magyarfutball.hu

Szombathely, Haladás Sportkomplexum

Feltöltés alatt!

  1. Közel 10 milliárdból lehet új stadionja a Haladásnak
    Döntött a kormány a Rohonci úti pálya és környékének fejlesztéséről. Látványtervek még nincsenek, csupán víziók és rajzok.
    Szerda délután sajtótájékoztatót tartottak a Szombathelyi Városházán, ahol bejelentették, hogy döntött a kormány a Haladás-pálya és környéke fejlesztéséről.

    Puskás Tivadar polgármester azzal kezdte, hogy 2010 októberében, amikor megnyerték a választásokat, összeültek és csináltak egy ciklusprogramot.

    – Elképzeléseink között szerepelt egy sport és rekreációs központ létrehozása, a Haladás-pálya és környékének rendbehozatala. Idén áprilisban eljutottunk oda, hogy Orbán Viktor miniszterelnöknek is megmutattuk az itteni, Vas megyei látogatása alkalmával ezt az elképzelés-sorozatot. Persze az egészhez hozzátartozik, hogy a Haladás-pálya tulajdonlása, átalakítása Szombathelyen már régóta téma, hiszen valamikor 2006-ban úgy döntött a közgyűlés, hogy mintegy 600 millió forintért a tulajdonába veszi a stadiont. Aztán telt-múlt az idő, 7 év múlva pedig valóban a tulajdonunk lett, úgy, hogy a magyar kormány ingyen adta a város kezébe.

    Majd így folytatta: - Ma azért vagyunk itt, mert örömteli dolog történt, a tervezet első részét pozitívan fogadta a kormány, hamarosan megtörténik a szerződés aláírása is. A pontos részletek kidolgozásához szükség lesz mindenkinek a véleményére, szeretnénk ugyanis ezeket beépíteni a leendő kivitelezési tervekbe – zárta szavait a polgármester.Hende Csaba országgyűlési képviselő kapott szót, aki egyenesen a kormányülésről jött.

    - A kormány stratégiai állomásként tekint a sportra, Szombathely pedig olyan egyedülálló lehetőséggel bír sport és rekreációs lehetőségeket tekintve, amilyen az országban sehol máshol nincs. A kormány többszöri tárgyalás után mai ülésén úgy döntött, teljes egészében támogatja a stratégiát, amelyet Puskás Tivadar polgármester úr a miniszterelnöknek előterjesztett. A kormány hisz a közösség erejében, a fiatalokban, és abban, hogy a beléjük fektetett energia nem vész el. Nem csak egy stadion épülne, hanem egy minden igényt kielégítő multifunkcionális létesítmény. A kormány döntött arról, hogy szeptember 30-ig a város és Vígh László kormánybiztos közösen kidolgozza a beruházásra vonatkozó részletes előterjesztést. Addig is az állam 12 milliárd forintot biztosít a fejlesztésekhez. Az első ütemben - amely 9,6 milliárd forintba kerül - a Haladás-stadion, valamint a sportcsarnok épülne meg. A második ütem az Illés Akadémia, a Parkerdő, a Sportliget, valamint az uszoda és környékének fejlesztését jelenti. Fontosnak tartjuk, hogy minden szombathelyi elmondhassa a véleményét erről a meghatározó dologról. Vannak már előzetes vízióink és rajzaink. Megmutatjuk, hogy ilyen is lehetne - de majd kiderül, hogy a terveztetési pályázat után ténylegesen milyen lesz.

    Ezután Lazáry Viktor sportért felelős alpolgármester – akit Hende polgármesternek szólított – ismertette a látványterveket, melyekről hangsúlyozta, hogy ezek a legegyszerűbb, legolcsóbb megoldások lennének. A 80 hektáros területen egy 10 ezer fős (7000 fedett, 3000 fedetlen) stadiont építenének, amelyet nyitottsága miatt a grazi stadionhoz hasonlított. A sportcsarnok 6.900 m2-es lenne.

    Kíváncsiak lettünk volna arra, hogy még idén ősszel elindulhatnak-e a munkálatok. Ám Hende Csaba miniszter ironikus fenhanggal reagált: szándékosan félreértette a kérdésünket, és az építési munkálatok helyett inkább arra válaszolt, hogy hamarosan megkérdezik a városlakók véleményét, majd elkészítik a terveket. Úgy néz ki tehát, hogy ezek a projektoron megjelent képek tényleg csak víziók - és csak arra voltak jók, hogy lehessen mivel kampányolni a miniszterelnöknél.

    Az MSZP-SZTKE képviselői is megjelentek a sajtótájékoztatón, melynek szemmel láthatóan a kormánypártiak nem örültek. Czeglédy Csaba frakcióvezető azt kérdezte Hende Csabától, hogy ajándék lesz, vagy a szombathelyiek adójából jár ez a fejlesztési program? A miniszter megint úgy tett, mintha nem értené a kérdést, pedig korábban adományként hivatkozott a 9,6 milliárdos beruházásra.

    - Az adomány a magyar nyelvben egy olyan juttatás, amely után nem kell ellenszolgáltatást adni. Tulajdonképpen mindenkinek járna stadion és még sok minden más is. De úgy vagyunk ezzel, mint ahogy a viccben is. Amikor a bál végén a cigányzenekar tagjai osztják a borravalót: a prímás saját magának, illetve a nagybőgősnek felváltva fizet egy 100-ast, majd a kottás megkérdezi tőle, hogy „Nekem nem jár?”. Amire a válasz az, hogy "Járni jár, csak neked nem jut". Úgyhogy én azt mondom, hadd örüljünk mi most ennek. Ez a beruházás rendkívüli állami vagyon-értékesítésből származik, nem pedig az adókból. Különben pedig: adomány lónak ne nézd a fogát. Szélesen örülj, hangosan örülj! - válaszolta Hende.