magyarfutball.hu

Ferenczvárosi TC - Budapesti TC 1 : 3 14:30

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.07.27, 00:08
    BTC—FTC 3 : 1.

    (Üllöi-uti pálya.) A zöld-fehéreknek rossz sze­zonjuk van. Egyetlenegy jelentős győzelmet arattak a kora őszi idényben : a Rapid ellen, azóta szemlátomást hanyatlik a csapat és vasárnap immár második bajnoki vereségét volt kénytelen elszenvedni. De mig hiányos csapata daczára az MTK-nak még méltó ellenfele volt, tegnap az első félórában teljesen védekezésre szorult, majd mikor a BTC half-time után az iram forszirozássának áldozatul esett és a szivósabb FTC kerülvén fölénybe, a mérkőzés még korántsem látszott eldöntottnek : akkor mutatkoztak a zöld-fehérek gyengéi. Közel 45 perczig volt frontban a csapat, egy tizenegyesnél többre azon­ban nem vitte. Igaz, hogy csatársora is indiszponált és ezért goalképtelen volt, a főhiba azonban egy jó kvali­tású kapuvéd, jobboldali fedezet, de főként a czenterhalf hiánya. Hiányzik az agilis, a játékot irányitó Bródy (Kiss nem arra a posztra való ember, nehéz lesz a helyére méltó utódot találni. Weinber gyors, önfeláldozó akczió, ellenben lassúak és kényelmesek, úgy hogy alig lehet hasznát venni. Blum, a ki az MTK-match óta tegnap játszott először és a kit a közönség szimpatikus tapsok­kal fogadott, klasszis játékos, a nagyszerűen játszó és Rumboldon és Payeren kívül a mezőny legjobb embere volt, de csak egy ember, már pedig jó csapatnak három jó half kell és éppen jó halfok hiányát sínyli az FTC. Fritz sem méltó őrzője a zöld-fehérek kapujának. Ha szerencsés napja van, bravúros dolgokra képes, de nem klasszis és ezért megbízhatatlan. Pataki és a jobbössze­kötő indiszponáltan és kedvetlenül játszott, miattuk Weisz alig jutott labdához. Schlosser fényes tudásához méltóan óriási önfeláldozással dolgozott, a TTC vala­melyik védőjátékosától véletlenül szenvedett rúgásai miatt azonban nem volt all right. Borbás az egész mérkő­zés folyamán teljesen passziv szerepet játszott.
    A BTC jól megérdemelte ezt a fényes győzelmét, a miből előreláthatólag kellő önbizalmat merit a csapat a jövőre is és most már egységes formákkal örvendezteti meg híveit. Mér a piros-fehérek első negyed órai lelkes játéka után sejthető volt, hogy a BTC-ét nehéz lesz meg­verni, a mit azonban azután produkált a csapat, az szinte meglepően szép volt. A Bayer kivételével fényes tech­nikájú négy csatár nagyszerű akcziókkal, ismételten át- meg áttörte az FTC védelmét és ha egyszer a zöld­fehérek goalja elé került, nem egykönnyen engedte magát visszaverni. Dobó mint jobbösszekötő jobb volt, mint a jobbszélső helyén, mert goallövő képességeit is érvénye­síthette. Kitűnő napja volt Mészárosnak, a ki pompás technikával játszott és remek ozentereket irányított. Pócz taktikája az, hogy állandóan az ellenfél hátvédei körül tartózkodik, lesve a prédára: a czenterezett és goalokká értékesíthető labdákra. Hibája, hogy majd­nem állandóan lesállásban tartózkodik és e miatt sok­szor megakasztja csatártársainak akczióit. Horváth labdatechnikáia a Schlosserével és Kertész II-ével közel egyenrangú. Mészáros—Horvát kitűnő összjátéka keméeny próbára tette az FTC kipróbált védelmét es Horváthnak 30 méterről a bal sarokba lőtt süvítő goalja a legszebb magyar goalok közül való volt. A fedezetsorban újra játszott Ficzere, elég hasznosan, de hiányos tech­nikával. Meglepő jó volt a czenterhalf posztján Rauchmaul, de csak 45 perczig. Einwag jó kvalitású, jól helyez­kedő half, azonban erőszakos játékos. Nagyszerűen ját­szott Szendrő (ilyen formában szerettük volna a magyar-­osztrák mach napján látni) és Kőszegi is méltó part­nere volt, mint a legtöbb magyar hátvéd azonban, ők is kissé kíméletlenek, ha az ellenfél a goaljuk közelébe kerül. A 22 játékos közül a legjobban Bihari érezhette magát, mert alig akadt munkája. Lelkesen, odaadóan, önfeláldozóan, igen szép stílusban játszott az egész csapat és fényes sikeréért a közel tízezer főnyi közönség meleg ovácziókban részesítette.
    Azonnal BTC kerül frontba és Mészáros révén ismételt támadásokat vezet, a melyek a 4-ik perczben kornert eredményeznek. Közel negyed óráig tart a piros­fehérek offenzivája, az FTC hátvédei azonban sikeresen verik vissza a támadásokat. Majd a zöld-fehérek nyomul­nak fel s négy kornerrel veszélyeztetnek (13., 14., 19. és 20-ik percz), mire ismét a BTC támad s most Fritz is közbelépni kénytelen, a ki a 29-ik perczben biztos goalt ment. Kevésbé szerencsés a következő perczben, a mikor Dobó magas czenterét, a melyet Weinber a goalvonalról kifejel, a goalba boxolja. 1:0. A vezető goal tüze­sebb munkára serkenti a BTC-ét, a mely újabb kornert ér el. Schlosser remekül irányított lövése czentiméterekkel czélt téveszt. Payer szabadrúgását Bihari fogja. A 43-ik perczben Dobó magas czenterét Fritz védi, a kiboxolt labda Pócz arczára, onnan lábaihoz esik, a ki védhetetlenül a bal sarokba plaszirozza. Bravurstikli volt, mert Pócz helyén más csatár — ha a labda az arczát éri — aligha goailrugásra gondolt volna, hanem arra, hogy nem történt-e baja az orrocskájának ?
    Félidő 2:0.
    Mészáros pompás támadása vezeti be a második félidőt, czenterét azonban Fritz fogja. A BTC azután, mert halfsora kifullad, lassanként visszaszorul és az FTC kerül fölénybe. Schlossert a goallövés pillanatában Ficzere és Szendrő a földre tessékeli s a megítélt tizenegyest Payer hatalmas lövéssel, goallá értékesíti (11. p.). A zöld-fehérek uralják továbbra is a helyzetet, de olyan kényelmesen dolgoznak, mintha ők vezetnének egy goallal. Unal­mas, tervszerűtlen játékot folytat az FTC csatársora és egyik embere sem irányít labdát a goalra, igaz, hogy a BTC kritikus helyzetekben csatárait is a védelembe vonultatja. Ficzere szépen irányított szabadrúgását Fritz merészen egy kézzel védi, Einwag remek shotját azonban már bravúrosan menti. FTC-nek a 27., 31. és 34-ik perczben rúgott kornerei sem változtatnak az eredményen, ellenben Horváth a 36-ik perczben csoda­szép lövéssel háromra szaporítja a BTC goaljait. Fritz kissé korán vetette el magát a labdára. Az utolsó tíz perczben már olyan sötétség uralkodik, hogy a labdát alig látni, azt azonban igen, hogy Weiszt, majd Mészárost alaposan megingják.
    Sugár István kiválóan, a szükséges energiával bíráskodott.

    Az Újság 1913 november 11.