magyarfutball.hu

FK Crvena Zvezda Beograd - Újpesti Dózsa SC 4 : 1 17:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2015.02.25, 18:09

    1968. június 4.

    Szerdán utazik az Újpesti Dózsa Belgrádba

    A csütörtöki KK mérkőzésre 15 játékossal szerdán külön repülőgéppel kel útra a lila-fehér gárda. Az utazó keret: Szentmihályi, Borbély,Káposzta,Solymosi,Szini,Dunai III.,Noskó,Fazekas,Göröcs,Bene,Dunai II.,Nagy L.,Zámbó,Sóvári,Juhász.

    - Szeretnénk ebben az évben is ott lenni a KK döntőjében – mondta Farsang Endre szakosztályvezető. – Hétfőn is edzett a csapat, a keddet sem hagyjuk ki. Belgrádban is támadni fogunk, mert gólt, vagy gólokat akarunk lőni, hiszen ez szükséges a továbbjutáshoz.

    Az újpestiek még nem kaptak értesítést arra vonatkozóan, hogy mikor kezdődik a találkozó. Belgrádi hírek szerint a kezdési időpont 17 óra.

    Kedden délelőtt még edzett az Újpesti Dózsa. A labdarúgók azonban ezúttal könnyített munkát végeztek, az edző, Baróti Lajos úgy állította össze számukra a délelőtti menüt, hogy számításba vette a tényt: néhány óra múlva repülőgépre száll a gárda, és irány Belgrád!

    - Nincs lemaradásunk, mert hétfőn nagyon kemény edzés volt – mondta az edző. – Komolyabb sérültünk szerencsére nincs. Solymosi és Noskó fájlalja ugyan a lábát, de remélem: játszani azért tudnak…

    - Lesz-e változás a csapat összeállításában?

    - Pillanatnyilag még nem alakult ki a kezdő tizenegy. Ez attól is függ, hogy a vendégek milyen együttest küldenek a pályára. Lehet, hogy a legutóbb Győrben szerepelt játékosok játszanak, de szóba kerülhet Sóvári, esetleg Zámbó neve is az összeállításnál.

    - Milyen reményekkel kel útra az Újpesti Dózsa?

    - Nem vitás, hogy a mérkőzés esélyese a Crvena Zvezda. A kitűnő jugoszláv játékosok Újpesten is bebizonyították képességeiket, most pedig a hazai környezet is segíti majd őket. Mindezek ellenére képesnek tartom a csapatom arra, hogy a minimálisnak tűnő egygólos előnyt tartani tudja idegenben is. Sőt, mi több, gólt is rúgjon. Persze ez nehéz lesz. Nagyon nehéz …

    - Melyik csapatrésznek kell elsősorban javulnia véleménye szerint?

    - A támadósornak! S vannak apró biztató jelek is. Például az, hogy Bene mozgáskészsége lényegesen javul. Remélem: hamarosan a régi robbanékony, lendületes Benét láthatjuk ismét a pályán.

    Délután már a repülőtéren várakoztak a lila-fehér labdarúgók, szám szerint tizenöten: Szentmihályi, Borbély,Káposzta,Solymosi,Szini,Dunai III.,Noskó,Fazekas,Göröcs,Bene,Dunai II.,Nagy L.,Zámbó,Sóvári,Juhász.

    Nem sokkal öt óra előtt előállott a különgép, majd a levegőbe emelkedett a gépmadár. Természetesen ég és föld között is sok szó esett a csütörtöki összecsapásról. És arról, hogy a lilák mindent elkövetnek majd annak érdekében, hogy részesei lehessenek a KK ez évi döntőjének is.
    A belgrádi repülőtéren már várták az újpestieket a Crvena Zvezda vezetői, hogy szálláshelyükre kalauzolják őket. Belgrádban természetesen a legfőbb beszédtéma a nagyválogatott, amely a világbajnok Anglia csapatával küzd az EB döntőjébe kerülésért Olaszországban, de sok szó esik a csütörtöki KK mérkőzésről is. A hazaiak természetesen bizakodóan néznek a találkozó elé, s nem titkolják, hogy a kitűnő formában levő Crvena Zvezdát tartják a mérkőzés abszolút esélyesének. Annak ellenére, hogy ezúttal is két válogatottjuk, Pavlovics és Dzsajics nélkül kénytelenek pályára lépni. Mint hírlik, az Újpesten is szerepelt kölcsönjátékos P. Krivokucsa most is játszik, sőt, helyet kap egy újabb vendég, a zágrábi Dinamótól kölcsönkért kitűnő fedezet, Belin is.
    A mérkőzésre 17 órai kezdettel, a Crvena Zvezda pályáján kerül sor. A magyar együttes a mérkőzés után nyomban a repülőtérre indul s még csütörtökön este hazautazik.

    1968. június 6.

    Megérdemelt győzelemmel jutott a KK döntőjébe a jugoszláv csapat

    Crvena Zvezda- Újpesti Dózsa 4:1 (2:0)
    Belgrád, 20.000 néző, Jv.: Angonese (olasz) (Panics,Kalmar)

    Crvena Zvezda: Dujkovics-Dzsorics,Krivokucsa I.,Krivokucsa II.-Dojcsinovszki,Belin-Antonievics,Osztojics,Lazarevics,Acsimovics,Mihajlovics. Edző: M.Miljanics.
    Ú.Dózsa: Szentmihályi-Káposzta,Solymosi,Szini-Dunai III.,Noskó-Fazekas,Göröcs,Bene,Dunai II.,Zámbó. Edző: Baróti Lajos.

    Gólszerző: 1:0 Lazarevics (17p.), 2:0 Dunai III. (44p.-öngól), 3:0 Mihajlovics (55p.), 3:1 Dunai III. (64p.), 4:1 Lazarevics (64p.).

    Szögletarány: 6:5 (5:4)

    Az Újpesti Dózsa jól kezdett, csatárai ott tanyáztak a Crvena Zvezda kapuja előtt. A 7. percben Bene, majd a 13. percben Dunai II. nagy helyzetben hibázott. Ellentámadás során a 17.percben Osztojics jó cselekkel tisztára játszotta magát, majd Acsimovics elé adott, aki egyből továbbította a labdát Lazarevics elé. A csatár három lépésről biztosan talált a kapuba. 1:0. A 30. percben Bene lövését fogta a jugoszláv kapus, majd 3 perc múlva Dunai II. a kapufát találta el. A 44. percben Lazarevics 14 méterről kapura lőtt, a labda Dunai III. lábán irányt változtatva a balra vetődő Szentmihályi mellett a kapu jobb oldalában kötött ki. 2:0.

    Szünet után egy ideig mezőnyjáték folyt, az 55. percben Mihajlovics került helyzetbe, 18 méterről kapura lőtt, a labda Solymosi lábát is érte és onnan pattant a jobb alsó sarokba. 3:0. Elkeseredetten támadott az Újpesti Dózsa. A 64. percben Dunai III. – Dunai II. volt a labda útja, az összekötő visszagurított a felfutó Dunai III. elé, a fiatal fedezet 10 méterről a jobb sarokba lőtt. 3:1. A 68. percben újra mi kaptunk gólt, Osztojics 18 méteres lövése a kapufáról kipattant, Lazarevics elé, a csatár a kapunak háttal állva, 7 méterről a bal felső sarokba továbbította a labdát. 4:1. A mérkőzés hátralévő részében mindkét oldalon sok szabálytalanság csúszott a játékba, először Antonievicset, majd néhány perc múlva Noskót írta fel a játékvezető.

    Nem úgy indult a mérkőzés, hogy az Újpesti Dózsa ilyen nagy arányú vereséget szenved. A lila-fehérek nagy lendülettel támadtak, ügyesen is játszottak, és a játékidő első részében négy, szinte százszázalékos gólhelyzetet teremtettek a jugoszláv kapu előtt, de a belsők elügyetlenkedték azokat. Két esetben pedig a kapufa mentett Benéék elől. A jugoszlávok fokozatosan lendültek játékba, egy ellentámadás során vezetést szereztek, majd egy szerencsétlen öngól révén tovább növelték előnyüket. Fordulás után egy-egy időszakra még felcsillant az egyenlítés lehetősége, de újabb csatárhibák következtek és az egyre jobban belelendülő jugoszláv csapat tovább növelte előnyét. Fokozatosan fölénybe kerültek a hazaiak, most már kitűnően játszottak, gyakran teremtettek helyzeteket Szentmihályi kapuja előtt. Különösen Osztojics és Lazarevics került gyakran helyzetbe. A hazaiak okos, higgadt játékukkal felülkerekedtek, helyzeteiket kihasználták és így jutottak a 4:1-es győzelemhez.

    Az Újpesti Dózsa kapujában Szentmihályi néhányszor bizonytalankodott. A hátvédek közül egyedül Solymosi játszott igazán jól. Káposzta és Szini váltakozó teljesítményt nyújtott. A középpályások közül Dunai III. nyújtotta a legegyenletesebb teljesítményt. Elől Fazekas bizonyult a legjobb csatárnak, de ő is hibázott. Bene és Dunai II. számos helyzetet teremtett, de azokat el is rontották, nem voltak elég gyorsak, robbanékonyak.

    Baróti Lajos: Ennyi helyzetet nem lehet büntetlenül kihagyni.

    Nemcsak a kihagyott helyzeteken múlott!

    A különgép már maga mögött hagyta Belgrád fényeit. Az Ú.Dózsa játékosai komoran üldögéltek, Baróti edző szótlanul, gondolataiba merülve dőlt hátra a kényelmes ülésen. Ez az út csak a jó idő miatt tűnt kényelmesnek. Egyébként?... Egyébként nem. A 4:1-es vereség után mindezen nem is lehet csodálkozni.
    Tíz perc elteltével hátrafordult az edző:

    - Ha most, ezek után azt mondom valakinek, hogy ezt a mérkőzést legalább ilyen arányban nekünk kellett volna megnyerni, akkor minden bizonnyal kinevetnek …

    - Így igaz! – válaszoltam.

    Mert valóban: 4:1-es súlyos vereségnél mosolyt kiváltó magyarázatként hat egy ilyen állítás. Annak ellenére, hogy – igaz. Az Újpesti Dózsának sok helyzete volt. A belgrádi tv kommentátora szerint még egyetlen külföldi csapat sem hagyott ki annyi abszolút gólhelyzetet Belgrádban, mint az Újpesti Dózsa, a Crvena Zvezda ellen. És még hozzátette: szerencsére! Igen, ezeknek a helyzeteknek az ötven százalékával lehetett volna úgy gazdálkodni, hogy elég legyen a továbbjutáshoz. Mert ugyebár: ha az újpestiek a mérkőzés első felében mondjuk kétgólos vezetést értek volna el, akkor minden bizonnyal mindkét együttes más felfogásban játszott volna tovább. A nagy sansz még a kisebb képességű együtteseket is nagy tettekre sarkallja. Hát még azokat, akiknek a képességük is megvan az eredményes, jó játékhoz!

    A lila-fehér labdarúgók szerda este a tv-n végignézték a Jugoszlávai-Anglia EB-elődöntőt. Utána is, sőt, másnap délelőtt is sok szó esett erről a találkozóról. Egyöntetű volt a vélemény, hogy az angolok elég messze kerültek már az úgynevezett fair play játéktól, mivel meglehetősen sokszor csak a jugoszláv csatárok lábát sikerült elrugdosniuk. Abban sem tértek el a vélemények, hogy nagy volt az iram, s a küzdelem. Aztán voltak játékosok, akik több tanulságot is leszűrtek a játékból.

    - Sajnos, mi nem tudunk így védekezni, így embert fogni, mint ezek!... – mondta Dunai Antal.

    Másnap minden szava beigazolódott. A magyar védők nagyvonalúak voltak, hagyták átvenni a hazai csatároknak a labdát, s csak utána támadták meg őket. Ilyenkor vagy sikerült mégis szerelni, vagy nem. S ha nem, akkor szabad volt az út a kapu felé. A jugoszláv játékosok az egész mérkőzés alatt sokat változtatták a helyüket. Mindez különösen szünet után okozott sok bajt. Az újpestiek csatársorától kevés támogatást kaptak a hátsók. Göröcs mérsékelt teljesítményt nyújtott. A középpályán nem volt irányító, olyan játékos, aki összeszedte volna a labdákat, hogy aztán villámgyorsan támadásba dobta volna az ékeket. A kellő erő, a lendület is hiányzott a Dózsából. Míg a hazaiak még a második félidő végén még mindig hajtottak, tudtak újítani, addig a lila-fehérek elfáradtak a második negyvenöt percre. Nem véletlen, hogy a helyzeteik zömét is addig hozták össze, amíg friss, lendületes volt a csapat. A végén már helyzet sem akadt, sőt egyoldalúvá vált a játék. Nem vitás tehát: ha a nagy helyzeteket kihasználják, valószínűleg nem így alakul az eredmény. Ha az újpestiek kifogástalan erőben játsszák, sőt küzdik végig a kilencven percet, ha szorosan fognak embert, úgy, ahogy a jugoszlávok, olaszok, sőt, a durvaságokat leszámítva az angolok, ha energikusabbak, ha határozottabbak, célratörőbbek, mi több, higgadtabbak, akkor nemcsak valószínűleg, hanem egészen biztosan más eredménnyel végződik a mérkőzés!
     
  2. avatar: tuhachevski
    2013.04.13, 12:52
    CRVENA ZVEZDA - UJPEST DOSZA 4:1 (2:0)[img][/img]
    06.06.1968.
    Beograd. Stadion: Crvene Zvezde
    Strelci: Lazarević, Ede Dunai (autogol), Mihajlović i Lazarević za Crvenu Zvezdu a Ede Dunai za Ujpešt Dožu.

    CRVENA ZVEZDA: Dujković , Đorić, Blagoje Krivokuća, P. Krivokuća, Belin, Antonijević, Ostojić, Lazarević, Aćimović, Mihajlović. Trener: M. Miljanić. (napomena Blagoje Krivokuća iz OFK Beograda i Rudolf Belin iz Dinamo - Zagreba za Crvenu Zvezdu su nastupali kao gosti na ovoj utakmici).
    UJPEŠT DOŽA: Szentmihályi, Káposzta, Solymosi, Szini, Dunai III. Ede, Noskó, Fazekas, Göröcs, Bene, Dunai II. Antal, Zámbó, Trener: Baróti Lajos .
    kép
     
  3. avatar: EGRESIISTVAN
    2011.10.07, 18:54 (szerk.: 2015.02.25, 19:56)
    Krivokucsa I, pontosan: Blagoje Krivokucsa, kölcsönjátékos volt az OFK Beograd csapatából, akárcsak Rudolf Belin, de ő a Dinamo Zagreb együtteséből. ( http://www.fmfan.ru/board/index.php?showtopic=17249 )
    Egyébként a belgrádiak fix csapatából nem csak Dzsajics, hanem Pavlovics is hiányzott, ő is az EB-n volt.
    EI
     
  4. avatar: EGRESIISTVAN
    2011.10.06, 13:13
    A hiányzó adatokhoz:
    1968. évi KK elődöntő, második mérkőzés.
    1968. 06. 06. Belgrád, "Marakana".
    Crvena Zvezda Beograd - Újpesti Dózsa 4:1 (2:0).
    CZB: Dujkovics - Djorics, Krivokucsa I, Krivokucsa II, Dojcsinovszki, Belin, Antonijevics, Osztojics, Lazarevics, Acsimovics, Mihajlovics. Edző: Milan Miljanics
    ÚD: Szentmihályi - Káposzta, Solymosi I Ernő, Szini, Dunai III Ede, Noskó, Fazekas, Göröcs, Bene, Dunai II Antal, Zámbó. Edző: Baróti Lajos
    Gólszerzők: Lazarevics, Dunai III Ede (öngól), Mihajlovics, Dunai III Ede, Lazarevics.
    A CZB jutott a döntőbe, meg is nyerte az 1968. évi KK-t, az 1967. évi győztes, a Spartak Trnava ellen. (A szlovák csapat éppen az Újpesti Dózsa ellen győzött a döntőben...). (A CZB második KK győzelmét aratta, 1958-ban a Duna Kupa néven megrendezett KK-t nyerte meg.)
    A belgrádi csapatban a kor legjobb jugó focistája, Dragan Dzsajics, azért nem játszott, mert ekkor Olaszországban szerepelt a válogatottal, az Európa Bajnokság négyes döntőjében, ahol Jugoszlávia ezüstérmes lett, Olaszország mögött.
    EI
     
  5. avatar: fgymat
    2011.05.02, 22:15
    Továbbjutott a Crvena Zvezda, 4-2-es összesítéssel.