Kedveltem a játékát. Bennem a beindulásai maradtak meg, ahogy félpályánál nekidurálta magát, szinte egyenesen vezette a labdát a kapu felé oszt mindenféle ördöngös csel nélkül átment az ellenen.

  Kívánom, találja meg a boldogságot és legyen még sok kerek évfordulója!

  https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9018138&token=b527fe329ba5ee12e76bc5936f8f6f6d
  http://www.nemzetisport.hu/nso_cikkhozzaszolas/?cikk_id=2755243
   
 7. avatar: magyarfutball.hu
   
 8. avatar: Longinus
  2015.06.08, 08:01
  képKardos József akcióban agy ZTE elleni mérkőzésen. Látszólag lomha, lassú játékosnak tűnt, de ha megindult, sokszor megállíthatatlan volt. Viszonylag sok gólt lőtt védő létére, és néha játszott középpályást is. Kép forrása: Facebook/ Retro foci képek
   
 9. avatar: magyarfutball.hu