magyarfutball.hu

Vasas SC - Újpesti Dózsa SC 1 : 4 18:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
videók
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2016.12.13, 21:33 (szerk.: 2016.12.13, 21:38)
    Nyert a Honvéd, de nyomában a Dózsa

    Kiss Sándor tízes osztályzatot kapott

    Ú. Dózsa—Vasas 4-1 (2-0)

    Népstadion, 25 000 néző. Vezette: Nagy B. (*****) (Nagy M., Büki).

    Ú. Dózsa: Szendrei 6 — Szűcs 5, Kovács 6, Sarlós 6, Tóth 6 — Ambrus 5, Kardos 6, Kozma 7, Kisznyér 8 — KISS S. 10, Fekete 7.
    Edző: Temesvári Miklós.
    Vasas: Leboniczky 7 — Pecha 6, Híres 4, Komjáti 5, Csorba 4 — Balogh 6, Kiss L. 5, Rixer 5 — Zvara 4, Izsó 5, Kuti 6.
    Edző: Mészöly Kálmán.

    Csere: Zvara helyett Birinyi dr. (6) a szünetben, Csorba helyett Csík (—) a 64., Ambrus helyett Szebegyinszky (—) a 69., Fekete helyett Horváth (—) a 86. percben.

    Gólszerző: Kiss S. a 4., Kiss S. a 43., Kiss L. (11-esből) az 59., Kozma a 80., Kiss S. a 84. percben.

    Sárga lap: Híres a 70. percben.

    Szögletarány: 9:7 (5:3) a Vasas javára.

    (A Népstadionban legutóbb játszott két mérkőzés alacsony színvonalát, a futóverseny miatti megközelítési nehézségeket és a televízió esti műsorának „elszívó” hatását tekintve is érthetetlenül kevés néző várta a pályára lépő csapatokat. Bántóan sok volt az üres hely, ezért a nézőszámot a szünetben becsültük meg. Addigra ugyanis kiértek a Honvéd és a Fradi nézői is.)

    A Vasasnak volt először helyzete: jobb oldali szöglet után nagyszerűen szállt a labda a kapu torkában helyezkedő Balogh lábára, de le akarta kezelni, és elpattant tőle. Az ellentámadásból az Ú. Dózsa a 4. percben megszerezte a vezetést. Kisznyér vezette fel a labdát a balösszekötő helyén. Észrevette, hogy a másik oldalon senki sem vigyáz Kiss Sándorra, átívelt hozzá. A csatár annyira egyedül volt, hogy nyugodtan maga elé tehette a labdát, megnézhette a kaput és a kapust is, és 14 méterről, nagy nyugalommal helyezett a jobb alsó sarokba. 1-0

    (A Vasas beállósa és söprögetője, Komjáti és Híres közül az egyik rendszerint segíti a támadójátékot is. Most Híres ment előre fejelni. Ezt eddig csak dicsérni lehet. Azt azonban a mérkőzés értékelésekor nyilván számon kéri majd Mészöly Kálmán, hogy a középpályások közül miért nem húzódott hátra Híres helyére valaki?! Az ellenfél egyetlen húzása, egy jó keresztlabda miatt a saját kapu előtt emberhátrányba kerülni — megengedhetetlen luxus!)

    A gól után a Vasas percei következtek. Mezőnyfölénybe kerültek a piros-kékek, és a 18. percben nagy lehetőségük nyílt az egyenlítésre is. Izsó beadását Kiss L. közelről fejelte kapura, a hanyatt eső Szendrei csak beleütni tudott a labdába. A berohanó védők szögletre mentettek. A 26. percben egy gyors visszavágás végén Fekete fejelt tíz méterről elvetődve, magasan a kapu fölé. Hosszú percekig csak „üldözték” a játékosok a labdát. A két 16-os között folyt a játék. A 43. percben azonban villant egyet a Dózsa bal szárnya, és a Vasas-védelemnek nem volt ellenszere. Kisznyér mélyen hátulról indulva a bal oldalon vezette fel a labdát. A Vasas 16-osa előtt keresztbe futó, majd hirtelen kapura kanyarodó Kiss S. elé tálalt, aki 13 méterről ballal nagy gólt lőtt a bal sarokba. 2-0

    (Nagyon fájt a gól a Vasas-szurkolóknak, de ezt az akciót ők is, mindenki megtapsolta! Nagyszerű volt a labdát vezető játékos helyzetfelismerése, Kiss pedig úgy fejezte be az akciót, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Ha nálunk ilyent számon tartanának, ezzel a góllal jó eséllyel lehetne pályázni a hónap legszebb gólja címért!)

    SZÜNET UTÁN
    sem változott a játék képe. A Vasas támadgatott, az Ú. Dózsa pedig gyors kontrákkal veszélyeztetett. A 47. percben Kiss S. lefutotta az egész Vasas-védelmet, már túljutott a kapujából kimozdult kapuson is, de Leboniczky bravúrosan , visszafelé vetődve leszedte lábáról a labdát. Két perc múlva Izsó cselezte le magát az alapvonalig, éles, veszélyes beadását Szendrei lábbal hárította! Birinyi dr. távoli bombáját öklözve védte a Dózsa kapusa, majd az 52. percben Fekete a félpályánál elcsípett egy átadást, kicselezte a keresztező Hírest, rávezette a labdát Leboniczkyra, de a befejezés pontatlanra sikerült: a labda kipattant a kapusról. Felélénkült a játék, és az 59. percben szépített a Vasas. Izsó átadását Kiss L. a lesre helyezkedő védők mögött lekezelte, egy csellel el akart menni az őt támadó Szendrei mellett, de a kapus az ötös sarkánál buktatta. Vitathatatlan 11-es! Kiss L. a büntetőből, a jobbra mozduló kapus mellett a kapu bal oldalába helyezett. 2-1 Birinyi dr. bombázott közelről magasan fölé, aztán Kisznyér kihagyta az est legnagyobb helyzetét! A kaputól tíz méterre mellel levette a védők fölött átszálló labdát, mindent gondosan megnézett, értékelt és — négy méterről a kap u mellé helyezett... A 70. percben Híres csak buktatni tudta a kapura törő Feketét, sárga lapot kapott érte. Gyors, változatos, élvezetes volt a mérkőzés! Kisznyér élesen kapu elé csavarodó szabadrúgását Sarlós estében alig fejelte mellé. És aztán, a mérkőzés hajrájában még láthattunk két nagyon szép újpesti gólt! A 80. percben a védelem segítésére hátrahúzódott Kiss S. észrevette, hogy a még saját térfelén helyezkedő Kozmának több méter előnye van a túl bátran kitámadó Vasas-védőkkel szemben. Eléje kanyarította a labdát, és Kozma 40 méteres labdavezetés után a kifutó Leboniczky mellett a kapu közepébe helyezett. 3-1 És még nem volt vége!... A 84. percben Fekete a jobb szélen elvette a labdát Csíktől, villámgyorsan elfutott, a félpálya közepéről a középen helyezkedő Kiss S. elé ívelt, aki kicselezte a kifutó Leboniczkyt, aztán a kétségbeesetten hátrafutó Hírest és Komjátit is, utána lőtt hat méterről, félmagasan a bal sarokba. 4-1 A bíró egy percet hosszabbított és ezzel lehetőséget adott Komjátinak arra, hogy hat méterről a bizonytalan Dózsa-védők között megcélozhassa a kaput. De elhibázta. Értetlenül csóválta, fogta a fejét: bizony, ez volt a nehezebb megoldás!

    ★ ★ ★ ★

    Nehezen melegedtek játékba a csapatok. A Dózsa gyors gólja megijesztette a piros-kékeket, és — régi magyar betegség! — az eredmény féltésére, óvására késztette az újpestieket. Aztán, ahogy teltek a percek, taktikailag érdekes arculatot öltött a játék. Mezőnyben a Vasas adogatott. Sok adogatással, olykor felesleges oldalpasszokkal is, szőtték az akciójukat. Mezőnyfölényben játszottak, náluk volt többet a labda, de a kapuig csak egyszer-egyszer jutottak el. Fölényükben közrejátszott, hogy a lila-fehérek átengedték a területet. Egy-két elöl hagyott csatár kivételével behúzódtak a 16-osuk elé, ott élő falat vontak a Vasas-támadók előtt, és ha hozzájuk került a labda, villámgyorsan lendültek ellentámadásba! Mind a négy góljukat így érték el, és ha a többi újpesti támadó is olyan jól kihasználja a helyzeteit, mint Kiss Sándor, még nagyobb különbségű vereséget mérhettek volna ellenfelükre! Fölényükre jellemző, hogy a Vasas kapusának, Leboniczkynek a teljesítményét magas osztályzattal kell értékelni, mert háromszor is százszázalékosnak tűnő gólhelyzetben hárított. Többet tett tehát, mint amit egy kapustól várni lehet. A mezőny kiemelkedően legjobb játékosa Kiss Sándor volt, aki három gólt rúgott, a negyedik előtt ő indította nagyszerű labdával Kozmát, és ezen túl is minden megmozdulása veszélyt jelentett a Vasas-védelemre, Leboniczky kapujára. Nem egy megoldását nyílt színi tapssal jutalmazta a közönség!

    Temesvári Miklós: — Örülök, hogy ilyen jó, színvonalas mérkőzésen sikerült megérdemelt győzelmet aratnunk.
    Mészöly Kálmán: — Annyi kínálkozó lehetőséget hagytunk kihasználatlanul, hogy a mérkőzés nem is végződhetett másképpen.


    Népsport, 1984. április 15.
     
  2. avatar: heimo
    2016.12.13, 20:57 (szerk.: 2016.12.13, 20:58)
    A forduló slágere a Népstadion kettős mérkőzése volt. Az első összecsapáson az Ú. Dózsa gyors góllal kezdett, amit később még hárommal megtoldott, s a Vasas csatárai erre csak eggyel tudtak válaszolni. A táblázaton felül és alul minden változatlan. A bajnoki címért továbbra is versenyt fut a Honvéd és az Ú. Dózsa.

    VASAS—Ú. DÓZSA 1-4 (0-2)

    Vasas: Leboniczky — Pecha, Híres, Csorba (Csík, 65, p.) — Balogh, Komjáti — Zvara (Birinyi, 46. p.), Izsó, Kiss L., Rixer, Kuti.
    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kovács, Tóth — Kisznyér, Kardos — Kiss S., Kozma, Ambrus (Szebegyinszky, 70. p.), Fekete (Horváth, 86. p.), Sarlós.

    Népstadion , 25 000 néző. Jv.: Nagy B.

    Az izgalmas, érdekes mérkőzés „Hogyan kell kihagyni a helyzeteket” címmel vonul be a krónikákba. A tetteseket nehéz lenne felsorolni, de talán mégis — érdekes módon — a mezőny egyik legjobbja, a listavezető Fekete volt: bármilyen helyzetben képes volt hibázni. Így aztán a játékidő háromnegyed részéig három Kiss-gól esett. Előbb Kiss Sándor iratkozott fel a gólszerzők közé — briliáns mozdulatokkal. Az első félidő elején, és végén képtelenek voltak szerelni őt a Vasas-védők, és így alapos előnyt szerzett csapatának.

    Aztán már a pihenő után Kiss Lászlót — ugyancsak igyekezett — Szendrei kapus szabálytalanul szerelte, és a büntetőt a sértett értékesítette. Sokan már a Vasas egyenlítését várták, amikor Kozm a — a harmadik legjobb a mezőnyben — eliramodott, s bár egyre vesztett sebességéből, higgadt találatot szerzett, s biztosította a lila sikert. Ettől függetlenül tovább sziporkázott az Újpest, mert újabb Kiss Sándor mutatvány következett: öt csellel zilálta szét a Vasas-védelmet és harmadik góljával beállította a végeredményt (1-4).

    Gól: Kiss S. (3., 43. és 83. p.), Kiss L. (68. p., 11-esböl), Kozma (80. p.).


    Népszabadság, 1984. április 15.
     
  3. avatar: heimo
    2016.12.13, 20:46
    Kiss S. három góljával

    Újpesti Dózsa—Vasas 4—1 (2—0)
    Népstadion, 25 ezer néző, v.: Nagy Béla.

    Góllövők: Kiss S. (3), Kozma, illetve Kiss L.

    Ú. Dózsa: Szendrei — Szűcs, Kovács J., Sarlós, Tóth — Ambrus (Szebegyinszky, 69.p.), Kardos, Kozma, Kisznyér — Kiss S., Fekete (Horváth K., 86.p.).
    Vasas: Leboniczky — Pecha, Híres, Komjáti, Csorba (Csík, 65. p.) — Balogh, Kiss L., Rixer, Zvara (Birinyi, 46.p.), — Izsó, Kuti.

    Az Újpest lépett fel támadólag és már a 3. percben megszerezte a vezetést: egy gyors, korszerű támadás végén Kisznyér nagyszerű labdával ugratta ki Kiss Sándort, aki nem hibázott (1—0). A másik kapunál Kiss L. óriási helyzetben fejelt 5 méterről kapura, de Szendrei nagy bravúrral hárított. A lila-fehérek kontratámadásai, főleg Fekete révén, mindig veszélyt jelentettek, míg a Vasas csatárai elég körülményesen játszottak. A 42. percben egy újabb nagyszerű Kisznyér—Kiss S. akció végén másodszor rezdült a Vasas hálója (2—0).

    A fordulás után Izsó, majd Fekete hagyott ki nagy helyzetet. A 60. percben Szendrei buktatta Kiss Lászlót az ötösön, a büntetőt a sértett értékesítette (2—1). A 80. percben eldőlt, a mérkőzés: Kiss S. még a saját térfeléről indította Kozmát, aki kiugrott és 12 méterről laposan lőtt a hálóba (3—1). A 84. percben újabb lila-fehér gól született: Fekete labdájával Kiss S. kiugrott, kicselezte a kapust és a hálóba lőtt (4—1).

    A gyors és korszerű futballt játszó Újpest magabiztosan győzött a színvonalas, jó mérkőzésen.

    Jók: Kiss S., a mezőny legjobbja, Szendrei, Szűcs, Kisznyér, Fekete, illetve Balogh.


    Népszava, 1984. április 15.
     
  4. avatar: magyarfutball.hu
    2015.09.06, 09:49
    A mérkőzésen Kiss Sándor 10-es osztályzatot kapott a Nemzeti Sporttól.
    kép