magyarfutball.hu

Győr, Győri Dózsa Sporttelep

 1. photo: Győr, Győri Dózsa Sporttelep (2009)
 2. photo: Győr, Győri Dózsa Sporttelep (2009)
 3. photo: Győr, Győri Dózsa Sporttelep (2009)
 4. photo: Győr, Győri Dózsa Sporttelep (2009)
 5. photo: Győr, Győri Dózsa Sporttelep (2009)
 6. photo: Győr, Győri Dózsa Sporttelep (2009)
 7. photo: Győr, Győri Dózsa Sporttelep (2009)
 8.  
1 corrections / data submitted by users 0 unfinished
 1. 4 users were here.
 2. alias
  1. Bercsényi liget
 3. related grounds
 4. address
  9025 Győr Bercsényi liget 1. Győr-Moson-Sopron megye
   
 5. map, route
 6. capacity
  altogether : ?
  seats: ?
  stands: ?
 7. population
  Győr: 130.020 (2023)
 8. home club
  1. Győri Dózsa SE
  dissolved / recently playing elsewhere
  1. ETO FC (? - ?)
  2. Győri AC (? - 1945)
  3. Győri Vörös Meteor (? - ?)
 9. attendance record
 10. pitch size
 11. pitch type
  natural grass
 12. score board
  n/a
 13. floodlight
  n/a
 14. running track
  tartan track
 15. year of surrender
 16. first match
 17. related matches
 18. help
 
 

új hozzászólás

Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

comments

 1. avatar: Sanyi-Hungaria
  2015.12.18, 02:17 (szerk.: 2018.09.18, 20:01)
  Eltűnt a Dózsa-pálya lelátója

  Lebontották a Győri Dózsa-pálya nyolcvanéves tribünjét, a sporttelep lesz a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) egyik helyszíne. A pálya mellett fedett lelátó, csarnok, a területen még uszoda, teniszcentrum épül.

  A 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) egyik helyszíne lesz a Bercsényi ligeti volt Győri Dózsa-pálya. A sok csatát megélt létesítményt ehhez nyilván fel kell újítani.

  Az átépítés elkezdődött, az ütött-kopott, szúette tribünt már le is dózerolták. Az izomlazító illatával átszőtt öltözőfalak helyén nemsokára – a városvezetők ígérete szerint – valóságos sportparadicsom épül.

  A tribünt egyébként kerek nyolcvan éve avatták fel, s annak idején kuriózumnak számított a vidéki egyesületek körében. Érdekesség, hogy bár kisebb felújításokat, főleg az „alagsorban" lévő öltözőkben, elvégeztek, lebontásáig alig változott.

  A tervek szerint a futballpálya mellé új fedett lelátót húznak fel, két oldalát egy-egy többfunkciós csarnok övezi majd. Ezekben rendezik meg a dzsúdó- és a tornaversenyeket. A két füves futballpálya körül egyenként nyolc-, illetve hatsávos műanyag atlétikai pálya készül el. Új fedett futófolyosó és dobópályák is épülnek.

  A pálya mellett uszoda és teniszcentrum is épül az állam által a városnak térítésmentesen átadott területen. A centerpályát ezerötszáz szurkolót befogadó lelátó övezi. Ezenkívül nyolc vagy kilenc kemény borítású pályát építenek és ezáltal rangos nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas lesz Győr.

  Az ötvenméteres fedett uszoda magába foglal egy bemelegítő medencét és egy ötszáz nézőt befogadó lelátót, ami ezerötszázasra bővíthető. A fedett mellé épül egy szabadtéri, harminchárom méteres medence is, ami sátorral befedhető lesz.

  Nem az állami beruházás részeként, de az EYOF-programhoz kapcsolódva egy hetvenöt szobás sportszálló is épül a területen. Erre elsősorban a létesítmény utóhasznosítása miatt lesz szükség. Az EYOF után Győr önállóan nem lenne képes működtetni ezt a sportparadicsomot, olimpiai edzőközpontként viszont gazdaságosan üzemelhet.

  "Az uszoda építése a töltés lebontásával, az alapozással már megkezdődött – mondta érdeklődésünkre Bolla Péter kabinetfőnök. – Ahogy említettük, az uszoda lesz az első, majd folyamatosan épül a többi létesítmény is.

  Az uszoda építésével párhuzamosan elkezdődött egyfajta tereprendezés, ami azt jelenti, hogy azokat az épületeket, melyeknek állapota nem megfelelő, lebontjuk. A rossz állapotú tribünre már nem volt szükség, a GYAC futballistáinak öltözését konténerekben oldottuk meg, a pályát pedig ugyanúgy használhatják, ahogy eddig. Minden a tervek szerint halad, kézezer-tizenhat végére elkészül a sportcentrum" – tette hozzá a városvezető.

  A projekt összköltsége 30 milliárd forintot tesz ki, a központi költségvetésből mintegy 10 milliárd forintot kap Győr a fesztivállal kapcsolatos sportlétesítmények felépítésére. Az állami tízmilliárd mellé nagyjából ugyanennyit kell hozzátenni a városnak is az évek során az út- és a közműhálózat fejlesztésére, az idegenforgalmi, turisztikai beruházásokban pedig számítanak a magántőkére is, szintén mintegy tízmilliárd forintos értékben.

  A tribün története

  Hajós Alfréd olimpiai bajnok úszó, műépítész tervezte az akkor modern vasbeton tribünt, amit 1933 augusztusában Skultéthy Miklós alispán avatott fel. A meghívott közönség előtt az alispán beszédében kiemelte: az új tribün kétségtelenül az elmúlt évtized legnagyobb alkotása. A lelátó alagsorát – széles körű támogatással – beépítették.

  Az anyagiak megteremtésében dr. Drobni Lajos országgyűlési képviselő is közbenjárt, a víz bevezetésében pedig dr. Szauter Ferenc polgármester nyújtott hathatós támogatást. A vendégcsapat tagjai általában elismerően nyilatkoztak a létesítményről: "Egy vidéki pálya sem múlja felül."

  forrás: http://www.kisalfold.hu/sport/eltunt_a_dozsa-palya_lelatoja/2353077/
   
 2. avatar: fgymat
   
 3. avatar: fgymat
   
 4. avatar: magyarfutball.hu
  2014.10.23, 12:02
  Mint arról portálunk múlt héten beszámolt, kihirdették Győr új, 2017-es ifjúsági olimpiai sportközpontjára kiírt tervpályázat eredményét.

  Pár napja arról írtunk, hogy a tervpályázat második, harmadik és negyedik helyezettjének elképzelései már publikusak a világhálón.

  Most kedd reggel a győri Városházán bemutatták a nyertes pályázó, a győrszentiváni TSPC Kft. munkatársainak (Kádár Mihály, Dombi Miklós, Pintér Tamás) látványterveit. A létesítményt a Győr-Szigetben található, egykori Dózsa-pálya helyén építik meg.
  "Az atlétika pálya köré 1500 fős mobillelátó állítható fel. A központi teniszcsarnokban az ifjúsági olimpia mérkőzéseit még szabadtéren játsszák a versenyzők, de ezeket a pályákat télire be lehet fedni.

  Az EYOF-központ megépítésének legfontosabb lépcsőfokait Simon Csaba, a Győr Projekt kft. ügyvezetője ismertette. "Még idén novemberben el szeretnénk indítani a terv engedélyeztetését. A tervdokumentációnak jövő év április 30-ig kell elkészülni.

  Ezt követően indulhat a közbeszerzés. Mi úgy számolunk, hogy júliusban megtörténik az alapkőletétel, majd 2016 végére befejeződik az építkezés. Így több mint fél év rendelkezésre áll majd próbaversenyek rendezésére is" - közölte Simon Csaba.

  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/ilyen_lesz_a_2017-es_olimpiai_sportkozpont_gyorben_-_video_latvanytervek/2403181/
   
 5. avatar: fgymat
   
 6. avatar: magyarfutball.hu
  2012.12.22, 09:30
  Egy férfi a lassan időtlen idők óta tervezett versenyuszoda marcalvárosi megépítése mellett érvelt.

  Borkai Zsolt válaszában kifejtette: "a 2017-es Ifjúsági Olimpia miatt 10 milliárdos sportkomplexum fog megépülni Győrben a jelenlegi Dózsa-sporttelep területén.

  Az uszoda ennek a modern, minden igényt kielégítő sportkomplexumnak a részét képezi majd".

  forrás:
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/kozmeghallgatas_gyorben_a_dozsa_palya_teruleten_epul_fel_az_uj_gyori_uszoda/2312517/
   
 7. avatar: fgymat
  2012.01.21, 18:20 (szerk.: 2014.02.16, 18:29)
  kép

  forrás:
  Népsport
  1978.08.11.
   
 8. avatar: AMiUtunk
  2010.10.03, 15:03
  Rejtély, hogyan fért el 5.000 (ETO-FTC, MNK, 1978) vagy 10.800 néző (Sport zsebkönyv '74/´75) ebben a stadionban.
  Ha a jelenlegi tribün befogadóképsségét 800-zal számoljuk, akkor a szemközti egyenesben 50-soros lelátónak kellett volna lennie, vagy végig 10-15 soros lelátónak, hogy valahogyan kijöjjön a 10.800-as összesített kapacitás.
   
 9. avatar: fgymat
  2010.05.16, 15:30 (szerk.: 2014.02.16, 18:33)
  1948/49-es szezonban játszott itt az ETO is bajnokit. Csak ez a KTSE nevű csapat ismeretlen számomra... Később megtudtam, a Győri Kerületi Textiles SE, rejtőzött a rövidítés mögött.

  kép

  forrás:
  Népsport 1948.augusztus.30.
   
 10. avatar: magyarfutball.hu
  2010.04.16, 23:04 (szerk.: 2018.02.18, 16:40)
  Nézőcsúcs?
  kép
  forrás:
  Népsport 1978.07.27
   
 11. avatar: magyarfutball.hu
  2010.03.14, 18:26
  2007.01.17.
  A vágyak és a lehetőségek hullámvasútszerűen váltakoztak az elmúlt időszakban a Győri Dózsa életében: olykor úgy lehetett érezni, révbe ér az egyesület, megoldódnak a gondjai, máskor úgy, minden marad a régiben. Egyelőre a jelen is bizonytalan, a jövőkép viszont kibontakozhat, ha a győri önkormányzat tulajdonába kerül a Bercsényi ligeti létesítmény.

  Győri Dózsa: Menekülés vagy megszűnés? címmel alig több mint egy évvel ezelőtt írtunk (Kisalföld, 2006. január 3.) a lila-fehér klub nehézségeiről. Igaz, az egyesület azóta nem szűnt meg, de léte nap mint nap kockán forog.

  Érdeklődő befektetők

  Horváth Zsolt, a Győri Dózsa elnöke: „Lassan három évvel ezelőtt egy szűkebb befektetői kör két villanyvilágításos, füves futballpálya megépítésével – saját erőből plusz pályázati pénzekből – elindította a Dózsánál azt a projektet, mellyel jelezte, üzleti alapon jelentősen javítani tudna más sportágak lehetőségein és körülményein is. Másfél évvel ezelőtt aztán egy négytagú vállalkozói csoport alakult, amely fantáziát lát a Dózsa pályáján történő beruházásokban. Óriási volt az érdeklődés más vállalkozók részéről is, de úgy döntöttünk, nem bővítjük a kört, mert magunk is tudjuk vállalni a négy-ötszáz millió forintos beruházás költségeit. Ebből nemcsak a létesítmény fejlesztését oldanánk meg, jelentősen javulnának a szabadidő- és versenysportok körülményei és maga a színvonal is."

  Főkapitányi levél

  A régóta óriási anyagi gondokkal küzdő Győri Dózsánál megörültek a befektetőknek, hiszen nem sokan vannak, akik pénzt akarnak beruházni a rendkívül tőkeszegény magyar sportba. Sillai László egyesületi elnök javaslatára 2005 decemberében a Dózsa elnöksége és a város jelen lévő vezetői utat engedtek a kezdeményezésnek, így 2006. január 6-án dr. Szabadfi Árpád megyei rendőrfőkapitány levélben jelezte a Belügyminisztérium illetékesének, sem az MRFK, sem a győri önkormányzat nem tudja működtetni a továbbiakban a sporttelepet, nem tudja garantálni az állagmegóvást sem, ezért a pálya vagyonkezelői jogát kapja meg a Győri Dózsa és ehhez a megfelelő lépéseket tegyék meg a Magyar Államkincstár felé.

  Segítséget ígért Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal akkori vezetője is, hogy az ügy minél gyorsabban elrendeződjön, ám az idő előrehaladtával sem történt érdemi változás.
  Tavaly májusban tisztújító közgyűlést tartott a Dózsa, a klub régi elnöksége átalakult társadalmi grémiummá, és létrehoztak egy úgynevezett ügyvezető elnökséget Horváth Zsolt vezetésével. A második Gyurcsány-kormányban viszont már nincs belügyminiszter, a sport az önkormányzati és településfejlesztési, a rendőrség pedig a rendészeti miniszterhez tartozik. A Dózsa anyagai pedig időközben egyszerűen eltűntek(!) a „csinovnyikok" fiókjaiban, így a vagyonkezelői jog átadásával kapcsolatos ügymenetet elölről kellett kezdeni.

  A városé lehet a pálya

  „Jelenleg patthelyzet van, az önkormányzati választások után ugyanis Gorgosilits Fábián megbízott megyei rendőrfőkapitány levelet írt a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak, miszerint nem ért egyet azzal, hogy a Dózsa kapja meg a pálya vagyonkezelői jogát. Sőt, felkereste Borkai Zsoltot, Győr új polgármesterét is, hogy a sporttelepet vegye át a város – folytatja Horváth Zsolt. – Most ott tartunk, hogy a befektetők a saját zsebükből fedezik a sporttelep fenntartásának jelentős részét. A rendőrség által kiképzési feladatokra átutalt évi alig több mint kétmillió forint ugyanis nem fedezi még az ő költségüket sem, csakúgy, mint a korábban rossz feltételekkel bérbe adott hotelé, nemhogy a működést segítené. Győr önkormányzata összesen évi ötmillió forintot fizet, hogy helyet adunk a városi rendezvényeknek. Mi eddig tízmillió forintot költöttünk a klubra. Egy ideig még tart a türelmünk, ám ha belátható időn belül nem születik döntés a vagyonkezelői jog dolgában, nem vagyunk hajlandók tovább fizetni a pálya rezsijét és ezzel a nyolc szakosztályos Dózsa valóban ellehetetlenülhet."

  Természetesen kíváncsiak voltunk a megyei rendőr-főkapitányság álláspontjára is, Gorgosilits Fábián azonban külföldön tartózkodik.
  Valószínű viszont, hogy a patthelyzet hamarosan megoldódik, Győr önkormányzata ugyanis igényt tart a létesítményre.
  Borkai Zsolt, a város polgármestere: „Valóban járt nálam a rendőrfőkapitány és az elképzelése találkozott az enyémmel, illetve a miénkkel. Közpénzből jelentős beruházások történtek a létesítményben az utóbbi időben, elég csak a műanyag atlétikai pályát említenem. A Dózsa-pálya kiválóan alkalmas arra, hogy otthona legyen a város diáksportjának, a visszaállítandó városi sportiskolai rendszernek, a Bercsényi-iskola eseményeinek. A fellendítés érdekében Röck Samu személyében főállású sportfelügyelőt foglalkoztatunk. Nem szeretnénk, ha a pálya vállalkozók tulajdonába kerülne, ezért a város igényt tart rá. A csütörtöki közgyűlés tárgyalja az ügyet: amennyiben a képviselők megszavazzák, akkor a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnál kezdeményezzük a tulajdonjog megszerzését. Az üzemeltetésről később szívesen tárgyalunk a befektetőkkel."
  Huszonegyedik századi elképzelések: a tervezett beruházás látványterve.


  Nagyszabású tervek

  A Pannon Sport XXI Kft. tervei szerint ha 49 évre megkapná a vagyonkezelői jogot, akkor többek között a futófolyosó fölé egy 50 ágyas motelt építene, a birkózócsarnok emeletráépítésével küzdősportok termét alakítana ki, melyben az ökölvívástól a távol-keleti harcművészetekig minden otthonra találna. Az öltözőépületet összekötné egy 800 néző befogadására alkalmas, megépülő csarnokkal, pálya épülne az extrém sportoknak, nemzetközi szintű lőtér és fedett uszoda kialakítása is a célok között szerepel. Az 500 milliós beruházás befejezését 2012-re gondolják, a megtérülési időt pedig 25–30 évben számolták ki.


  forrás:
  http://www.kisalfold.hu/sport/gyor_igenyt_tart_a_dozsa-palyara/1193624/