magyarfutball.hu

Dunaújváros, Eszperantó úti Stadion

Feltöltés alatt!

  1. 2001.10.11 | dunaujvaros.com
    Megkezdődik a Dunaferr Labdarúgó-stadion átépítése
    Hosszú előkészítő munka eredményeként az alapkő letételével megkezdődik a dunaújvárosi Labdarúgó-stadion átépítése. Az úgynevezett B kategóriás, a nemzetközi mérkőzések többségének megszervezésére alkalmas pálya kialakítása illeszkedik abba a kormányprogramba, amely során az elkövetkezendő két évben harmincnyolc hazai stadion rekonstrukciója történik meg.

    Az Ifjúsági és Sportminisztérium hatékony előkészítő munkája eredményeként a 2003/2004-es futballidény kezdetére, azaz két év múlva befejeződhet a harmincnyolc stadiont érintő, teljes stadionrekonstrukciós program. Ma Magyarországon nincs olyan stadion, amely megfelelne az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szabványainak, a sportlétesítmények állapota az egyesületek, önkormányzatok forráshiánya miatt folyamatosan romlik, a nézők kiszolgálása, a szponzori megjelenés lehetősége, a sporttudósítók elhelyezése, a közvetítés körülményei messze vannak az európai színvonaltól.

    A stadionprogram egyik fontos eleme a dunaújvárosi labdarúgópálya rekonstrukciója, melynek első üteme 1 milliárd 260 millió forintos beruházást igényel. A jelenleg 1700 ülőhelyet és 10 ezer állóhelyet biztosító, fedetlen, a VIP-vendégek és a sajtó képviselői számára megfelelő hely biztosítására képtelen, beléptető és térfigyelő rendszerrel nem rendelkező pálya az átépítés következtében teljesen átalakul, és a környezetében lévő színvonalas kézilabda-, valamint jégcsarnokkal együtt európai színvonalú sportközponttá, szabadidős centrummá alakul.

    Az újjáépítési folyamatot ISM kizárólagos tulajdonában lévő Sportfolió Kht. által alapított Stadion Invest Rt. bonyolítja le. Mivel a létesítmény a DUNAFERR tulajdona, ezért a társaságcsoporthoz tartozó cégek végzik majd a kivitelezést. Az elkészült engedélyezési terveket a kivitelezés előtt átdolgozzák: minden lehetséges részegységet acélszerkezetből alakítanak ki. A DUNAFERR Acélszerkezeti Kft. gyártmányait a tartószerkezeteknél, födémeknél, a K-Span Kft. héjszerkezeteit, a Metab Kft. hullámlemezeit szintén a födémeknél hasznosítják, a Ferrocontroll Kft. végzi a villanyszerelési munkákat. A Stadion Invest Rt. által közvetlenül befolyásolt területeken - beléptető rendszer, hangosítás, pályavilágítási rendszer, eredményjelző, ülések - a lefolytatott közbeszerzési eljárások alapján kiválasztott kivitelező végzi majd el a munkát.

    A generál tervező a TÉT Bt., mely nyolc tervező céggel dolgozott együtt a terv megvalósításában. Az építész statikus Tóth Tibor, konzulensként működött közre a folyamatban Kapsza Miklós Ybl-díjas építész. A tervezésben résztvevők nagyobb része már a nemzetközi mércével is elismert jégcsarnok és a kézilabdacsarnok kivitelezésében is közreműködtek. Emellett a munka megkezdésekor európai tanulmányúton vettek részt, megismerték a kontinens több, legmodernebbek közé tartozó nagy és közepes méretű stadionjának építésével kapcsolatos tapasztalatokat.

    A rekonstrukció következtében nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas stadion valósul meg. Az ülőhelyeken tízezren foglalhatnak helyet, a pálya két hosszú oldalán fedett lelátón. A későbbi bővítés lehetőségét is tartalmazza a terv: a két rövid oldal emelt szintű lelátója, valamint fedése egy következő ütemben megvalósulhat.

    Az elsődleges szempont az volt, hogy a költségek kímélése miatt jövő májusig a közönség és a labdarugók kiszolgálása szempontjából fontos létesítmények valósuljanak meg, valamint a százötven fős sajtótribün, valamint a kétszázötven ülőhelyes VIP-páholy. Természetesen megújul a pálya világítása is: négy, 45 méter magas tűszerű pilonról, valamint a lelátó fölötti tetőre szerelt kiegészítő világításról kapja majd a pálya a tévéközvetítés számára is megfelelő mennyiségű fényt. Az első ütemben a pálya füves területét az UEFA igényei szerinti 80x120 méteresre növelik meg, később akár fűthető játéktér is kialakítható. A tervben szerepel egy ezer négyzetméteres étterem, a sajtó számára konferenciaterem és egy, a sportolók fogadására alkalmas aula megépítése is, ezek nem valósulnak meg az első ütemben, a bővítésre később lesz mód.

    A stadion úgynevezett középfeltöltésű lesz: a középmagasságban körbefutó kerengő alatt a talajszinten így beépíthető terület marad, üzleteket, butikokat, kiszolgáló egységeket, szaunát, konditermet lehet majd kialakítani a befektetés iránt érdeklődést mutató vállalkozóknak. A nézők a két rövid oldalon juthatnak majd a stadionba, a beléptető rendszer az országosan egységesített mintát követi. A pálya biztonsága mindenben megfelel majd elvárásoknak, az egész területet kamerás figyelőrendszer védi.

    Az építkezés alatt a pálya végig használható lesz, legfeljebb kisebb kényelmetlenségeket kell majd elviselnie a nézőknek. A munkálatok a jégcsarnoknál lévő rövid oldalon kezdődnek, ezt követi majd a Barátság városrész felöli oldal, majd a másik rövid oldal, és a főépületnek helyt adó Vasmű úti rész kialakítása. Ez utóbbi szakasza lesz majd a leglátványosabb része a beruházásnak. A jelenlegivel szemben megépülő főépület elkészültéig a mostani öltözőket használják majd a sportolók, később is megmarad majd ez az épület is a serdülők, ifik számára.

    Nagy gondot jelent a területen a szükséges számú parkoló kialakítása. Ennek érdekében az önkormányzat a stadion megépítéséhez való hozzájárulásként átköltözteti az uszoda területére a napközis tábort, ezen a területen, valamint a Vasmű út pálya előtti szakaszán - halszálkás beállókkal - alakítanak majd ki parkolókat, emellett a Vasmű téren állhatnak majd meg a mérkőzésre érkező nézők nagyobb események idején.

    A beruházás 1 milliárd 260 milliós költségéből 720 milliót biztosít az állam, 360 milliót a tulajdonos DUNAFERR, 100 millió forintot az önkormányzat vállalt magára, 80 millió pedig vállalkozói befektetés.