magyarfutball.hu

UTE - Budapesti AK 0 : 5 14:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1908/1909
játékvezető : Szüsz Hugó

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.11.16, 21:20 (szerk.: 2021.11.17, 11:58)
    Budapesti Atlétikai-Klub — Ujpesti T. E. 5:0
    Amerikai-uti pálya

    A mióta a két csapat az első osztályu csapatok sorába került, a B. A. K.-nak ezúttal másodszor sikerült az ujpestieket legyőznie. Idényről-idényre, szinte már hagyományosan, minden alkalommal 3:1 arányban verte az U. T. E. a B. A. K.-ot, mig utóbbi vasárnap végre alapos revanche-ot vett többszöri legyőzetéseért. A B. A. K. — mint M. T. K. ellen is — Grosz, Cseh és Gerö helyén tartalékokkal állt ki, a kik közül azonban csak a kiváló balszélsó hiánya volt érezhető. A kék-feketék legjobb embere Gállos volt. Kitünően ját­szott még Rudas, a két hátvéd, de főként Nagy a kapu­ban, mert jórészt az ő bravúros védésén múlt, hogy a B. A. K. a második félidőben goalt nem kapott.

    Az Ujpesti T. E. öt tartalékkal állt ki, a kik közül főként a pótolhatatlan Kazár helyén egy egészen kezdő kapuvéd próbált szerencsét, de bizony semmi tehetséget sem árult el erre a posztra. A fedezetsor három embere is csupa tartalék volt. Csak Ludwig a védelemben és Szidon a csatársorban állta meg jelesül a helyet, mig a többi rontott, a mit csak ronthatott.
    U. T. E. hét emberrel kezd, ennek daczára azonnal frontba jut és sarokrúgást ér el. A B. A. K. szép összjátékkal lendületbe jön, de Gállos közvetlenül U. T. E. hálója előtt biztosnak látszó goalt hibáz. A kék-feketék kornere után Rudas süvítő lövését az ujpestiek kapuvédje a kezéből kiejti, mire a berohanó Gállos a vezető goalt rúgja (12. p.). U. T. E. lassanként teljesen visszaesik és csak a 30-ik perczben jut támadáshoz, a melynek korner az eredménye. A közönség közben annyira zajong, hogy a mérkőzést vezető biró a játékot néhány perczre felfüggeszteni kénytelen. A 39-ik perczben kornert ér el a B. A. K., a melyet Révész a goalba fejel. A félidő har­madik goalját Gállos lövi, míg Kelemen támadása kor­nert eredményez.

    Félidő 3 : 0. Kornerarány 3 : 2.

    A második félidő jórészében U. T. E. támad, azon­ban a B. A. K. elszánt védelme — az élén Grünwalddal — a legveszélyesebb helyzetekben is kitünően ment. A B. A. K. jórészt lerohanásokból közeliti meg az ujpestiek kapuját és Varga iveit labdája a kapus feje fölött U. T. E. goaljában talál helyet (29. p.), mig a 35-ik perczben Kelemen támad és beadását Gállos menthetetlen goallá értékesíti. U. T. E. a félidő folyamán mindössze három kornert ér el.

    Szüsz Hugó (M. T. K.) kitűnő biró volt.

    Az Újság, 1908. december 29.
     
  2. avatar: seamandarin
    2021.08.27, 18:16 (szerk.: 2021.11.17, 11:59)
    BAK. — UTE. 5:0
    Amerikai-u. p.

    A BAK. nagy formájáról 5:0 ad számot a BAK.-nak fenti, aránylag nagy gólarányu győzelme. A BAK. most formája tetőpontján van, annak dacára, hogy három tartalékkal állott ki, az MTK. ellen mutatott szép és tartalmas játékával ál­landóan uralta a helyzetet, csak ritkán juttatta az Újpestieket ve­szedelmesebb támadáshoz. Az Újpesti TE. nem kevesebb, mint öt tartalékkal vette fel régi riválisa ellen a küzdelmet, épen ezért nem bírta pillanatra sem kétségessé tenni a BAK. győzelmét. A csapat gerince, a fedezetsor, tartalékokból állott, ami az egész csapat erejét nagy mértékben redukálta. A védelemben Lud- vig mentett, amit lehetett, azonban a tartalékkapus gyenge já­téka miatt ö sem tudta a súlyos vereséget megakadályozni. A csatársor támogatás híján nem sokra ment s Sidon csak egyénileg mutatott jobbat társainál. A Budapesti Athletikai Klub győzelme reális és teljesen megérdemelt volt. A csapat és a mezőny legjobb embere Gállos volt, mellette még Rudas, Grünwald és Nagy kapus váltak ki a BAK. csapatában. A Gross, Gerő és Cseh helyén szerepelt tartalékok jól állották meg helyei­ket és jól illeszkedtek be a csapat harmonikus összmunkájába. A BAK. győzelme annál nagyobb lelkesedést keltett a fekete-kékek táborában, mert a BAK.-nak most sikerült másodizben legyőzni régi riválisát, az UTE.-t. Az Újpestiek eddig mindig 3 : 1 arány­ban győztek a BAK. ellen.

    Az UTE., bár 7 emberrel kezdi a játékot, rövidesen kornert ér el, ami után a BAK. nyomul előtérbe szép összjátéka révén s már a 12. percben gólt lő. Rudas lövését u. í. a kapus hibásan védi. úgy, hogy a leejtett labdát Gállos a gólba vágja. Az UTE. kornert hozó rövid támadása után a BAK. a 39-ik percben kornerhez jut, amit Révész fejjel a gólba továbbit, A félidő végéig Gállos már a harmadik gólt szerzi meg.

    Félidő 3:0.

    A második félidő jórésze az UTE. erőtlen támadásaival telik el. A BAK. kaput csak 3 korner veszélyezteti. Közbe a BAK. lerohanásaí tarkítják a mérkőzés képét. A 29-ik percben Varga ivelt lövése a 4-ik gólt eredményezi. Most Kelemen vezet szép támadást, centerét Gállos a gólba vágja, megszerzi vele a BAK. utolsó gólját.

    Biró: Szüsz Hugó (MTK.)

    Nemzeti Sport, 1909. január 2.