magyarfutball.hu

Attila FC - Nemzeti SC 2 : 0

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése
I. osztályú profi liga 1929/1930, 14. forduló
nézőszámok:
  1. nela: 2.500

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: seamandarin
    2023.06.28, 19:39
    Attila—Nemzeti 2:0 (2:0)
    Az első félidő remek küzdelemmel telt el, de szünet után már fáradtan mozgott mind a két csapat Góllövő: Murányi, Hajós
    Miskolc, 2500 néző. Bíró: Vass.
    Attila: Szemző — Kuti, Dankó — Békési, Miskolci, Bán — Péter, Riff, Ormos, Murányi, Hajós. Nemzeti: Gallina — Török, Györy — Hossó, Belcsik, Bartos — Rémay III., Vanicsek, Rémay II., Szepes, Czétényi.
    A budapesti csapat kezd s a miskolci fiúk csak faulttal akasztanak. Taccs után az ügyes Czétényi jól íveli be a labdát s a még álmosan ácsorgó bekkek között kiugró Vanicsek pár lépésről a kapu mellé küldi a biztos gólt. A mérkőzés egyik legnagyobb, de nem a legutolsó helyzeté maradt kihasználatlanul! A Nemzeti fürgébb. Szabadrúgást rúg, majd Dankó hendsze miatt száll a labda a 16-os sarkáról a kapu felé. Az ötödik percben lendül előre az Attila s Török miatt Ormos szabadrúgást tol Bán elé, aki félre lövi a labdát. Hajós fut most el s jó labda száll jobbra, de hiába szorongatják Gallinát, nem tud a csatársor veszélyes lenni. Miskolci szabadrúgása már veszélyes, de a léc felett száll el. 13. p. Hajós újabb lefutása után Ormos kitűnő helyzetbe kerül, de késik. Bán tapsot kap szép szereléseiért, viszont Dankó röviden adja előre a labdát s Czétényi kapja Rémay II.-től.
    A szélső — 15. p — a vonalról ível hátrafelé s a rárohanó csatárok közül Szepes a sarokba küldi a meglepett védelem mellett a gólt. A bíró az ötös vonal mögül rúgat — általános csodálkozásra — szabadrúgást.
    A közönség teljes csendben nézi adolgot, a játékosok is s a nézőtér nem
    tudja, miért nem érvényes a teljesenszabályos gól? Az. Attila jobban játékba lendül. Hajós kornert rúg, amit Gallina fog. Mégis Murányi kap rögtön utána jó labdát Rifftől, de a fiatal csatár könnyelműen a háló mellé vágja. A 19. percben Miskolci remekül szökteti Ormost, aki nagy lendülettel tör a kapura. — Hej, a régi. „Opata“ gólt lőtt azilyen helyzetből — mondja valaki. S már zuhan is a labda a kapufáról Riff elé, akit azonban szeretnek. A Nemzeti kitűnően adogat a mezőnyben, de a kapura nem tud veszélyes lenni. A játék nagyon változatos és élvezetes, mikor a 25. percben Miskolci—Békési—Riff-támadás fut. Az összekötő szélsőjéhez játszana, de Bartos hendszel.
    Riff jó rúgására Gallina kifut, de Ormos megzavarja s a labda Murányi elé perdül, aki az, üres kapuba továbbítja.. (1:0.)
    A Nemzeti hiába erősít, mert az Attila átveszi az iramot. Belcsik helyén meg lyuk van, ami nagy hátránya a vendégcsapatnak. Ormos és Riff azonban nem tudja ezt az előnyt kihasználni s néhány percre beszorul az Attila. Kellemetlen rugdosás folyik a kapu előtt, míg Bartos fölé nem lő. Szemző érinti a labdát s a korner után is nehezen szabadul fel a kapu. De Ormoshoz kerül a labda, aki nagyot akar adni a balszélre. Török hazaadja a labdát, amit Gallina kornerre ügyetlenkedik a 33. percben.Hajós kitűnően rúg a sarokról.
    Ormos fejelni ugrik s a megzavart Gallina nem tudja kiütni a labdát, mely így a túlsó fára esik érintés nélkül s onnan a hálóba perdül. (2:0.)
    Nagyon izgalmassá válik a játék. A 38. percben szabadrúgás után Hajós-Ormos összjáték megy át Törökön, s a center okosan adja jobbra a labdát. Riff azonban elkésik, Péter viszont a kifutó Gallina kezébe gurít. Ez is helyzet volt! Két szabadrúgás viszi előre a Nemzetit s a második után Rémay III. mellé lő, miközben az őt akadályozó Bán megsérül s három percig élesztgetik a pályán kívül. Kemény küzdelemben némi Nemzeti fölénnyel telnek el az utolsó percek.
    Mikorra felvonul a két csapat, élesen süt a nap. Most látszik, hogy Dankó nem ügyelt a kapuvállasztásnál, mert az Attila áll szemben a nappal. S ez a körülmény is oka annak, hogy a lanyhán induló játék második percében ismét hatalmas helyzete van a Nemzetinek. Szabadrúgás után Vanicsek okosan fejeli előre a labdát a bekkek között. Rémay Il-t senki sem fogja, kiugrik, de a meglepett Szemző mellett pár lépésről is elhibázza a kaput! Az ötödik percben ismét felhők mögé bújik a nap s ekkor vége is van a Nemzeti fölényének. Ekkor viszont megsérül Hajós, aki alacsony labdát akart fejelni s így rúgást kapott a magas Hossótól. Az Attila frontban van, de hiányzik az ötödik csatár, aki csak a 10. percben tér vissza. Gallinának kellemetlen esetei vannak s Kuti szabadrúgása után csak merész belevetéssel tudja elcsípni a labdát, sőt a 12. percben Hajós jobbról rúgott remek kornere is nagyon veszélyes. Kirúgás után Rémay III. futna el, de Dankó belecsimpaszkodik hátulról. Egyre több fault, lökés jelzi, hogy a csapatok fáradnak már, így vergődik el Szepes a 16-osig, de lövése könnyű eset.
    Az Attila csatársora nem játszik megértéssel, mert a jobbszélen Péteren minden megakad s Riff se boldogul. A Nemzeti annál szebben adogat, de Szepes fejese Szemző ölébe száll. A 20. percben Czétényi jó kornert rúg, Rémay III.-nak azonban lyuk van a lába alatt s oda a jó labda. Rémay II. lő fölé az ostrom végén, majd Rémay III. kornerét hárítja még el a miskolci védelem, mire ismét változatos lesz a játék. A 28. percben Péter ismét gyatrán ront, mire helyet cserél Riffel. A csere javít a helyzeten s
    jól futó Ormos—Riff—Péter-támadás végén utóbbi— általános csodálkozásra — hatalmas lövést küld a kapura, mely a fáról pattan vissza.
    Hajósé a labda, de Gallina kezébe gurít. Rémay III. folyton üres, jó labdákat kap, szépen ad be, de belül nincs, aki értékesítse centerezéseit. A 33. percben aztán maga rontja el a Bartos által jobbra ívelt labdát. Péter és Riff visszacserél. Török hazaad úgy, hogy Gallina csak gyors sprint után tudja lábbal elcsípni a labdát, mely Riffé lesz. Péter centerez, Hajós fejese akad. A labda ott marad a kapu előtt s Ormos, Riff lövése egymásután találja a védőket. A közönség ujjong az ostrom láttán s az öröm zaja egyre fokozódik, amikor hendsz után Ormos hatalmas rúgása a kapufáról pattan vissza Riff elé, akinek lába alatt azonban elcsúszik. Még egy Ormos-szabadrúgás, majd meg Riff lövése veszélyes, de már minden támadás eredménytelen.

    Nemzeti Sport, 1930. március 3.