magyarfutball.hu

MTK-VM SK - Újpesti Dózsa SC 1 : 2 17:15

   
   
Tölts fel te is saját képeket! »
mérkőzés értékelése

Ott voltál a mérkőzésen? Oszd meg benyomásaid, élményeid a meccsről!

 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

hozzászólások

  1. avatar: heimo
    2019.11.24, 16:54 (szerk.: 2019.11.24, 17:56)
    A győztes gól a 89. percben

    Ú. DÓZSA - MTK-VM 2-1 (1-1)
    Népstadion, 35 000 néző. Vezette: Rúzsa (***) (Huták, Drigán).

    Ú. Dózsa: Rothermel 7 — Molnár 6, Dunai 6, Viczkó 5, Tóth J. 6 — Kardos 5, Tóth A. 0, Nagy 6 — Fazekas 7, Törőcsik 6, Fekete 5.
    Edző: Várhidi Pál.
    MTK-VM: Gáspár 5 — Gál 6, Turner 6, Egervári 6, Kovács J. 5 — Kovács B. 7, Burg 6, Borsó 6, Koritár 0 — Garics 5, Pekker 5.
    Edző: Mezey György.

    Csere: Koritár helyett Hajduska (5) a 14. percben, Tóth A. helyett Schumann (6) a 25. percben. Hajduska helyett Takács (—) a 77. percben, Viczkó helyett Zámbó (—) a 80. percben.

    Gólszerző: Borsó a 22. percben, Törőcsik a 34. percben, Fazekas a 89. percben.

    Szögletarány: 6:5 (3:2) az Ú. Dózsa javára.


    A mérkőzés előtt Várhidi Pál edző elmondta, hogy Kolár sérülése nem jött rendbe, ezért Kardos játszik és Viczkó lesz a beállós Schumann helyett. Az MTK-VM támadásaival telt el az első negyed óra. A 7. percben Kovács B. verekedte be magát a Dózsa 16-osán belülre, de aztán a büntetőpont tájékáról Rothermel elcsípte előle a labdát. A 12. percben Koritár vezetett támadást a jobb oldalon, teljesen ártatlan helyzetben húzódást szenvedett, s aztán edzője le is cserélte a játékost. A 14. percben Rothermel bizonyította jó formáját. Borsó 16 méteres szabadrúgását hárította jó érzékkel. A másik oldalon a 20. percben Fekete került helyzetbe, de Egervári beérte és a csatár szorongatott helyzetből Gáspár kezébe küldte a labdát. A 22. percben megszerezte a vezetést az MTK-VM. Burg hozta fel a labdát a jobb oldalon, átemelte a túlsó oldalra, Borsó jókor érkezett, és a védők között 6 méterről a bal sarokba továbbított. (0-1)

    kép
    kép
    Burg a jobb oldalról emelte át a labdát, az újpesti védők egymásra vártak, és a berobbanó Borsó ballábas lövéssel szerezte meg az MTK-VM vezető gólját. - KS

    Három perc múlva az újpesti Tóth A. is megsérült és ő is a pálya elhagyására kényszerült. A következő 5 percben az borzolta a kedélyeket, hogy előbb Fekete, majd Nagy, utána pedig Kardos szabálytalankodott. A 34 percben újpesti támadás végén Fazekas lövése Turnerről kifelé pattant, és a jókor érkező Törőcsik 7 méterről a lábak között a jobb sarokba továbbította a labdát. (1-1)

    A 36. percben Hajduska beadását Garics 5 méterről fejelte kapu mellé. Nem sokkal utána Burg veszélyeztetett, lövését azonban Rothermel elcsípte. A 40. percben Fekete 8 méterről küldött lövését Borsó kispárgázta, utána mentettek az MTK-VM védői. A 44. percben Kovács J. megrúgta Nagyot, a játékvezető egy szabadrúgással büntette csak az esetet.

    kép
    Fekete és Gál párharca

    SZÜNET UTÁN
    az 51. percben Garics tört kapura, de aztán mellé gurított, majd a másik oldalon Tóth J.18. méteres szabadrúgását hárította Gáspár. Nagy helyzetet hagyott ki a 62. percben Pekker, amikor Borsó beadását 5 méterről fejelte kapu fölé. A 64. percben Kovács B. jó cselekkel tört kapura, majd 14 méterről lőtt, de Rothermel kiütötte a labdát. Hosszú időn át a két 16-os között folyt a játék. A 80. percben Takács Pekker átadását 14 méterről küldte a jobb sarok irányába, de Rothermel bravúrral védett. A 82. percben Zámbó jó labdát tálalt Fekete elé, akinek lövését Gáspár kiütötte, s ezután Garics ügyetlenkedett el egy kecsegtető helyzetet. A 89. percben a 16-oson, a jobb oldalon Kardos szerezte meg a labdát, Törőcsikhez játszott, de a csatár észrevette, hogy Fazekas belül kiugrásra kész, felé gurított, a szélső átvette a labdát, majd a kifutó Gáspár mellett, 8 méterről, a kapu közepébe lőtt. (2-1)

    kép
    Fazekas a lila-fehérek győztes gólját helyezi Gáspár kapujába. - Labdarúgás

    ★ ★ ★

    Érdekesen alakult a Népstadion első mérkőzése. Már-már úgy tűnt, hogy döntetlenül végződik a mérkőzés, de végül is a jó helyzetfelismerés eldöntötte a két pont sorsát a lila-fehérek javára. Jól kezdett az MTK-VM, több volt az elgondolás a játékában, és az első félidőben több veszélyt is jelentettek akcióik. A vezetést is megszerezték a kék-fehérek, ezt azonban kiegyenlítette Törőcsik. Fordulás után, az Újpesti Dózsa fokozatosan lendült játékba, már többet veszélyeztettek, Fazekas és Törőcsik révén. Ebben a játékrészben az MTK-VM inkább gyors ellenakciókra törekedett. Helyzeteket is sikerült kialakítania, de azokat elügyetlenkedték. Végül is a nagyobb tapasztalat döntött a lila-fehérek javára. A játék képe alapján a döntetlen valósabb eredmény lett volna.


    kép
    Mint a panoptikumban... Csak a labda hiányzik. Balról: Kardos, Egervári, Törőcsik, Gál, Fekete, Turner. - Labdarúgás

    Az Ú. Dózsa kapujában Rothermelnek több jó védése volt, a gólról nem tehet. A védelemben Molnár többször jól hozta fel a labdát, Dunai ügyesen sepregetett, Tóth J. fordulás után javult fel. A középpályán Nagy sokat volt játékban, ügyesen irányított, Tóth A. hamar megsérült, Kardos csak védekezett. Elöl Fazekas góljával döntő érdemeket szerzett a győzelem elérésében, Törőcsik rúgott egy gólt, és a másodikban is fontos szerepet játszott. Fekete több helyzetet elügyetlenkedett.

    Az MTK-VM kapujára viszonylag kevés lövés ment, s ebből két gól esett. Tulajdonképpen Gáspár egyikről sem tehet. A közvetlen védelem tagjai általában megállták a helyüket, Gál határozott volt, Turnertől több jó ütemű közbelépést láttunk, ugyanígy Egerváritól is. Kovács B. a mezőny egyik legjobbja volt. A pálya szinte minden pontján feltűnt, sok támadás indult tőle. Burg és Borsó főleg a mezőnyben játszott hasznosan. Elöl Pekker és Garics erejéből csak néhány elfutásra tellett.

    Rúzsa játékvezető néhány szabálytalanságot nem torolt meg.

    Várhidi Pál: — Izgalmas mérkőzésen a döntetlen valósabb lett volna.
    Mezey György: — Szerencsésebb volt a Dózsa.

    Népsport, 1978. október 22.

    Taktikai ember

    Nagy László, az Újpesti Dózsa válogatott balszélsője, a lilák egyik taktikai embere, aki a rangadókon, s idegenben többször játszik középpályást is.
    — Az MTK-VM ellen mi volt a feladata? — kérdeztük.
    — Kovács Béla őrzése. Szerencsére csak 20 percen át, mert aztán az MTK-VM cserélt, s nekem a továbbiakban Burgra kellett vigyáznom. Béla többet futott!
    — Egy kissé nehézkesnek tűnt a mozgása.
    — Igen, sérülés miatt kihagytam néhány edzést, s ez meglátszott.
    — Keservesen, nyertek. Miért?
    — Nagyon jól játszott az MTK-VM, mi pedig kevésbé. Szerencsénk is volt, de hát a futballban van ilyen.

    A fiatal, a jóformán még újoncnak számító Molnárt is faggattuk a nehezen kivívott győzelemről. De ő csak annyit mondott: örül, hogy életében először mindjárt győztes rangadón játszhatott a Népstadionban. A csapat teljesítményéről nem akart nyilatkozni. Érthetően.

    Népsport, 1978. október 23.

    Az Ú. Dózsa—MTK-VM összecsapás amolyan jó kedvcsinálónak ígérkezett az est fénypontja előtt, de nem váltotta be a reményeket. Mindkét csapat a biztonságot tartotta elsősorban szem előtt, emiatt kevés kockázatot vállaltak azok az emberek is, akiknek pedig ez feladatuk lett volna. Különösen az Ú. Dózsa passzív játéka keltett megütközést. Viczkó beállósként való szerepeltetése, Tóth András korai kiválása, Nagy László és Kardos emberfogó megbízatása, majd Schumann beállása azt jelentette, hogy az újpestiek ezúttal meg sem tudják közelíteni azt a játékmodort, amiről pedig különben ismertek. Az MTK-VM a mérkőzés legnagyobb részében egyenlő vetélytársa volt az újpesti csapatnak, sőt, időnként úgy látszott, hogy a győzelmet is megszerezheti. Több gólhelyzetet is kihagytak azonban a kék-fehérek, majd az indokolt újpesti csere, Zámbó beállása révén az utolsó tíz percben az Ú. Dózsa vezetett néhány jó támadást, és ezekből az egyik a két pont sorsát is eldöntötte. Tegyük hozzá, az MTK-VM érdemtelenül lett a mérkőzés vesztese.

    Képes Sport, 1978. október 24.

    Testőrök súlyos vétkeiből estek a gólok az MTK-VM — Ú. Dózsa mérkőzésen a zimankós Népstadionban. Általában szabályos grundjáték zajlott, mindenki a labda körül tolongott, ám amikor időnként kialakult egy-egy jó támadás, izgalmas volt a küzdelem. A 21. percben esett az MTK-VM gólja, mert Kardos (Borsó kísérője) elfeledkezett feladatáról. Burg beívelt labdájánál ráadásul Tóth J. (ki tudja, miért) elfordította a fejét, és Borsó hatalmas gólt lőtt a bal kapufa közreműködésével (1-0). Ugyanilyen gól esett a túlsó oldalon a 32. percben. Itt az egyébként kitűnő Egervári figyelme csökkent egy pillanatra, és „védence”, Törőcsik lövése a kapufáról vágódott Gáspár hálójába (1-1). Szünet után is csak Borsó ismerte fel, merről fúj a szél, nagyon jól lőtt, kihasználva a légáramlatokat, de centiméterekkel ellőtte magát. Az MTK-VM sokkal többet támadott, különösen Kovács B. jóvoltából, ám a győztes gólt mégis az újpestiek szerezték. A 89. percben Törőcsik első komplett cselsorozata sikerült a mérkőzés folyamán, s mesteri labdájával Fazekas, megtévesztve két MTK-védőt, nyolc méterről talált a kapuba (1-2).

    Népszabadság, 1978. október 22.