magyarfutball.hu

MTK - Terézvárosi TC 8 : 0 14:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1912/1913
nézőszámok:
  1. Sport-Világ: 1.000

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.07.18, 19:39
    MTK—Terézvárosi TC 8 : 0.

    (Hungária-uti pálya.) Nem tévedés és nem sajtó­hiba, tényleg 8 : 0 goalarányban győztek a kék-fehérek, alaposan boszut állva éppen a TTC-én, a miért az egész szezon folyamán goalképteleneknek csúfolták őket. És joggal, hiszen nyolcz bajnoki matchen mindössze 15 goait rúgtak, ma pedig egy mérkőzésen nyolczat, tehát az eddig adott goalok több mint ötven százalékát. Az MTK csatár­sora ugyanis ma váratlanul goalképes volt és mind a nyolcz goal remekül irányított labdák eredménye volt. A goalok közül néhányat Ellinger II. középfedezet csi­nált, a ki a szezon folyamán óriásit javult és különösen ma igazán szép játékot produkált, itt a legfőbb ideje tehát, hogy abbahagyja erőszakos játékmodorát és akkor nagyon hasznavehető embere lesz az első csapatnak.
    A mérkőzés legélvezetesebb pillanatai voltak, a mikor Lane-hez került a labda, a ki ma kénye-kedve szerint játszhatott. Kertész II. helyén játszott, a kit a hiányzó Vágó helyére a halfsorba dirigáltak, illetőleg csak ott kellett volna játszania, de Fregoli-szerűen min­den pillanatban más és más poszton volt és míg máskor ő menti meg a zászló becsületét, illetőleg ő rúgja az MTK goaljait, ma egyet sem csinált és mégis a nyolcz goal javarészét az ő nagyszerű játéka, eredményezte. Végre Kertész I. is beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mert bravúros kiszökéseit ma pompásan helyezett labdákkal is fejezte be. Sebestyén, mint az egész idényben, ezuttal is kiválóan játszott, Lane helyén pedig a biztató tálentumu. második csapatbeli Rácz-czal ismerkedtünk meg. Kertész II-őt brilliáns technikája feltétlenül a halfsorba szólítja. Révész helyén is tartalék : Sebestyén II. játszott, de nem olyan jól, mint máskor.
    A Terézvárosi Torna-Clubban alaposan csalódtunk. Több okból. Elsősorban is elvártuk és ez az eredményes­ség érdekében is kívánatos lett volna, ha legjobb tudásá­val küzdi végig a mérkőzést, hogy kitűnő ellenfelének méltó riválisa legyen. A helyett mit láttunk ? Azt, hogy a. csapat néhány embere visszataszítóan durva játékkal próbálta megfélemlíteni az MTK-át, de hát Ellingerben jó partnerre talált. A durva és erőszakos játék azonban csak ritkán vezet eredményre, és bizonyos, hogy jóval enyhébb vereséget szenvedett volna a csapat, ha az első perczektől kezdve fairül játszik. De hát Hegyinek a fe­jébe szállt a lába-tudománya és hátvédtársával, Bakos­sal együtt olyan »kirohanásokat« intézett, hagy vak­merő játékuk valóban ijesztő volt. Mindent betezőzött azonban Beimel, a csapat már többször büntetett kapuvédje, a ki egy labda védése közben úgy nyakonteremtette a támadó Kertész I-et, hogy egy kütellki korcsmában bizonyára megtapsolták volna érte. Ter­mészetesen kizárták a játékból és reméljük, hogy a labda­rugó szövetség a visszatérő bűnöst a legsúlyosabban fogja megbüntetni és többé magyar pályákon nem fog játsz­hatni. Az egész csapatban egyébként a csatárszárny jobboldala : Recht—Payer—Menzer és Kaposi, meg Vágó a halfsorban produkált kvalitásos játékot.
    Még egy visszataszító iuezidenst kell ezen a helyen szóvátennünk, egy újabb adatot, a mi az idealista footballiátogatóban a labdarugó sportot már ellenszenvessé kezdi tenni. A második félidő 30-ik perczébon ugyanis Jergenz, a Terézvárosi TC egyik ma nem szerepelt játé­kosa hirteienül beront a pályára és arra beszélte rá a csapatot, hogy hagyja abba a mérkőzést, illetőleg hogy adja fel a további küzdelmet. Jergenznek elsősorban tilos a pályára lépni, a mikor ott játék folyik, de azt intézze el vele a pálya intézősége, az ellen a sportszerűtlen­ség ellen azonban, a mire a csapatot rábírni akarta, bizo­nyára élénken protestálni fog maga a Terézvárosi TC választmánya, a melynek élén olyan kiváló és korrekt sportsman áll, mint a minő Oprée Rezső. Eltekintve ugyanis attól, hogy a bajnoki mérkőzés abbahagyását a játékszabályok büntetés terhe mellett tiltják, de ha a csapat tényleg eleget tett volna Jergenz óhajának, bizo­nyos, hogy valamelyik a bajnokságért játszó tiz csapat közül károsodhatott volna, ha ugyanis a bajnokság első vagy utolsó helyét esetleg a goalarány dönti el. Mi az ilyen eljárást, akárki is követi el, súlyosan elitéljük és itt a nyilvánosság előtt kell a Terézvárosi Torna-Clubtól megkérdeznünk, hogy a Jergenz eljárásával azonositják-o magukat '!. . .
    A hátszelet biztositó helyválasztás joga a TTC-nek kedvez, a mely azonban egységes támadások helyett csak lerohanásokkal kísérletezik, a melyeket azonban Biró, de leginkább Csüdör akaszt meg. Menzer ügyes lerohanását Csüdör szereli le, Payer plaszirozott lövése balra a kapu mellett süvit el, sőt TTC kornere (10. p.) sem vezet eredménye. A 16-ik perczben születik meg az MTK vezető goal ki Lane remek czenteréből, a melyet Kertész I. nyugodtan a bal sarokba helyez. MTK kor­nere sem eredményes, Sebestyén remek játéka után azon­ban ismét Kertész I. messziről irányítva, a második goalt rúgja (24. p.), a játékot a pálya egyik felét elborító sár alaposan megneheziti, labdatechnikája révén azonban inkább MTK van frontban, habár TTC a 31. és 45 ik perczben két újabb kornerrel veszélyeztet.
    Félidő 2 : 0.
    Szünet után először a kék-fehérek hálója van baj­ban, Payer remek magas shotját azonban Domonkos bravúrosan menti. MTK azután döntő fölénybe kerül. Lane remek magas czenterét Beimel kapujából kirohanva próbálja menteni, de Kertész I-é a labda, a ki az üres goalba fejeli (10. p.). A negyedik goal szinte pendent-ja a harmadiknak. Ismét Beimel igyekszik elfogni Lane ezenterét, a melyet Kertész I.védhetetlenül a bal sarokba plasziroz (19. p.). A 22-ik perc zben Beimelt kiállítják és Vágó áll a kapuba, a ki azonban Ellingernek a 28-ik, 40-ik és 45-ik perczben szépen irányított magas shotjait nem bírja védeni. Ugyancsak Ellinger »nyomja« be MTK- nak korner után elért, sorrendben hatodik goalját is. Az utolsó perczekben TTC is felnyomul, a kék-fehérek pihent védelme azonban a csatárokat goallövéshez nem engedi. Kiss Menyhért kitünően és a szükséges erélylyel bírás­kodott.

    Az Újság 1912 december 17.
     
  2. avatar: heimo
    2017.08.21, 08:15
    Jv.: Kiss M. (TTC)