magyarfutball.hu

Vasas SC - Újpesti Dózsa SC 2 : 4 17:15

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2017.09.07, 20:34 (szerk.: 2017.09.07, 21:21)
    kép
    Labdarúgás, 1978. április
     
  2. avatar: heimo
    2017.09.07, 20:04 (szerk.: 2017.09.07, 20:09)
    Élvezetes mérkőzés

    Ú. Dózsa - Vasas 4:2 (3:0)
    Népstadion, 25 ezer néző. Vezette: Pádár.

    Góllövők: Fazekas (2, egyet 11-esből), Fekete, Nagy illetve Kovács, Zombori.

    Ú. Dózsa: Rothermel - Viczkó, Dunai III., Schumann, Tóth J. - Kolár, Tóth A. - Fazekas, Törőcsik (Zámbó, 38. p.), Fekete, Nagy L.
    Vasas: Mészáros - Orosházi, Híres, Komjáti, Kántor - Gass, Müller, Zombori - Kovács, Izsó, Váradi.

    A mérkőzés tulajdonképpen már az első 7 percben eldőlt. A lendületesen támadó újpesti csapat már az 5. percben bevette Mészáros hálóját. Törőcsik lövését a Vasas kapus nagy bravúrral ütötte ki, a kipattanó labdát pedig az elmélázó védők között Fekete vágta nagy erővel vágta 8 méterről a hálóba. (1-0). Két perccel később jobb oldali támadás végén Nagy László éles szögből, a 6-os sarkáról nagy erővel vágta a kapuba Kolár jó átadását. (2-0). A Vasas nem tudott kibontakozni, bár a 19. percben Gass szépíthetett volna, de túl jól akarta helyezni a labdát és ezzel értékes időt vesztett, mert így Rothermel közbe tudott avatkozni. A 21. percben pedig már harmadszor zörrent meg a piros-kékek hálója: Kántor gólhelyzetben buktatta Feketét, és a megítélt büntetőt Fazekas értékesítette. Az első félidő 3:0-ás újpesti vezetéssel ért véget.

    Szünet után kiegyenlítődött a játék, a Dózsa már tartalékolta erejét a szombati mérkőzésre és ezt Kovácsnak sikerült kihasználnia. A 65. percben szépen tört ki középen és a jobbösszekötő helyéről élesen lőtt Rothermel kapujába. (3:1). Élénkebb lett a játék, az újpestiek újra „egyenesbe” kapcsoltak és a 80. percben Fazekas nagyszerű egyéni játékkal megszerezte a 4. gólt, amire Zombori az utolsó percben válaszolt és így alakult ki a 4:2-es végeredmény.

    Jók : Schumann, Tóth A., Kolár, Fekete és Fazekas, illetve Híres, Zombori és időnként Kovács. A két kapusnak néhány ragyogó védése volt.

    kép

    Népszava, 1978. április 20.
     
  3. avatar: heimo
    2017.09.06, 22:00 (szerk.: 2017.09.09, 09:12)
    Ú. Dózsa - Vasas 4-2 (3-0)
    Népstadion, 30 000 néző. Vezette: Pádár (****), (Jaczina, Kőrös).

    Ú. Dózsa: Rothermel 6 — Viczkó 6, Dunai III 6, Schumann 6, Tóth J. 6 — Kolár 7, Nagy 7, Tóth A. 6 — Fazekas 7, Törőcsik 0, Fekete 6.
    Edző: Várhidi Pál.
    Vasas: Mészáros 4 — Híres 5, Komjáti 5, Müller 5, Kántor 6 — Orosházi 5, Gass 6, Zombori 6 — Kovács 5, Izsó 5, Váradi 5.
    Edző: Kovács Ferenc.

    Csere: Törőcsik helyett Zámbó (6) a 38. percben.
    Góllövő: Fekete a 3. percben, Nagy a 6. percben, Fazekas (11-esből) a 21. percben, Kovács a 64. percben, Fazekas a 80. percben, Zombori a 90. percben.
    Szögletarány: 9:5 (6:3) a Vasas javára.

    (Több száz lelkes fiatal focirajongó népesítette be a szobrok közti füves térséget már 3/4 órával az első rangadó kezdete előtt és jobb híján az esőt ígérő ólmosszürke eget kémlelte. Mert a főszereplők — teljesen egyszerre — csak 20 perccel a kezdés előtt érkeztek meg a bemelegítés színhelyére. A tolongásban az újpesti vezetőkre bukkantunk.

    Várhidi Pál nem is leplezett „rangadólázban” így nyilatkozott:
    — Lesz bőven izgulnivaló az elkövetkezendő percekben — majd hozzátette — de jó lenne nyugodtan végignézni az FTC-Bp. Honvéd találkozót.

    Göltl Béla másodedző is szeretett volna néhány órával idősebb lenni, de nem bánta, hogy a hajrá küzdelme kiélezett, legalább az utolsó pillanatokig izgulhatnak a szurkolók.

    Köves Imre technikai vezetőt aktuálisabb gondolatok foglalkoztatták...
    — A Vasassal vívott találkozóink az utóbbi időben rendszerint gólzáporosak. Most viszont szerintem kevés gól esik, szoros eredményt várok.

    A tömött nézőkoszorú közepén bemelegítő Vasas-játékosoktól is kértünk két előzetes véleményt.

    Orosházi: — Életemben először játszom jobbhátvédet, és éppen egy ilyen fontos mérkőzésen. Remélem nem vallok szégyent.

    Izsó: — Sajnos, mi már nem az aranyéremért küzdünk, de így is mindent megteszünk a győzelemért.)

    Két gyors újpesti szöglettel indult a találkozó, mindkettőt tisztázta a piros-kék védelem. A 3. percben mégis a Vasas hálójába került a labda. Bal oldali Dózsa-roham után Fazekas a balösszekötő helyéről, 25 m-ről lövéssel próbálkozott, a tömörülő védőkről a 16-os vonalán a kapuval szemben álló Törőcsik elé vágódott a labda. A középcsatár habozás nélkül nagy erővel megrúgta. Mészáros vetődve, öklözve tisztázott, a kifelé perdülő labdához Kántor olyan szerencsétlenül ért hozzá, hogy lábáról saját ötösének jobb oldala felé pattant, Mészáros egy ütemmel később mozdult és a nagy lendülettel érkező Fekete az üresen hagyott kapu bal oldalába perdített. 1-0

    (Fekete: — Magam, sem emlékszem százszázalékosan az eseményekre, minden olyan gyorsan történt. Annyi azonban bizonyos, hogy Kántor lábáról pattant elém a labda, amit sikerült Mészáros előtt elérnem és beemelnem.)

    Három perc múltán — újabb védelmi hibából — növelték előnyüket a lila-fehérek. Fazekas még a saját térfélén egy ügyes testcsellel tisztára játszotta magát, majd pompás, 25 m-es indítással futtatta a jobb oldalon fölnyomuló Kolárt. Zombori nem bírta a versenyfutást, így a középpályás a 16-os magasságából zavartalanul keresztbe ívelhetett. A lehulló labdát Mészáros és Orosházi is birtokba vehette volna, ám mindketten késlekedtek és a szemfüles Nagy a két Vasas-játékos közé ugorva, 5 m-ről a jobb felső sarokba emelt. 2-0

    A 19. percben Izsó ügyesen cselezett a jobb oldalon, majd középre gurított. Gass azonban tiszta helyzetből, erőtlenül lőtt és a labda a vetődő Rothermel kezében halt el. A 21. percben újra tehetetlennek bizonyult a Vasas védelme. Parázs tűzijátékot rendeztek a Dózsa támadói, másodperceken át a piros-kékek büntető területén belül pattogott a labda. Fazekas és Fekete egymást zavarta, végül az utóbbi testtel maga elé tette a labdát, a jobbösszekötő helyén kilépett a tétovázó védők között, 8 m-ről lőni készült, amikor Kántor hátulról elbuktatta. 11-es! A büntetőből Fazekas nagy erővel a jobb alsó sarokba lőtt. 3-0

    (Müller: - Az eset közvetlen közelében voltam, olyannyira, hogy már azt is hittem, enyém a labda, amikor Kántor buktatta Feketét. Kár, mert már ártalmatlan helyzetnek tűnt.)

    Bal oldali szöglet után Gass 8 m-ről fölé fejelt, pedig Rothermel már vert helyzetben szemlélte az eseményeket... A 29. percben Híres léc alá csavart labdáját tenyerelte szögletre az Ú. Dózsa kapusa. A szöglet után Kovács fejelhetett a Rothermel felesleges kifutása miatt üresen hagyott kapura, de 6 m-ről célt tévesztett. A 31. percben Kovács lesgólt ért el, amit Pádár a csatár reklamálása ellenére — helyesen — érvénytelenített. Egymás után végezhette el Váradi a szögleteket, de beíveléseit tisztázta az újpesti védelem. Fekete ugrott ki kecsegtető helyzetben, de Híres az ötösön belül utolérte és higgadtan elválasztotta a labdától. A 37. percben Váradi 20 m-es, hatalmas erejű szabadrúgás át öklözte ki Rothermel, majd a labda felé futó Müller Kolárral ütközve felbukott. Pádár továbbot intett. A lábát fájlaló Törőcsik lement a pályáról, Zámbó foglalta el a helyét.

    (Várhidi Pál: - Törőcsik bokája kifordult, lépni sem tud. Nagyon súlyosan érinti csapatunkat kiválása.)

    A 39. percben Fekete a Vasas kapujától 12 m-re Hírestől szorongatva átadás helyett
    ügyetlenül mellé lőtt. Négy perccel később viszont ugyanő keresztbe perdített a jó ütemben érkező Zámbó elé, aki 6 m-ről a vetődő Mészáros lábának rúgta a labdát.

    SZÜNET UTÁN
    a 49. percben Izsó futott el a jobb oldalon, a 11-es pont magasságából keresztbe lőtt. Nagyon irányt változtatott a labda, Rothermel csak bravúrral tudott tisztázni. Váradi 14 méteres lövése zúgott el a jobb sarok mellett. Az 54. percben 17 méteres szabadrúgáshoz jutottak a piros-kékek. Zombori éles, bal sarok felé tartó lövését elcsípte az Ú. Dózsa kapuvédője.

    A 64. percben szépített a Vasas. Kovács a jobbösszekötő helyén "kényszerítőzött" Izsóval, a visszakapott labdával jó ritmusban kilépett két újpesti védő között, ütközött a kapujából kifutó Rothermellel, majd a keresztezni igyekvő Tóth Józseffel is, de mindkét esetben nála maradt a labda, s végül 4 méterről, senkitől sem zavartatva, félmagasan az üres kapu bal oldalába helyezett. 3-1

    A 71. percben Fazekas nagyszerűen keresztbe nyeste a labdát, a berobbanó Fekete az ötösről estében mellé lőtt. A 77. percben Váradi 22 méteres szabadrúgásával valósággal kilőtte a sorfalból Nagyot. Két perc múlva Tóth A. szabadrúgása a sorfalon irányt változtatva a léc alá tartott, de Mészáros reflexmozdulattal szögletre, ütötte a labdát. A szöglet után Fekete két (!) méterről fölé fejelt.

    A 80. percben látványos egyéni akcióval Fazekas növelte csapata előnyét. A válogatott szélső a jobb oldalon 30 méteren át vezette a labdát, majd ügyes trükkel becsapta a rá támadó Komjátit. A Vasas 16-osán belül, a jobbösszekötő helyén csinált egy "passzoló cselt" a középen helyezkedő Fekete felé, majd 12 méterről, nagy erővel a bal felső sarokba bombázott. 4-1

    (Fazekas: — Amikor a labdát vezettem, láttam, hogy Fekete jó helyzetben van, de nem adtam neki, mert közben fedezték. Gondoltam, hogy Mészáros átadást vár, ezért közelről, nagy erővel a feje fölött a léc alá bombáztam.)

    A 90. percben a középen kapura törő Izsó két csel után 15 méterről kapura lőtt. Rothermel vetődve kiütötte a labdát, pontosan Zombori elé, aki 8 méterről ismételhetett lövése a földről felálló újpesti kapus lábai között jutott a háló közepébe. 4-2

    ★ ★ ★

    Hamar eldőlt a rangadó sorsa — az Ú. Dózsa javára! A lila-fehérek készültek fel jobban lélektanilag és taktikailag erre a 90 percre. Várhidi váratlanul 4—3—3-as hadrendben küldte pályára csapatát, s mivel a Vasas edzője nyilván előre kiosztotta a szerepeket, hogy ki kit fogjon, az ellenfél új felállási formája miatt alaposan megváltozott a Vasas közvetlen védelme is. Híres játszott jobbhátvédet és Müller volt a beállós. Amíg a helyezkedéssel voltak elfoglalva a játékosok, az Ú. Dózsa döntésre vitte a dolgot, s már a 6. percben 2-0-ra vezetett. Igaz, ebben közrejátszottak a Vasas védelem hibái is. A kétgólos előny birtokában a Dózsa magabiztosan, nyugodtan játszott, ekkor volt tűz a lila-fehérek akcióiban, többször került veszélybe a piros- kékek kapuja. Később — főként Törőcsik kiválása után — a Dózsa lendülete csökkent, a Vasas erősen feljavult, több támadást vezetett, de igazi gólveszélyes helyzetet inkább csak a szögletek után alakítottak ki a piros- kékek. Fordulás után a Dózsa lényegében két csatárral játszott, Zámbó is hátrahúzódott a középpályára, a lilák így igyekeztek a Vasas akcióit lelassítani. A rohamok végül szépítést eredményeztek, de érezni lehetett, hogy a piros-kékek nem tudnak már felzárkózni, nem tudják hátrányukat behozni. A Vasas dicséretére szól, hogy nem adta fel a küzdelmet, de ezen a mérkőzésen nem tellett többre erejéből. Összességében a bajnokságra törő lila fehérek teljesen megérdemelten győztek, mert korszerűbben, gólratörőbben, harcosabban játszottak a mérkőzés jelentős részében, s helyzeteiket is kihasználták.

    Az Ú. Dózsa kapujában Rothermelnek — bár akadtak bizonytalankodásai is — jó védései voltak, főleg fordulás után hárított többször ügyesen. A közvetlen védelemben a Dunai III, Schumann kettőstől több megelőző szerelést láttunk, a kapu előtt is határozottak voltak a közelharcokban. Megfelelt a két szélsőhátvéd is, mindketten jól romboltak. Abban, hogy a középpályán a Dózsa a mérkőzés döntő szakaszaiban fölényben volt, Kolárnak és Nagynak vannak döntő érdemei. Rengeteget volt náluk a labda, jól indítottak, Nagy gólt is szerzett. Zámbó is ügyesen oldotta meg feladatát. Elöl Fazekas két góljával és a második félidei kitűnő játékával hívta fel magára a figyelmet. Törőcsik a 30. perc táján megsérült, utána már csak statisztált, ezért kellett lecserélni. Fekete nagyszerűen kezdett, rúgott egy gólt, de utána egyszer-kétszer nagy helyzetben hibázott.

    A Vasas kapujában Mészáros az első és a második gólban is benne volt, késlekedett a közbeavatkozással. A védelmi sor a mérkőzést eldöntő első szakaszban néhányszor zavarba jött, fordulás után már többre voltak képesek. Ekkor Híres visszament eredeti helyére és középhátvédet játszott. A középpályán Gass és Zombori szünet után javult fel, Müller ezúttal halványabb teljesítményt nyújtott. A csatárok, bár sok támadást vezettek, kevésszer jelentettek igazán veszélyt, sokat cseleztek.

    Pádár játékvezető a kemény játék engedélyezése címén több szabálytalanságot nem torolt meg.

    Várhidi Pál: — Nagyon fontos mérkőzésen a csapat küzdeni tudásból kitűnőre vizsgázott, örülök ennek a biztos győzelemnek.

    Kovács Ferenc: — Az első percekben a Dózsa kitűnően használta ki védelmünk megingásait, s ezt az előnyt a mérkőzés folyamán már nem tudtuk ledolgozni. Gratulálok a Dózsának a sikerhez!

    kép

    kép

    Népsport, 1978. április 20.
     
  4. avatar: heimo
    2017.09.06, 21:09
    GYORS ELŐNY

    Ú. Dózsa: Rothermel — Viczkó, Schumann, Tóth J. — Dunai III., Kolár — Fazekas, Tóth A., Törőcsik (Zámbó, 37. p.), Fekete, Nagy L.
    Vasas: Mészáros — Orosházi, Híres, Kántor — Gass, Komjáti — Kovács, Müller, Izsó, Zombori, Váradi.

    Vezette: Pádár.

    A Népstadion közönségének ámulatára az Ú. Dózsa 23 perc alatt háromgólos előnyt szerzett a Vasas ellen. A Vasas-védelem rövidzárlatait kihasználva a „szemtelenül ügyes” Fekete szerezte meg a vezetést (1:0), aztán Kolár beadását Nagy küldte a hálóba (2:0). A harmadik gól története: Feketét szabálytalanul akadályozták a 16-oson belül, a kíméletlen ítélet végrehajtó Fazekas volt (3:0). Vajon ekkora különbség volt a két csapat között? Védekezésben feltétlenül. Mindenki számára érthetetlen taktikai megfontolásból a támadást szervező Müller (gyors csatárok ellen egyedül kevés) sokszor utolsó védő volt a tehetséges Híres helyett, így tulajdonképpen megoldatlan maradt a csapat védekezése, rohamra pedig alig futotta erejéből. Az Ú. Dózsa érthetően kihasználta a nem várt előnyt, támadásainál tetszés szerint játszadozhatott. Fekete még két gólt szerezhetett volna, míg a Vasas az első félidőben összesen kétszer veszélyeztetett, de Rothermel régi szép napjaira emlékeztetőén védett. A második félidőben előnye birtokában az Ú. Dózsa (akárcsak a válogatott a csehszlovákok ellen) saját ritmusát lelassította, könnyelműsködött, s ezzel lehetőséget teremtett a Vasasnak, hogy rendezze sorait. De ennek csupán egyetlen jele volt, amikor Kovács a kapu előtti kavarodás után szépített. (3:1). Mindez csupán fellángolásnak bizonyult, mert az Ú. Dózsának ismét volt ereje az újításra és így Fazekas a különben kitűnően védő Mészárosnak bombagólt lőtt (4:1). Az utolsó percben Zombori szépített az eredményen (4:2).

    Népszabadság, 1978. április 20.