magyarfutball.hu

Budapest, X. ker., Tárna utca (demolished ground)

 1. alias
  1. Porcelán Pálya
  2. Kőporc Pálya
  3. Drasche Pálya
 2. tags
 3. address
 4. map, route
 5. capacity
  altogether : ?
  seats: ?
  stands: ?
 6. population
  Budapest, X. ker.: 81.475 (2012)
 7. home club
   dissolved / recently playing elsewhere
   1. Drasche SE (? - ?)
   2. Kőbányai Porcelán (? - ?)
  1. attendance record
  2. pitch size
  3. pitch type
   földes
  4. score board
  5. floodlight
  6. running track
  7. year of surrender
  8. first match
  9. related matches
  10. help
   
   

  új hozzászólás

  Csak bejelentkezett felhasználók írhatnak hozzászólást!

  comments

  1. avatar: Girgily
   2008.10.22, 22:21 (szerk.: 2011.01.14, 22:11)
   Kőbányai sor

   Látogatóban a X. kerületben, ahol egymás után szűnnek meg az egykoron sokat látogatott labdarúgópályák

   Népszabadság - Murányi András - 2003. április 12.

   - Elnézést, nem tudja véletlenül, hol volt a Kőbányai Porcelán pályája www.magyarfutball.hu/hu/stadion/242 smiley?
   - Dehogynem: itt.
   - Itt?!
   - Itt.

   A Tárna utcában vagyunk, és nézek ki a fejemből: a kerítésen túl egy darab meglett gondnok és egy darab ideges kutya mered rám, a volt földes pálya helyén pedig kamionok, kocsik állnak bambán. Valami fuvarozási izé működik ezen az enyhén szocreálos területen.

   - Ez biztos, uram?
   - Ezen a pályán töltöttem negyven évet. Futballoztam, majd tekéztem. Jó kis pályánk volt...

   Megpróbálom rátenni a mutatóujjamat a kőbányai futballélet ütőerére. Annak idején az volt, hogy a környéken rengeteg alacsonyabb osztályú labdarúgócsapat "mérte össze erejét", avagy vasárnap a húsleves és a rántott hús után mindenféle fater húzta föl az öltönyét és fogta meg a gyerek kezét, hogy heveny fröccsözgetés - kiscsávóknak bambi - közben kidagadt verőérrel ordítsa: "Hajrá, Kőporc! Abcúg, Tűzálló!"

   - Tényleg, és azt tudja, hol állt a Tűzálló pályája www.magyarfutball.hu/hu/stadion/358/terkep-megkozelites
   - Miket kérdez... Lemegy az utcán, jobbra fordul; meglátja a Kőporc üzemét, mikor tönkrement már?, aztán ott lesz, ahol az a gyár... Na, mi a neve... Racs vagy valami ilyesmi.

   Két perc múlva elfogy az út, ott állok egy gyár portáján.

   - Csókolom, asszonyom, állítólag itt van valahol az egykori Kőbányai Tűzálló pályája.
   - A micsodának micsodája?
   - Egy pályát... Mindegy!

   Elindulok visszafelé; nézek balra föl, felirat: Kőporc. Előttem szakadt nő sétáltatja a kutyáját a repedt aszfalton, bentebb lepusztult ház, udvarán ősrégi porolóval, a kapuban részeg készül hányni. Ha József Attila lennék, akkor most leülnék ide, s elkezdenék írni. Ihlet volna.

   - Bocsánat, uram! Mond az önnek valamit, hogy K. Tűzálló?
   - Ilyen is volt.

   Munkásember reflektál a kérdésre kék ruhában, még a régi fajtából. A Jászberényi út felé invitál, majd hirtelen megáll.

   - Látja ezt a kerítést? Szóval: itt kezdődött a pálya. Csodálatos füves pálya!
   Jó hatvan métert haladunk tovább.
   - Látja ezt a kerítést? Szóval: itt ért véget a pálya. Csodálatos füves pálya!

   Raktárok vannak a területen. Lerakat, kirakat; csak sporttelep nincs már.

   És akkor most kell elmondani, hogy az 1990-es rendszerváltás óta a budapesti pályák negyven százalékát semmisítették meg, alakították át, szórták be sóval. Egyrészt privatizációs okból, másrészt nyerészkedésből - vagy az ugyanaz? -, harmadrészt azért, mert minek futballozzanak a gyerekek, minek a meccs utáni kóla? Világ WAP-osai, egyesüljetek!

   Viszont rohanok a Kőbánya-Kispest metróvégállomásra, mert ott, a BKV Előre kihelyezett létesítménye előtt www.magyarfutball.hu/hu/stadion/147 vár engem Diglics Gyula. Komoly ember ő; közgyűlésféléken többen látták már vörös fejjel tiltakozni a pályabeszántások ellen, azonkívül doktorálhatna a témából, nem utolsósorban éhségsztrájkolt is már.

   - Diglics úr, hát nem szép ez a füves pálya? A földesen még játszottam is, és...
   - Most akarják eladni. Kilencszázötvenmillió forintért árulják, bevásárlóközpont lesz belőle.
   - Ezt is?!

   S Diglics elmondja, hogy ez nagy biznisz. Félig zöldmezős terület, ám van infrastruktúrája; eladják potom összegért, aztán továbbdobják a sokszorosáért. A Ganz-MÁVAG Kőbányai úti pályáját www.magyarfutball.hu/hu/stadion/144 a "nagyon ügyesek" vették meg: találtak ott egy kutat, ahonnan egyenest a Széchenyi fürdőig megy a finom víz. Ki tudja, mi van a piac-álca és a romhalmaz-fíling mögött?

   - Megnéztem a Porcelán és a Tűzálló egykori pályáját, borzalmas. Ám útközben láttam a Kőbányai Sörgyárét www.magyarfutball.hu/hu/stadion/189: az legalább megmaradt!
   - Megmaradt? A füves pálya úgy-ahogy, de a földeset www.magyarfutball.hu/hu/stadion/312/terkep-megkozelites most adták el. Sejti, mi lesz a helyén?

   A sporttelepek java részét 1994 és 1998 között, a Horn-kormány idején értékesítették. S bár a 2000. évi sporttörvény XVI. fejezete 54. paragrafusának j) pontja kimondja, hogy a sport társadalmilag hasznos céljainak megvalósítása érdekében az állam "gondoskodik a kincstári vagyon részét képező, valamint az állam vállalkozói vagyonába tartozó sportlétesítmények fenntartásáról és rendeltetésszerű hasznosításáról", a legkevesebb, ami állítható: ez nem így van. Pályák szűnnek meg, és nem épülnek: ez faktum.

   - Az Orbán-kormány azt ígérte, hogy leállítja a folyamatot, ezért tíz nap után feladtam az éhségsztrájkot. Akkoriban csak a Pillangó utcai Sütőipar-pálya www.magyarfutball.hu/hu/stadion/243/terkep-megkozelites került más kézre; most kezdődik minden elölről.
   - Amúgy milyen minőségében szokott majdnem éhen halni?
   - Például a Budapesti Labdarúgó Szövetség ellenőrző bizottságának elnöke vagyok, aztán...
   - Kérem, ne folytassa!

   Először - 90-es évek eleje - a Kerepesi és a Keresztúri út kereszteződésénél lévő Taurus-pálya www.magyarfutball.hu/hu/stadion/357 tűnt el, potom százmillióért; épült ott benzinkút, bevásárlóközpont... Hagyjuk.

   Inkább megnézem az EVIG-telepet www.magyarfutball.hu/hu/stadion/309; menet közben, a Gyömrői úton ismét föltűnik egy kopár terület, talán valami Fonó www.magyarfutball.hu/hu/stadion/247 játszott itt, nem lehet ezt már észben tartani, aztán ott vagyok, ahol. Ez volna az? Ősz úriember közeleg.

   - Pardon, ez volna az EVIG-pálya?
   - Ez.
   - Ha nem vagyok tolakodó: anno járt ide?
   - De tolakodó!

   Bemegyek a nyitott kapun; balra, az egykori jegypénztár helyén mindenféle falfirka, előttem kvázi fű gazzal, kosszal, gallyal, éti csigával. A betontribünről jól belátni a semmit; szorul a torok, tudniillik olyan ez, mint egy kifosztott kastély a második világháború után. Kinn, a kerítésen tábla, rajta mobilszám: árulják a területet.

   - Kívánok, érdeklődöm...
   - Jó napot, már eladtuk.
   - Publikus, mennyiért?
   - Tizenkétezer forintért négyzetméterenként.
   - Publikus, mi lesz itt?
   - Az már nem.

   Pedig lenne néhány tippem.

   Még bírom aggyal, úgyhogy elmegyek a Fabulon-pályára www.magyarfutball.hu/hu/stadion/323. Ez is X. kerület, ez is klasszikus alsó osztályú, "tanító-nevelő" jellegű együttes sporttelepe, itt is volt utánpótlás tagbaszakadt középhátvédekkel meg szélvészgyors csatárokkal, itt is dolgozott olyan intéző, aki a meccs előtt gondosan megszámolta az igazolásokat, azonfelül a kocsmában két kézzel forgatta-nézegette a söröskorsót, és elmesélte életét az új igazoltnak, aki nyolc forint plusz fénykép ellenében lett a csapat játékosa. Kőér utca. A gyep pazar, a kapu zárva. Intelligens úr érkezik.

   - Segíthetek?
   - Ez most itt mi?
   - A gyógyszergyár dolgozóinak sporttevékenységre szolgáló létesítménye.
   - Sehol semmi futball?
   - Időnként az öregfiúk játszanak rajta.
   - De igazából Margitka futja itt a köröket a bérszámfejtésről?
   - Ez a helyzet, uram. Óhajt szétnézni?

   Nem óhajtottam.