magyarfutball.hu

Ferenczvárosi TC - Budapesti AK 1 : 1

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2022.02.04, 18:51
    BAK—FTC 1:1 (1:0).

    Üllöi-uti pálya. — Blró Kiss Menyhért, — 2500 néző.
    Rendkívül izgalmas, a közönség részéről han­gos, a játékosok részéről gyakran durva volt a mérkőzés. A bírónak példátlan eréllyel kellett közbelépnie minden egyes vitás esetben, hogy a küzdelem el ne fajuljon. Az izgatott hangu­lat tulajdonképpen.a közönség köréből terjedt át a játéktérre s valósággal uralta az egész mérkőzést.
    Az FTC közönsége ugylátszik visszaesik régi hibájába, átadja magát a tulságos fanatizmus­nak. amely tombol, amikor kedvelt csapata a balszerencsével küzdve, nem tud olyan ered­ményt elérni, aminőt a játéktudása alapján megérdemelne. Persze a közönség megfeledke­zik arról, hogy a lelkesedés tulhajtása nemhogy használna, de árt a csapatnak. Árt azért, mert izgatottá teszi a favorizált csapat játékosait, akik azután folyton a bírót molesztálják. S ha véletlenül gerinces a mérkőzés bírája s nem engedi magát terrorizálni, akkor azután a za­varok a kedveit csapat részéről teljessé válnak s a játék vége az, hogy vereséggel kénytelen a pályát elhagyni. Ez az eset történt a mai mér­kőzésen is, azzal a különbséggel, hogy a vere­ség helyett sokak szerint egy tévesen megítélt tizenegyes jóvoltából a kedvelt FTC csapat fél győzelemmel vonult le a pályáról. Az FTC já­tékosok izgatottsága teljesen a játéktudás ro­vására ment, mert számtalan tiszta gólhelyzet­ből nem tudtak gólt szerezni. Ezzel szemben az ellenfél játékosai példás nyugodtsággal dol­goztak ugy a védelemben, mint a támadásban.
    Az eredmény nem fejezi ki hűen a két csa­pati közötti erődítferenciát mert az FTC csa­pata gólokkal volt jobb ellenfelénél. A táma­dásban Pataki csak a mezőnyben brilíiiozott, de a gól előtt már csődöt mondott a tudo­mánya, ugyszintén Tóthé is, aki azonban né­hány szép lövést irányított a kapu felé. A többi csatár között Bódis volt jó, a csatársor belső része (Pápai is játszott) azonban nem állotta ki a kritikát. A fedezetsor ugyszólván etette labdával a csatárokat, de hiába. A védelemben Payer brillírozott, bár a kapott gól az ő oldalán, részben az ő hibájából esett. Szamosi jól védett, a kapott gólt nem ment­hette.
    A BAK-ban Károly volt: a csapat lelke. Nyugodtan, meggondoltan játszik. a labdát mindig oda adja le, ahol a legjobb a helyzet. A támadásban és a védelemben egyaránt fáradhatatlan volt. A védelemben Guttwillig he­lyett Aut játszott, de nálánál jobb volt Szé­kely, a másik hátvéd.
    A fedezetsorban Károly mellett Deutsch is jó volt, míg a csatársorban Ráczkevi volt a legjobb. Kitünően védett Nagy.
    A BAK gólját az első félidő 15. percében éri el. A csatárok közvetlen a kapu előtt táboroz­nak. Gellert az FTC védelem durván elfoultolja, de Gellert a földön fekve még elérte a labdát s azt a kapuba rugta. Az FTC handsot reklamál, de a biró a szabályosan elért gólt megadta. Ebben a félidőben a BAK többet támadott. A második félidőben az FTC nagy fölénnyel játszott s majdnem 15 percig szinte odaszegezte ellenfelét a kapuhoz. De a belső csatárok tehetetlensége folytán nem tudtak gólhoz jutni. A 40. percben Bódis a kapuvonaltól 10 méterre ti zta helyzetben volt, de két BAK játékos hátulról támadva közrefogta. A biró 11-est ítélt, amelyből Payer védhetetlen gólt lőtt.


    Sporthirlap, 1918 szeptember 16.