magyarfutball.hu

Budapesti TC - Ferenczvárosi TC 1 : 0 17:45

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.07.23, 12:49
    Az ETC vereség»

    — BTC—FTC l-O.

    A mivel két teljes szezónon keresztül hiába próbál­koztak csapataink, az ma, négy nappal a hivatalos szezón befejezte után, de még mindig a szezónha tartozóan sikerült a Budapesti Torna-Clubnak : legyőzte az FTC-t. Ugyanaz a BTC, a melynek egy évvel ezelőtt az első osz­tályból való kiesés ellen kellett teljs erejével küzdenie, a mely hiányos és rendszertelen, sőt többé-kevésbé gon­datlan vezetés következtében az elsők sorából az utol­sók közé esett vissza, ujult erővel látva a küzdelemhez, ismét a legelsők között foglal helyet. Az öntudatos, nem csüggedő munkának szép jutalmát nyerték a piros-fehérek a veretlen Ferenczvárosi Torna-Club legyőzésével legyőzésével, a mely egyszersmind a bajnoki lista harmadik helyére juttatta a BTC-t.

    A Budapesti Torna-Club csapata kiválóan játszott és az adott körülmények között megérdemelte győzel­mét. A piros-fehérek játékosait áthatotta a győzelem megszerzésének nagyszerűsége s az a tudat, hogy a magyar csapattól egész éven át veretlen bajnokcsapatot legyőz­hetik, megkétszerezte erejüket. Remekül játszóit a BTC csapata, úgy, a mint azt tőle titkán, talán évek óta nem láttuk s minden egyes játékos tudása legjavát vitte a mérkőzésbe.
    A csapat legjobb része a védelem volt. a mely fel­adata magaslatán állott. Ginzery újból bebizonyította, hogy méltán tartják Zsákkal egy sorban a legjobb magyar kapuvédnek. A Kőszegi—Szendrő-pár évek óta nem volt oly jól diszponálva, mint ma ; ugy kapcsolásaik, mint felszabadító rúgásaik egyaránt megérdemelték a sok tapsot, a melylyel a BTC megszaporodott hívei elhal­mozták a két kitűnő játékost. A fedezetről óriási mun­kát végzett, fáradhatatlanok voltak s pillanatra sem vesztették el munkakedvüket. A csatársor kimagaslóan legjobb embere Mészáros balszélső volt, a ki a támadá­sok javarészét vezette s valóban fényesen állotta meg helyét. A másik szélső, Dobó is jól játszott, de őt feltű­nően elhanyagolták s igy, nem fejthette ki tudását. A belső csatárok gyengék voltak s különösen a kapu előtti határozatlanságuk volt feltűnő.
    Az FTC két kitűnő szélső csatárját nélkülözte, a mi a jelenlegi, amúgy, nem legjobb formájában játszó csa­patot alaposan mcghandicapelte. A tartalékok — Szeiter és Kövesdy — nagyon gyengén játszottak, a mihez hozzájárult még Tóth feltűnő indiszpozicziója a igy tel­jesen érthető a ferenczvárosi csatársor goalképtelensége. Pataki és különösen Schlossert jók voltak, de a bizony­talanul mozgó csatárlánczban azért ők sem tudták az akcziók folytonos sikertelensége miatti idegességüket le­küzdeni. A fedezetsor kitűnő volt, bár Medgyessy csak az első félidőben tudott társaival egy nívójú játékot pro­dukálni. A közvetlen védelem kifogástalanul működött.
    Összegezve a fent elmondottakat, az a véleményünk, hogy az FTC teljes csapata meg tudta volna őrizni veret­lenségét.
    Külön fejezetben kell szólnunk Herczog Ede bíró működéséről, mert a mérkőzés valósággal a bírói téve­déseknek lánczolata volt. A BTC az első félidő 37-ik perczében remekszép, szinte ideális goalt ért el. A biró az FTC-játékosok protestálására a feltétlenül szabályos goalt lesbenállás czimén nem adta meg, holott a goalt fejelő Mészáros a Dobó által középreadott labdára leg­alább öt-hat méterről startolt és lesben állásról szó sem lehetett. A második félidő nyolczadik perczében, fél perczczel a BTC győzelmét jelentő goalja után Schlosser gyönyörű egyéni játék után már már üresen áll a BTC kapuja előtt, a mikor éppen a goallövés pillanatában csúnyán elgáncsolják: a biró a gáncsról nem vesz tudo­mást és a játék tovább folyik. Nem sokkal később FTC ismét veszélyesen támad és Tóth élesen rúgott labdá­ját Ginzery és a kapufa együttesen mentik, a labda a mezőnybe pattan, a BTC kapuja előtt nagy kavarodás támad, miközben Szendrő kézzel védi ki a labdát : a tizenegyes ismét elmarad s a játék, mintha misem tör­tént volna, folyik tovább. :
    Három a sok köztül, a melyek azonban a legsúlyo­sabbak. A közönség felháborodva, szinte magából ki­kelve szidta a bírót, a kinek legfeljebb csak az a kis vigasz­talása maradhatott, hogy a mai match második félideje után még azok sem voltak vele megelégedve, a kik eddig szivesen látták benne — a hogy sportkörökben nevezik — »az FTC házi bíróját«.
    Maga a mérkőzés elég érdekes, szép nivóju és vál­tozatos volt. Mind a, két kapu sokszor forgott veszély­ben, de a védelmek kitünően működtek. Az első félidő utolsó negyedórájában a BTC, a match vége felé az FTC volt fölényben. A győztes goalt a második félidő elején sarokrúgásból Sály szerezte.

    Az Újság 1913 június 20.
     
  2. avatar: heimo
    2017.08.24, 14:37
    Az eredeti időpontról (1913. április 13.) a rossz idő miatt elhalasztott mérkőzés.