magyarfutball.hu

fénykép helye
nationality
Magyarország
age
78 years
poszt
középpályás

játékos

pályafutás
Videoton SC
1963 - 1976
Székesfehérvári MÁV Előre
1976 - 1977
eredmények / elismerések
?
fénykép helye

Videoton SC, 1963-1976

...

Székesfehérvári MÁV Előre, 1976-1977

...
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

  1. avatar: fgymat
    2020.11.21, 18:42
    Nem kevesebb, mint 170 NB I-es mérkőzés, több NB I B-s és NB II-es bajnoki cím után tavaly búcsúzott a Videotontól Burka Imre. A MÁV Előre váratlanul sikeres évéhez jelentősen hozzájárult ő is. Most, 32 évesen végleg döntött; abbahagyja az aktív labdarúgást, az utánpótlás nevelésével foglalkozik majd a Videotonban. Egy gazdag, de mégis szerény labdarúgó-pályafutás tehát véget ért.
    *
    Burka Imre 1945. május 9-én született Kunszentmártonban. Ajkarendeken, — ahol gyermekéveit töltötte — ismerkedett meg a labdarúgással. Ez jó alapot biztosított számára, hogy 1959 után Székesfehérváron, a a gépipariban a legjobbak között szerepelhessen. Az iskola csapatában, amelyben akkor Szabó Rezső. Ruppert Mihály, Sepsi Sándor szerepelt — Imre is bekerült, és az országos középiskolás bajnokságban bronzérmesek lettek. A Videoton SC jogelődje. a VT Vasas abban az időben is sok gondot fordított az utánpótlásra. A sok tehetséges fiatalt felfedező Csiszár István akkoriban néhány játékost igazolt a gépipariból. Imrét is korán észrevette, aki akkor csak másodéves volt. Imre örömest ment is volna a város kitűnő csapatába játszani, de az iskolai szabályok ezt nem tették lehetővé.
    A sikeres érettségi vizsga már játéklehetőséget adott, 1963 nyarán lett a VT Vasas igazolt játékosa. Az NB I- ben szerepelt akkor a csapat és Imre 18 évesen ősszel már három alkalommal játszott a „nagy” csapatban. A következő évben. 1964-ben már stabil csapattag lett és tizenhárom éven át volt a sikerek egyik kovácsa. Csatárként kezdett, majd sok helyen szerepelt, amíg végleges posztját a középpályás sorban megtalálták. A rendkívül szorgalmas.- nagy munkabírású labdarúgó beiátszotta az egész pályát, góljai élményszómba mentek. Sokszor volt csapata legiobbia. mint például 1974-ben Tatabányán, ahol az ő két remek góljával győzött 2K)-ra a
    Videoton. Volt magyar ifjúsági és NB I-es ligaválogatott. A pályán, a magánéletben mindig jó példát adott.
    *
    Tavaly már úgy döntött, hogy abbahagyja az aktív labdarúgást. Úgy gondolta, többet kell foglalkoznia családjával, hiszen a 13 év sok szabadidejét elvette tőlük. Később azonban sikerült az NB II-es újonc MÁV Előré- nek meggyőzni őt, hogy új színekben szerepeljen. Olyan ráadás következett, amire ő sem gondolt. Tovább bővült, szépült, gazdagodott labdarúgó pályafutása. Ismét a csúcsra jutott. Nem becsülte le a II. osztályt, a kisebb képességű, kevésbé tapasztalt játékostársat!. Ugyanúgy küzdött és szervezte a játékot mint régen, ezért szerzett jelentős érdemeket az idei feljutásban.
    Imrében nem volt „csak azért is” hangulat, nem távozott sértetten rég; csapatától, tudta, hogy bármikor visszavárják edzőnek. Reálisan értékelte teljesítményét, tervezni jövőjét és még valamit megtanult: ettől a pályától csak szép emlékekkel, a csúcson szabad búcsúzni.
    Most visszavonhatatlan a döntése, másfél évtizedes labdarúgó-pályafutás után szögre akasztja a cipőjét. Fia a Videoton igazolt játékosa, így az utánpótlás már biztosított. Pótolni akarja azt, amit a labdarúgás elvett a családjától. Nem szakít teljesen a labdarúgással, mert edző lesz. Minden lehetősége megvan arra, hogy ezen a pályán is sikereket érjen el. Hallatlan nagy akaratereje, tenniakarása biztosan itt is sikerekhez segíti, annál is inkább, mert edzőideálja Kovács Imre.
    Köszönjük a szurkolók nevében is azt a sok szép élményt, kitűnő játékot, amit másfél évtizeden át nyújtott. Az edzői pályafutáshoz pedig sok sikert kívánunk.
    —• Szidi —

    Fejér megyei Hírlap
    1977.07.16
     
  2. avatar: Longinus
    2018.04.15, 09:31
    képBurka Imre a Videoton csatára volt, 150 NB I-es mérkőzésen 13 alkalommal talált a kapuba. képKépek: vidi.hu