magyarfutball.hu

 1. felhasználónév
  szityó
 2. avatar
  -
 3. regisztrálás dátuma
  2019.02.20, 10:24
 4. honlap
  -
 5. helyszín
  ?
 6. kedvenc csapat
  Eger SE
 7. honnan ismerem a magyarfutball.hu-t?
  google

Are you an active supporter? Do you go to the stadium regularly?

Which was the first match you saw live at a football ground?

Your favorite place at the stadium?

The best match you ever saw?

Your favorite stadium? Why?

Who is responsible for the current bad condition of Hungary's football and what can be done better?

Régóta keresem az okát annak, hogy miért romlik hosszú évtizedek óta a magyar labdarúgás színvonala. Számos ok lehet, én egy aspektusra szeretném felhívni a figyelmet.
A közvélekedés azt tartja, hogy a magyar labdarúgás az ötvenes évek elején élte aranykorát, ezt az időszakot az aranycsapat eredményeire emlékezve szokták megemlíteni. Kétségtelen, hogy ebben az időszakban egyszerre három válogatottat is ki tudott állítani a szövetség hivatalos mérkőzésre, úgy, hogy ezek sikeresek is voltak.
Nekem azonban erről az időről más véleményem van, úgy gondolom, hogy ez a korszak már a stagnálás időszaka volt. Akkoriban még nem volt a válogatottak egymás közti eredményeinek figyelembevételével kialakított sorrend, ezért csak a világbajnokságokon elért helyezések mutathatnak kapaszkodót annak megítélésében, hol tartott akkoriban a magyar labdarúgás.
Két világbajnoki döntőt játszottunk az elsőt 1938-ban, a másodikat 1954-ben, 1950-ben nem vettünk részt a világbajnokságon, ha jól tudom pénzügyi problémák miatt. Azt nem lehet tudni, hogy a Brazil VB-én milyen eredményt értünk volna el, de számba véve az akkori válogatottak névsorát, nem lettünk volna esélytelenek. A már említett két döntőt elveszítettük, de ez ebben az aspektusban lényegtelen, mert csak azt jelzi, hogy a magyar labdarúgás 16 év alatt hasonló eredményt ért el, eredményben nincs eltérés. Ezt követő években végig tekintünk a válogatott VB szerelésein, azt látjuk, hogy folyamatos a visszaesés. Negyeddöntőket játszottunk 1962-ben, illetve 1966-ban, de aztán vagy ki sem jutottunk, vagy a csoportmeccsek után hazajöttünk. Megjegyzem, hogy a továbbjutásra talán 1982-ben lett volna a legtöbb esély, és akkor még 16 csapatos rendezésű volt a világbajnokság. Került ugyan néhány szépségflastrom a képre, két olimpiai aranyérem, egy ezüst, egymást követő három olimpián 1964 és 1972 között, de itt a szabályok szerint csak „amatőr” játékosok vehettek részt, illetve olyanok, akik VB-én, vagy világbajnoki selejtezőn nem játszottak. Két említésre méltó esemény, az 1972-es négy közé jutást az Európa-bajnokságon, illetve részvétel és továbbjutás a csoportkörből 2016-ban az EB-én, ahol 24 csapat vett részt.
Mi az oka ennek a lejtőre kerülésnek?
A háború után alapvető változások történtek a magyar labdarúgásban, az addigi piaci viszonyok és az önszerveződés helyett az állam vette át az MLSZ-en keresztül az irányítást a magyar labdarúgásban. Amíg voltak belső tartalékai, hagyományai a labdarúgásunknak, addig jöttek az eredmények, de aztán ezek elfogytak és a rendszer működéséből adódóan elkezdődött a mélyrepülés. Véleményem szerint erre az egyetlen okra lehet felfűzni a többi okot is.
A rendszerváltás lehetőséget nyújtott volna a megújulásra, azonban a politika vagy ellenségesen kezelte a labdarúgást, vagy éppen túltolta a beavatkozást.
Most rövid távon az eredményeken és a mutatott játékon és az elmaradó nézőkön kívül látszólag minden rendben van, azonban, ha elmarad a támogatás a magyar labdarúgás akkor kerül igazán mélypontra. Az nemzeti bajnokságban kialakult helyzetről nem kívánok írni, ezt az érdeklődők jól ismerik. A megyei csapatok régebben a helyi önszerveződéseknek köszönhetően maradtak életben, a helyi vállalkozó kölcsönadta a buszt, kocsmáros vendégül látta a csapatot, a családok kimosták a szerelést, a másik vállalkozó megvette a szerelést. Mára leszoktak erről a szerveződésről, MLSZ ide is küld pénzt. Mi lesz ha véget ér a kánaán, újraépíteni sokkal nehezebb lesz, mert a Minarik Edékre a mai labdarúgásban nincs szükség.
2019.02.20

When will the Hungarian national team survive the qualifying round for a EC / WC?

Do you play football yourself?

Other interests besides football?

If you were a referee...

If you were MLSZ president...

If you were UEFA/FIFA president...