magyarfutball.hu

UTE - Budapesti TC 1 : 0 15:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztály 1912/1913
nézőszámok:
  1. nela: 2.000
  2. Budapesti Hírlap: 2.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2021.07.15, 22:31
    UTE— BTC 1:0.

    (Népszigeti pálya.) Vagy két és félezer ember nézte végig az Újpesti Torna Egylet bajnoki mérkőzését a Budapesti Torna Cub ellen. Mind a két csapat óriási ambiczióval készült a matchre s igy előrelátható volt az a heves küzdelem, a mi a match folyamán tény1eg be is következett.
    A BTC csak annyiban változtatott csapatösszeállításán, hogy lehetőleg igyekeztek az UTE ellen játszó csapatot súly tekintetében biztosítani. Az újpestiek nem tudták teljes első csapatukat kiállítani, de szerecséjükre a tartalékok jól beváltak, sőt némeyikük felül is múlta elődjét.
    Az UTE a csatársorban az összekötők helyein, to­vábbá a középfedezet posztján szerepeltetett uj embereket,mig az eddig a jobbösszekötő csatár szerepét betöltő Besenczi a jobb szélre került. Úgy Besenczi, mint" másik szélső (Molnár III.) kitűnő játékot produkáltak, rend­kívül agilisán működött a fedezetsor, a csapat legjobb része azonban a védelem volt, a mely élén Kazárral, igazán bravúros munkát végzett.
    \ BTC-ben a csatársor remekelt, de csak addig, a mig a kapuhoz közel nem jutott. A szélsőcsatárok. kiváltképpen pedig Dobó, egymásután vezették a szebbnél-szebb táma­dásokat, a középső csatárok azonban sorra hibáztak. A mérkőzés nagyobb felében az UTE lelkes játéka daczára a Torna Club volt inkább fölényben, sőt a mérkőzés utolsó félórájában annyira domináló túlsúlyba jutott, hogy a kiegyenlítést szinte csak pillanatok müvének lehetett tekinteni , az UTE védelmének bravúros munkáján azon­ban megtörtek a BTC csatársorának jól vezetett akcziói.
    A mérkőzés egyetlen goalja a match első perczeiben eset Besenci beadásából, a tartalék balösszekötő szé­pen helyezett lövése révén. A goal s igy a győzelem realitá­sához szó fér, mert a BTC védelme abban a hiszemben,hogy a labda túljutott a vonalon, pillanatokra megállt s ezt a tétovázást használta ki az UTE a goal megszerzésére.
    Biró: Havas Lajos.

    Az Újság 1912 október 15.
     
  2. avatar: heimo
    2019.06.29, 15:54 (szerk.: 2019.06.29, 16:23)
    A BTC—UTE ügy. Az intéző-bizottság nem tud határozni a tanács által visszaadott BTC — UTE ügyben, mert az egyik legfontosabb tanú, Endrényi, többszöri idézés ellenére sem jelent meg. A BTC—UTE bajnoki mérkőzésen történt, hogy a BTC vezetője Endrényit ajánlotta az egyik határbírónak, a kit az UTE állítólag nem fogadott el azért, mert Endrényi bátyja a BTC tagja. Így mint határbírók Hendl Kornél és Reipricht Lajos szerepeltek, a kikről a BTC csak az 1:0 arányban elveszített mérkőzés után tudta meg, hogy tagjai az UTE-nek. Ebből keletkezett a harc, a mely még mindég foglalkoztatja a szövetséget. ...
    ... Az intéző-bizottság a legnagyobb valószínűség szerint a bírói jelentés alapján 1:0 arányban az UTE javára fogja a mérkőzést igazolni.

    Sporthírlap, 1913. január 06.

    Elutasított óvások. A pénteki tanácsülésen került tárgyalásra az NSC-nek a BAK ellen 3:2 és a BTC-nek az UTE ellen 1:0 arányban elvesztett mérkőzése ügyében beadott óvása. Az NSC képviseleteben nem jelent meg senki s így a tanács egyhangúlag elutasította az óvást. A BTC óvásának a mérkőzés megsemmisítésére vonatkozó részét visszavonta és megelégedett a tanács abbeli határozatával, hogy az UTE vezetőségével szemben rosszallását fejezi ki, mert a mérkőzést vezető bírónak két olyan határbírót ajánlottak, a kik egyszersmind tagjai az UTE-nak is és ezt nem közöltek a bíróval.

    Sporthírlap, 1913. február 03.
     
  3. avatar: heimo
    2017.08.19, 12:43
    A mérkőzés eredeti időpontjáról (1912. december 01.) előrehozott mérkőzés
     
  4. avatar: heimo
    2017.08.19, 12:38
    A Budapesti Torna Club Újpesten játszik az Újpesti Torna Egylettel és bizony könnyen megtörténhetik, hogy az otthonos csapat máris megakasztja a piros-fehéreket dicsőségének induló útjukon.

    Pesti Hírlap, 1912. október 13.

    A BTC-ot, amint megjósoltuk, megállította útjában az UTE. Igaz ugyan, hogy a szerencse ugyancsak közre játszott itt, pedig hát a BTC-ról el lehetett mondani, hogy nem érdemli meg balsorsát, mert „megbünhödte már a múltat és jövendőt.“

    Újpesti Torna Egylet — Budapesti Torna Club 1:0 (1:0).
    (Népsziget.)

    Szép győzelmet aratott az ifjúsági erőkkel felfrissített UTE, a jó formában levő BTC fölött. A második félidőben nagy fölényben voltak ugyan a pirosfehérek, a belső csatárok tehetetlenségén és Kazár pompás védésén azonban meghiúsult minden akció. A győztes gólt a hetedik percben lőtte Besenczi beadásából Karger balösszekötő, a labda azonban sokak állítása szerint már kívül volt a határvonalon. A BTC-nek még a félidő folyamán alkalma lett volna kiegyenlíteni, a kiegyenlítés azonban a második félidőben folytatott fölényes játék dacára nem sikerült. Bíró: Havas (BAK).

    Pesti Hírlap, 1912. október 15.
     
  5. avatar: heimo
    2017.08.19, 12:25 (szerk.: 2017.08.19, 12:29)
    A BTK veresége, amelyet az UTE-től a Népszigeten szenvedett, némileg meglepetést jelent. Az UTE védelme a kifogástalan működésének eredménye ez a győzelem, mert a második félidőben, mikor a BTK sokáig kiemelkedő fölényben volt, Kazár kapus mindent védett.

    UTE - BTK 1:0 (1:0) (Népsziget)

    Az UTE váratlan győzelme nagy meglepetést keltett. Győzelme talán nem is teljesen reális, mert a mérkőzés nagyobb felében a BTK volt fölényben. Az UTE a győztes goalját az első félidő 4-ik percében érte el. Ezután inkább védelmi játékot folytat s lelkes munkával sikerült is a mérkőzést részükre biztosítani. Bíró: Havas.

    Pesti Napló, 1912. október 15.
     
  6. avatar: heimo
    2017.08.19, 12:12
    Újpesti Torna Egyesület—Budapesti TornaKlub 1:0 (1:0). Népszigeti sporttelep.

    Kétezerötszáz főnyi közönség előtt aratták az újpestiek első győzelmüket. Jó csatázósorának, kvalitásos fedezeteinek fedezeteinek, de főképpen kitűnő kapuvédőjének. Kazár Tibornak köszönheti az U. T. E. ezt a jelentős sikert. A B. T. K. szemmel láthatóan erősebb volt. játékstílusa kiforrottabb és iskolázottabb, mint ellenfeléé, de a kapu előtt kínálkozó helyzetek kihasználásában fogyatékos a tudása. A legjellemzőbb példa volt erre Dobó, a ki egymaga számtalanszor az U. T. E. kapuja
    elé terelte a küzdelmet, gólt lőni azonban még két-három lépésről sem tudott. A mérkőzés egyetlen gólját Benczei jobbszélső beadásából Karger balösszekötő lőtte a játék hetedik percében. A gól maga szabályos volt, de Besenczi az outvonalon kívül fogta el a labdát s mert a bíró nem fütyült, zavartalanul centerezhetett. A B. T. K. felsőbbsége különösen a második félidőben vált nyilvánvalóvá, a mikor valósággal ostrom alatt tartotta az U. T. E.- nek Kazár által pompásan védelmezett kapuját. A fair mérkőzésnek egyetlen incidense a második félidő elején Ficerc és Küschner között történt összeütközés volt. Küschner ebben megsérült s negyedóráig távol is maradt a küzdelemből. Biró Havas Lajos volt.

    Budapesti Hírlap, 1912. október 15.
     
  7. avatar: heimo
    2017.08.19, 12:03
    UTE - BTC 1:0 (1:0)
    Bíró: Havas Lajos

    Az újpesti csapat ma olyan fényes formát játszott ki, melyre évek óta nem volt példa Újpesten. Minden játékos emberfeletti munkát végzett és teljesen megérdemelték a győzelmet. Az UTE csapatába beállított három tartalék játékos fényesen bevált és az UTE igazán nekik köszönheti győzelmét, mert odaadó lelkes játékukkal magukkal tudták ragadni öreg játékos társaikat is. A BTC csapata mindent elkövetett, hogy a győzelmet megszerezze, de legszebb támadásaik hajótörést szenvedtek a briliánsan dolgozó Vranák - Rosmann - Kazár triászon.

    UTE kezd és rögtön támadólag lép fel. A 4-ik percben az újpesti jobbszélső a határon kívül kerül a labdával, mire a BTC védelem megáll, a határbíró azonban nem jelez, az UTE pedig kihasználja a BTC ingadozó viselkedését és a balösszekötő gólt rúg. Hideg zuhanyként hatott a BTC-ra ezen nem várt eredmény és teljesen kiforgatta a csapatot rendes játékából és csak a félidő közepe felé nyeri vissza nyugodtságát, de az elszántan és jól védő kapus minden támadást lehetetlenné tesz. Második félidőben BTC odaszegzi UTE-t a kapujához, de belső csatárainak tétovázó játékával eredményt elérni nem tud.

    Sport-Világ, 1912. október 14.