magyarfutball.hu

Újpesti Dózsa SC - FK Crvena zvezda Beograd 1 : 0 17:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

 1. avatar: heimo
  2015.02.21, 23:47

  KK elődöntő

  1968. május 29.

  Nehéz mérkőzés elé néz az Újpesti Dózsa Belgrádban

  Újpesti Dózsa- Crvena Zvezda 1:0 (0:0)
  Megyeri út, 17.30 ó., 18.000 néző, Jv.: Linemayer (osztrák) (Fáth,Pusztai).

  Ú.Dózsa: Szentmihályi-Káposzta,Solymosi,Szini-Dunai III.,Noskó-Fazekas,Göröcs,Bene,Dunai II.,Nagy. Edző: Baróti Lajos.
  Crvena Zvezda: Dujkovics-Dzsorics,Krivokucsa I.,Krivokucsa II.-Dojcsinovszki,Karapancsics-Antonievics,Osztojics,Lazarevics,Acsimovics,Mihajlovics. Edző: Miljanics.

  Gólszerző: 1:0 Fazekas (64p.).

  Szögletarány: 11:3 (5:1)

  Göröcs és Dujkovics, a két kapitány választott, az újpestiek kezdték a játékot. Az első esemény Solymosi szabadrúgása volt, amely a sorfaltól szögletre pattant. Aztán Fazekas elől mentett vetődve Dujkovics, majd egy gyors ellentámadás után Mihajlovics elől tisztázott vetődve Szentmihályi. A 3. percben Dojcsinovszki csavart szabadrúgása suhant el a felső léc fölött. A 10. percben Dunai elől Dujkovics a 16-oson kívül futva fejjel tisztázott. A 12. percben akadt az első gólhelyzet a vendégek kapuja előtt, Göröcs labdájával Káposzta elfutott a jobb oldalon, belőtte a labdát a kapu elé, ott Fazekas az ötös sarkán egyből lőtt, de mellé. A 13. percben Dunai II.-t Dzsorics kézzel nyomta el a 16-oson belül, a játékvezető azonban mutatta, hogy szerinte vállal történt az eset. Aztán a másik kapu előtt Mihajlovics 16 méteres lövése Szentmihályi hasa alatt csúszott ki szögletre. Nemigen tudott kibontakozni a Dózsa a szervezetten játszó vendégek ellen. A 18. percben aztán újabb nagy helyzet maradt ki a Crvena Zvezda kapuja előtt: Dunai III. kitűnő labdával futtatta Dunai II.-t, Krivokucsa II. kézzel sem tudta elütni a labdát, Dunai II. betört a 16-oson belülre, 13 méterről azonban a jobb kapufa mellé lőtte a labdát. A 20. percben Osztojics került helyzetbe, de 12 méterről elhamarkodottan kapu fölé lőtt. A 26. percben Bene hagyott ki nagy gólhelyzetet, 10 méterről már csak Dujkovics-csal állt szembe, de a vetődő kapusba vágta a labdát. Hosszú percekig beszorult a vendégcsapat. A hajrában is az újpestiek támadtak többet. A 36. percben Fazekas ügyesen átemelte a labdát Krivokucsa II. feje fölött, az ötösön álló Dunai II. azonban a kapu fölé durrantott. Ezután a vendégeknek is akadt néhány ügyes támadásuk. Mihajlovics, majd Acsimovics lőtt mellé.

  Szünet után az 52. percben Szini beadásszerű lövését a kapu fölé tolta Dujkovics. Az 55. percben Dunai tört kapu felé, a kifutó Dujkovics lábbal hárított előle. Változatos, küzdelmes volt a játék. Az 56. percben az előretörő Solymosi lőtt 16 méterről kapu mellé. A 62. percben Dujkovics merész előrevetődéssel tisztázott Dunai II. elől. Fazekas és Bene helyet cserélt. A 64. percben Dunai II. labdája Fazekas elé pattant, aki 16 méterről egyből kapura lőtt, Krivokucsa II. lába is hozzáért, és a labda a kapuból két méterre kint álló Dujkovics feje fölött a kapu közepén a léc alá vágódott. 1:0. A gól után Antonievics veszélyeztetett, 18 méteres lövését Szentmihályi nehezen ütötte szögletre. A 68. percben Dunai II. a hálóba lőtt, a játékvezető azonban les címén nem ítélt gólt. A Dózsa rohamozott, hosszú percekig nagy nyomás nehezedett a vendégek kapujára. A 74. percben Nagy nehéz szögből, 19 méterről küldött lövését ütötte léc fölé Dujkovics. A 78. percben Bene jobb oldali beadását Nagy 10 méterről, kapásból bombázta a kapura, Dujkovicsnak minden tudására szükség volt, hogy reflexszerűen beleüssön a labdába. A hátralevő percekben is nagy volt a küzdelem.

  Küzdelmes kupamérkőzés színhelye volt szerdán a Megyeri úti pálya. A vendég jugoszláv listavezető alapfelállásából arra lehetett következtetni, hogy elsősorban a biztonságos védőjátékot tekinti fő célkitűzésnek. Ha valaki ebből azt a következtetést vonta le, hogy a vendégek csak a saját kapujuk előtt játszanak majd, az tévedett. A Crvena Zvezda a mezőnyben ügyesen, szemre is tetszetősen adogatott, és ha támadásba lendült, a középpályások is egy-kettőre felzárkóztak ezekhez a rohamokhoz. Az I. félidőben nemigen tudott kibontakozni az újpesti gárda, nem tudtak elszakadni őrzőiktől, hiányzott belőlük a rájuk jellemző robbanékonyság, lendület. A 16-osnál így a támadások nagy része elhalt a jól záró jugoszláv védőfalon. Igaz, az első 45 percben is akadt néhány nagy helyzete az újpestieknek, ezeket azonban elkapkodták. Szünet után hosszú ideig kiegyenlített volt a játék, a hajrában aztán – amikor Bene és Fazekas helyet cserélt – gyorsabbá vált az újpestiek csatárjátéka és sokkal többször zavarba tudták hozni a jugoszláv védelmet. Nagyon nehéz kupamérkőzést vívott az Újpesti Dózsa saját otthonában, az egy gól minimális előnynek tűnik a visszavágóra.

  Az Újpesti Dózsában Szentmihályinak volt néhány ügyes védése, a hátvédek közül Solymosi és Szini nyújtott átlagon felülit. Káposzta néhány felfutása dicsérhető. A fedezetek váltakozó teljesítményt nyújtottak. A csatárok közül Göröcs ezúttal is nagy területen, nagy akarással, harcosan küzdött. Fazekas különösen szünet után volt veszélyes. Dunai II. és Bene ezúttal halványabb volt a szokottnál.

  Baróti Lajos: Ilyen jó csapat ellen, mint a Crvena Zvezda nem lehet büntetlenül helyzeteket kihagyni.

  1968. május 31.

  Elég lesz-e az egy gól?

  A mérkőzés előtt M.Miljanics edző ezt mondta:
  - Nagyon fog hiányozni Pavlovics és Dzsajics, de azért bízom abban, hogy szoros eredményt csinálunk Újpesten!

  Megvalljuk őszintén, mi az ellenkezőjében bíztunk. Abban, hogy az újpestiek a Megyeri úton egy kicsit megtáncoltatják majd a vendégeket. A bizakodáshoz az alapot nem csupán az szolgáltatta, hogy a lila-fehérek otthonukban általában nagyon veszélyesek, hanem az a tény is, hogy az újpesti támadósor ütőereje – a játékosok tudását alapul véve – igen jelentős. Ha kijátsszák a formájukat, a legstabilabb védelmek is nehéz perceket élnek át rohamaik alatt. Ha villognak, ha robbannak …

  Most nem játszották ki formájukat. Nem villogtak. Egyszer-egyszer megcsillant ugyan valami, de nem a szokott fényerővel. A könnyedség, a szélvészgyors elegancia hiányzott ezúttal. Igaz, a játékosok igyekeztek mindezt lelkesedéssel, akarással pótolni, de nem ment. Valahogy olyan volt ez, mint amikor egy jól képzett, technikás bokszoló, gyorsaság hiányában – csak nagy ütésre megy. Az Újpesti Dózsa is győzni akart. A szerdai teljesítmény azonban a kitűnő Crvena Zvezda ellen, csak egy minimális győzelemhez volt elég. A jugoszláv listavezető igazolta hírét s főleg eredményeit. Nem véletlenül áll a bajnoki táblázat élén, s a jugoszláv kupa elnyerése sem a véletlen műve volt. A belgrádi gárda bemutatta, hogyan lehet remekül védekezni, szorosan embert fogni, anélkül, hogy az úgynevezett bekkelésbe csapjon át, a mindenáron való eredménytartásba, a vagdalkozásba. A Crvena Zvezda játékosai csak a legritkább esetben vágták el kapujuk elől a labdát – vaktában. A másik megoldást választották: inkább kihozták onnan! Ügyes, pontos adogatásokkal. Néha egészen kis helyen is passzolgattak, technikailag valamennyi játékosuk képzett, jól kezelték a labdát, s bizony, ha támadásba mentek át, azt is veszélyesen csinálták. Sok játékosukról meg lehetne név szerint emlékezni, hiszen a maga posztján valamennyi megtette a magáét. Két fiúról azonban feltétlenül szólni kell.

  Dujkovics. A hórihorgas, ideg nélküli kapus csapata egyik legjobbja volt. Úgy állt a kapuban, mint aki kedélyes teadélutánon vesz részt, s nem jelentős kupamérkőzésen. Érdekes, a legtöbbször mindig ott volt, ahová később a labda érkezett. A másik labdarúgó az ellenkező véglet. A 11-es mezt viselő Mihajlovics szinte a fele volt Dujkovicsnak. Amikor kifutottak, ő zárta a sort, s úgy festett, mintha egy kölyökjátékos settenkedne a nagyok nyomában. Játék közben? … Úgy mozgott, mint a higany. Hipp-hopp, hol itt, hol ott bukkant fel. Cselezett, elkacsázott a lábak között. De elnyomni nem hagyta magát.

  - Jó taktikával játszottak a vendégek – ismerte el tárgyilagosan Baróti Lajos mesteredző. – Jól védekeztek, lassították a játékot, sokat birtokolták a labdát. Már a mérkőzést megelőzően is említettem – látva a vendégek Partizan elleni játékát – a Crvena Zvezda nagyon jó csapat, s csak kiemelkedő játékkal lehet megfelelő előnyt szerezni ellenük a visszavágóra. Nos, a mieink ezúttal elmaradtak ettől a bizonyos kiemelkedő játéktól. Észlelek bizonyos formahanyatlást a csapatnál, néhány játékos erőnlétével is gondok vannak. Gondolok itt azokra – Bene, Noskó, Káposzta – akik hosszabb ideig sérüléssel bajlódtak s nem tudtak megfelelően készülni. Mindezeken túl, sajnos a helyzeteinket sem sikerült kihasználni. Az egy gól nem nagy előny, de mégsem reménytelen a helyzetünk. Ha a Crvena Zvezda Belgrádban győzni akar, akkor támadnia kell. S ha támad, fellazul a hátsó alakzata. Ebben az esetben a mi csatáraink is kapnak teret. A győzelemnek örülünk, de még jobban örülnénk, ha nyugodt szívvel utazhattunk volna a belgrádi visszavágóra.

  - Ha Pavlovics és Dzsajics játszik más lett volna a helyzet Újpesten. Akkor bizony gólt is rúgtunk volna. Ám, így is megtették magukét a fiúk. Remélem ledolgozzuk a hátrányt. Sőt…

  Ezt meg M. Miljanics edző mondta, aki elégedett volt a csapatával. A jugoszláv lapok részletesen beszámolnak az újpesti találkozóról. „Van remény a revansra” írja címben a Politika s hozzáteszi a tudósító, hogy remélhetően csak az EB döntő után lesz a visszavágó, s azon a Crvena Zvezda válogatottjai is ott lehetnek majd. Érdekes, hogy a zágrábi Sportske Novosti és a belgrádi Szport is ugyanazt a címet adta tudósításának: „Djukovics a mérkőzés hőse”. A zágrábi lap szerint elsősorban a kitűnő kapuvédőnek köszönhető, hogy a Crvena Zvezda elérte célkitűzését, a minimális vereség kivívását. A Vjesnik szerint az egygólos hátrányt behozhatja a jugoszláv gárda.
  A mérkőzés után a népes jugoszláv szurkoló csoport hatalmas zászlót lobogtatva ünnepelte kedvenceit Újpesten. Ők már a továbbjutást látták a 0:1-ben.
  Persze mindehhez lesz némi szava az újpesti labdarúgóknak is. Remélhetően…
   
 2. avatar: tuhachevski
  2013.09.08, 22:01
  kép
   
 3. avatar: EGRESIISTVAN
  2011.10.07, 18:48
  Krivokucsa I, pontosan: Blagoje Krivokucsa, kölcsönjátékos volt az OFK Beograd csapatából, akárcsak Rudolf Belin, de ő a Dinamo Zagreb együtteséből. (fmfan.ru/board/index.php?showtopic=17249)
  EI
   
 4. avatar: EGRESIISTVAN
  2011.10.06, 13:00
  A hiányzó adatokhoz:
  1968. évi KK elődöntő, első mérkőzés.
  1968. 05. 29. Budapest, Megyeri úti Stadion (ma: Szusza Ferenc Stadion).
  Újpesti Dózsa - Crvena Zvezda Beograd 1:0 (0:0).
  ÚD: Szentmihályi - Káposzta, Solymosi I Ernő, Szini, Dunai III Ede, Noskó, Fazekas, Göröcs, Bene, Dunai II Antal, Zámbó. Edző: Baróti Lajos
  CZB: Dujkovics - Djorics, Krivokucsa I, Krivokucsa II, Dojcsinovszki, Karapancsics, Antonijevics, Osztojics, Lazarevics, Acsimovics, Mihajlovics. Edző: Milan Miljanics
  Gólszerző: Fazekas.
  EI