magyarfutball.hu

Újpesti Dózsa SC - MTK 6 : 1 16:00

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2016.04.02, 19:01
    1969. november 15.

    NB I. Tartalékcsoport

    Újpesti Dózsa- MTK 4:1 (2:1)
    Megyeri út, 13.30 ó., 8.000 néző, V.: Alberti

    Ú. Dózsa: Borbély (Kenesei)-Komáromi,Horváth,Nagy F.-Hartyáni,Simon-Hegyi (Kollár),Juhász,Nyírő,Nagy L.,Kellner.
    MTK: Lanczkor-Szántó,Papp,Jenei,Palicskó-Szűcs A.,Szarvas (Papp II.)-Kékesi,Straub,Tóth,Csomor.

    Gólszerző: Juhász 2, Nagy L. 2 – Straub.

    Kiállítva: Szántó


    A Megyeri úton Baróti mester fiai serény munkával töltötték a péntek délelőttöt. Nem tervez változtatást az edző, a Rába ETO ellen szerepelt együttes kezd szombaton is.

    Az Újpesti Dózsa játéka az utóbbi időben halványabb a szokottnál. Néhány kulcsembere nem tudja hozni szokott formáját, s ez kihat a csapat teljesítményére. Az MTK viszont hosszabb gyengélkedés után – igaz, a sereghajtó Eger ellen – már javulást mutatott. Mindezek figyelembe vételével: a Megyeri úton a nagyobb tudást képviselő Újpesti Dózsa győzelme aligha lehet vitás. Tipp: 1.


    Ismét sok gól?

    Mostanában még három gól sem jut egy fordulóra átlagban egy-egy NB I.-es mérkőzésre. Akadnak azonban olyan találkozók, amelyek szinte minden alkalommal sok gólt hoznak. Az Újpesti Dózsa- MTK mérkőzések gólátlaga 1958-59. óta például 4,4… Sőt, ha csak a legutóbb játszott hét találkozót nézzük, akkor 5,7 gól jut egy-egy mérkőzésre. Tavasszal a 14. fordulóban találkoztak egymással, s akkor „mindössze” öt pont különbség volt a két csapat között. Még rangadónak számított a találkozó. Most az Ú. Dózsa 18 ponttal jobb, mint az MTK. Már csak a hagyomány alapján lehet rangadóról beszélni. 6:0-ra nyert tavasszal az Ú. Dózsa… Ez az idei legjobb eredménye, egyben az MTK legnagyobb veresége.


    Fölényes Dózsa győzelem

    Ellenállhatatlanok voltak a lilák

    Húsz percig küzdött csak jól az MTK × Nagy iramot diktált a Dózsa, és kitűnő támadójátékával felőrölte ellenfele védelmét × Tetszett a közönségnek a játék

    Újpesti Dózsa- MTK 6:1 (2:1)
    Megyeri út, 16 ó., 18.000 néző, V:Emsberger (Egervári, Szkokán)

    Ú. Dózsa: Szentmihályi-Káposzta,Solymosi,Bánkuti-Dunai III.,Noskó-Fazekas,Göröcs,Bene,Dunai II.,Zámbó.
    Edző: Baróti Lajos
    MTK: Hajdú-Oborzil,Dunai L.,Csetényi,Keszei-Strasszer,Sárközi,Szuromi-Török,Takács,Becsei.
    Edző: Kovács Ferenc

    Csere: Dunai L. h. Koritár (6p.), Keszei h. Kunszt (51p.)

    Gólszerző: 1:0 Fazekas (21p.), 1:1 Szuromi (33p.), 2:1 Dunai II. (38p.), 3:1 Dunai II. (48p.), 4:1 Bene (54p.), 5:1 Bene (66p.-11-esből), 6:1 Göröcs (74p.)

    Szögletarány: 4:6 (1:4)

    Az újpesti öltöző előtt a folyosón Baróti Lajos és Müller Sándor, a Vasas fedezete beszélgetett. Pont akkor értünk oda, amikor Baróti felemelte a szavát:

    - Na, na, nehéz mérkőzés lesz!...

    Az újpestiek a tervezett összeállításban készülődtek, az MTK öltözőjében pedig egy régen látott játékos is vetkőzött: Strasszer, aki a sérült Salánkit helyettesítette.
    Kovács Ferenc igyekezett nyugtatni a játékosokat:

    - Játsszatok bátran. Próbáljuk lassítani a játékot, és ha lehetőségünk van, támadni.

    Erre azonban kevés lehetősége volt az MTK-nak, mert a hazaiak hatalmas lendülettel kezdtek, és valósággal kapujukhoz szögezték ellenfelüket. A 6. percben Göröcs lövését Hajdú kiütötte, majd a berohanó Bene elől elöklözte a labdát, közben azonban összeszaladt Dunai Lajossal, a középhátvéd megsérült, a térdét fájlalva elhagyta a játékteret. Csetényi lett a sepregető. A 16. percben Dunai III., majd Fazekas lövését védte Hajdú. A másik kapunál Takács lapos, suhanó lövését Szentmihályi vetődve szögletre tolta. A 21. percben Fazekas középről nagy lendülettel megindult a kapu felé, egy testcsel után a balösszekötő helyén tisztára játszotta magát, és 13 méterről, laposan, védhetetlenül a bal sarokba vágta a labdát. 1:0. Meglehetősen egyoldalú volt a játék képe. A sorozatos újpesti támadásokat ritkán törte meg egy-egy gyors MTK ellentámadás. A játék kemény volt, gyakori a szabálytalanság, nagy a küzdelem. A 33. percben Káposzta a kaputól 18 méterre szabálytalankodott, a buktatásért Emsberger szabadrúgást ítélt. Szuromi a sorfal felett átcsavarta a labdát, Szentmihályi elkésett a vetődéssel, s a labda a kezéről pattant a jobb sarokba. 1:1. Ismét Dózsa támadások következtek. A 38. percben Káposzta nagyszerűen a kapu elé csavarta a labdát, Zámbó magasan felugrott, fejese a felső kapufán csattant, Dunai II. jókor érkezett, s a felpattanó labdát, 4 méterről, a kapu jobb oldalába fejelte. 2:1. A félidő hátralevő részében több lövést védett Hajdú és kimaradt néhány gólhelyzet.

    A II. félidőben gyorsan megszületett az újabb gól. A 48. percben Káposzta a szögletzászló közeléből, szabadrúgásból, kapu elé lőtt, Dunai II. résen volt és közelről a hálóba perdítette a labdát. 3:1. Nagy helyzet maradt ki, amikor Bene hátragurított labdáját Fazekas fölé vágta. Az 51. percben Sárközi lapos lövését kiütötte Szentmihályi. Amikor Kunszt bejött, Török hátrament hátvédnek, Keszei helyére. Az 54. percben, egy formás támadás végén, Dunai II. Benéhez adott, a csatár 8 méterről megcélozta a bal alsó sarkot és a labda a kapufáról pattant a hálóba. 4:1. A gólkirályságra törő Bene később óriási gólhelyzetben a kapusba vágta a labdát. A 65. percben egy mesteri Göröcs, Bene, Dunai II. támadás végén, a nyurga csatár lövését Hajdú kiejtette, Csetényi a gólvonalról kivágta a labdát. A 66. percben Csetényi az ötösön buktatta Fazekast. 11-es! Bene a büntetőből félmagasan, a bal sarokba helyezte a labdát. 5:1. A 74. percben Dunai III. labdájával Göröcs a kapu előtt termett és 6 méterről magasan a kapu jobb oldalába vágta a labdát. 6:1. Bene kapufát lőtt. Végig a Dózsa támadott.

    ××××

    Az Újpesti Dózsában Szentmihályi a gólnál hibázott. A hátvédek valamennyien igen jó benyomást keltettek, különösen Káposzta, aki gólokat is készített elő. A fedezetek közül Noskó nagyszerűen fogott embert (Takácsot), Dunai III. pedig egy sereg támadást indított. A csatárok időnként sziporkáztak, Göröcs mesterien épített, gólt lőtt, Bene és Dunai II. a támadásbefejezésekben tűnt ki, de némelykor még a kombinációkban is. Helyzeteik alapján mindketten több gólt is rúghattak volna. Gyenge pont nem volt a csapatban.

    Baróti Lajos: Nehezebb mérkőzésre számítottam, sok gólhelyzetet teremtettünk, jó néhány ki is maradt. Örülök, hogy a közönségnek tetszett a játék.


    6:1 után, a 2:5 visszavágója előtt

    Az Eger elleni 5:1 után Kovács Ferenc, az MTK edzője óvta a túlzott derűlátástól azokat, akik a nagyarányú győzelem hatására már rózsaszínben látták az MTK jövőjét, s magasztalták a fiatalokat, Kunsztot és Koritárt. És az edző úgy döntött, hogy a fiatalokat nem szerepelteti Újpesten. A sors, a kényszerhelyzet azonban mégis úgy hozta, hogy játszaniok kellett. Velük, de nélkülük is, nagyon mérsékelten játszott az MTK, mintegy igazolva az edzőt. A Megyeri úti 6:1-et az Újpesti Dózsa átlagon felüli, s az MTK átlagon aluli játéka szülte. A kettő persze általában összefügg. Most is az történt, hogy az újpestiek időnként sziporkázó játékát elősegítette a vendég ötletszegénysége, taktikai éretlensége is. Az MTK hátsó játéka nem tükrözött szervezettséget, nem viselte magán a tudatosság jeleit. Az, hogy Dunai sérülése után Koritár fogta Benét és tulajdonképpen beállóst játszott, még hagyján, de mi volt a feladata Sárközinek és Szurominak, vagy például Becseinek? Ez a három játékos sokszor hátrahúzódott, olyannyira, hogy Szuromi nem egyszer valósággal beállt a védőfalba. A nézőtérről úgy tűnt, Göröcsöt igyekszik zavarni, de lényegében nem ezt tette, mert Göröcs mindig szabadon vehette át a labdát, s középen kénye-kedve szerint irányíthatott. Sárközi pedig szokásához híven lótott-futott, tömörítette a védelmet, de nem fogott embert. Becsei nem vezetett támadásokat, nem úgy helyezkedett, hogy ki lehetett volna őt ugratni, de nem vigyázott a felfutó Káposztára sem, pedig a jobbhátvéd sorozatos felfutásaival elég sok zavart okozott. Az MTK, mint annyi más csapat, minden erejét Dunai II. és Bene lefogására összpontosította, s engedte játszani a középpályásokat, akiktől Benéék kapták a labdát. Mindketten két-két gólt rúgtak, s féltucat helyzetet hagytak kihasználatlanul. A közönség megtapsolta a Dózsát. Meg is érdemelték ezt a lilák. Beszáguldozták a pályát, gyorsan adták a labdát, a csatárok nem önzősködtek, Noskó ügyesen biztosította a hátsó sort, s ami döntő: hallatlan lelkesedéssel játszottak. Két- háromgólos vezetés után is rohamoztak, csak akkor torpantak meg, amikor már féltucat gólt helyeztek el Hajdú hálójában. Ez a nagy kedv, a játékfelfogás, s az eredményesség örvendetes Bruges előtt. Azt is mondhatnánk, nagyszerű pszichikai felkészítés volt ez a 6:1 az EVK visszavágóra. Önbizalom növelő! A bajnokjelölt a Megyeri úton képes az MTK-nál jobb csapat ellen is több gólt rúgni. A Bruges ellen azonban más lesz – több kell, mert a belgák aligha hagyják szabadon átvenni a labdát és keményebben, sokkal erőteljesebben küzdenek majd, mint az MTK. A mai Újpesti Dózsát a Megyeri úton magyar csapatnak nagyon nehéz legyőzni! A magyar labdarúgás látná hasznát annak, ha a Dózsa a nemzetközi porondon, s idegenbeli találkozókon is minél többször játszana olyan meggyőzően, mint ahogyan az MTK ellen tette.


    Tizenegyes

    Csetényi az ötösön buktatta Fazekast, senki sem tiltakozott a büntető ellen.

    Az újpesti szurkolók már a dancs pillanatában kiabálni kezdtek:

    - Ferike! Ferike!

    Mert az újpesti szurkolók százszázalékos sikerre törnek. A bajnokság mellé a gólkirályi trónt is lila-fehérrel akarják bevonni.

    Solymosi, az újpesti büntetők végrehajtója elegánsan és előzékenyen intett: tessék, Ferike, ez a tiéd.
    Bene boldogan rohant a labdának és bevágta, mint a pinty.
    Vasárnap este két góllal vezet Puskás előtt az éleslövészek listáján.

    Népsport, Képes Sport

    hmgy